69. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Párbaj (Kane & Abel 1.) 137 csillagozás

Jeffrey Archer: Párbaj Jeffrey Archer: Párbaj Jeffrey Archer: Párbaj

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ugyanazon ​a napon, 1906. április 18-án látja meg a napvilágot két újszülött – egyikük Bostonban, egy milliomoscsalád sarjaként, másikuk egy eldugott lengyelországi faluban. Két évtized múltán útjaik Amerikában találkoznak: William Kane, a fiatal, nagyreményű bankár, és Abel Rosnowski, az apátlan-anyátlan árva, nincstelen lengyel bevándorló. Mindketten elszánt harcot folytatnak a pénzért, a sikerért… A ragyogóan megírt történet hat évtizedet ölel fel, s két olyan kimagasló egyéniségről szól, akiknek a végzete úgy rendelte, hogy megmentsék – és tönkretegyék egymás életét. Jeffrey Archer (A tizenegyedik parancsolat, A szerencse fiai, Tökéletes másolat, A vörös király) remekműve, amelyet első kiadása óta milliók olvastak szerte a világon, egyaránt bővelkedik drámai jelenetekben, kalandokban, nagy összecsapásokban és megrázó mozzanatokban. Egymást követik a váratlan fordulatok, egészen a legutolsó mondat végső csattanójáig. A történet pedig folytatódik Archer ugyancsak nagy sikerű A… (tovább)

Eredeti mű: Jeffrey Archer: Kane and Abel

Eredeti megjelenés éve: 1979

>!
General Press, Budapest, 2008
516 oldal · ISBN: 9789636430986 · Fordította: Gömöri Judit
>!
General Press, Budapest, 1995
646 oldal · ISBN: 9637548742 · Fordította: Gömöri Judit
>!
I.P.C., Budapest, 1990
554 oldal · Fordította: Gömöri Judit

Enciklopédia 1


Kedvencelte 32

Most olvassa 1

Várólistára tette 76

Kívánságlistára tette 27


Kiemelt értékelések

>!
Bla IP
Jeffrey Archer: Párbaj

Archer ez a könyve is kitűnő alkotás, alig tudtam letenni, ma éjjel is kettőig olvastam, s utána alig tudtam elaludni. Az 20. század 10-es éveitől mintegy a Kennedy –gyilkosságig vezeti végig főhőseit a szerző a történeten, amely kiemelkedően fordulatos, izgalmas. Két, szinte a világ két végén egy napon született fiatalember sorsát kísérhetjük végig, s életútjaik életük derekán összekapcsolódnak, s a körülmények által befolyásolva egymás ellen fordulnak több évtizedes ellenségeskedést eredményezve. Mindkét főszereplő kiemelkedő, jellemes egyéniség, példamutató karriert futnak be különböző indíttatásuk ellenére, de ellenséges érzéseiken végül nem tudnak felülemelkedni. Tanulság: a bosszú rossz tanácsadó, s kialakulhat olyan elmérgesedett helyzet, amit már nem is lehet tisztázni. Ennek mindenki csak kárát láthatja.
A regény olyan fordulatos, tömény, cselekménnyel teli, hogy az olvasó izgatottan várhatja, hogy mielőbb kiderüljön a következő lapokról a folytatás. Nem találunk a kötetben terjengős leírásokat, filozofálást, bölcselkedést. A cselekmény egybefonódik a történelemmel, nagyobbrészt az Egyesült Államokéval, – s a két világháború is így elkerülhetetlen –, ugyanakkor oly kultúrtörténeti utalások jelennek meg helyenként, amelyek nagyon jellemzőek az időszakra, a korra. Ezért is érezhetjük nagyon realistának. Másik üzenete a regénynek már ismert és megszokott: Amerika a lehetőségek hazája, ahol – akár a semmiből – minden elérhető.
Nagyon jó, érdekes, figyelmet lekötő könyv, mindenkinek ajánlom!

5 hozzászólás
>!
robinson P
Jeffrey Archer: Párbaj

Zseniális, fordulatos, pergő, jól felépített történet két szálon futó mese. Emberi sorosok, ármány és szerelem, pénz és hatalom harca az érzelmekkel, letehetetlen, nagyon olvastatta magát, mint mindegyik Archer-regény.
https://gaboolvas.blogspot.com/2019/03/parbaj.html

>!
regulat
Jeffrey Archer: Párbaj

Azt hiszem, hogy aki az első, uszkve száz oldalon nem adja fel az szeretni fogja ezt a kvázi Káin és Ábel történetet.
Patikamérlegen adagolt ellentétek, a wasp (fehér angolszász protestáns), és a polyák self made man életútját, párharcát, amit a történelem viharai tesznek még kacskaringósabbá.
A párharcét, amit valójában nem nyerhet meg senki, mert az élet… bonyolult.

