96. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Párbaj (Kane & Abel 1.) 172 csillagozás

Jeffrey Archer: Párbaj Jeffrey Archer: Párbaj Jeffrey Archer: Párbaj Jeffrey Archer: Párbaj

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ugyanazon ​a napon, 1906. április 18-án látja meg a napvilágot két újszülött – egyikük Bostonban, egy milliomoscsalád sarjaként, másikuk egy eldugott lengyelországi faluban. Két évtized múltán útjaik Amerikában találkoznak: William Kane, a fiatal, nagyreményű bankár, és Abel Rosnowski, az apátlan-anyátlan árva, nincstelen lengyel bevándorló. Mindketten elszánt harcot folytatnak a pénzért, a sikerért… A ragyogóan megírt történet hat évtizedet ölel fel, s két olyan kimagasló egyéniségről szól, akiknek a végzete úgy rendelte, hogy megmentsék – és tönkretegyék egymás életét. Jeffrey Archer (A tizenegyedik parancsolat, A szerencse fiai, Tökéletes másolat, A vörös király) remekműve, amelyet első kiadása óta milliók olvastak szerte a világon, egyaránt bővelkedik drámai jelenetekben, kalandokban, nagy összecsapásokban és megrázó mozzanatokban. Egymást követik a váratlan fordulatok, egészen a legutolsó mondat végső csattanójáig. A történet pedig folytatódik Archer ugyancsak nagy sikerű A… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1979

>!
General Press, Budapest, 2020
608 oldal · ISBN: 9789634523802 · Fordította: Gömöri Judit
>!
General Press, Budapest, 2020
608 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634523796 · Fordította: Gömöri Judit
>!
General Press, Budapest, 2008
516 oldal · ISBN: 9789636430986 · Fordította: Gömöri Judit

2 további kiadás


Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Abel Rosnowski (Wladek) · William Kane


Kedvencelte 42

Most olvassa 6

Várólistára tette 115

Kívánságlistára tette 47

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Kókuszka
Jeffrey Archer: Párbaj

Több mint hatvan év, három generáció, Európától Amerikáig, rejtély, izgalom, dráma, történelmi fikció. Jeffrey Archer mesterien építkezik, ügyesen keveri a szálakat, a két különböző társadalmi osztályba tartozó kulcsfigurái hatalmi harcában. Emberi sorsok, bosszú, büszkeség, két világháború, veszteségek, szerelem, házasságok, pénz, politika, versengés, bonyodalmak, mindez olvasmányos meseszövéssel, kiváló stílussal. Egy élmény volt olvasni, nagy-nagy kedvenc.

2 hozzászólás
>!
Bla I
Jeffrey Archer: Párbaj

Archer ez a könyve is kitűnő alkotás, alig tudtam letenni, ma éjjel is kettőig olvastam, s utána alig tudtam elaludni. Az 20. század 10-es éveitől mintegy a Kennedy –gyilkosságig vezeti végig főhőseit a szerző a történeten, amely kiemelkedően fordulatos, izgalmas. Két, szinte a világ két végén egy napon született fiatalember sorsát kísérhetjük végig, s életútjaik életük derekán összekapcsolódnak, s a körülmények által befolyásolva egymás ellen fordulnak több évtizedes ellenségeskedést eredményezve. Mindkét főszereplő kiemelkedő, jellemes egyéniség, példamutató karriert futnak be különböző indíttatásuk ellenére, de ellenséges érzéseiken végül nem tudnak felülemelkedni. Tanulság: a bosszú rossz tanácsadó, s kialakulhat olyan elmérgesedett helyzet, amit már nem is lehet tisztázni. Ennek mindenki csak kárát láthatja.
A regény olyan fordulatos, tömény, cselekménnyel teli, hogy az olvasó izgatottan várhatja, hogy mielőbb kiderüljön a következő lapokról a folytatás. Nem találunk a kötetben terjengős leírásokat, filozofálást, bölcselkedést. A cselekmény egybefonódik a történelemmel, nagyobbrészt az Egyesült Államokéval, – s a két világháború is így elkerülhetetlen –, ugyanakkor oly kultúrtörténeti utalások jelennek meg helyenként, amelyek nagyon jellemzőek az időszakra, a korra. Ezért is érezhetjük nagyon realistának. Másik üzenete a regénynek már ismert és megszokott: Amerika a lehetőségek hazája, ahol – akár a semmiből – minden elérhető.
Nagyon jó, érdekes, figyelmet lekötő könyv, mindenkinek ajánlom!

