Ne ​érezz, ne kérdezz! 192 csillagozás

Jen Calonita: Ne érezz, ne kérdezz!

Mi lett volna, ha Elza és Anna nem is ismerik egymást?

Egy napon Elza lesz Arandelle királynője. Rengeteg felelősséggel és elvárással kell majd megbirkóznia, a megválaszolatlan kérdésekről nem is szólva. Vajon milyen vezető válik majd belőle? Mikor kell kérőt választania? És vajon miért él benne régóta mélyen elrejtve az érzés, hogy egy nagyon fontos része hiányzik?

Szülei váratlan halála után Elzának hamarabb kell választ találnia az életét övező számtalan kérdésre, mint remélte. A királyság egyetlen uralkodójaként magányosabbnak érzi magát, mint valaha. Amikor azonban titokzatos erők lépnek működésbe, Elza elvesztett gyermekkori emlékei kezdenek visszatérni – képek jelennek meg előtte egy hozzá nagyon hasonló kislányról. Hogy kitöltse a benne lakozó űrt, Elza embert próbáló utazásra indul jeges királyságán át, hogy visszafordítson egy szörnyű átkot …, és megtalálja Arandelle elveszett hercegnőjét.

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Sorsfordító történetek Manó Könyvek

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2020
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634038351 · Fordította: Herman Alexandra

Enciklopédia 16

Szereplők népszerűség szerint

Olaf, a hóember · Anna · Elza · Kristoff · Agnarr király · Bronzország hercege · Hans · Iduna királynő

Helyszínek népszerűség szerint

Arandelle


Kedvencelte 17

Most olvassa 9

Várólistára tette 188

Kívánságlistára tette 300

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Finn_Hudson>!
Jen Calonita: Ne érezz, ne kérdezz!

Nem szoktam gyakran retelling sztorikat olvasni, de ez most nagyon-nagyon jó lett. Az írónő zseniálisan megteremtette a mese hangulatát, sőt néhol még jobban is tetszett annál. Anna és Kristoff története sokkal aranyosabb volt, több közös jelenetet is kaptak, és kapcsolatuk is szebben fejlődött úgy, hogy nem vetült rá Hans árnyéka. Elza cselekedetei is érthetőbbek lettek, és szerintem maga a cselekmény is drámaibb lett. Először nem nagyon tudtam, hogy hogyan lesz ez a „mi lett volna ha” kivitelezve, de meg kell mondanom, Calonita ügyesen megoldotta ezt a csavart. Ami pedig számomra külön pluszpont, hogy új szereplőket is belevitt a történetbe, amelyek színesítették az alapsztorit.
Persze fel lehet hozni negatívumként, hogy az írónő sokszor visszatér a Disney rajzfilmhez és nem nagyon akar elkalandozni az eredeti cselekménytől, de engem ez nem igazán zavart, hiszen nemcsak a szereplők miatt Jégvarázs a Jégvarázs, hanem az egyes cselekménymozzanatok miatt is. Például ha Hamupipőkében is csak annyit változtatunk, hogy kivesszük a gonosz mostohát, már mindjárt nem ugyanaz a mese. Hisz gond nélkül elmehet a bálba, nincs időponthoz kötve, stb. Úgyhogy emiatt engem nem zavart, hogy többször is találkoztam a rajzfilmből már jól ismert jelenetekkel.

Összességében ez a könyv egy nagyon kellemes kis felüdülés volt a mostani terjedelmesebb olvasányaim között.

1 hozzászólás
Ferger_Jolcsi P>!
Jen Calonita: Ne érezz, ne kérdezz!

Még valamikor régebben láttam a Jégvarázs mesét, ami nem lett annak ellenére sem a kedvencem, hogy Olafot irtó aranyosnak találom benne. Ebben a kötetben is nagyon tetszett Olaf karaktere, bár szerintem elég keveset szerepelt benne. Tudom, hogy nem az ő karakterén alapszik a cselekmény, de azért egy pár jelenettel többet is rakhattak volna bele, amiben ő is szerepel. Számomra Anna a szimpatikusabba a két testvér közül, nagyon önzetlen és nagyon jó szíve van, bár Elza is önzetlenül és feltétel nélkül szereti a testvérét, de Anna sokkal elevenebb, élettel telibb. Kristoff is végig nagyon segítőkészen viszonyult a lányokhoz, a Sven-nel való párbeszédei nagyon viccesek voltak. Egyedül azt sajnálom, hogy spoiler

Szücsi>!
Jen Calonita: Ne érezz, ne kérdezz!

