Dani ​és a megkerült születésnap 5 csillagozás

Jeli Viktória – Tasnádi István: Dani és a megkerült születésnap

Jeli Viktória és Tasnádi István, az Időfutár-sorozat szerzői, ­nagyon értenek a hatodik születésnapokhoz. Emlékeztek ­Rozira, aki a csillagok között találta meg az elveszett szüle­tésnapját? Daninak sincs könnyebb dolga – pont a szülinapi zsúrja előtt lesz skarlátos! Ki hallott még ekkora pechet? De Danit nem olyan fából faragták, hogy ezt hagyja. Ő egy igazi lovag, és szembeszáll a vörös páncélos vörhenyekkel! A cél nem más, mint megmenteni a Szív Várát! Az izgalmas csatában vele tart négy furcsa segítője, Antibigyó, Lükepótagy, Kökörcsin és ­Sómen. De legfőképpen mégis saját magában bízhat… Kalandos és vicces meseregény – Mészely Ilka illusztrációival.

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Pagony, Budapest, 2017
112 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634102250 · Illusztrálta: Mészely Ilka

Most olvassa 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 5

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Hintafa P
Jeli Viktória – Tasnádi István: Dani és a megkerült születésnap

Talán azért tetszett kevésbé, mert pont egy lázas, beteg gyereknek olvastam fel, nem tudom. Bár a hallgatóságnál a csatás jelenetek felcsillant a szeme spoiler, az egésznek történetnek -nekem- elég nyomasztó hangulata volt.

>!
blueisthenewpink SP
Jeli Viktória – Tasnádi István: Dani és a megkerült születésnap

Nagyon jó ez a betegség elleni küzdelem valódi hadjáratként, testet (, páncélt és fegyverzetet) öltött kórokozókkal és gyógyító szerekkel. Először a saját gyerekkori rajzom jutott eszembe, amelyen szintén a várat támadták a bacik vagy vírusok (erre már nem emlékszem), aztán a Volt egyszer az élet című zseniális rajzfilmsorozat. (Nosztalgiafaktor kimaxolva.) A sokszor egészen filmszerű jelenetek kisebbeknek kevésbé érthetők, remélem. Persze attól függ, milyen meséken, filmeken szocializálódott a gyerek, nálunk csak nekem mondtak ezek valamit. Aki viszont a tévé elől jön, annak kell ennyi izgalom és ilyesfajta kapcsolódás a megszokott filmes (rajzfilmes) jelenetekhez, hogy a könyv olvasása/hallgatása is elérje az ingerküszöbét. Ilyen szempontból tehát nagyon jó ötlet, minket meg nem zavart.

Ami zavart, az például a cigiző anya az elején (ráadásul fejtegeti is, hogy nem tartotta be a leszokásra tett ígéretét), a szülők veszekedése a gyógyszerezésről (ez egy gyereknek nagyon ijesztő lehet, és az előzővel együtt anya már meglehetősen hiteltelen), a „töpörödött törp ördög”, ami egyszerűen egy másik mese nagyon felismerhető szövege, szerintem nem jó idelopni. Mondjuk a piráján is megakadtam, de állítólag úgy is lehet írni. A „Sómen” és a „sótájm” viszont fizikailag fájt.

Nagyon tetszett a megoldás, miszerint spoiler. Jó volt a keret lezárása is. Nem mondom, hogy kell a polcra is, de határozottan érdemes elolvasni.

>!
icu79 P
Jeli Viktória – Tasnádi István: Dani és a megkerült születésnap

Nekem ez a mese nagyon elrugaszkodott a hagyományos mesékhez képest. Viszont, ha azt nézem, hogy ez tulajdonképpen egy kisfiú lázálma, akkor simán belefér. A 8-10 éves korosztálynak valószínűleg bejön, érdekelne is egy célalany véleménye. Volt néhány zavaró kifejezés, név benne. A „töpörödött törp ördögön” nekem is fennakadt a szemem…

3 hozzászólás
>!
PTJulia
Jeli Viktória – Tasnádi István: Dani és a megkerült születésnap

A kisfiúcska lázálma oké, bár az én ízlésemnek időnként túl prosztó. Az első fejezet katasztrófa, csatlakozok az előttem szólókhoz: a gyerekeknek (mind a valósnak, mind az olvasónak) semmi köze a gyógykezelése körüli vitákhoz, cigiző anyuci meg egyenesen vérlázító, főleg, hogy le is rajzolják.


Népszerű idézetek


Hasonló könyvek címkék alapján

Sven Nordqvist: Amikor Findusz kicsi volt és eltűnt
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Fésűs Éva: Az ezüst hegedű
Csukás István: Pom Pom meséi – A radírpók
Nagy Natália: A Nap születésnapja
Csukás István: Süsü, a sárkány
Adamik Zsolt: Bibedombi szörnyhatározó
Bonny Becker: Medve látogatója
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki
Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér