Értékelések 1

Noro >!
Jen Williams: The Ninth Rain

Úgy érzem, nem nagyon figyelünk a Holdstock-díjra. Ha valaki zsinórban kétszer megkap mondjuk egy Hugót, akörül azért van egy kis felbolydulás. De ki hallott idehaza Jen Williamsről? Pedig nem hiába kapta a díjakat: ez a regénye a klasszikus és a modern epikus fantasy legjobb elemeit olvasztja össze egy zseniális hangulatú történetté. Nekem már a könyv egyharmada körül instant kedvencemmé vált.

A The Ninth Rain nem azzal kezdődik, hogy valamit le kell győzni, el kell pusztítani vagy meg kell bosszulni. Egy középkorú hölgyet (aki civilben egy gazdag borász-família feje) ismerünk meg a lapjain, aki arra tette fel az életét, hogy megértse a világot körülvevő furcsaságokat. E furcsaságok nagyrészt az égből érkeztek: a jure'lia nevezetű lények eddig nyolcszor szálltak le a földre, hogy megpróbálják a maguk képére formálni a világot. Ebora fa-istene nyolcszor űzte el őket, de az élővilág mindannyiszor megszenvedte a harcokat. Elfajzott lények, életszívó parazita entitások és halálos borostyánmezők maradtak a nyomukban. De mik is voltak ezek a támadók, hogyan változtatták meg a földi életet, és miért? Lady Vintage ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat.
Kutatásai közben néhány csodabogár is melléje csapódik. Először a haldokló Ebora egy harcosa, akinek a népe maga is egy külön rejtély. Ők az előző invázió előtt szinte halhatatlanok voltak, fa-istenük ugyanis ambrózia-szerű nedvével táplálta őket. De miután ez a nedv elapadt, Ebora népe rászokott a vérivásra, és a világ hőseiből az emberiség fő mumusaivá süllyedtek. Őt egy tűzboszorkány követi a sorban, aki képes elszívni az életerőt, és ezt varázstűzzé alakítani. E boszorkányok többsége rabszolgaként él egy fanatikus szervezet fogságában, akik szerint ez a mágia eredendően gonosz, de valójában semmit sem tudnak róla, hogyan működik.

Régebbi kedvenceim közül a regény talán Greg Keyes stílusára emlékeztet a legjobban. Williams szintén a klasszikus fantasy hangulatát adja vissza e művében, de sokrétű karaktereivel és kidolgozott világábrázolásával túl is lép azokon. Története már a kezdetektől izgalmas, szereplői eleinte rejtélyesek, jellemük és múltjuk fokozatosan bontakozik ki az olvasó előtt. A régmúlt titkai összefonódnak a jelen eseményeivel, ahogyan megismerjük Ebora bukásának és a Nyolcadik (vagyis az előző) Esőnek az elfeledett részleteit. Hőseink felfedezései pedig nem egyszer komoly meglepetést okozhatnak még a tapasztalt fantasy-rajongóknak is. Igaz, hogy még csak most jön az év végi hajrá, de én jó eséllyel megtaláltam 2019 nagybetűs Kedvenc fantasy regényét.

7 hozzászólás