"Legyen hó, legyen hó,
Még sose volt hasonló.
Legyen hó, legyen hó,
Olyan lelket mozdító!"

Remélem nem én vagyok az egyetlen olyan olvasó akinek olvasás közben végig ez a dal ment a fejében :D
Nem sok olyan hercegnős Disney mese van amit szeretek, de ahogy másokat, annak idején engem is teljesen elvarázsolt a Jégvarázs története. Éppen ezért nagyon kíváncsi lettem erre a mi lett volna ha… ötletre
Az írónő nagyon ügyesen megírta a könyvet, mert meglepően jó volt! Szerintem még jobban is tetszett ez a verzió, mint az eredeti. Alapjábavéve követi az eredeti mese vonalát, ami szerintem azért volt jó mert így láthatjuk hogy mennyire írta át az írónő a történetet. Szerintem tényleg ötletesen és ügyesen megoldotta.
Aranyos mese volt, nekem tetszett.
Ez után a könyv után nagyon kíváncsi lettem a többi Sorsfordító történetek részre is. Remélem azok is ilyen jók lesznek :)

"Jöjjön száz orkán
És közben a szívemen ül a jég"

csakegyluca P>!
Jen Calonita: Ne érezz, ne kérdezz!

Miután kiolvastam Sorsfordító történetek első részét, vagyis a Fénytöréseket, ami a Mulan hagyományos meséjét mutatta be nekünk más formában, megfogadtam, hogy mindenképpen elolvasom a többi feldolgozást is. Mindig is a kedvenc mesém volt a Jégvarázs, így nem is volt kérdés, hogy az lesz a következő amit a kezembe veszek.
Mi lett volna, ha Elza és Anna nem ismerik egymást? Ha Anna távol nővérétől egy pék családban nevelkedne fel, míg Elza a trón elfoglalására készül. Ez mind rendben van addig a pontig, mikor meg nem hal a király és a királynő. Hiszen csak ők tudták az igazat az egész királyságban, Anna nevelő szülein kívül. Elza varázsereje is kitudódik, elkezd vissza emlékezni Annával és a királyságával együtt. De miután Arendelle fagyba burkolózik, Elza elmenekül Bronzország hercegének katonái elől a hegyekbe. Vajon így hogy fog találkozni a két testvér? Anna egyáltalán rájön, hogy nővére a leendő jeget varázsoló királynő?

A gyönyörű külsővel rendelkező könyv azonnal a varázsába taszított. Imádtam forgatni a kék szélű lapjait. Gyorsan lehetett haladni vele, mert abszolút a mese csodálatos hangulata alá kerülsz még akkor is, ha nem egészen ez a történet. Színtisztán hallottam ahogy Vágó Bernadett hangján megszólal Anna és a butuska, de annál inkább szerethető Olaf is beszélni kezd Seder Gábor által. 3 nap alatt olvastam ki, ami azt jelentette, hogy 3 napnyi Jégvarázs maratont tartottam. Bármennyire is virágzott minden, és símogatva bújt be a tavasz az ablakokon, nekem a fejemben csak a befagyott fjord, a hóval borított hegység és jégpalota játszódott le.

Érdekes, hogy ezzel a történettel is voltak részek, szereplők, amik megmaradtak az eredetiben. Nem rugaszkodott el annyira ez a könyv az animációs csodától, mint a Fénytörések. Mindig megmaradt a tökéletes határokon. Voltak oldalak, ahol ugyanazok a beszélgetések folytak, mint a filmben. Ez jó se, rossz se volt. Tetszett, hiszen nosztalgiázhattam így is egy kicsit. Tehát Kristoff és Anna így is találkoztak volna, amiről a híres destino, avagy a sors keze elmélet jut az eszembe, és Hans ugyanúgy bepróbálkozott volna akár Annáról, akár Elzáról van szó, ami igencsak szomorú.

