Minden ​Dolgok Neve (Sárkányok kórusa 2.) 79 csillagozás

Jenn Lyons: Minden Dolgok Neve

A megfelelő áldozatért cserébe bármit megkaphatsz…

Kihrin D’Mon egy egész birodalom haragja elől menekül, mióta megsemmisítette a Béklyókövet, és ezzel szabadjára engedte a démonokat Quurban. Szökési kísérlete Janel Theranon, a rejtélyes jorati nő útjába sodorja, aki azt állítja, hogy ismeri őt.
Amikor Janel arra kéri, hogy segítsen, Kihrinnek számos veszéllyel kell szembenéznie: egy titkos lázadással, egy sárkánnyal, amely képes elpusztítani egy egész várost, valamint régi ellenségével, a Relos Var nevű varázslóval.
Janel úgy hiszi, Relos Var rendelkezik a világ egyik legnagyobb hatalmú ereklyéjével – a Sarokkővel, amelyet úgy hívnak: Minden Dolgok Neve. És ha a nőnek igaza van, akkor talán semmi sem akadályozhatja meg Relos Vart abban, hogy megkapja, amit akar.
Márpedig ő Kihrin D’Mont akarja, ám lehet, hogy a világnak ezért súlyos árat kell fizetnie.

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2020
782 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634197560 · Fordította: Sárpátki Ádám
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2020
780 oldal · ISBN: 9789634197577 · Fordította: Sárpátki Ádám

Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Kihrin · Teraeth · Thurvishar D'Lorus · Janel Theranon · Dorna · Relos Var · Csillag · Mithros · Ninavis · Qown testvér · Senera


Kedvencelte 10

Most olvassa 4

Várólistára tette 87

Kívánságlistára tette 132

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Niitaa P>!
Jenn Lyons: Minden Dolgok Neve

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2021/02/jenn-lyons-mind…

"A Királyok Veszte a tavalyi évem egyik leggrandiózusabb olvasmány élménye volt. Nem hittem volna, hogy a szerző képes lesz ezt felülmúlni, inkább úgy gondoltam, hogy közel azonos vagy éppen kicsit gyengébb szintet fog majd hozni a folytatásban, de nagyot tévedtem. Janel története sok szempontból eltér Kihrin életétől. Más jellegű problémákkal kell megküzdenie, egyéb élethelyzetekben kell bizonyítania rátermettségét, így szinte össze sem hasonlítható a kettő, ám elmondható, hogy a Minden Dolgok Neve egy sokkal jobban megszerkesztett, tudatosabb regény. A szerző az elképzeléseit rendezett formában tárja az olvasó elé, így sokkal könnyebben befogadható, mint az első rész. Jelen esetben kevésbé épít a családfákra, inkább a politika folyton mozgásban lévő mérlegét veszi górcső alá, miközben több nagy birodalom mindennapi működésébe is betekintést enged. Minden nagyobb levegővételnél fény derül egy újabb váratlan csavarra, így elmondható, hogy a regény folyamatos mozgásban van annak ellenére is, hogy valójában csak egy asztalnál ülve beszélgetnek a szereplők majdnem a legvégéig. Ez utóbbit sajnos kevésbé lehet szem elől téveszteni, mivel az elmesélés folyamatát rendszeresen megszakítják. A töltőszövegek nem igazán sikerültek változatosra, így az olvasó folyamatosan érzi a zabszemet a fenekében: ugrásra készen várja, hogy végre valamerre elinduljanak a karakterek és valós időben is előre felé lépegessenek. Ezt sajnos csak a könyv utolsó nagyobb lélegzetvételében kapja meg. Számomra ez közel sem volt kielégítő, szívesen olvastam volna még tovább.
Az biztos, hogy ezt a sorozatot nem fogom félbehagyni. Most még inkább örülök, hogy az első résszel megküzdöttem és végül én kerültem ki győztesen a harcból, mert hihetetlen, amit Jenn Lyons alkotott. Szeretem fifikás gondolatmenetét, az apró összefüggéseket és a folyamatos akciót, ami a történetvezetését jellemzi. Vérbeli fantasy rajongóknak kötelező olvasmány a Sárkányok kórusa sorozat."

