A ​látó Shakespeare 4 csillagozás

Jenei András: A látó Shakespeare Jenei András: A látó Shakespeare

Hol ​vannak? Mi? Hogy itt? Akkor miért nem látom? – kérdezed Te, tőlem a vaktól. Manapság a környezetünkben több látássérült – köztük a vakok is – olyan szinten élnek a társadalomban, hogy akik látnak, pont ők nem látják őket. Na nem azért, mert nem akarják látni, mert jobb lenne, ha… Hanem azért, mert életvitelük, felfogásuk és beilleszkedésük – ha lassan is – olyan szintre kezd emelkedni, hogy apróbb eltérésekkel, de ugyanolyanok, mint mindenki másé. Jönnek-mennek, dolgoznak, szórakoznak, élnek és éltetnek. Meg persze van olyan is, aki otthon kuksol… Viccelődnek, segítenek, utaznak és folytathatnám. Persze mindezt egyéntől függően. Ha nem figyelsz fel a fehér botjukra, mert magaddal vagy elfoglalva, ők akkor is felszállnak egy buszra. Ha te azon morogsz, hogy egy hipermarketben az árak számait nem látod, mert azok annyira kicsik, a gyengénlátó az orrával olvas, de ezen nem hökkensz meg, mert betudod ugyanannak, mint a te problémád. Ebben a könyvben több felvonásos pillanatképet… (tovább)

>!
Queer, Budapest, 2013
106 oldal · ISBN: 9789638956392
>!
Magánkiadás, Budaörs, 2012
80 oldal · ISBN: 9789630844918

Kiemelt értékelések

>!
aydi
Jenei András: A látó Shakespeare

Hasonlóan fejbevágós volt, mint Az enyém című mű. Ezen most kevésbé izgultam, viszont maradt a kellemes derűvel vizsgált világ, amit az elsőnél is nagyon szerettem.
Kicsit azért kíváncsi lettem volna a romantikára is. De persze valahol az is érthető, hogy ez kimaradt. Örültem a pozitív végkifejletnek, és bátorítást nyertem, hogy leginkább mi akadályozzuk saját magunkat, lehetetlen pedig nincs. Igyekszem majd észben tartani. :)

1 hozzászólás
>!
Erika_Benke
Jenei András: A látó Shakespeare

„Az enyém” után ez a könyv optimistább, derűsebb hangvételű, szintén olvastatta magát. Az előzőhöz hasonlóan sok érdekességet tudtam meg. Például, mi az a vezetősáv, hogyan kell kísérőként viselkedni, olvastahattam a ruhák kiválasztásáról, vagy hogy a vakok kb. 15%-a ismeri és használja a pontírást. Korábban azt sem gondoltam, hogy ők is lovagolhatnak, biliárdozhatnak (és jók is benne). Nem tartottam magamat eddig előítéletesnek, de a könyvek rámutattak, hogy a közhelyek beférkőzteka vakokról alkotott elképzeléseimbe. Örülök, hogy ezt tisztába tehettem. Köszönöm a szerzőnek, hogy megosztotta velünk a történetét.

1 hozzászólás
>!
Zoltan_Szeman I
Jenei András: A látó Shakespeare

Ismét egy remekül sikerült mű. A mindennapok bemutatása egy olyan aspektusból, amit mi, látók, el sem tudunk képzelni. A humoros részeket különösen élveztem. Mindamelelt, hogy kifejezetten olvasmányos volt, és a sorok ragadták magukkal a szememet, hála az irónak, sok mindent megtudtam egy olyan világról, amiről eddig sejtelmem sem volt.

>!
adry92
Jenei András: A látó Shakespeare

Az, ami eszembe jutott a mű kapcsán valahogy, s valami érthetetlen okból Stephen Hawking tudományos elbeszélései, vagy tapasztalatai. Elég tudálékos, ami tetszett benne! Jó, hogy a „Látó Shakespeare” által ajtót nyitsz nekünk látóknak, mégis hiányoltam belőle több érzelmet és történetileg is lehetett volna tovább vinni egy kicsit -de te érzed, én csupán az olvasó vagyok, a darabot te adod..
Tetszik, hogy leírod benne hogy álmodban látsz. Én is álmomban mozgok, futok, sétálok, bármit meg tudok tenni. Olyankor nem vagyok ágyhoz és székhez kötve, tehát nem vagyok béna, ráaadásul minden végtagom teljesen ép – általában. Ez igen érdekes dolog. :) Összességében egy jó érzékenyítő könyv! Gratulálok hozzá! P. Nagy Adrienn


Hasonló könyvek címkék alapján

A. M. Aranth: Oculus
Oliver Sacks: Antropológus a Marson
Uschi Ostermeier-Sitkowski: Szemtorna a számítógépnél
Wolfgang Hatscher-Rosenbauer: Láss jobban!
Harry Benjamin: Tökéletes látás szemüveg nélkül
Oliver Sacks: Hallucinációk
Ralph J. MacFadyen: Dobd el a szemüveged!
Bánki László – Csató Gyula – Varga Lívia Éva: Ne parázz!
Reményik László: Akik a sötétben is látnak
Reményik László: Életbajnokok