Tengercseppek 3 csillagozás

Válogatott novellák
Jenei András: Tengercseppek Jenei András: Tengercseppek

Az ​életünk egyik titka a víz, ami volt, van és lesz örökké. Ott van születésünk előtt, alatta, majd jön velünk erre a földre, erre a létsíkra és végigéli velünk mindazt, amik vagyunk. Ha akarjuk, ha nem, fogja kezünk, hajtja szívünk és benne lebeg örömeinkben és minden bánatunkban ugyanúgy, mint ahogy még abban a sivatagban is meglapul, ahol sosem hinnénk a jelenlétét

Tócsákban, patakokban, tavakban és folyókban, majd tengerekben és óceánokban élünk, hogy ha simogat a nap, felemelkedjünk vele a felhők közé és azok testét, lelkét és álmait is átkarolhassuk majd; s egyszer csak lehulljunk vissza a társainkhoz, hogy foghassuk egymás karját, osztozhassunk sorsukban, gondolataikban.

Az életem pillanatai olyanok, mint cseppek a tengerben, de ezek alkotják a nagy vizet.

Néhány gondolatom, ezekben a formákban, mint a víz a világegyetemben, egyszer itt, aztán ott; megfestett szivárványképben a színeket adva, egy csokorba összegyűjtve, melyek megtalálhatják a… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Magánkiadás, Pécs, 2015
ISBN: 9786158000512 · Felolvasta: Gépész
>!
Magánkiadás, Budapest, 2012
100 oldal

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Álmok_útján>!
Jenei András: Tengercseppek

Jenei András: Tengercseppek Válogatott novellák

Bővebben: https://ujalmok.blogspot.com/2021/01/jenei-andras-tenge…

Ez volt az első mű, amit elolvastam a szerzőtől és már az elején feltűnt, hogy mennyire ösztönösen képes hangulatokat teremteni és ez a képesség elengedhetetlen számomra akkor, ha rövid történekről van szó.
Nagyon szeretem a jó novellásköteteket, dacára annak, hogy itt nem mindig jutunk el a megoldásig. Sokszor csak egy érzelem, amit kapunk, vagy egy szituáció, amiből nekünk kell összerakni az egész képet.

1 hozzászólás
Stephanie_Ford_és_Városi_Emese IP>!
Jenei András: Tengercseppek

Jenei András: Tengercseppek Válogatott novellák

Jenei Andrással egy könyvektől és novelláktól független csoportban ismerkedtem meg. Már akkor is feltűnt, mennyire átérzi az elesettek helyzetét, azt azonban, hogy ő maga miken ment keresztül, csak most értettem meg igazán. Ebben a könyvben szemérmesség nélkül mesél betegségről és gyógyulásról, a vakságról. Majd minden novella is erről szól, hol nyíltan, valóságszerűen, hol mesékbe, álmokba ágyazva, elvontan. Megrázó, ugyanakkor reményteli is, apró szilánkok. Ezek egy része közérthető, egy kisebb részük viszont kevésbé. Ezért is a fél pont levonás.
Szép nyelvezet, igazából egy hibát vettem észre, az étel íztelen, nem ízetlen, de ez már tényleg nem von le semmit a novellák értékéből. Egy biztos, egy kiegyensúlyozott ember számára nem könnyű az azonosulás. De ez is kell, sőt, szükséges, az embernek el kell gondolkodnia az élettől kapott ajándékokon, és ez a könyv ebben segít.
Hangoskönyvben hallgattam, Gépész felolvasása most is kellemes.

4 hozzászólás
Gáborr_Nagy>!
Jenei András: Tengercseppek

Jenei András: Tengercseppek Válogatott novellák

Nem tudom, vagy én nem vagyok elég mély és érzékeny, vagy a novellák. Úgy tűnt, mintha valami kezdő író próbálgatná, tud-e különböző stílusban írni. Van közöttük fantasy, sci-fi, interjú, kaland, romantikus, filozófikus írás, de mind elég felszínesnek tűnik, vagy én nem voltam jó befogadó. Láthatólag öröme telt a szerzőnek részletesen, gazdag szókinccsel leírni ruhákat, tájakat, érzéseket, tárgyakat. Ezek a részek szerintem túl hosszúak az írások rövidségéhez képest.

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Örkény István: Válogatott egyperces novellák
Tömörkény István: Tömörkény István válogatott novellái
Lázár Ervin: Hét szeretőm
Lázár Ervin: A retemetesz
Mikszáth Kálmán: A tót atyafiak / A jó palócok / Szent Péter esernyője
Juhász Gyula: Örökség
Krúdy Gyula: Pókhálós palackok
Kosztolányi Dezső: Velence
Hevesi József: Buddha világából
Gelléri Andor Endre: Szomjas inasok