5 hozzászólás
>!
robinson P
Jeffrey Archer: Párbaj

Zseniális, fordulatos, pergő, jól felépített történet a két szálon futó mese. Emberi sorosok, ármány és szerelem, pénz és hatalom harca az érzelmekkel, letehetetlen, olvastatta magát, mint mindegyik Archer-regény.
https://gaboolvas.blogspot.com/2019/03/parbaj.html

>!
bokrichard
Jeffrey Archer: Párbaj

Ezért szeretem a családregényeket. Olvasmányos, kalandos, fordulatos, mint az élet, igaz, jó nagy adag színezéssel, és időbeli ugrásokkal. Egy évszázad, három generáció kalandjai a történelem sodrásában. Igazi karakterek érzésekkel, véleményekkel, és emiatt lehet a karaktereket szeretni, együtt érezni velük, vagy utálni őket. A cselekményről kevés a mondanivalóm, inkább ahogy le van írva. Jeffrey Archer a klasszikus nagyregényes írók modorával, és stílusával operálva tarol mindent. Annyira jó volt ezt most olvasni az ügyeletek tengerében.

>!
regulat 
Jeffrey Archer: Párbaj

Azt hiszem, hogy aki az első, uszkve száz oldalon nem adja fel az szeretni fogja ezt a kvázi Káin és Ábel történetet.
Patikamérlegen adagolt ellentétek, a wasp (fehér angolszász protestáns), és a polyák self made man életútját, párharcát, amit a történelem viharai tesznek még kacskaringósabbá.
A párharcét, amit valójában nem nyerhet meg senki, mert az élet… bonyolult.

Megmondom, hogy miért nem adtam öt csillagot. Hogy mi az ami valahol mélyen engem zavart.
Az, hogy a polyák self made man hendikepje csak látszólagos. Csak a történelem teremtette. Ha Abel Rosnowski, alias Wladek Koskiewicz életútját nem töri meg a történelem, valószínűleg hasonló sikereket ér el, hiszen az író eleve belé kódolta, hogy nem akárki. …igaz, a regény feszültségét pont az adja, hogy nincsenek egyenlő pályák és egyenlő esélyek, de a sors az egy napon született fiúknak, ugyanazt a szerencsecsillagot rendelte.
Az olvasó meg csak a regény végén tudja meg, hogy kinek ragyogott fényesebben.

>!
I.P.C., Budapest, 1990
554 oldal · puhatáblás · ISBN: 963793006X · Fordította: Gömöri Judit
>!
gizad
Jeffrey Archer: Párbaj

Figyelem, erősen elfogult értékelés következik!
A Párbaj. Nosztalgiával és nagy szeretettel említem ezt a címet. Ha valaki bármikor is megkérdezte, hogy mi a kedvenc könyvem, elsőnek biztosan Jeffrey Archer jelen kötetét mondtam és mondom mai napig is. A könyvnek és nekem már közös történetünk van. Kapcsolatom ezzel a remek regénnyel 25 évvel ezelőtt indult, amikor is hosszasan toporogtam anyám könyvespolca előtt, mert, talán életemben először valami jó olvasnivalóra vágytam. Javaslatára ezt a könyvet vettem le. Tisztán emlékszem hogy a fülszöveg nem fogott meg, hiába zengett dícshimuszokat róla, úgyhogy tologattam még pár napot. Azután olvasni kezdtem, és már le sem tudtam tenni. Ennek a könyvnek köszönhetem, hogy megszerettem az olvasást. Még csak kamasz voltam, de William Lowell Kane és Abel Rosnowski életét végig követő kötet annyira megfogott, hogy tizen pár évvel később ezért a kötetért iratkoztam be a megyei könyvtárba és kerestettem elő velük a raktáruk eldugott polcairól, mivel éppen sehol nem leltem megvehető, vagy akár kölcsönözhető példányt. Elő is hoztak nekem egy pontosan olyan kiadást, mint amit először olvastam. Az állapotából ítélve sok ember kezében megfordulhatott. De hogy én mennyire örültem! A hatás a másodszori olvasás során sem maradt el! Imádtam az utolsó szóig és felnőtt fejjel sokkal többet is adott. Így aztán nem is volt kérdéses, hogy le is csaptam egy saját példányra, mikor idén újra megjelent. Ahogy a kezembe tarthattam, már tudtam, hogy harmadszor is el fogom olvasni. Ennek most jött el az ideje. A régi érzéseket újra átéltem az olvasása során. Gondosan felépített életregényről van szó, nem is értem, mi ez a kémregény és krimi címke az adatlapján, de hasztalan jeleztem, hogy le kellene venni róla, ahol két, ugyanazon a napon születő ember életét vezeti végig a szerző egészen a halálukig. Míg egyikük ezüstkanállal a szájában születik, a másik egy lengyel zabigyereknek. A fejezetek felváltva mutatják ahogy a két fiú felnő, egyikük kénytelen már gyerekként megtapasztalni az első világháborút. Nagyon élvezetesek és izgalmasak ezek a fejezetek. Majd Abel nincstelen bevándorlóként Amerikába érkezik, William pedig szépen építgeti a karrierjét. Abelt is kemény fából faragták, gyerekkora során megtanulta, hogy mindenért keményen meg kell küzdeni, így választott új hazájában sem tétlenkedik. Mikor a két főszereplő sorsa összefonódik, onnantól kezdve nincs megállás.
Zseniális kötet. Ha akarnám, nyilván nagyítóval tálalnék benne hibát, de nem fogom megkeresni. Harmadszorra olvasva is nyújtott akkora élvezetet, mint elsőre.
A második részét még a magyar megjelenése környékén olvastam, de arról inkább nem mondanék véleményt. A harmadik részt pedig már el sem olvastam. Abban azonban biztos vagyok, hogy ezt a könyvet pár évente újra és újra el fogom olvasni.