Noro >!
Jenn Lyons: Minden Dolgok Neve

Sok tekintetben más, mint az első rész, mégis sokban hasonló. Ha valaki netán megtanulta volna a Királyok Vesztében megjelent több száz nevet, és hogy ki kinek a kicsodája: hát, arra itt egyáltalán nem lesz szüksége. Ez ugyanis inkább egy párhuzamosan játszódó történet, semmint az első kötet folytatása. Valamivel egyszerűbb, átláthatóbb, és kétségtelenül egészen más nézőpontból mutatja be a halhatatlanok összeesküvését, illetve más mozaikdarabkákat fed föl a nagy egészből. A stílus, az előadásmód, az egyedi humorérzék, a negatív(?) figurák zseniálisan életszagú, lépten-nyomon kétségeket ébresztő ábrázolása viszont már ismerős lesz. Csak magamat tudom idézni: ihletett káosz. Sodródj az őrültséggel, mert érdemes.

KöfférTzitzah>!
Jenn Lyons: Minden Dolgok Neve

Jenn Lyons ismét sikeresen elkápráztatott ezzel a történettel, csakúgy, mint az első résszel. Kevésbé bonyolult, kevésbé szövevényes, de egyáltalán nem egyszerű fantasyt ad nekünk a Minden Dolgok Nevével, ami méltó folytatása a Királyok Vesztének.

Talán ez a rész még egy kicsit jobban meg is nyeri az olvasót, hiszen nem olyan nehéz követni a szereplőket és a szálakat, mint ahogy azt megszokhattuk a Kihrinnel kapcsolatos események olvasása közben. Ebben az is közrejátszik, hogy már nagyjából ismerjük a világ történelmét, amiben mindezen lenyűgöző dologra sor kerül, és az abban élő szereplőket is, körülbelül az összes néven, amit hosszú életük és újjászületéseik során magukra vettek. Kihrin most is szerepet játszik, de már kevésbé, mert az írónő most Janelt helyezi középpontba, akivel már az előző kötetben is találkozhattunk egy kis időre. Ahhoz, hogy az ő sorsát is megismerhessük, a kötet visszavisz minket az időben, és elmeséli, mi történt a lánnyal nagyjából abból az időpontból kiindulva, ahol Kihrinnel kapcsolatos lavina is kezdetét vette.

Janel sorsa szintén nem volt egyszerű, de a legtöbb hősé nem is az. Titokzatos múltja van, legendák keringenek vele kapcsolatban, ami nem minden szempontból tesz jót neki, bár okosan az előnyére fordítja. Kapcsolatba került Xaltorath-szal, akit már talán túl jól is ismerünk a Királyok Vesztéből, ráadásul még furcsa képességekkel is bír, ami miatt egyesek boszorkánynak bélyegeznék. Egyszóval, ő is érdekes szereplő, és azok sem unalmasak, akik felsorakoznak mellette kalandjai során.

Ebben a kötetben először Jorat, majd Yor kultúráját ismerhetjük meg részletesebben. Érdekesség, hogy mindkét birodalomban erős szerepe van a nemnek, de amíg Joratban csődőr az, aki erős személyiséggel és befolyással rendelkezik, valamint kanca az, aki aláveti magát másoknak – és mindkét társadalmi nem alá tartozhatnak férfiak és nők – addig Yorban a feleségek pusztán eszközök, majdhogynem használati tárgyak. Először nehéz lehet megérteni, de amint sikerül, márt teljesen természetes az, hogy az embereknek van biológiai és társadalmi nemük, és ez a kettő teljesen különbözik egymástól. Joratban így, ha valaki gróf, attól még egyáltalán nem biztos, hogy az férfi is, és ha valaki kanca, szintén ugyanúgy lehet férfi, mint nő. Ja, ezek után gondolom nem meglepő, hogy lóimádó – elnézést, tűzvérűekkel szimpatizáló (ők tudnak beszélni, és bár hasonlítanak rájuk, nem összekeverendőek a lovakkal) – társadalomról van szó.

