Csendes ​gyilkos 14 csillagozás

Jekkel Gabriella: Csendes gyilkos

Szofi ​egy teljesen átlagos 10 éves kislány a nyolcvanas évek közepén. Barátnőivel a felnőtté válás titkait szeretné megfejteni és arra vár, hogy végre ő is átléphessen a felnőttéválás küszöbén. Amikor azonban ez bekövetkezik a korábban elképzelt dolgok helyett fájdalom, fertőtlentő illat, orvosi kezelések és megalázás vár rá. Szofi élete gyökeresen megváltozik az első menstruációval, de senki nem tudja megmondani mi a baja. Csak azt érzi más, mint a többiek, ezért pedig minden álmát elveszti, amiben kisgyerekként hitt. A történet egy életút, amit kezdetben egy kislány, majd később a felnőtt nő szemszögéből láthatunk. A küzdelmet, egy ismeretlen betegséggel szemben. Amiről csupán évekkel később derül ki, hogy a 21. Század egyik legtitokzatosabb betegsége az endometriózis, mely a nőket támadja meg és mind a testet, mind pedig a lelket felemészti azzal, hogy a súlyosságától függően meddőséget okoz. Szofi életét átszövi a betegségtudat. Kezdetben csak a barátait veszti el, később… (tovább)

>!
Publio, Győr, 2019
328 oldal · ISBN: 9789634435969
>!
Publio, Hédervár, 2019
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634435952

Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 39

Kívánságlistára tette 36

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Jekkel Gabriella: Csendes gyilkos

Dr. Jekkel Gabriella saját történetét írta meg ebben a regényben, ő Szofi, a 10 éves, teljesen átlagos kislány, aki a nyolcvanas évek közepén izgatottan várta barátnőivel, hogy nővé váljon, hogy átléphessen a felnőttség küszöbén, hogy megjöjjön az első havi vérzése. Míg barátnőinél sorban bekövetkezett a várva várt esemény, addig Szofinál nem átlagos módon jelentkezett.
A könyv megmutatja, milyen erősek lehetünk/vagyunk mi nők, hogy soha nem szabad feladni, soha nem szabad beletörődni, mert ha bízunk és kitartunk, megkaphatjuk a csodánkat. Még akkor is, ha odáig szenvedéssel van kikövezve az út.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2020/03/dr-jekkel-gabriel…

Niki_Salamon P>!
Jekkel Gabriella: Csendes gyilkos

Amikor először láttam a könyvet, tudtam, hogy ez engem érdekel. Nem azért, mert érintett vagyok ebben a betegségben, de lehetek én is az egyik.Talán az is vagyok, csak nem tudok róla.
Dr. Jekkel Gabriella a saját történetét írta le, a kis Szofi szemén át kísérhetjük végig gyermekkora szenvedéseit, az orvostól orvosig járás fárasztó és megalázó periódusait. Alig várja, hogy elinduljon a nővé válás útján, de arra nem számít, hogy nála ez a folyamat hatalmas fájdalmakkal jár minden egyes hónapban. A nőgyógyász egy igen erős gyógyszert ír fel neki, ami sajnos számomra sem ismeretlen, így első kézből tudom azt, mennyire rossz döntés volt spoiler Szerencsésnek mondhatja magát, hogy édesanyja mindig mellette áll és küzd érte akkor is, amikor az orvosok egyből lemondanak róla és arról, hogy egyszer anya lehet.
Mikor 17 évesen elmondják neki, hogy meddő és nem lehet gyermeke még nem zavarja, de később felébrednek az anyai ösztönök.
Eldöntötte, hogy soha nem teszi meg az életnek azt az örömet, hogy feladja. Majd ő megmutatja, hogy igenis eléri azt,amit akar, akár így, akár úgy. Kitolhat vele az élet, de ő fog utoljára nevetni.
Hatalmas akaratereje van, kitartó felnőtt nő lett belőle.
Az orvosokat nem jellemezném, biztos van kivétel, de aki úgy bánik egy emberrel, mint egy kutyával, az pályát tévesztett. Nem is tudom melyik orvos hozott ki jobban a sodromból, én biztos már rég pofon vágtam volna mindet. Most is,ahogy visszagondolok a szavakra, a mondatokra amit kiejtettek…embertelen.
Nem bántam meg az olvasást, főleg mivel Szofival egy-két dologban nagyon hasonlítunk,így tudtam azonosulni az érzéseivel is. Bár eddig is hallottam az endometriózisról, a könyv segítségével világosabb képet kaptam az egész betegségről.

