Altatott ​álmok 5 csillagozás

Jenei András: Altatott álmok

Jelenleg ​harmincnégy éves vagyok. Öt éves korom óta cukorbetegként élek (éltem), ez nálam hamar meghozta nem várt gyümölcseit, azokat a szövődményeket, melyek rendesen tönkretették életminőségemet.
Öt éve megvakultam, veséim működése közel negyven százalékosra csökkent, s ebből fakadóan érkeztek a többi tünetek is. (magas vérnyomás, vérszegénység, gyakran jelentkező hányinger, vízlerakódások test szerte).
Hogy legyen megoldás, felkerültem egy olyan várólistára, ahol egyszerre kaphatok vesét és hasnyálmirigyet – ha nem leszek cukorbeteg, az „új vesét” nem teszi tönkre ez az alattomos állapot.
Négy év után eljött a nap, amikor el kellett kezdeni a dialízist, ez alatt már háromszor volt riasztásom, de a hasnyálmirigy sajnos egyszer sem bizonyult beültethetőnek.
Nyolc hónap kezelés után megszólalt a telefon, elérkezett a pillanat, mehettem a műtétre.
Az ezt követő közel egy hónapban az altatásokból eredően rengeteg álmom volt, amiket az agyam rejtett… (tovább)

>!
Helma, 2021
100 oldal · ISBN: 9786156361332
>!
Magánkiadás, Budaörs, 2010
100 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630699952

Enciklopédia 1


Most olvassa 1

Kívánságlistára tette 1

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

SzemreValó_könyvek>!
Jenei András: Altatott álmok

A valóság és az álmok váltakozása. Egy megtörtént eseményeken alapuló történet, ami egy műtétet ír le és az altatás által keletkezett álmokat. Ezért is zavarosabb a mű. Mivel egy műtétet ír le, azt gondolnánk, hogy száraz, orvosi szakzsargon ám ez tévedés. Hitelesen írja le az író, ami vele történt, érthető a nyelvezete. Szerethető a történet, érdemes tudni hozzá a háttér sztorit, hogy egy nem látó, magyar szerző második műve. Ezért is megható történet. Most ismerkedek az íróval, ez volt tőle az első könyv, de nem az utolsó.Csak ajánlani tudom, több embernek kellene olvasnia.

Álmok_útján>!
Jenei András: Altatott álmok

Őszintén szólva ennek a borítója a legfigyelemfelkeltőbb az öt mű közül, amit alkalmam volt az írótól olvasni. Nem tudom miért, de mikor ránéztem, valami azt súgta, nagyon érdekes kalandban lesz részem olvasáskor. Ezúton is köszönöm szépen a lehetőséget Andrásnak, hogy lehetőséget adott erre!
Eddig volt jól és kevésbé jól megírt műhöz szerencsém az író jóvoltából, de garantálom, hogy ez a legérdekesebb. Találhatunk itt mindenféle elemet: nem is találom a megfelelő szót rá.
A modern művészfilmekre emlékeztet, ahol mindenből van egy kicsi és valahogy ebből a káoszból összeáll, egy egész…..A cselekmény ehhez hűen van ábrázolva, káprázat az egész.

Bővebben: https://ujalmok.blogspot.com/2021/01/jenei-andras-altat…

1 hozzászólás
Remy_Dalmore>!
Jenei András: Altatott álmok

Amikor megkaptam Andrástól ezt a könyvet, egy kicsit félve nyitottam ki, sírós-fájdalmas-lelkizős történetre számítottam. Mivel én annyira rettegek a fehér köpenytől, hogy már a pékek láttán is futni támad kedvem, vegyes érzésekkel kezdtem el olvasni.:D
Így utólag az a véleményem, hogy ha nem ismerem András előtörténetét, biztosan megkérdeztem volna tőle, mit ivott, mielőtt ezt a történetet papírra vetette. :D
Itt kérem szépen van minden, a cselekmény nyomokban kórházat és orvosokat tartalmaz! Inkább egy furcsa, sci-fi elemeket sem nélkülöző maffiaregénynek titulálnám. Mindezt az író sajátos stílusában, némi szarkasztikus humort sem mellőzve kapjuk, egy álom és ébrenlét határán billegő ember vízióiba látunk bele. Komolyan szurkoltam Andrásnak, hogy le tudja nyomni a rossz fiúkat, pedig pontosan tudtam, hogy mindezt csak képzeli, miközben pillanatképeket mutat a valóságból is.
Maga a cselekmény nem egységes, hiszen víziókról van szó, a végére mégis egy összefüggő történet bontakozik ki, ami fogalmam sincs, hogy honnan jött az írónak, de bőven megérne egy valódi kalandregényt. Remélem, lesz rá alkalom, hogy majd az is olvashassam egyszer.

