Mindenki ​jó lesz, tesó! 12 csillagozás

Jenei András: Mindenki jó lesz, tesó!

A „nyócker”. Ahol a szűk utcák súlyos titkokat rejtenek. A törvényesség és bűnözés közötti törékeny egyensúly vékony szálon lebeg, és láthatatlan emberek mozgatják. Lóránd, a roma és Sirály, a kéksapkás polgárőr élete fenekestül fordul fel, ahogy belépnek ebbe a belső körbe, hogy rendet tegyenek. Vajon Apa, a vajda tud segíteni vagy még az ő láthatatlan hatalma is kevés? Itt senki sem az, akinek látszik. Az egyik oldalon az előítéletek és tévhitekből eredő ellentétek, a másikon az észszerűség és kényszer diktálta összefogás. Vajon mekkora ára lesz a békének? Ha sikerül egyáltalán elérni…

>!
Helma, 2021
132 oldal · ISBN: 9786156361394
>!
132 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150085661

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Zoltan_Szeman I>!
Jenei András: Mindenki jó lesz, tesó!

Még félkész kézirat formájában volt szerencsém olvasni a regényt, és meg kell hogy mondjam: magával ragadott. Úgy hiszem, Jenei András ezzel a regénnyel megtalálta a saját, igazi stílusát. Olyan hangon és szavakkal szól az olvasóhoz, ami egyszerre mesél és tanít. Mindezt teszi úgy, hogy ügyesen megfűszerezi néhol humorral, néhol iróniával. Szívem szerint azt mondanám, hogy ez a történet egy modernkori, realista mese, amiben a hétköznapi konfliktusok és az életünkben felbukkanó apró, sokszor érdemtelenül figyelmen kívül hagyott csodák váltják egymást.
Lendületes történet, amit bátran merek ajánlani minden olvasónak.

1 hozzászólás
skolik I>!
Jenei András: Mindenki jó lesz, tesó!

Ízig-vérig magyar és modern történet, egy budapesti kerület mindennapjait mutatja be.
A kemény „nyócker” hétköznapokat. Nem tudom, az író ott lakik-e, de tökéletesen leírta, milyen ott az élet.
Fölösleges, hosszú leíró részek nélkül, lényegre törően, mégis aprólékosan bemutatta a szereplőket, egy olyan társadalmi réteget, amiről, ha jól sejtem, nem sok szépirodalmi műben olvashatunk.
A könyvben jól megfér egymás mellett az utcalány, a cigányvajda, a szerelem, az erőszak, a cigány és a magyar, akik egy ügyért harcolnak: azért, hogy a cigány és a magyar lakosság békében éljen a kerületben.
A történet a teljesen átlagos pesti , józsefvárosi mindennapokat mutatja be, egy kevés romantikus szállal, leszámolásokkal, és egyszer csak azon vesszük észre magunkat, hogy nem tudjuk letenni a könyvet.
Végig izgalmas, pörgős, egy percre sem engedi lankadni a figyelmet, kemény férfiakról szól, de mégsem a durvaság a fő eleme a cselekménynek.
A téma nem vidám, de az írónak sikerült néhány vicces párbeszédet, leírást is csempészni a történetbe. Mai, modern regény, mai, néha kicsit durva szövegekkel, de ezek nélkül nem lenne hiteles a történet.
És mint egy mese olvasása után, ez után a könyv után is azt érzi az olvasó, hogy bárcsak igaz lenne, és béke lenne a szereplők között. A végén reménykedhetünk ebben, de ez a szál a könyv végén nyitva marad.
Talán majd lesz folytatás….

1 hozzászólás
Gergő_Pálffy I>!
Jenei András: Mindenki jó lesz, tesó!

Az író szimpatikus volt, és imádtam a borítót, ami azonnal vigyort csalt az arcomra. Nehezen kezdtem neki, hónapokig tologattam, mert nem fogott meg az első oldal a rengeteg tájszólással. Vidékiként ezt hallottam, ha elugrottam a boltba, vagy bárhová, és ezt a hátam közepére sem kívántam… Aztán valahogy újra a kezem ügyébe került, és egy ültő helyemben kiolvastam. Gördülékeny a fogalmazás, a jelenetek benne életszerűek és ízesek, a karakterek olyan igaziak, hogy akár mellénk is telepedhetnének a melegtől párolgó térkőre valami bűzlő, málló ház oldalába az árnyékba cigit tarhálni.
Imádtam!
Csak egy kérdés? Miért volt ilyen rövid?

1 hozzászólás
aydi>!
Jenei András: Mindenki jó lesz, tesó!

