Bárgyú ​árnyak (Sztárt Wársz? 1.) 12 csillagozás

Jeffrey Stone – John Caldwell: Sztárt Wársz? – Bárgyú árnyak

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

-Te ​miért vagy még odakinn, Odakynn? – hallatszott egy mély hutu hang a kormányhangszóróból. Ody tudta, hogy csupán méterekre járhat a Kanyaroggyá'-má'-el-te-marha szakadéktól, mégsem hagyhatta szó nélkül a dolgot. Imádta a szóvicceket.
-Te beszélsz, Tebe Szélsz?
-Itt Jaffa, a hutu – jött a mennydörgő válasz. – Mint a legfőbb huttentutta, közlöm veled, hogy diszkvalifikáltak a versenyből.
-Diszkva-fika?… – röhögött Ody. – Hülye vagy?! Ha ilyen csúnya hutu kifejezésekre tanítasz, az anyucikám legközelebb nem enged versenyezni!

A Kalmár Főderogáció aljas szándéktól vezérelve fel akarja robbantani a Nabummot, megsemmisítve a királyi palotát, az Ami-diliházat, ám pár fényévnyivel arrébb, a poros Tatúfyngon az évszázad legnagyobb rollerversenye zajlik: a Bárgyúgolyó Futam. Ez egy embertelen küzdelem, mivel többnyire nem indulnak benne emberek. Viszont ez alkalommal egy kilenchónapos embersarj is beszáll a küzdelembe; Odakynn Szálljfokker. Ha veszít, legfeljebb… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1999

>!
Cherubion, Debrecen, 1999
246 oldal · ISBN: 9639110507

Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 3

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

ChEebor>!
Jeffrey Stone – John Caldwell: Sztárt Wársz? – Bárgyú árnyak

(Az értékelés főmondanivalója tulajdonképpen a sorozat mind az öt részére érvényes, annak ellenére is, hogy mindhez próbálok pár szót írni.)
Elég hálátlan feladat paródia kötethez értékelést írni, főképp, ha a mű nagyrészt a legprimitívebb ösztöneinket megmozgatva kíván megnevettetni minket. Márpedig John Caldwell Star Wars paródiája pont ilyen könyv. Ilyenkor ugyanis jön a probléma, hogy az úri közönség nyilván letagadja, hogy ez a könyv undoron kívül mást is kivált belőle, mert egy ilyen alkotás sosem lehet az irodalmat éteri esszenciaként magába szívó ember számára szellemi táplálék. Ebben mondjuk teljes mértékben igazuk van, de nézzünk csak magunkba egy kicsit: néha mindannyiunknak szüksége van egy kis alacsonyszintű poénkodásra, vagy alpári megnyilvánulásokra. Hiába vagyunk kultúremberek, azért szerintem elég kevesen vannak, akik soha, semmilyen körülmények között nem mennek le alfába néhanapján, amikor senki se látja őket. Ilyenkor pedig érdemes előkapni egy ilyen alkotást is, főleg, mert John Caldwell paródiája tényleg tartalmaz jó poénokat.
A Sztárt Wársz sorozat első része a klasszikus filmsorozat második (előzmény) trilógiájának első részét, a Baljós Árnyakat támadja le, és a könyv reális értékeléséhez elengedhetetlen a film ismerete. A cselekmény a Tatufyng bolygón flangáló szuperintelligens kisbaba, Odakynn Szálljfokker, és a fontos diplomáciai küldetésen részt vevő Yeti-lovagok találkozását mutatja be, és elviszi a kalandot a film kábé feléig. Érdekes vonása a könyvnek, hogy voltaképp nemcsak a film történetének idióta átiratát olvashatjuk, hanem Nemes Istvánék egy, a Star Wars univerzumán alapuló saját világot is létrehoznak, és így mintegy ki is bővítik az eredeti cselekményt. Persze, nem kell nagyon komoly dolgokra számítani, hiszen ezen univerzum minden tekintetben a humorra épít. Miközben megy a cselekmény, folyamatosan váltják egymást a gyerekes (néha már olcsó rajzfilmekre hajazó-), alpári és kissé kifinomultabb poénok. A humor elég nagy részét szóviccek alkotják, amik közül sok elég eredeti ötlet is van (meg merem kockáztatni, egy-kettő talán még a zseniális kategóriába is beleillik). A történet pedig, ha nem is mindenhol, valahogy konzisztens marad, számtalan hasonló, ennél (is) jóval ócskább paródia ellenében.
Egyszóval elég nehéz ezt a könyvet objektívan értékelni, főleg úgy, hogy ennél jobb helyeken azért nyilván kulturáltabb alkotások szerepelnek az étlapon. Én azt mondom, ez a könyv abszolúte rétegregény, nem való mindenkinek, és a célközönségnek is csak bizonyos alkalmakkor. Hogy mire fel a 4 csillag (meg a még több a többi résznél)? Nos, a könyvet igyekszem a saját kategóriájában osztályozni, márpedig az elmondottaknak ellenére (vagy netán pont azért?) nekem tetszett a mű, néhol jókat lehet röhögni rajta, és igazából mind karakterileg, mind szituációs komédiáját tekintve megállja a helyét. Ez egy olcsó paródia, erősen tapló humorral, és akinek nem jön be az ilyesmi, annak eszébe ne jusson megvizsgálni közelebbről, de akinek nincs baja ezekkel, az szerintem jókat fog szórakozni és a könyvsorozat igazából magasról ráver az igencsak silány konkurenciára.


A sorozat következő kötete

Sztárt Wársz? sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Mason Murray: Idegenek közöttünk
K. B. Rottring – Stanley Steel: A jeti visszatér
Stanley Steel: Turmix 2 – Újra törölve
Robin O'Wrightly: Andrea & Andrea
Stanisław Lem: Képzelt nagyság
Stanisław Lem: Csillagnapló
L. J. Wesley: Egy űrállomás-takarító naplója – A teljes történet
Jan Truneček: A jó öreg alma mater
Ludvík Souček: A Fekete Bolygó Testvérei
Kántor Zsuzsa: Zenél a Zakariás