Lelkek ​emlékezete (Sárkányok kórusa 3.) 36 csillagozás

Jenn Lyons: Lelkek emlékezete

Minél tovább él, annál veszélyesebbé válik…

Atrine városa romokban hever. Ráadásul miután kiderült Relos Var terve, hogy kiszabadítsa a rettenetes istent, Vol Karotht, a világvége közelebb került, mint valaha.
Kihrinnek és barátainak időt kell nyerniük az emberiség számára. Ehhez meg kell győzniük a manol vanék királyát, hogy elvégezzen egy ősi rituálét: az azzal felszabaduló erő bebörtönözheti az istent. Csakhogy ezért a királynak hatalmas árat kellene fizetnie, ugyanis a szertartás megfosztaná őt és népét a halhatatlanságuktól. Így ezt egyes vanék mindenáron meg akarják akadályozni, és még gyilkolni is hajlandóak érte.
Kihrinnek emellett el kell fogadnia a rettenetes tényt, hogy a démonok királyával, Vol Karothszal való múltja még mindig kísérti, és bármikor veszélybe sodorhatja a jövőjét. Miként remélhetné, hogy bárkit is megmenthet, ha végül talán ő jelenti majd rájuk a legnagyobb veszélyt?

Eredeti megjelenés éve: 2020

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2021
814 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634199205 · Fordította: Sárpátki Ádám
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2021
814 oldal · ISBN: 9789634199212 · Fordította: Sárpátki Ádám

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Kihrin · Teraeth · Thurvishar D'Lorus · Janel Theranon · Terindel · Therin D'Mon


Kedvencelte 4

Most olvassa 7

Várólistára tette 61

Kívánságlistára tette 102

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Niitaa P>!
Jenn Lyons: Lelkek emlékezete

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2021/12/jenn-lyons-lelk…

"Eleinte kissé kótyagosnak éreztem a fejem, mikor elkezdtem olvasni a Lelkek emlékezetét. Ez egy olyan világ, amibe bármikor csöppen is bele a könyvmoly, kell egy kis idő, mire rendszerezi a gondolatait és a korábbi tapasztalatait, amelyekre megkezdheti az építkezési folyamatot. Szerencsére ez viszonylag nem tart sokáig, mert bár valóban bonyolult kapcsolati háló feszül a karakterek között, a cselekmény bőven segít ennek a teljes felderítésében, így hamar a lényegre lehet újra koncentrálni.
Kinhrin és társai, valamint ellenfelei története egy igen komplex képet alkot, amelynek magja a társadalom feláldozása, elpusztítása és megmentése köré épül fel. Az erőviszonyok folyamatosan változnak és igazából ténylegesen csak nézőpont kérdése, hogy melyik módszer az, ami igazán beválhatna a fő cél megoldásában. Ahogy a karakterek, úgy az olvasó sem foglal egyértelműen állást egyik módszer mellett sem, hanem igyekszik a lehetőségeket megismerni és a teljes képet látva véleményt alkotni. Nos, el kell árulnom, hogy ez nem fog menni. A karakterek egyedisége miatt sosem alakulhat ki egyértelmű jó és rossz út, működőképes vagy épp hamvába holt terv. Az események folyamatos pörgése oly mértékben befolyásolja az aktuális nézőpontot, hogy nem lehet egyöntetűen meghatározni, milyen végkifejlet lenne a leginkább megfelelő mindenki számára. Ám míg a karakterek és az olvasó is ezen pörög maximális agykapacitással, észre sem veszi, hogy több száz oldalnyi esemény suhan el előtte. Mire újra feleszmél azt veszi észre, hogy a lapok elfogytak, s bár közelebb került a cél meghatározásához, a megoldás még mindig várat magára – hiszen ez még nem a sorozat utolsó kötete.
Két hétbe telt, mire a könyvnek a végére értem, pedig becsületemre legyen, igyekeztem minden lehetséges pillanatot megragadni az olvasásra. A történet nagyon is magával ragadott, foglalkoztatott, tartós és tartalmas kikapcsolódást tudott biztosítani, így csak utólag érzékeltem, hogy valójában nem haladtam túl gyorsan vele, ugyanakkor egy percet sem bánok. Ritkán kerül a könyvmoly kezébe olyan olvasmány, ami ennyire komplex, egyedi és mellette rendkívül szórakoztató. A karakterek egyedi stílusa, főként Kihrin humora és Thurvishar kellemes megjegyzései üdítő egységeit alkotják ennek az epikus magasságokba törő történetnek. S az biztos, hogy minél inkább megismerem a világukat, annál jobban várom már, hogy hova fog kivezetni ez az egyelőre szélmalomharcnak tűnő folyamat."

kvzs P>!
Jenn Lyons: Lelkek emlékezete

Lyons ebben a kötetben kezdi szépen összeszőni az előző részekben bedobott szálakat, és ebből talán még egy értelmezhető kép is kialakul a végére.
Eltelt pár hónap, mióta az első két részt olvastam, ezért bevallom az elején néha kicsit belezavarodtam a nevekbe, illetve a lelkek kapcsolataiba, de aztán belerázódtam, és elkezdtem újra élvezni ezt az egyedi történetet. Ahogy kezdett tisztulni a kép, a fejezetek elején lévő, illetve a szöveghez fűzött megjegyzések is egyre jobban szórakoztattak.
Az egyetlen aprócska problémám az, hogy tipikus második rész érzésem volt: mintha egy trilógia átvezető kötete lenne ez a rész. A világot már ismerjük, a befejezés még messze van, itt pedig csak éppen tologatódott a történet, de nagy lépések nem történtek. Szerencsére eléggé szórakoztató a szöveg ahhoz, hogy ez az érzés ne legyen nagyon zavaró.

KerekesCs P>!
Jenn Lyons: Lelkek emlékezete

Ha valaki megkérdezi tőlem, hogy az első két kötetben pontosan mi is történt, csak a fejemet vakartam volna, de mivel nem csak szeret, de tud is írni a szerző, hamar fel tudtam venni a fonalat. Ennek a könyvnek és magának a sorozatnak is szerintem nagy pozitívuma az elbeszélés formája, ritmusa, a sztori összetettsége, ötletessége, na meg a humora.
Viszont úgy a 300. oldal körül kezdtem azt érezni, hogy kicsit elborult az írónő. De az a baj, hogy túlságosan jól szórakoztam rajta, ahhoz, hogy igazán belekössek, másként amúgy sem olvastam volna végig ezt a sok száz oldalnyi csűrést-csavarást, ha nem élvezhető. Végül is úgy voltam vele, hogy hát jó, dobjuk a gyeplőt a lovak közé.
Ezért olyasmiket nem hánytorgatok fel, hogy minden, de tényleg minden mögött több ezer éves titkok, talányok lapulnak, csak győzd számon tartani, azt hogy a szereplők néha még saját magukat sem veszik komolyan, továbbá a számtalan követhetetlen meg egészségtelen rokoni és/vagy szerelmi kapcsolatot.
A szerelmi szálakról még annyit, hogy általában én vagyok az első, aki fintorogni kezd, ha valamibe céltalanul romantikát vagy erotikát szuszakolnak, de be kellett valljam még saját magamnak is, hogy egy idő után marhára nem érdekelt megmentik-e hőseink a világot, inkább pilótakekszet majszolva azon izgultam, hogy megcsókolják-e végre egymást.
Na jó, azért nagyon is érdekel a világ meg a karakterek további sorsa. Nagyon sok karaktert szerepeltet és mind érdekes, nem is tudnék mondani olyat, aki szerintem felesleges benne, vagy nagyon gyenge szál lenne. Amúgy is szeretem, amikor nincsenek kimondottan jók meg rosszak, csak ellentétes érdekek vagy célok.
A kedvenceim a férfi szereplők, érdekes módon leginkább Thurvishar, nem azért mert ő lenne a legerősebb vagy legszórakoztatóbb, egyszerűen csak olyan jellemvonásokkal rendelkezik, amiket nagyon vonzónak találok. De a csajok sem rosszak, sőt.
Tényleg egy élmény volt olvasni ezt a könyvet.

ftamas>!
Jenn Lyons: Lelkek emlékezete

Nagyon gondolkoztam rajta, hogy adjak e ilyen sok csillagot, de végül engedtem a jó szívemnek. A könyv amúgy jó, szépen összeérnek a szálak, izgalmas és sok mindent tudunk meg, bizonyos szereplő tervéről, játszmáiról. És ezek a játszmák, nem kicsiben történnek. Egyes varázslók és orgyilkosok, csak gyalogok az istenek és sárkányok háborújában, amelyet démonokkal fűszereznek meg. Igaz, pont a démonok azok, akik hidegen hagytak az egész kötetben.
Kalandok, mágia és ármány, még akár kedvenc is lehetne, ha nem lenne iszonyatosan túlírva. Ez a könyv sokkal de sokkal jobb lenne, ha az egyharmadát kivágnánk a francba. Akinek eddig tetszett, annak ez is tetszeni fog. Meg van benne az amiért már egy harmadik féltéglát is megérte elolvasni és az is, hogy miért adtam el a sorozatot a 2. rész után.
De most őszintén, miért volt szükség belerakni a kakilás istenét?