Minden egyes alkalommal rá kell jönnöm arra, hogy a Disney mennyire jól és fantasztikusan is van megalkotva, kitalálva. Pont annyit ad, amennyit a szívünk és eszünk egyaránt fel tud fogni. Kellemes balzsammal kenegeti testünk, lelkünk minden pontját az animációival, a könyveivel, és ha musicalről beszélünk, akkor a zenéivel is.

Izgalmas és fordulatos volt. Magával ragadott minden kis cselekménye. Sokszor olvasom el a Jégvarázsból készült meséket, feldolgozásokat. Van is egy sorozat, aminek részeit többször veszem kezembe, mert egyszerűen nem tudok elszakadni ettől a világtól. Arendelle népe, Anna, Elza, Kristoff, Olaf és Sven úgy a szívemhez nőtt, hogy szereplőit egy életre megjegyeztem.

A húgommal szoktunk vitatkozni azon, hogy ki Elza és ki Anna. Végül mindig ott lyukadunk ki, hogy én leszek Elza. Ennek sokszor örülök, de néha olyan hidegnek érzem őt, annyira komolynak. De ha azt vesszük, hogy mennyire felelősségteljes, okos, előre tekintő, féltő óvó nagytesó, akkor igen, lehet közös tulajdonságunk elég. Ebben a könyvben is ezeket véltem felfedezni benne. Mégis a sok testvéri tulajdonság mellett annyira szép és jószívű, természetes, egyszerű, egyedi, hogy az lenyűgöző.

Anna még mindig merész, optimista, bátor ember, aki mindent megtesz azért, hogy megkeresse azt a lányt, akit nem is ismer, de érzései felé húznak. Anna humora egyben az egyik legaranyosabb jelleme itt is jelentkezett. Fura volt egy pék családban látni, de meg lehetett szokni és talán így is helyt állt. De a kalandvágy ebben a formában és helyzetben is ott lapult benne.

Kristoff nagy szerelem számomra, amit csak pár éve tudtam meg. Leginkább akkor, amikor a második részben elkezdi Magyar Bálint hangján énekelni az I'm lost in the woods-ot. Leesett az állam, és onnantól kezdve a kedvenc Disney hercegeim közé tartozott. Úgy szurkoltam nekik itt is, volt hogy fel kiáltottam: Hol vagy Kristoff? Gyere már! Ez az! Pár szóban: hős, cuki, szenvedélyes, kedves.

Még megemlíthetném a butuska Olafot és a répát oly nagyon szerető Sven-t is, de ő rájuk most nem térnék ki olyan részletesen. Összeségében imádtam, fordulatos volt, és ráébresztett arra, hogy a testvériség és az összetartás mennyire fontos. Nagyon visszaadja a mese hangulatát egy kis nosztalgiaként. Ez a megoldás is tetszett, és a régi verzió is. Mindenképpen el szeretném olvasni a többi Sorsfordító történetet, és nektek is ajánlom. ;-)
További: https://csakegyluca.blogspot.com/2021/05/jen-calonita-n…

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Jen Calonita: Ne érezz, ne kérdezz!

Imádtam ezt a történetet, mivel az egyik kedvenc mesémet, a Jégvarázst dolgozta át és ez remekül sikerült.
Nagyon jók voltak a karakterek, annak ellenére, hogy ebben a könyvben nem ismerték egymást a lányok, tehát remek csavart szőtt bele a szerző.
Talán még egy fokkal jobb is lett, mint az eredeti mese, ami ritkán mondható el az átdolgozásokról. Szóval zseniális könyv volt, és a fiú szereplők is több teret kaptak, kellően izgalmas és mozgalmas volt.

15 hozzászólás
Dsheavenofbooks>!
Jen Calonita: Ne érezz, ne kérdezz!

"Talán sokan nem tudjátok, de a Manó könyvek egyik új sorozata, a Sorsfordító történetek különböző Disney mesék retelling (újra elmesélt) változatait tárja elénk. A világok, a karakterek nagyrészt ugyanazok, ám mégis van a történetekben valamilyen nagyobb csavar, amely megváltoztat mindent, amit eddig hittünk és ismertünk a mesékkel kapcsolatban. Én nagyon szeretem a retelling történeteket, éppen ezért is voltam nagyon izgatott a Ne érezz, ne kérdezz című regénnyel kapcsolatban, amely az én kedvenc Disney animációs mesémet dolgozza újra: a Jégvarázst.