Zita144>!
Jekkel Gabriella: Csendes gyilkos

Először nehezen merültem el a könyvben, mert az írónő stílusa számomra kissé statikusnak, túlságosan leírónak tűnt, de a történet hamarosan segített ezen átlendülni.
Szerintem ez egy fontos könyv nem csak az endometriózisban érintetteknek, de mindenki számára, hogy el tudják képzelni a környezetükben élő, a betegségben szenvedő nők szenvedését. Ezen felül pedig támaszt és reményt is nyújthat az endometriózisos nőknek.

Aurinko>!
Jekkel Gabriella: Csendes gyilkos

Több helyen utána olvastam, hogy ez a regény valójában mennyire igaz történet (mert itt pl nincs rajta az a címke), és arra jutottam, hogy az. Így azért sokkal nehezebb írni akárcsak véleményt is a könyvről, hiszen valódi emberek döntéséről beszélek.

A történetünk a rendszerváltás után kezdődik, Szofi izgatottan várja, higy megjöjjön az első menstruációja, és végre igazi nő lehessen. A boldog érzés azonban elmarad, mikor minden hónapban szörnyű kínokat kell kiállnia, és az orvosok se tudnak segíteni rajta. Az édesanyja mindent megpróbál a kislányáért, és nagyon örültem neki, hogy legalább ebben szerencséje van, hogy szerető anya áll mellette.

Az orvosok nem tudnak semmit, de azt biztosan kiejelntették, hogy Szofinak nem lehet gyereke.

Évekkel később jut el Szofi oda, hogy ő csak akkor érezheti magát igazi nőnek, ha gyereke lesz. Betegségének ekkor már neve is van: endometriózis. Az orvosi véleményekkel dacolva, mindent megtesz azért, hogy teherbe essen, és a karjában tarthassa gyermekét.

Számomra a regény kicsit túl leíró volt, gondolok itt most főleg az érzelmekre. Emiatt kicsit lassabban haladtam vele, de aztán megszoktam ezt a stílust, és hamar a végére értem. Sőt, egy helyen még meg is könnyeztem spoiler.

Ajánlom a könyvet minden nőnek, aki hasonló küzdelmeket élt át ezzel a titokzatos betegséggel, és azoknak is, akik csak meg akarják ismerni azt a küzdelmet, amin egy nő képes átmenni, hogy gyereke lehessen.
És azoknak a férfiaknak, akik azt hiszik, hogy a menstruáció biztos nem lehet annyira fájdalmas.

Akik úgy érzik, hogy egy nőnek egyáltalán nem kell gyerek, nekik nem biztos, hogy jó ötlet ezt a könyvet kézbe venni, hiszen egész biztos nem értenék meg Szofi motivációját.

Csillagozni nem igazán tudom, hogyan is lehetne. Mivel öt csillagot azoknak adok, amiket imádok, ezért ez most négyet kap.

Bővebb értékelés hamarosan a blogon
https://lapszelijegyzetek.blogspot.com/

BMaci>!
Jekkel Gabriella: Csendes gyilkos

Nem is tudom igazán, hogy miért került hozzám a könyv, és miért is olvasta el. De mindenesetre teljesen megrázott, és ezek után semmi kedvem kórházba kerülni, szülni meg pláne nem, de szerencsére ettől nem kell félnem. Ajánlom mindenkinek aki szereti a biológiát és a szenvedős könyveket :D

NagyEnikő1991>!
Jekkel Gabriella: Csendes gyilkos

Nagyszerű könyv. Az írónő a saját életéről írta. Hihetetlen, hogy nem vette észre, hogy egy homoszexuális emberrel élt együtt. Az anyja fontosabb volt neki, plusz a szexuális életük kimerült a heti egy alkalomban, azt is szigorúan gumival. (Csak később hagyták el.) Erotika nem jellemezte a kapcsolatukat.
Remélem azóta akadt olyan férfi, aki kívánja őt mint nőt! Aki minden porcikájába szerelmes tud lenni.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Lettka>!

– Most áruld el nekem, anyu – kérdezte Szofi, miután kiléptek a mosdóból – hogy van ez, hogy itt van két nő, akiken látszik, mennyire gyűlölik a saját gyereküket. Nekik mégis lehet? Lehet, két hónap múlva ugyanitt fognak állni egy újabb terhességgel. Én meg, aki szeretne, nekem meg nem lehet? Hát mennyire igazságtalan már ez?

194. oldal

4 hozzászólás
Niki_Salamon P>!

Szofi nézőpontja a tragikus délelőttön megváltozott. Eldöntötte, hogy soha nem teszi meg az életnek azt az örömet, hogy feladja. Majd ő megmutatja, hogy igenis eléri azt, amit akar, akár így, akár úgy. Kitolhat vele az élet, de ő fog utoljára nevetni.

Niki_Salamon P>!

A betegsége és a sok szenvedés, amit rövid élete során már átélt, ateistává tette. Ennek ellenére tudta, hogy valami van odaát, és az élet nem ennyi, mint amit itt lát.

Gabriella35 IP>!

Éveken keresztül mást sem hallott, csak hogy ne is álmodjon az anyaságról. Majd évekig küzdött azért, hogy végre anya lehessen, mindent megtett és feladott érte. Azután csoda történt. A világ legnagyobb csodája. És ő mindezek után úgy fog meghalni ezen az ágyon, hogy még csak nem is látta a kisfiát. Nem adhatott neki egy puszit, nem ölelhette magához. Ennyire nem lehet kegyetlen az élet, hogy mindent elvesz tőle az utolsó pillanatban. Szofi hangosan sírt. A kisfiát siratta, az ő kis szeme fényét. Könyörgött, hogy csak annyit kapjon, hogy egy percre láthassa. Hogy belenézhessen a szemébe, hogy legalább egy kis emléke maradjon az anyjáról, akinek éveken át ő volt az egyetlen vágya.

300. oldal

Gabriella35 IP>!

Ezután Szofi csak annyit látott, hogy egy nővérke kirohan a műtőből, és belép a szomszédos helyiségbe. Majd halkan babasírást hallott. Messziről, nagyon messziről. Majd a kint levő nővérke hangját. 12:41 perc.
– Hallod? – kérdezte a doktornő Szofi feje fölül – ez a kisfiad hangja.
– Tényleg? – hatódott meg Szofi – és jó, mármint jó a hangja? Jól sírt fel?
Szofinak eszébe jutott, hogy az édesanyja hányszor mesélte el neki, hogy amikor ő született, ez volt az első kérdése 32 évvel ezelőtt a szülész orvosához. Most Szofinak az anyja szavai jutottak az eszébe. Lehet, hogy ezt illik kérdezni ilyenkor? Nem tudta.

315. oldal

Niki_Salamon P>!

…Magácska akar valaha gyereket?
[…] -Nem tudom, hogy akarok-e, de miért? – kérdezte hebegve.
-Azért, kedvesem, mert ezekkel a petefészkekkel magának soha nem lesz gyereke. egy dolgot tudok tanácsolni, menjen ki az ecserire és vegyen magának két új petefészket. – Azzal az orvos be is fejezte a vizsgálatot.

Niki_Salamon P>!

Ha szomorú vagyok, vagy dühös, akkor vagdosom a kezem. A fájdalomtól elmúlik a belső fájdalom.

Niki_Salamon P>!

Kisgyerekként nagyon szerette azokat a filmeket, melyeknek a cselekménye a világháborúk idején játszódott. Abban az időben még voltak igazi barátságok, igazi barátnők.


Hasonló könyvek címkék alapján

Martin Pistorius: Néma üvöltés
Irvin D. Yalom: A Schopenhauer-terápia
Albert Camus: A pestis
G. Hajnóczy Rózsa: Bengáli tűz
Rebecca Skloot: Henrietta Lacks örök élete
Oravecz Nóra: Találd meg magad
Bogáti Péter: Édes Pólim!
Cheryl Strayed: Vadon
Heinrich Harrer: Hét év Tibetben
Molnár Gábor: Az óriáskígyók földjén