Bogi_könyveskuckója>!
Jenn Lyons: Lelkek emlékezete

A Sárkányok kórusa sorozat egy igazi csemege azok számára, akik szeretik a sárkányos fantasykat, a cselszövést és persze a humoros karaktereket.
Tavaly olvastam a sorozat második részét…bevallom…voltak olyan dolgok, amik kiestek, halványak voltak. Azonban, ahogy haladtam előre egyre több dolog jutott eszembe az előző részekkel kapcsolatban. Ez is azt mutatja, hogy a sorozat részei nagyon szorosan egymásra épülnek.
A világ nagyon komplex, a szereplők gárdája is egy kisebb hadsereg – néha gondolkodni kell, hogy ki kicsoda és milyen kapcsolatban állnak.
A karakterek felépítése fantasztikus. Kihrin karakterét egyszerűen imádom. Igazán egyedi főhős.
A cselekmény most is izgalmas volt, telis-tele fordulattal és csavarral. Nagyon szerettem ezt a részt is. Várom a folytatást.

donzella P>!
Jenn Lyons: Lelkek emlékezete

Nekem ez volt a legjobb rész. Eddig csendben kivártam, mert az első két rész nehezen fogyasztható volt, a rengeteg célozgatás és előzmény nélküli motivációkkal. Nos, itt nagyon sok minden tisztázódik. Lett értelme a démonvilágnak és a támadásoknak – a puszta léten és ellenségen kívül. Hogyan került ide a reinkarnáció, meg ki és miért emlékszik az előző életekre, illetve, aki nem, az miért. Az istenek és sárkányok születése, Relos Var szerepe, mind más megvilágítást kapott.
Ez kellett, hogy összeálljon a kép, legalábbis, hogy eljuthassunk „napjainkig”. Talán most már a szereplők nem az események után, illetve elől fognak futni, hanem igyekeznek az eseményeket irányítani, az egy-két főkolompos helyett.
Arra is kíváncsi leszek, vajon fel fogja-e adni a históriás jelleget – vagyis a szereplők minden fejezet elején kommentálják, illetve megjegyzéseket tesznek a krónikákhoz, helyenként beleszólnak, ahogy a mágus jegyzeteli őket.
Az utolsó fejezetek sok leleplezést és fordulatot tartalmaznak, amely alapján Kihrin végre átveheti a történet vezetői szerepét, ha nem számítja el magát, illetve az is egyértelműnek látszik ki áll mellette, ellene.

TóthEdina>!
Jenn Lyons: Lelkek emlékezete

Nagy kedvencem lett ez a sorozat. Egy biztos, hogy nem könnyű olvasmány újra olvastam a sorozatot az elejétől mert nem egyszerű követni, hogy ki kicsoda illetve ki vagy kik voltak előző életükben:D Az nagyon tetszik, ahogy egyre több mindenre fény derül ahogy előre haladunk a történetben. A végén megint úgy raktam le ezt a fél téglát, hogy ne már olvasni akarnám most rögtön a folytatást alig várom, hogy megjelenjen mert most is egy izgalmas befejezést kaptunk. Aki nem ismeri ezt a sorozatot de szereti a részletesen kidolgozott fantasy történeteket, az ne habozzon olvassa el :)