Ha elmondom, hogy ismét részletesen kidolgozott és nagyon összetett történetet kapunk, talán szintén nem döbben meg senki. A szereplőkkel könnyű együttérezni, izgulni értük, mert mindannyian közel tudnak kerülni az olvasó szívéhez, néha még azok is, akiket ellenségnek gondolunk. Igaz, hogy az események jelentős része visszatekintés – amit Janel és egy vishai szerzetes egy kocsmában mesél el – de ettől még nem válik kevésbé izgalmassá és lebilincselővé az elbeszélésük. Élveztem minden egyes sorát, imádtam, hogy én is a részese lehetek ennek a világnak, bár valószínűleg ha fizikailag is jelen lettem volna, a pultnál iszogattam volna, amíg a többiek megküzdenek a sárkánnyal. (Na jó, áttelepültem volna egy közelibb és biztonságosabb helyre, ahonnan élőben láthatom, mi történik, és csatasorba tudok állni, ha kell. De közben azért nyitottam volna néhány alkalommal egy portált a pult mögé, hogy ne haljak szomjan.)

Még rengeteg más dologról lehetne írni a Minden Dolgok Nevével kapcsolatban, mert egy nagyon szépen kidolgozott történetről van szó. Ajánlom azoknak, akik szeretik a fantasyt és valami egyedire vágynak, valamint nem félnek a hiénáktól, sárkányoktól, varázslóktól és démonoktól sem.

link

kvzs P>!
Jenn Lyons: Minden Dolgok Neve

Nagyon tetszett, hogy nem konkrétan az előző könyv folytatását kapjuk, hanem az azzal párhuzamos események történetét. Ráadásul a főszereplőkön kívül a stílus, és az előadásmód is különbözik az előző kötettől. Mintha két különböző író írna ugyanarról a világról.
A Minden Dolgok Neve szépen árnyalja a Királyok Vesztében megismert eseményeket, és a háttérben megbújó szálakat.
A kirakós újabb darabja kerültek a helyére, de még messze nem teljes a kép. Kíváncsi vagyok, hogy végül mit láttat majd velünk…

SzRéka P>!
Jenn Lyons: Minden Dolgok Neve

Az első részhez hasonlóan ezt a könyvet is imádtam. Bárcsak ne lenne nehéz a nyelvezete még magyarul is – márpedig pár alkalommal az –, szívem szerint már most nekiállnék angolul a folytatásnak, mert zseniális.
Nem emlékeztem a Királyok Vesztének minden mozzanatára, csak azt tudtam 100%-ig biztosan, hogy szerettem Kihrint és Teraeth-et. Thurvishar szellemes lábjegyzetei is élénken éltek az emlékezetemben, úgyhogy a teljes nézőpontváltás és az új mesélő, Senera miatt kíváncsian vágtam bele. A kezdetben megismert jorati szokásokat döcögősen sikerült megértenem, ezért féltem, hogy a továbbiakban nem fogom tudni élvezni a történetet. Viszont Qown barát tudatlanságának hála minden le volt írva, a legalapabb definíciótól kezdve a nemi szerepeken át a hatalmi kérdésekig. Néha még így sem volt világos, hogy egy nő mégis milyen módon lehet csődör, de belelendülve már jobban át lehetett látni. :)
A történetről nem írnék sokat, inkább kiemelném, hogy fordulatos, átverésekben bővelkedős, meglepetéseket okozós és nagyon beszippantós – szóval szuper folytatása az első könyvnek. Az új szereplők könnyen beilleszkednek, egyiket jobban lehet szeretni, mint a másikat, és sok minden van a tarsolyukban. A reinkarnációk szívatósak, a fejezetek címein könnyesre nevettem magam, és annyi szarkazmus rejlik bennük Senerának hála, ami miatt rögtön megkedveltem a nőt.
Sárkányok, varázslatok, szorult helyzetek – minden van itt, amit csak kívánni lehetett az előző könyv vége után. Ajánlom teljes szívemből. :)♥