Bevallom, hogy voltak előítéleteim a nyóckert illetően. Szerintem vidéken még erősebbek ezek az ellentétek, nálam ez gyerekkorból hozott dolog. Szóval azt gondolom, hogy sokat adott nekem ez a történet az elfogadást illetően. Sok mindent átértékeltem magamban. Nehéz spoilermentesen írnom, így inkább ezt az érzést akartam kiemelni, a hatást, amit bennem keltett. Fontos téma, regényes környezetben.

1 hozzászólás
Mesekanna>!
Jenei András: Mindenki jó lesz, tesó!

Jenei András írásait rendszeresen olvasom, ezt a könyvet külön izgalommal vártam. Egyhuzamban kiolvastam, izgalmas, érdekes, letéve jött az érzés: milyen kár, hogy vége….
Gratulálok! :)

2 hozzászólás
Jadzia>!
Jenei András: Mindenki jó lesz, tesó!

Hangulatos, hiteles. Egy ültő helyemben olvastam el – annyi a bajom vele, hogy rövidelltem. Felhozott sok jó-rossz emléket a kerülettel kapcsolatban – de leginkább hiányzik a Tacskó, meg a szabolcsi almafröccse…

1 hozzászólás
Gyarmati_Enikő>!
Jenei András: Mindenki jó lesz, tesó!

Gördülékeny, természetes a könyv hanghordozása, fogalmazása. Elsőre furcsának tűnt a leírt tájszólás, de ahogy kiolvastam egy-egy szót, már hallottam is a párbeszédeket „eredetiben”.
Érzékletesen vannak ábrázolva a figurák is, jó emberközeliek. Szinte minden szereplő életútját bővebben is ki lehetne bontani, szívesen megismerném őket jobban, így nagyon remélem, lesz még folytatás.
Örülök ennek a stílus-kirándulásnak az írótól :)

1 hozzászólás
Sandra_Pilizota>!
Jenei András: Mindenki jó lesz, tesó!

Nagyon tetszett – pont amennyi kell, annyi van benne. Semmi túlírás, semmi sallang, őszinte, nyílt írás és mi több, hiteles.

1 hozzászólás
Ólomöntő>!
Jenei András: Mindenki jó lesz, tesó!

Az író ebben a regényében rendkívül érzékeny témát érint, boncolgat. Teszi mindezt őszinteséggel, humorral, életszerűen, meseszerű motívumok adaptálása nélkül.
Sodró, lendületes, a mű olvastatja magát. Nem lehet letenni.

1 hozzászólás
Gyevocska>!
Jenei András: Mindenki jó lesz, tesó!

Ha valaki lakott, élt a „Nyóckerben”- mint én- annak maximálisan „lejött” a könyv. Én 1984 óta élek itt – s bár voltak jobb és rosszabb időszakok – azért nem egyhangú az élet itt. Időnként már szinte érdeklődve hallgatom az intellektuális szócsatákat a téren, van, amikor csak megmosolygom, van, amikor csak az dühít, hogy a vita hevében nem artikulálnak eléggé, így fogalmam sincs, mi történik. Helyi törvény: ne avatkozz bele, ha nem vagy családtag. És ez lehet, hogy érzéketlenségnek hangzik, de ha túl akarod élni, akkor kussolsz. Oppardon! De legalább tárcsázod a rendőrséget.
Tehát, vissza a könyvre, mert kissé elméláztam. Már a borító is sokat ígérő: egy arc, amiben ott az egész kerület. Vidéken voltam mikor olvastam, de tökéletesen „haza repített”: a forróságot ontó beton, mely párologtatja az igen tömény h.gyszagot, a fülledt, szűk utcák hangulatát, ahol az enyhet adó hűvös csak a nyitott pinceablakokból árad dohos szaggal párosítva. A kora esti csete-paték hevét nagyszerűen visszaadja a könyv. Izgalmas, jól kidolgozott „akció jelenetek”. Nagyon tetszenek a karakterek: Apával annyira szívesen találkoznék az életben is. Persze, nem a kihalt Vajdahunyad utcában, hanem egy üveg vörösbor társaságában. Kicsit sajnáltam, hogy az író nem bonyolította tovább a cselekményt, vártam volna még több akciót. Mikor a végére értem, csak az jutott eszembe, hogy mennyire jó lenne, ha ez a valóságban is megtörténne. És ezt az óhajomat csak az fogja megérteni, aki olvasta a könyvet.

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kalapos Éva: Kéz a kézben
Heather Morris: Az auschwitzi tetováló
Stephen King (Richard Bachman): Sorvadj el!
B. Czakó Andrea: Pitypangtánc
Halász Margit: Éneklő folyó
Pethes Mária: Zenekar
Balogh Robert: Durva a nyár
Erdős István: Rajkó
Bódis Kriszta: Carlo Párizsban
Kertész Imre: Sorstalanság