KiraTheUltimate P>!
Jenn Lyons: Lelkek emlékezete

A tavalyi évben lett egy sokszor hangoztatott mondásom, ami a következőképp hangzik: „nagyon 2021…”. Sajnos ennek a mondásnak semmilyen esetben sem pozitív a felhangja. Már az előző résznél is felvetettem a problémáim a túlzó feminizmussal kapcsolatban, melyet a szerző 800 oldalon keresztül fejteget a csődör, kanca, tudajé és thorra kifejezéseken keresztül. Ebben a könyvben elértünk oda, hogy bejött a nemváltás (persze, nyilván csak úgy, hogy a férfiből nő lesz az emberből felnőtt korára és a bölcs öreg nő a jó vezető), valamint a homoszexualitás (ez persze korábban is jelen volt, de árnyaltabb formában). Aztán már Janel is arról fantáziál, hogy milyen jó lenne, ha Kihrin és Teraeth nyomnának egy menetet… Míg az előző részben a túlzott feminizmus felett még eltudtam tekinteni, itt már annyira erőltetett a számomra csak „nagyon 2021”-es dolgok, amik mellett nem tudok elmenni. Sajnálattal jutottam arra a tényre, hogy a 2010-es évektől kezdő és 2020–2021-es évben kicsúcsosodó nagyrészt divattá vált tendencia a filmek után a könyvek világát is megfertőzte. 2021-ben elértünk oda, hogy lassan ciki fehér, heteroszexuális férfinek vagy nőnek lenni, amikre az ilyen alkotások csak ráerősítenek. Egyszerűen kínos volt olvasni ezeket a részeket. Korábban azért szerettem olvasni, mert akkoriban a könyveknél nem ez volt a hangsúlyos és igazából mindegy volt, hogy ki milyen rasszú, vagy fajú, vagy nemi identitású, mert a lényeg a történet, a karakterfejlődés és az érték átadása volt. Ezzel a könyvvel sajnos elértünk oda, ahol már nem ez a lényeg, hanem hogy az írók olyan dolgokat közvetítsenek az olvasók felé, amik megfelelnek a mai elvárásnak, ha pedig olyat mer nyilatkozni „valaki” (khm, Rowling), hogy csak a nők menstruálnak, akkor kiátkozzák a világból. Nevetséges.

Annyira nevetséges, hogy ezt már a történet se tudta megmenteni, ami amúgy még mindig érdekes, egyedi és a maga módján kiemelkedő a kategóriájában. Hát akkor kérdem én, miért kell elrontani? Miért kell erőltetni és miért kell a fan fictionök világának szintjére lemenni? Mert bármennyire kreatív és részletes ez a könyv és még az első része után a nagyok között emlegettem, most nagyot süllyedt. Itt már csak azt remélem, hogy a következő két része történeti szinten fenntudja tartani az érdeklődést annyira, hogy ne totális kudarcként éljem meg az elolvasását.

A világ, a szereplők és a cselekmény továbbra is 5 csillag, de a további dolgokra csak 1-et tudok adni és így átlagolva nem marad más, mint 3 csillag, ami bár egy erős közepes, de ha 10-es skála lenne és ott is lehetne fél csillagot adni, akkor valószínűleg inkább csak 4,5-öt adnék, mert nem, egy jól kitalált fantasy történetben nem ezt akarom olvasni… persze nem én vagyok az író, aki amúgy simán lehetne zseniális, ha nem az elvárt és valószínűleg teljesen magáévá tett eszméket közvetítene. Én sajnálom a legjobban, ezt elhihetitek, mert az első rész után piedesztrára emeltem a könyvet (igaz, ott is jelen volt már a homoszexualitás, de pont annyira árnyaltan és háttérben, hogy egyáltalán nem volt zavaró).

Sajnos a második részhez képest itt is elveszett a fejezetek közti „pihenő”, ahol az olvasók/mesélők megbeszélik a hallottakat. Igaz, most csak Kihrin és Thurvishar van jelen, azért tőlük is többet vártam és bár több, mint az első könyvben, sokkal kevesebb, mint a másodikban (a legtöbb fejezet között nincs is :S )

Ráadásul a sztori is jobban ugrál, mint korábban. Kezdünk Kihrinnel, majd bejön Talea és Kheriel szemszöge (utóbbi el is tűnik és nem is hallunk felőlük vagy 300 oldalon keresztül, bár amikor összefut két szál, az valami fantasztikusan jóra sikerült), ami később átvált Therinévé, majd egyszer csak egy újabb szál bukkan fel, mely Grizzst története, akié viszont a múltban játszódik… mondjuk ki, elég kaotikus, bár azért bőven követhető így is a történet.

Kicsit kezdett átmenni az egész klisébe… a második részt követően azt gondoltam, hogy spoiler

Talán a fenti panasz áradattól úgy tűnik, hogy nem tetszett a könyv, de ennek ellenére és a sztori erőssége miatt még mindig kiválónak tartom, nagyon tetszett és nagyon várom a folytatást, csak remélem nem csap át gaypornóba. :D Az utolsó 100 oldal mindenért kárpótolt!

A három könyvet egymás után közvetlen olvastam, de most jó lesz egy kis pihenő a 4. rész magyar megjelenéséig. Amit ettől függetlenül továbbra is várok! :)

1 hozzászólás
nyulbocs P>!
Jenn Lyons: Lelkek emlékezete

Huh! Nagyjából, úgy olvastam végig, hogy volt egy jó pár ember, akiről azt sem tudtam, hogy ki fia-borja. Azért lehetne szerintem picit különböző neveket is kitalálni, ha már ennyien vannak. Ettől függetlenül nagyon szórakoztató, érdemel öt csillagot. De pl. fogalmam sincs, hogy igazából mi is történt, hova lettek emberek és ki-kivel van.

bookishbeata>!
Jenn Lyons: Lelkek emlékezete

Imádtam olvasni. Nagyon ütős az egész könyv, teljesen belemerültem. Újraolvasós lesz, az biztos.


