83. legjobb romantikus könyv a molyok értékelése alapján

Majd ​az idő eldönti (Clifton-krónika 1.) 290 csillagozás

Jeffrey Archer: Majd az idő eldönti Jeffrey Archer: Majd az idő eldönti

Jeffrey ​Archer egy szinte teljes századot felölelő trilógiájának első darabját tartja kézben az olvasó. A váratlan fordulatok, az izgalmas emberi történetek jó tollú szerzője nem mindennapi életeket örökít meg a kötet lapjain.
Az első világháborút követő évtizedben a bristoli dokkok körül izzik a munka, férfiak tucatjai váltják egymást három műszakban, hogy újabb hajókat építsenek, a beérkezőket pedig telerakodják mindenféle árucikkel. Rengeteg pénz forog kockán, és tömérdek teendő van. A nap minden egyes órájában kalapácsolás hangja zeng, utasítások harsannak és ládák döngenek.
Ez a nyüzsgés vonzza magához a fiatal, félárva Harry Cliftont is, aki az iskola nem túl izgalmas, ám annál hasznosabb perceit cseréli föl a kikötői csavargásra. A fiú naphosszat a dokkok környékén lebzsel, és a forgatagot figyeli. Apjának alakját véli látni mindenfelé, hiszen a férfi annak idején itt dolgozott. Valami ellenállhatatlanul vonzza Harryt erre a helyre. Talán a remény, hogy itt… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
General Press, Budapest, 2022
424 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634526674 · Fordította: Szieberth Ádám
>!
General Press, Budapest, 2017
424 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636433604 · Fordította: Szieberth Ádám · Illusztrálta: Kiss Gergely
>!
General Press, Budapest, 2015
424 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636433604 · Fordította: Szieberth Ádám

3 további kiadás


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Jack Tarrant százados (öreg Jack Tar)


Kedvencelte 39

Most olvassa 9

Várólistára tette 278

Kívánságlistára tette 183

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

klara_matravolgyi>!
Jeffrey Archer: Majd az idő eldönti

Az ehhez hasonló könyvek mindig összezavarnak: most akkor utáljam az embereket, vagy szeressem őket? Annyira nehéz meglátni a szépet az emberiségben, amikor tudod, milyen aljas alakok másználnak odakinn. De mások zsigeri gonoszságát is szinte lehetetlen megérteni, mikor azt látod, egyesek milyen önzetlenül segítenek embertársaikon.
Itt is alapvetően a gonoszság és a jóság áll egymással szemben, egy megható, titkokkal és ármányokkal teli, de mégis tisztaszívű történet köntösében. Újabb bizonyítékot találunk arra, hogy a pénz és hírnév sokszor sajnos kapzsiságot és a jóléthez mindenáron való ragaszkodást szül. A hatalmasok legnagyobb félelme a kedvező hírnév és pénz elvesztése, ami eléggé rossz tanácsadó.
Szeretném látni, hogy mindenki megkapja, amit érdemel. Ezért is fogom tovább olvasni. Na meg azért, mert megérdemelten áll ekkora százalékon.

robinson P>!
Jeffrey Archer: Majd az idő eldönti

Egy valóban letehetetlen családtörténet. Ármány, szerelem és sötét titkok sora jellemzi a gazdag Barrington és a szegény Clifton család életét, ami bizony összefonódik, gubancolódik elég alaposa.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2016/04/clifton-kronika-1-2.html

23 hozzászólás
Nono_ P>!
Jeffrey Archer: Majd az idő eldönti

Majd az idő eldönti tényleg egy fantasztikus családregény, ami minimális romantikával is letehetetlenné vált számomra.
Megdöbbentett a könyvben több váratlan fordulat is, illetve az emberi gonoszság kiapadhatatlansága.
Köszönöm @kicsi_Coco, hogy ajánlottad ezt a könyvet!♥ Már megszereztem a folytatást! :D

8 hozzászólás
Madama_Butterfly>!
Jeffrey Archer: Majd az idő eldönti

Ez egy jó könyv!
Jeffrey Archer egyszerűen megfogott a stílusával, a történet pedig egyből magával rántott és lebilincselt. Kevés családregény rendelkezik azzal a jó tulajdonsággal, hogy a karakterei életszagúak, jól kidolgozottak és egyediek, de ez a kötet megugrotta a szinte lehetetlent: nincs fekete és fehér, nincs jó és rossz… emberek vannak, akik – így vagy úgy – de élik vagy legalábbis próbálják élni az életüket.
Már a kor, amelyben elindul a két család végül egymásba fonódó története egy érdekes szegmense a történelemnek, de az író a szereplők szemszögén keresztül zseniális korképet ad az 1920-as és 30-as évek Angliájáról. A függővég gyilkos, de anélkül is a kezembe venném a folytatást, mert egyszerűen akarom!