>!
General Press, Budapest, 2020
608 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634523796 · Fordította: Gömöri Judit
>!
Kameko
Jeffrey Archer: Párbaj

Az az igazság, hogy szinte biztos voltam benne, hogy nem fog tetszeni ez a könyv, de hogy mindenesetre nem adok rá öt csillagot …
Hát tévedtem … A szomszéd hölgytől kaptam kölcsön a könyvet, aki azzal a mondattal ajánlotta, hogy ő nem tudta letenni.
Bár én nem vagyok az a típus, akinek egy könyv is letehetetlen lenne (képtelen vagyok egész nap olvasni), mindenesetre tetszett. Hosszú történet, szinte végigkövetjük az egész életét Abelnek (Wladeknek?) és Williamnak, születésüktől fogva, minden eseménnyel együtt.
Tetszettek a történelmi események, az, hogy még a Titanic tragédiája is belekerült.
Talán egyetlen negatívum volt a sok sok bankár, tőzsde illetve hasonló nyalánkságok, amihez nekem nem sok közöm van, illetve az, hogy a lengyel fiúnak valamiképpen mindig szerencsés menekülése volt mindenhonnan. Érdekes … de mindent összevetve csak ajánlani tudom.
A végkifejlettel kapcsolatban pedig annyit, hogy mivel én teljes mértékben befolyásolható vagyok a történetek alakulásával kapcsolatban, természetesen itt is meglepődtem.

>!
koviki
Jeffrey Archer: Párbaj

Lehet, hogy hagynom kellene kicsit ülepedni, és csak később megírni az értékelést, mert most maximális elfogultság van, azt érzem, hogy nagyon nagy kedvenc lett.

Adott két fiú, akik ugyanazon a napon születtek, egyikük totális gazdagságban, másikuk teljes szegénységben. Párhuzamosan olvasunk mindkettőjükről (először gyerekkor, majd felnőttkor), és persze van egy pont, amikor az életútjaik keresztezik egymást. Innen indul a történet konfliktusa.

Szokás írni a karakterábrázolásról… Ez a második könyvem Archer-től, és mindkettő olvasásakor azt éreztem, hogy régi ismerősök a szereplők, nagyon élnek. Volt, akit kimondottan gyűlöltem. A két főszereplő annyira őrült jól van megformálva, hogy igazán ismerjük őket, ha az utcán szembejönnének, tuti megismernénk őket. :))

A történet nagyon pörög, kapkodjuk a fejünket, annyi minden történik. Emellett tele van valós történelmi eseményekkel, ami abszolút hozzáad a könyvhöz.
Az első kb. 100 oldalon 3x volt igazi mellbevágós érzésem, egyikre sem számítottam.
Többször volt gombóc a torkomban, és volt, hogy sírtam is. Igazi hullámvasút volt mind gyorsaságban, mind érzelmekben.

Pár dologba bele lehetne kötni, de inkább nem.
Bár vannak további részek, de teljesen lezárt ez a rész, nem hiszem, hogy olvasom a többit, nekem ez így volt jó.
Élmény volt olvasni, igazán szerettem.

6 hozzászólás
>!
Kovács_Ági_3 P
Jeffrey Archer: Párbaj

Sokszor eszembe jut, hogy az emberrel mennyi minden történik, amikor megszületik, és amikor meghal. Az életben sok – sok kis állomások színesítik az életünket. Nem tudok hibát találni, azt sem tudom mondani, hogy unalmas lenne. Az első betűtől az utolsókig beszippantott. Nem tudtam elszakadni, olvastatta magát ez a történet, Abel és Kane mindketten egyszerre születtek, de más helyen.