Ahogy a fülszövegből is kiderül, a regény kiinduló helyzete és egyben központi csavara az, hogy Anna és Elza nem ismerik egymást. Az eredeti mesében az ő kapcsolatuk az egyik legfontosabb szál, hiszen Anna segít Elzának megtalálni önmagát és a kulcsot az ereje uralásához. A könyvben elsőre talán furcsa lehet ez az alaphelyzet, és talán el is gondolkodunk, hogy akkor vajon mi fog történni? Hogyan fognak ők kapcsolódni egymáshoz? Mi is lesz itt? "

A teljes értékelést megtalálod a blogomon: http://dsheavenofbooks.blogspot.com/2020/06/konyverteke…

Niitaa P>!
Jen Calonita: Ne érezz, ne kérdezz!

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2021/08/jen-calonita-ne…

"Azt hiszem, megtaláltam a kedvenc sorsfordító kötetemet. Ez azért olyan meglepő, mert Mulan története sokkal közelebb áll hozzám, mint Elza és Anna meséje, de hiába az előbbit néztem rongyosra már egészen kicsi korom óta, ez a könyv túlságosan jól megírt lett ahhoz, hogy csökkenni tudjon bennem a rajongás érzése. Imádtam az átemelt jelenetek újszerű értelmezését, hogy a szerző még több érzéssel és élettel töltötte meg az amúgy is szívet melengető történetet. Elza gondolkodása, a lelkében lakó magány és szeretet kibontakozása nagyon szép szálon fut, amit Anna elcsigázott vágyakozása tesz teljessé. A sorok között érződik a Sors elkerülhetetlensége, a beteljesedés vágya, miközben a karakterek foggal-körömmel küzdenek egymásért és egymás ellen egyszerre. A további kiegészítő szereplők jelenléte is pont elegendő, támogatói és hátráltatói szerepüket tökéletesen alakítják.
Bár a fordításban voltak apróbb hibák, egy baki csupán csak az, ami mellett nem tudok szó nélkül elmenni: ez pedig a cím. A könyv borítóján a Ne érezz, ne kérdezz! felirat jelenik meg, míg a belső címoldalakon pont fordítva látszódik: Ne kérdezz, ne érezz! Véleményem szerint ez egy elég nagy szarvashiba, amit valakinek ki kellett volna szúrnia mielőtt még nyomdába adják a nyersanyagot. Remélem, hogyha szükség lesz újranyomásra, javítani fogják.
Ugyanakkor egy elírt cím nincs hatással magára a történetre, annak élvezeti értékéből nem von le, így örömmel merem ajánlani ezt a kívül-belül szép könyvet mindenkinek, akinek a lelkében még ott pislákol a varázslat iránt érzett gyermeki vágy apró lángja. Megmelengeti a lelket, miközben egyszerűsége elcsitítja a folyton túlpörgő elmét."

2 hozzászólás
Caledonia_Valley P>!
Jen Calonita: Ne érezz, ne kérdezz!

OMG! Ez jobb volt, mint maga a mese!!!!!!! Pedig ez így nagy szó… Jen Calonita egy istennő, ezt eddig is tudtam, de amit ezzel a történettel művelt. Húúúú… Megyek részletes értékelést írni és majd hozom azt is. :)

https://sadaboga.blogspot.com/2020/06/jen-calonita-ne-e…

18 hozzászólás
AniTiger P>!
Jen Calonita: Ne érezz, ne kérdezz!

Nekem nagyon tetszett ez a szépen megírt újramesélés, ami megkockáztatom, hogy jobban sikerült, mint az eredeti történet. Oké, lehet, hogy az író messzebbre is elrugaszkodhatott volna a fő cselekményszáltól, de szerintem sikerült éppen elég egyedivé és élvezetessé varázsolnia a történetet néhány változtatással! Imádtam, hogy nem csak a főszereplő hercegnők, de Hans és Kristoff is saját fejezetet kaptak, amiben jobban megismerhettük őket. Némelyik rész egy az egyben át lett ültetve a meséből – spoiler –, amelyek olvasása közben szinte vártam, hogy felcsendüljön az odaillő Disney-dal!

