The ​Ninth Rain (The Winnowing Flame Trilogy 1.) 1 csillagozás

Jen Williams: The Ninth Rain

The great city of Ebora once glittered with gold. Now its streets are stalked by wolves. Tormalin the Oathless has no taste for sitting around waiting to die while the realm of his storied ancestors falls to pieces – talk about a guilt trip. Better to be amongst the living, where there are taverns full of women and wine.

When eccentric explorer, Lady Vincenza 'Vintage' de Grazon, offers him employment, he sees an easy way out. Even when they are joined by a fugitive witch with a tendency to set things on fire, the prospect of facing down monsters and retrieving ancient artefacts is preferable to the abomination he left behind.

But not everyone is willing to let the Eboran empire collapse, and the adventurers are quickly drawn into a tangled conspiracy of magic and war. For the Jure'lia are coming, and the Ninth Rain must fall…

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Headline, London, 2017
544 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781472235176

Kedvencelte 1

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 18


Kiemelt értékelések

Noro >!
Jen Williams: The Ninth Rain

Úgy érzem, nem nagyon figyelünk a Holdstock-díjra. Ha valaki zsinórban kétszer megkap mondjuk egy Hugót, akörül azért van egy kis felbolydulás. De ki hallott idehaza Jen Williamsről? Pedig nem hiába kapta a díjakat: ez a regénye a klasszikus és a modern epikus fantasy legjobb elemeit olvasztja össze egy zseniális hangulatú történetté. Nekem már a könyv egyharmada körül instant kedvencemmé vált.

A The Ninth Rain nem azzal kezdődik, hogy valamit le kell győzni, el kell pusztítani vagy meg kell bosszulni. Egy középkorú hölgyet (aki civilben egy gazdag borász-família feje) ismerünk meg a lapjain, aki arra tette fel az életét, hogy megértse a világot körülvevő furcsaságokat. E furcsaságok nagyrészt az égből érkeztek: a jure'lia nevezetű lények eddig nyolcszor szálltak le a földre, hogy megpróbálják a maguk képére formálni a világot. Ebora fa-istene nyolcszor űzte el őket, de az élővilág mindannyiszor megszenvedte a harcokat. Elfajzott lények, életszívó parazita entitások és halálos borostyánmezők maradtak a nyomukban. De mik is voltak ezek a támadók, hogyan változtatták meg a földi életet, és miért? Lady Vintage ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat.
Kutatásai közben néhány csodabogár is melléje csapódik. Először a haldokló Ebora egy harcosa, akinek a népe maga is egy külön rejtély. Ők az előző invázió előtt szinte halhatatlanok voltak, fa-istenük ugyanis ambrózia-szerű nedvével táplálta őket. De miután ez a nedv elapadt, Ebora népe rászokott a vérivásra, és a világ hőseiből az emberiség fő mumusaivá süllyedtek. Őt egy tűzboszorkány követi a sorban, aki képes elszívni az életerőt, és ezt varázstűzzé alakítani. E boszorkányok többsége rabszolgaként él egy fanatikus szervezet fogságában, akik szerint ez a mágia eredendően gonosz, de valójában semmit sem tudnak róla, hogyan működik.

Régebbi kedvenceim közül a regény talán Greg Keyes stílusára emlékeztet a legjobban. Williams szintén a klasszikus fantasy hangulatát adja vissza e művében, de sokrétű karaktereivel és kidolgozott világábrázolásával túl is lép azokon. Története már a kezdetektől izgalmas, szereplői eleinte rejtélyesek, jellemük és múltjuk fokozatosan bontakozik ki az olvasó előtt. A régmúlt titkai összefonódnak a jelen eseményeivel, ahogyan megismerjük Ebora bukásának és a Nyolcadik (vagyis az előző) Esőnek az elfeledett részleteit. Hőseink felfedezései pedig nem egyszer komoly meglepetést okozhatnak még a tapasztalt fantasy-rajongóknak is. Igaz, hogy még csak most jön az év végi hajrá, de én jó eséllyel megtaláltam 2019 nagybetűs Kedvenc fantasy regényét.

7 hozzászólás

A sorozat következő kötete

The Winnowing Flame Trilogy sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Empire of Storms
Sara Raasch: Snow Like Ashes
Kristin Cashore: Graceling
Adrian Tchaikovsky: Blood of the Mantis
Mary E. Pearson: The Kiss of Deception
Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury
Leigh Bardugo: Six of Crows
Sabaa Tahir: A Torch Against the Night
Christopher Paolini: Inheritance
Brandon Sanderson: Words of Radiance