ftamas>!
Jenn Lyons: Minden Dolgok Neve

Alapvetően nem rossz könyv, ha a lényeget nézzük. Ugyanis maga a történet nagy hatalmú lények, varázslók, istenek, sárkányok harcát és ármánykodását mutatja be. Az első részben megismert Kihrin, totális mellékszereplő. Nincs olyan szereplő, aki biztonságban lenne, bárki meghalhat. És bár a történet jórészt egy visszaemlékezés, az sincs biztonságban, aki épp beszél, mert ez egy olyan világ, ahol a halottak feltámadnak.
Szóval nem rossz ez, csak túlírt. Kb. 100-szor mondja el, hogy melyik szereplő csődőr és melyik kanca. Magát a történetet, hiába jó, nem tudtam szeretni, talán mert nem jön be az írónő stílusa. A következő részt már szerintem csak könyvtárból fogom olvasni.

_Nikki>!
Jenn Lyons: Minden Dolgok Neve

„Hiába azonban a sok új szimpatikus karakter, valamiért most nem találtam utat hozzám a könyv, egészen az utolsó negyedig, ahol végre újra beindultak a valós idejű események. Rég szenvedtem meg ennyire az élményért, mint ennek a könyvnek az esetében és őszintén bízom abban, hogy a folytatás majd nem ismét az utolsó száz oldalra fogja tartogatni az izgalmakat. Ugyanis, amit utószó elénk vetít, az egy sötét, világvége hangulatú, utolsó vérig való küzdelem képét engedi sejtetni, amit nem fogadnék túl jól, ha egy újabb, teljesen új cselekményszál bevezetésével akarna majd az írónő elővezetni…”

A teljes értékelés » https://nemfelunkakonyvektol.hu/2021/03/jenn-lyons-mind…

Carsus>!
Jenn Lyons: Minden Dolgok Neve

Egy éve a Királyok veszte tarolt nálam. Emlékszem miután befejeztem úgy éreztem, én vagyok a magyarországi Jenn Lyons rajongótábor első tagja. A remekbeszabott csavarokkal teli történetet emlékezetes karakterek vitték a hátukon egészen a megdöbbentő végkifejlettig; Kedvenc lett nem is kétséges. Azóta nem a karácsonyért vártam a decembert, s végül nagy örömömre már novemberben megérkezett. Így lett nálam a Minden dolgok neve 2020 legjobban várt regénye.
Nézzük is kívülről befelé haladva.
A borító: A tartalom ismeretében már érthető miért került az eredeti kiadásra ló figura, de a kékszemű jégsárkány is nagyon aranyos állat és van köze a történethez is. Amit sajnálok, hogy maga a kötet kb 1 centivel magasabb az előzőnél.(Másnak is? Vagy csak én fogtam ki egy ilyet?)
Térképek: Térképek biza mert egyből hármat is kapunk, ami kifejezetten azt az érzést kelti mintha egy D&D kaland elején járnánk. Egy világtérkép, ami hasonló az első kötetben közölthez annyi különbséggel, hogy immár a hatalmas erdőségek kiterjedését is megjelölték. A második térkép mutatja a birodalom Jorat tartományát, ahol jelen kötet cselekménye játszódik. Itt sajnos fennáll az a hiba, hogy a sötétebb háttér előtt apró, szintén sötét betűkkel íródott földrajzi nevek, estefelé, fáradtabb szemmel szinte kiolvashatatlanok voltak számomra. A harmadik Atrine városának a térképe, ami a tartomány fővárosa, s bár ennek kevesebb értelmét láttam mint az előzőeknek, azért jó hogy van.
Függelék: Ez egy nagyon hasznos része a könyvnek. Rengetegszer lapoztam ide mikor a regényben felbukkantnak ismeretlenül csengő fogalmak.
Míg az előző kötet függelékében a szójegyzék mellé az uralkodóházak gyűjteményét és egy családfát kaptunk, most egy kibővített szójegyzék mellé a világ sárkányainak rövid bemutatása került. off