Megmondom, hogy miért nem adtam öt csillagot. Hogy mi az ami valahol mélyen engem zavart.
Az, hogy a polyák self made man hendikepje csak látszólagos. Csak a történelem teremtette. Ha Abel Rosnowski, alias Wladek Koskiewicz életútját nem töri meg a történelem, valószínűleg hasonló sikereket ér el, hiszen az író eleve belé kódolta, hogy nem akárki. …igaz, a regény feszültségét pont az adja, hogy nincsenek egyenlő pályák és egyenlő esélyek, de a sors az egy napon született fiúknak, ugyanazt a szerencsecsillagot rendelte.
Az olvasó meg csak a regény végén tudja meg, hogy kinek ragyogott fényesebben.

>!
I.P.C., Budapest, 1990
554 oldal · Fordította: Gömöri Judit
>!
Kameko
Jeffrey Archer: Párbaj

Az az igazság, hogy szinte biztos voltam benne, hogy nem fog tetszeni ez a könyv, de hogy mindenesetre nem adok rá öt csillagot …
Hát tévedtem … A szomszéd hölgytől kaptam kölcsön a könyvet, aki azzal a mondattal ajánlotta, hogy ő nem tudta letenni.
Bár én nem vagyok az a típus, akinek egy könyv is letehetetlen lenne (képtelen vagyok egész nap olvasni), mindenesetre tetszett. Hosszú történet, szinte végigkövetjük az egész életét Abelnek (Wladeknek?) és Williamnak, születésüktől fogva, minden eseménnyel együtt.
Tetszettek a történelmi események, az, hogy még a Titanic tragédiája is belekerült.
Talán egyetlen negatívum volt a sok sok bankár, tőzsde illetve hasonló nyalánkságok, amihez nekem nem sok közöm van, illetve az, hogy a lengyel fiúnak valamiképpen mindig szerencsés menekülése volt mindenhonnan. Érdekes … de mindent összevetve csak ajánlani tudom.
A végkifejlettel kapcsolatban pedig annyit, hogy mivel én teljes mértékben befolyásolható vagyok a történetek alakulásával kapcsolatban, természetesen itt is meglepődtem.

>!
koviki
Jeffrey Archer: Párbaj

Lehet, hogy hagynom kellene kicsit ülepedni, és csak később megírni az értékelést, mert most maximális elfogultság van, azt érzem, hogy nagyon nagy kedvenc lett.

Adott két fiú, akik ugyanazon a napon születtek, egyikük totális gazdagságban, másikuk teljes szegénységben. Párhuzamosan olvasunk mindkettőjükről (először gyerekkor, majd felnőttkor), és persze van egy pont, amikor az életútjaik keresztezik egymást. Innen indul a történet konfliktusa.

Szokás írni a karakterábrázolásról… Ez a második könyvem Archer-től, és mindkettő olvasásakor azt éreztem, hogy régi ismerősök a szereplők, nagyon élnek. Volt, akit kimondottan gyűlöltem. A két főszereplő annyira őrült jól van megformálva, hogy igazán ismerjük őket, ha az utcán szembejönnének, tuti megismernénk őket. :))

A történet nagyon pörög, kapkodjuk a fejünket, annyi minden történik. Emellett tele van valós történelmi eseményekkel, ami abszolút hozzáad a könyvhöz.
Az első kb. 100 oldalon 3x volt igazi mellbevágós érzésem, egyikre sem számítottam.
Többször volt gombóc a torkomban, és volt, hogy sírtam is. Igazi hullámvasút volt mind gyorsaságban, mind érzelmekben.

Pár dologba bele lehetne kötni, de inkább nem.
Bár vannak további részek, de teljesen lezárt ez a rész, nem hiszem, hogy olvasom a többit, nekem ez így volt jó.
Élmény volt olvasni, igazán szerettem.

5 hozzászólás
>!
cortexiviky
Jeffrey Archer: Párbaj

Teljesen és totálisan elfogult véleményem, hogy ez a könyv minden szempontból tökéletes!
Még a tojáshéj javában a fenekemen volt igazságszerint minimum a fele még most is ott van mikor először a kezembe került, random. Emlékszem már az első pár oldal felkeltette az érdeklődésem, azután a történet berántott. Nem volt mit tenni, nem érdekelt semmi más, csak az, hogy Wladek Koskiewicz-ből hogyan lesz Abel Rosnowski?! Hogy a két teljesen összefüggéstelen történtet, mikor fog összefutni.
Ahogy a történelem egy-egy fontosabb eseménye bele lett szőve a sztoriba azelőtt is megemelem a kalapom,lenyűgözött.
A karakterekről annyit,hogy hiába volt Abelnek nehezebb sorsa, felnőtt korukra mégis William lett a szimpatikusabb.
Csak ajánlani tudom.