Bővebben itt olvashatod:
https://www.hungarybooks.hu/2020/03/jeffrey-archer-parb…

>!
cortexiviky
Jeffrey Archer: Párbaj

Teljesen és totálisan elfogult véleményem, hogy ez a könyv minden szempontból tökéletes!
Még a tojáshéj javában a fenekemen volt igazságszerint minimum a fele még most is ott van mikor először a kezembe került, random. Emlékszem már az első pár oldal felkeltette az érdeklődésem, azután a történet berántott. Nem volt mit tenni, nem érdekelt semmi más, csak az, hogy Wladek Koskiewicz-ből hogyan lesz Abel Rosnowski?! Hogy a két teljesen összefüggéstelen történtet, mikor fog összefutni.
Ahogy a történelem egy-egy fontosabb eseménye bele lett szőve a sztoriba azelőtt is megemelem a kalapom,lenyűgözött.
A karakterekről annyit,hogy hiába volt Abelnek nehezebb sorsa, felnőtt korukra mégis William lett a szimpatikusabb.
Csak ajánlani tudom.


Népszerű idézetek

>!
Bla I

Matthew egy keddi napon halt meg. Negyven oldala volt még hátra az Elfújta a szél -ből.

324. oldal

3 hozzászólás
>!
Kókuszka P

Furcsa, hogy az ember véleménye hogy megváltozik bizonyos dolgokról, amikor személyes problémákkal kell szembenéznie, akármilyen szilárd is volt, amikor mások gondjával birkózott.

386. oldal, 36.fejezet - Párbaj (General Press, 2020)

>!
vikike911

– De William, értsd meg, hogy három hétig senki sem maradhat életben az Atlanti-óceán vizében.
– Még az én apám sem?
– Még a te apád sem.

Kapcsolódó szócikkek: William Kane
>!
regulat 

– Mond Matthew, mi a jó abban, hogy egy órán keresztül mászol felfelé, hogy aztán ugyanazon a dombon leszáguldj és közben kockára tedd az életedet? – faggatta a barátját.
Matthew mordult egyet. – Valószínűleg az, hogy ettől sokkal több életerőt szippantok magamba, mint a szerkezeti képletek elméletéből.

220. oldal (IPC, 1990)

Kapcsolódó szócikkek: futás
>!
gesztenye11

Vettek két jegyet San Franciscoba. Azért választották pont azt a várost, mert ez látszott Amerika térképén a legtávolabbi pontnak.

483. oldal - 33.

Kapcsolódó szócikkek: Florentyna Kane · San Francisco
>!
gesztenye11

– Uramisten, Abel! Remélem, nem belém fektetted az összes pénzedet?!
– Minden egyes centet. De ne izgassa magát, jobb tönkre menni egy bölcs emberrel, mint nyerni egy bolonddal – mondta Abel, és töltött egy újabb pohár whiskyt.

266. oldal - 16.

Kapcsolódó szócikkek: Abel Rosnowski (Wladek)
>!
gesztenye11

Ezen a kongresszuson Anton Cermak egyetlen frappáns mondattal meghódította a jelenlevőket.
– Igaz, hogy nem a „Mayflower” fedélzetén érkeztem Amerikába – mondta –, de jöttem, mihelyt tudtam.

336. oldal - 22.

Kapcsolódó szócikkek: Mayflower
>!
gesztenye11

– Én az elnök titkárnője vagyok – felelte a nő.
– Én pedig az elnök – vágta rá William.

372. oldal - 23.

Kapcsolódó szócikkek: William Kane
>!
gesztenye11

– Ó, igen, uram! – felelte William. – Nagyon is élveztem. – Majd rövidke szünet után még hozzátette: – Úgy tervezem, hogy egy napon az ön bankjának elnöke leszek.
Charles Lester elnevette magát, és később sokaknak elmesélte, milyen hatással volt a bankja az ifjú Kane-re. Mindenki jót derült a történet hallatán.
Csak William vette komolyan a saját megjegyzését.

129. oldal - 10.

Kapcsolódó szócikkek: William Kane
>!
gesztenye11

– Mire legközelebb látlak, te francia szuka, addigra Amerika már rég megnyerte a háborút.

389. oldal - 24

Kapcsolódó szócikkek: Amerika · Szabadság-szobor

A sorozat következő kötete

Kane & Abel sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Agatha Christie: Bűnszövetkezetben
Wilbur Smith: Lángoló part
Janet Evanovich: Két ravatal
Frederick Forsyth: Ikon
Anthony Horowitz: Mély vízben
Ian Fleming: James Bond – Csak kétszer élsz
Agatha Christie: Az álmok háza
Ken Follett: Az örökkévalóság küszöbén
Joss Stirling: Storm és Stone
Lorenzo Carcaterra: Egy gengszter