Mindeme előkészületek után farkaséhesen vágtam neki a regénynek.
Kezdésként újra a narrátor levele fogad miből megtudhatjuk, hogy Thurvishar D’Lorus mesélői szerepét egy Senera nevű hölgy veszi át, aki szereti ha egy történetnek boldog vége van. (Ez megnyugtató.) Senera pedig mesélni kezdett és meséje oldalak végeláthatatlan sokaságán át tartott.
Egyből a történet elején Kihrin és cimborája Csillag a rossz idő (s egyéb problémák) elől Jorat egy hangulatos kocsmájába menekülnek, ahol megismerkednek az új főszereplőkkel, Janel gróffal és Qown testvérrel. Janel elsőre (a faágtépős jelenet után) olyan volt nekem mintha Toldi Miklóst tarthi Briennel mikszelték volna össze, ami valljuk be elég furcsa elegy. Qown testvér amolyan szerzetes féle, bölcs gyógyító, átlagosabb figurának tűnik, de Janel kötött pályája miatt mégis Qown tartogat több meglepetést.
Azért neveztem őket új főszereplőnek, mert (bár kezdetben reménykedtem, hogy csak az első pár fejezet erejéig, de végül kiderült, hogy 650oldalon át) ők veszik át a történet szövését, felváltva mesélnek a több éves útról, ami eddig vezette őket. Kihrin közben hol eszik, hol iszik, hol közbeszúr valami elméset, szóval erősen kispadra ültették, aminek én annyira nem örültem. Olyan satufék megoldásként éltem meg, ahogy ez a két alak a történetbe tolakodva elmeséli a fél életét, miközben egy helyben toporgunk. Kezdetben nem is voltak túl szimpatikusak, és nagyon szerettem volna már, hogy kijussanak abból az átkozott ivóból, de egy idő után túltettem magam a bezártság okozta deja-vu élményen.
off
off
Szóval miután az első 680 oldalon megismertük Janel és Qown történetét, akad még szűk 100 oldal a nagy egész folytatására. És az a 100 oldal aztán mindenért kárpótol, mert igazi nagybetűs Heavy Metal a szó legszorosabb értelmében.
„Vannak térképeink, stratégiánk meg varázslóink az Akadémiáról, akiket figyelmen kívül hagyhatunk. Szóval minden, amire csak szükség lehet.”
És valóban! Kellhet ennél több?
Drága Jenn! A második kötet után is maradok lenyűgözött rajongód, de remélem ezután a kissé topogós kötet után a folytatásban visszatérünk a fő cselekményvonal pörgéséhez!
Nagy köszönet az Agave kiadónak a munkáért, amit ezzel a kolosszális kötettel végeztek, hogy magyarul olvashassuk eme a kiemelkedő fantasy eposzt. Mihamarabbi folytatásért kiáltok.

3 hozzászólás
agnesasszony P>!
Jenn Lyons: Minden Dolgok Neve

Az első rész tetszett. Nem volt könnyű olvasmány, szoknom kellett a stílust, a rengeteg információt, de belerázódtam.
Nos, ez a rész nekem csalódás volt. Nem azért, mert egyetlen helyszínen játszódott az egész, és nem is az új szereplők miatt – őket még úgy, ahogy kedveltem is (már akit). Egy egyhelyszínes történetet is meg lehet úgy írni, hogy egyetlen percre se akarjam letenni, de ez nem az a történet volt.
Janel és Qown mesél. Oké, gondoltam, mivel új szereplők, valahogyan el kell őket helyezni a könyvben. Megtudtuk, hogy jutottak el idáig. Éljen! Mondjuk kicsit izgisebben is előadhatnák, de kibírom. Egyszer csak vége lesz. Hát…majdnem nem lett, és a felénél már volt, hogy inkább nekiálltam mosogatógépet ki-bepakolni, csak ne kelljen olvasnom – sőt, közben elolvastam 3(!!!) másik könyvet is, pedig nem szoktam párhuzamosan több könyvet olvasni.
Végül csak megembereltem magam, és azért az utolsó 80-100 oldalért megérte. Kihrin végre főszereplőhöz méltó módon viselkedett, el sem hiszem! :D
Egyelőre nem tudom, folytatom-e valaha ezt a sorozatot, most nagyon kivagyok még tőle idegileg. Szerencsére a folytatás csak ősszel jön, addig még kitalálom, mi legyen.