>!
mate55 
Jeffrey Archer: Párbaj

Ebben a regényben minden megvan, amit egy könyvben szeretni lehet. Hihetetlenül szórakoztató, olvasmányos. Szinte észrevétlenül peregnek az oldalak, faljuk a lapokat, hogy minél hamarabb megtudjuk hőseink sorsának alakulását. Akik szeretik azt,amikor az érdekes cselekmény mellett azért a szereplők jellemzésére is marad idő, azoknak szívből ajánlom. Ez egy olyan könyv amelyhez foghatót régen nem olvastam.

>!
bmgrapes I
Jeffrey Archer: Párbaj

Nagyon haragszom magamra, mert ez a könyvet már húsz évvel ezelőtt is olvashattam volna, de halogattam éppúgy, ahogy jeffrey Archer többi regényét is.
Letehetetlen, és a végén sírtam is.

>!
Istevean
Jeffrey Archer: Párbaj

Röviden. Olvasmányos, de nem hat az újdonság erejével. Sok-sok hasonló történetet írtak már. A végére egy kicsit szájba rágós, de ha valaki nem olvasta Shakespeare egyik nagy klasszikusát – a veronait – akkor nem akkora baj.

>!
Cseppke
Jeffrey Archer: Párbaj

Nagyon szerettem ezt a könyvet! Kétszer is megkönnyeztem, pedig nem emlékszem más könyvre, amin sírtam volna. Biztosan a hatása alatt leszek még egy darabig. Kár, hogy csak pdf formátumban olvashattam, a szemem nehezen bírta. Szeretném hamarosan elolvasni a folytatást is! :)


Népszerű idézetek

>!
Bla IP

Matthew egy keddi napon halt meg. Negyven oldala volt még hátra az Elfújta a szél -ből.

324. oldal

3 hozzászólás
>!
regulat

– Mond Matthew, mi a jó abban, hogy egy órán keresztül mászol felfelé, hogy aztán ugyanazon a dombon leszáguldj és közben kockára tedd az életedet? – faggatta a barátját.
Matthew mordult egyet. – Valószínűleg az, hogy ettől sokkal több életerőt szippantok magamba, mint a szerkezeti képletek elméletéből.

220. oldal (IPC, 1990)

Kapcsolódó szócikkek: futás
>!
vándorlólélek

Azt még nem tudta

pontosan, hogy újonnan szerzett ismeretei hová vezetik majd, de abban sosem

kételkedett – a bárótól is mindig azt hallotta –, hogy a tudásnál nincs fontosabb.

>!
Foximaxi

Az efféle káprázatok elkísérték őket egészen a nyugati szárnyban levő hálószobájukig. Külön hálószobák. Vajon képesek lesznek egyáltalán aludni?

>!
Foximaxi

Az első hangot, az első fogat, az első lépést és az első szót mind feljegyezték a családi albumba. William anyja a súlygyarapodás és a növekedés jegyzéséről sem feledkezett meg, és elégedetten látta, hogy ezek az adatok szinte alig térnek el az előkelő környéken lakó, többi gyerek adataitól.

>!
Foximaxi

– És mivel foglalkozik, amikor nem kesztyűket vásárol a Bloomingdale's-ben? – ugratta a lány.
– A Harvard közgazdasági tagozatára járok.
– Meg vagyok lepve, ott nem tanítják, hogy az embereknek többnyire csak két kezük van?

>!
AgiJovi

Még hogy felelős nyilatkozat – dühöngött William. – A mexikói kormány akkor adott ki utoljára felelős nyilatkozatot, amikor azt állították, hogy Speedy Gonzales nyeri a száz métert a helsinki olimpián.

>!
vándorlólélek

Ahhoz is ragaszkodott, semmilyen kísérletet ne tegyen
kilétének kiderítésére.

1 hozzászólás
>!
vándorlólélek

Nem veszi észre, hogy az egész személyzet magán derül, ha a báróságát emlegeti?
Abelt hirtelen szédülés fogta el, arca halottfehérre vált.
– Hogy összenevetnek mögöttem?
– Igen – felelte Melanie. – De azt csak tudja, hogyan becézik a szállodájában? A Chicagói Báró.

>!
mokus33

Abel lefelé sétált a Michigan sugárúton. Lassan szemerkélni kezdett az eső. Azon vette észre magát, hogy az Ének az esőben egyik slágerét dúdolja


A sorozat következő kötete

Kane & Abel sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Agatha Christie: N vagy M
Graham Greene: A félelem minisztériuma
Frederick Forsyth: Ikon
Agatha Christie: A frankfurti utas
Agatha Christie: Frankfurti utas
John le Carré: Ébresztő a halottnak
Joss Stirling: Storm és Stone
Frederick Forsyth: A negyedik jegyzőkönyv
John le Carré: Jó barátok
John le Carré: Éjszakai portás