Népszerű idézetek

Eszti_TDA P>!

– Mire érzékenyek a krakenek ? – kérdezte Janel.
– A tűzokádó sárkányokra – feleltem –, de az enyémet a másik szigetemen hagytam.

14: A homokleányok

Kapcsolódó szócikkek: Janel Theranon · Kihrin
Eszti_TDA P>!

– Ezek szerencsére nem igényelnek túl sok fűszert, viszont attól tartok, úgy kell majd ennünk, ahogy Kirpisben szokás. […]
– Kirpisben hogy szokás? – kérdeztem.
– Csak képzeld azt, hogy finom.

16: Nehézségek az utazás során

Kapcsolódó szócikkek: Janel Theranon · Teraeth
Niitaa P>!

– Szörnyű vagy – motyogta.
– Őszinte vagyok – súgtam a fülébe. – Te pedig zene, dal és ezernyi csillag fénye vagy. Te vagy a viharfelhő, a bársonyos ég és a ragyogó tűzoszlop. Hogy is ne vonzanál magadhoz?

439. oldal

Eszti_TDA P>!

– És vele mi van? – mutatott Kelanis király Thurvisharra. – Gondolom, az ő anyja meg Taja…
– Nem, én csak bűbájos vagyok – vágta rá Thurvishar.

30: A történelem körforgása

Kapcsolódó szócikkek: Thurvishar D'Lorus
bookishbeata>!

Még sosem láttam havat, Joratban sem – ott elrejtőztem előle egy jó meleg pincekocsmában, míg Janelt és nem is annyira megbízható bizalmasát, Qownt hallgattam, ahogy engem győzködtek: segítsek nekik megölni egy sárkányt. Ez az izé nagyon szép, viszont kellemetlen is.
Arra jutottam, nem tetszik.

470. oldal

Eszti_TDA P>!

Egy idős, sovány, ezüstpamacsos hajú tanácstag, Nevesi Oxun lépett elő.
– Nem számít, Milligreest. Egybehangzó szavazataink…
– Akkor én álmomban szavaztam? – morogta a tábornok.

1: Közbelépés

Eszti_TDA P>!

– Kardok? – hüledeztem. – Ez tényleg egy kardeső? […]
– Ezúttal igen – bólintott Teraeth. – Legalább nem sav hullik az égből.
– Vagy mérges pókok – tette hozzá Thurvishar. – Olvastam egy elbeszélést…
– Igen, az én elbeszélésemet…

2: Sérült égbolt

Kapcsolódó szócikkek: Kihrin · Teraeth · Thurvishar D'Lorus
Eszti_TDA P>!

– Legalább a selyem egy vagyont ér.
– Inkább lennék meztelen, kezemben a kardommal – közölte Janel

2: Sérült égbolt

Kapcsolódó szócikkek: Janel Theranon · Teraeth
Eszti_TDA P>!

– Bár mondhatnám, hogy tévedsz, de nem tehetem.
– Ezt gyakran hallom.

10: Vol Karoth árnyéka

Kapcsolódó szócikkek: Teraeth · Thurvishar D'Lorus
Eszti_TDA P>!

– Nem, nem fogok félbehagyni egy jelenetet csak azért, mert abban testi, bizalmas viszonyt létesít két ember, akik egészen véletlenül a szüleid. – Thurvishar a szemét forgatta. – A Fátylakra, Kihrin, nem akartam részletezni!*
A varázsló folytatta az olvasást, míg Kihrin azt fontolgatta, hogy bedugja a fülét.

*Legalábbis nem túl szemléletesen.

11: Semmi románc

Kapcsolódó szócikkek: Kihrin · Thurvishar D'Lorus

Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője
Soman Chainani: Jótett helyébe
Victoria Aveyard: A kettétört birodalom
Sara Wolf: Szívet szívért
Aurora Lewis Turner: A hatalom köve
Christopher Paolini: Örökség
Shelby Mahurin: Kígyó & Galamb
Munkácsi Gabriella: A sziget vadásza
Szigeti Kovács Viktor: A táltos
Indira Myles: Shajaran – Sorsvető