3 hozzászólás
Scientia>!
Jenn Lyons: Minden Dolgok Neve

Nem tudok szabadulni attól az érzéstől, hogy az istenek épp pókert játszanak, és a saját ivadékaikkal emelik a téteket. Igaz, van egy „külső” szereplő, akit még nem tudunk hova helyezni: vagy ő emeli még jobban a téteket, vagy épp asztalt borít, hogy véget vessen a játéknak. És még egy kérdés: ki írta a játékszabályokat, azaz a jóslatokat?
Janel világa különleges, az embereket a magatartásuk alapján különböztetik meg (annak van hatalma, aki másokat meg tud védeni), így válik egy lányból csődör/gróf. Ez kezdetben nagyon zavaró, de amint logikát vélünk felfedezni ebben a hierarchiában, igazságossá és elfogadhatóvá válik. A történetét ketten mesélik el (ő és egy pap), de az előző kötettől eltérően, most lineárisan. Megrendezett házassága elől menekülve kalandokba keveredik, hűséges barátokra tesz szert és felfedezi, hogy valójában küldetése van. Mennyire sablonos az előző mondatom, annak tudatában, hogy ezen a játszótéren démonok, istenek, vámpírok, mágusok és sárkányok kergetik egymást!
Attól még, hogy most kevesebb szereplőt mozgat Lyons, a hőseink életszerűek, a történet összetett, és a maga módján kerek egész.
Most szeretném megkérdezni a Minden Dolgok Nevét, hogy mikor kerül a kezünkbe a harmadik kötet fordítása?

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Niitaa P>!

Nem számít, honnan érkeztünk, és kik vagyunk, tolvajok vagy nemesek, papok vagy boszorkányok, mind a saját történetünk hősévé akarunk válni.

87. oldal

Niitaa P>!

– Belefáradtam, hogy más emberek játékszere legyek.

619. oldal

SzRéka P>!

– Nem palotában nőttél fel, igaz? – kérdezte.
– Míg te igen – mutatott rá az ifjú. – Nyilvánvalóan.
– Az nem palota volt – helyesbített Janel. – Hanem kastély.
– Jaj, bocsáss meg! Az teljesen más.

Kapcsolódó szócikkek: Janel Theranon · Kihrin
Noro >!

Az én ökölszabályom szerint amikor mások nyílpuskával lőnek rád, akkor meg akarnak ölni. De persze én ilyen vaskalapos vagyok.

329. oldal (lábjegyzet)

SzRéka P>!

Vasakarat nélkül nem lehetett démonokat űzni.

Kapcsolódó szócikkek: Janel Theranon
SzRéka P>!

– Reméltem, hogy hamarabb érsz ide. Mi tartott ennyi ideig?
– Meg kellett fürödnöm – vágta rá Kihrin.
A nő ezt nem találta túl viccesnek.

Kapcsolódó szócikkek: Janel Theranon · Kihrin
1 hozzászólás
Zhatria>!

Tudjátok, a szülők miért nem figyelmeztetik a gyerekeiket arra, hogy ne támadjanak sárkányokra? Mert egyik szülő sem szívesen feltételezné, hogy a gyereke ennyire hülye!

29. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kihrin
KöfférTzitzah>!

Kihrin elindult valami felé, ami a reményei szerint egy kocsma volt.

21. oldal

SzRéka P>!

Számított bármit is, ha Kihrin nem akarta ezt?*

*Nem igazán. Szívás, kölyök.

Kapcsolódó szócikkek: Kihrin · Senera
SzRéka P>!

– Teraeth! – köszöntötte. – Nem számítottam rád.
Az orgyilkos zöld szeme először Janelre, majd újra Kihrinre rebbent.
– Nyilván.

Kapcsolódó szócikkek: Janel Theranon · Kihrin · Teraeth

A sorozat következő kötete

Sárkányok kórusa sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője
Soman Chainani: Jótett helyébe
Victoria Aveyard: A kettétört birodalom
Sara Wolf: Szívet szívért
Christopher Paolini: Elsőszülött
Shelby Mahurin: Kígyó & Galamb
Munkácsi Gabriella: A sziget vadásza
Aurora Lewis Turner: A hatalom köve
Szigeti Kovács Viktor: A táltos
Indira Myles: Shajaran – Sorsvető