1 hozzászólás
Kicsi_Yeye>!
Jenei András: Altatott álmok

A stilus kicsit meghatarozhatatlan szamomra de zsenialis igaz picit masra szamitottam de nagyon elveztem. Egy negativum szamomra, hogy nem eleg hosszu. Ez volt a harmadik tortenet amit Jenei Andrastol olvastam de biztosan nem az utolso.

„ – Haldoklom.
– Na, meg ne halj nekem, most hoztam neked negy uveg teat! – felelte nagy sohajjal, es tudta, megint megcsipte egy zavaros pillanatomat.Ettol kezdve olyan szinten erezhetove es lathatova valt a gyogyulasom, hogy sokszor ugy tunt, mintha nem is egy ekkora beavatkozason lennek tul. ”

2 hozzászólás
Ólomöntő>!
Jenei András: Altatott álmok

Imádtam! Különleges, számomra meghatározhatatlan stílusa van. Művészfilm gyanús, audiokommentárral mindenképpen, hogy még mélyebben átjöjjön a hangulat. Akit foglalkoztat a tudatalatti, illetve a halálközeli élmény annak bátran ajánlom olvasásra. Rengeteg összetett szimbólum, mégis összefüggő egészet adott számomra a történet. Nem könyvet olvastam, hanem egy filmet láttam, amit nem adnak a mozikban. Mert réteg, mert underground ez a nem a „népnek kenyeret, cirkuszt” kategória. Kategórián felüli, jóval! Nem vagyok elfogult, sem részrehajló, mert „Az Élet él és élni akar”

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Ólomöntő>!

Feltűnően jól éreztem magam. Felöltözve, minden beavatkozáshoz szükséges eszköz nélkül figyeltem. Szinte már zavart is, hogy nincs bajom, nyűgöm.

Ólomöntő>!

A nem túl kényelmes vaskeretes bárszék, ahol helyet foglaltunk, tipikusan arra találtatott ki, hogy az ember megigyon rajta valamit. Előttünk viszont nem volt pohár.

Jackal>!

Gondolataim beszélgetni kezdtek velem. Meg sem szólaltam, mégis olyan volt,
mintha valaki folyamatosan elmesélné, mi is zajlik, zajlott, amíg ide kerültem.

13. oldal

Jackal>!

A gondolataim feleltek a fel nem tett kérdéseimre…

13. oldal

Jackal>!

Érdekes fák voltak ezek. Némelyikük fűz lehetett, de a többségüket nem tudtam meghatározni. Kevés levél adott árnyékot róluk, ágaik, mint egy hatalmas, aszott, csontos kéz, úgy meredtek lefele.

15. oldal

Jackal>!

Valahonnan egy mélabús, halálszagú, közép-amerikai beütésű zene töltötte be
az egész kertet.
Nem hangosan, csak annyira, hogy erre minden táncolni kezdett.

15. oldal

Kapcsolódó szócikkek: zene
Jackal>!

Ugyan a nap lassan már elindult lepihenni, még világossággal ajándékozta meg
a pillanatot.

15. oldal

Jackal>!

A sziklafal másik oldalán egy kiszáradt, „T” alakú keresztfa állt szikáran,
alatta kitaposott, felégett földdel. […]
Kicsit messzebb egy apró és repedezett köves kápolna romjai,
amelyek már belevesztek az éjszaka sötétségébe.

16. oldal

Jackal>!

– Mondd meg: mi a bűn? – kérdezte halkan a férfi.
A nővérke válasz helyett odatérdelt a kereszt elé, melyre a saját,
és az orvos árnyéka vetült,..

16-17. oldal

Ólomöntő>!

Magabiztos léptei, belső kisugárzása elfeledtette velem, hogy semmivel nem vagyok tisztában.


Hasonló könyvek címkék alapján

Reményik László: Akik a sötétben is látnak
Reményik László: Kicsivel könnyebb…
Reményik László: Könnyű neked…
Reményik László: Életbajnokok
Radnóti Miklós: Radnóti Miklós összes versei és műfordításai
Pilinszky János: Pilinszky János összes versei
Rejtő Jenő (P. Howard): A három testőr Afrikában és más történetek
Csukás István: Pom Pom meséi
Benedek Elek: Többsincs királyfi
Fazekas Anna: Öreg néne őzikéje