Örülök, hogy olvashattam, nagy élmény volt, ezért nagyon remélem, hogy a Sorsfordító történetek többi részét is tervezik kiadni magyarul! Ráadásul maga a magyar kiadás is szépséges ezzel a sziluettes borítóval és a kék lapszélekkel!

Ajánló:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2020/07/jen-calon…

Shine >!
Jen Calonita: Ne érezz, ne kérdezz!

Őszintén szólva én nagyon szerettem ezt a könyvet! A Jégvarázs az egyik kedvenc mesém, úgyhogy muszáj volt elolvasnom. :) Nem azért vettem kézbe, mert éppen nagyon felkapott volt, igazából nem is tudtam, hogy ennyire népszerű (a Sorsfordító történetekről sem tudtam). Csak megláttam egy boltban, Karácsonyra pedig már meg is lett rendelve.
Nekem pont az tetszett benne, hogy annyi mindent átvettek a filmből akár szó szerint is. Sokak ezt látták benne hibának, dehát én azért vettem kézbe! Hogy konkrétan elolvassam a filmet…kicsit másképp. Nagyon tetszik ez a váltott szemszög szerűség, hogy hol Anna, hol pedig Elza szemszögéből látjuk az eseményeket. És természetesen Olaf könyvben is a kedvencem!
Az elején amikor belekezdtem nem tetszett, rá kellett hangolódnom egy ilyen mesés formára, de végül egyáltalán nem bántam meg,hogy elolvastam, visszakaptam a film történetét. Nekem tényleg azok a részek tetszettek legjobban, amik a filmben is majdnem szó szerint benne voltak. A vicces szóváltások stb.
Majdnem minden szereplőben van valami amit szeretek. Anna hiperaktívsága, Kristoff dumái Svennel, Olaf…hát ő Olaf! Ki nem szereti?! És persze Elza is nagy kedvenc. Bronzország hercegét mindig is utáltam, annyira idegesített, hogy arra szó nincs. De nem baj, a lényeg, hogy nagyon szeretem a mesét, és ezt az átdolgozást is. Jégvarázs-rajongóknak kötelező! :)

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Caledonia_Valley P>!

– A vagyon jön és megy – de a tudást sosem veheti el tőled senki.

42. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anna
Caledonia_Valley P>!

– Szia! Olaf vagyok, és szeretem, ha megölelnek!

91. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Olaf, a hóember
csfannie P>!

– Ez elég ciki – mondta Anna, miközben megpróbált felállni. – Mármint, nem te vagy ciki. Te csodás vagy. Vagyis, micsoda?

167. oldal

Caledonia_Valley P>!

– Nem mindig kaphatjuk meg, amit szeretnénk. Erre tanítanak bennünket az átkok […]

234. oldal

Finn_Hudson>!

– Nem kell minden egyes alkalommal meghajolnod, amikor találkozunk, Hans! – mondta nevetve Elza.

108. oldal

csfannie P>!

– Hansnak annyi! Ez életem legjobb napja! – mondta Olaf.

Caledonia_Valley P>!

„Farkasok!” – gondolta rémülten Anna.

– Ó! Nézzétek! Kutyuskák! Hát nem cukik? – szólalt meg Olaf.

269. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anna · Olaf, a hóember
3 hozzászólás
Caledonia_Valley P>!

– Semmi sem túl nagy kérés, ha a szeretet vezérel minket – emlékeztette a trollok vezére.

239. oldal

annasimple>!

Vihar után mindig kisüt a nap.

363. oldal

Kapcsolódó szócikkek: vihar

Hasonló könyvek címkék alapján

Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú
Rick Riordan: A titán átka
Richelle Mead: Dermesztő ölelés
John Flanagan: Jégföldje
Naomi Novik: Ezüstfonás
Lois Lowry: Az emlékek őre
Christelle Dabos: A tél jegyesei
Huszti Gergely: Mesteralvók hajnala
Csóti Lili: Hetedvérig
Terry Pratchett: Télkovács