Mariann_ P>!
Jeffrey Archer: Majd az idő eldönti

Ez egy nagy meglepetés számomra.
Letehetetlen kategóriába sorolom.
A félárva Harry Cliftont édesanyja neveli, a gyermek tehetséges, az iskola költséges.
Kis fejezetenként olvashatjuk különböző emberek szemszögéből az eseményeket, mindig egy kicsit előrébb jutva az időben, a titkok felderítésében.
És persze mindig akkor vált át a következő elbeszélőre, amikor valami nagyon érdekes dolog történik, vagy kerül felszínre.
Könnyen olvasható, faltam a sorokat.
Az IDŐ szó a címben, egy kihívás keretében kezdtem el, de mindenképpen folytatni fogom, jó sok része van, belemerülhetek.

Bleeding_Bride IP>!
Jeffrey Archer: Majd az idő eldönti

Idén sikerült visszatalálni a családregényekhez és ismét felfedezni, hogy miért is szerettem mindig. A Hiúság vására és a Forsyte-ok 6 része után nem igen tudtam dönteni, hogy mi legyen a következő, aztán a Clifton krónikák megtaláltak. Még időrendben is épp ott veszi fel a fonalat, ahol a Forsyte-ok abbahagyták.
Nagyon szerettem követni ennek a kesze- kusza családnak a világát, külön öröm, hogy a megszokott klisék helyett a kötet gazdagjai racionális emberek, értékelik az igazi emberi tulajdonságokat és túljutnak az anyagiakon és a rangon.
A történetnek van főszereplője, de annak ellenére, hogy minden szereplő szemszöge a főszereplő életének pókhálóját fűzi- bogozza, mégis tudom azt mondani, hogy mindenki egyenlően fontos és egyenként precízen felépített karakterek.
Külön öröm, hogy nem trilógiaként „végezte” a sorozat és remélem, hogy a további részek is elérik, hogy izguljak és szemszögről- szemszögre izgalmas fordulatokkal lepnek meg.

rosemary_goth P>!
Jeffrey Archer: Majd az idő eldönti

Természetesen külön köszönet a @General_Press_Könyvkiadó -nak a Kobo rendszerén keresztüli forgalmazásért.

Valamiért én mindig azt hittem, hogy Jeffrey Archer krimi jellegű, igazán „férfias” témákban nyomul, mikor a könyvesbolt polcán egy-egy új kötetét megláttam. Erre kiderül, hogy ez egy elég ígéretes családregény-óriás.

Sorozatindítónak nagyon jó kis történet volt.
Mivel már a második részen is túl vagyok – és vágtam volna a sarokba, ha nem ekönyvben olvasom a függővég és egyéb nyalánkságok miatt – és még mindig nem tudom, mit is gondoljak róla.
Maradjunk annyiban, hogy magával ragad, belemerülsz, és észre sem veszed, hogy vége van a könyvnek. Jó a sztori, a bonyodalmak, első nekifutásra megvett magának. Majd meglátjuk, mi lesz a következő részek után… :)

Ibanez P>!
Jeffrey Archer: Majd az idő eldönti

Már régebben (igazából @Ildikó_Nagy_2 értékelésénél) eldöntöttem, hogy ezt majd elolvasom, most végre eljutottam idáig. Bizony tényleg nagyon jó kis könyv, aminek a folytatását nem fogom halogatni!

Külön tetszett az, hogy nem sokszor találkozok olyan könyvvel, ahol egyrészt váltott szemszög van és pluszban E/3 is. A váltott szemszöget ugye nem annyira szeretem de így, ebben a felállásban igazán jó volt, mert betekinthettünk a szereplők gondolataiba éppúgy, mint követhettük „kívülállóként” a történetet. Talán egy-két alkalommal volt olyan érzésem, hogy az újabb váltott szemszög (például Emmáé) teljesen felesleges, főleg, ha nem adott semmi új adalékot a történethez, csupán elismételte azt, ami megtörtént (és már olvastuk) egy másik személy szemszögéből.

A történet első fele jobban magával ragadott, amíg Harry kisfiú és az iskolai évei folynak… ráadásul annyira muglispotteres (Harry, prefektusok, bentlakásos iskola, a koruk, a három jó barát, Harry kissé „kitaszított” érzése, hát nem egy picit potteres?), ráadásul az édesanyja és persze Jack Tar is (de még sokan mások, pl. a tanára) annyira szimpatikus, erős és tiszteletre méltó, hogy nagyon szorítunk értük (egyik kedvenc részem az óravásárlásos volt).

"…Maisie rég visszaszokott a gyaloglásra, mert így heti öt pennyt spórolhatott a villamosjegyeken. Mert ahogy az édesanyjának mondta: „Az annyi, mint évi egy font, és abból tudok venni Harrynek egy új öltönyt.”

Volt egy két olyan rész, ami egy picit számomra logikátlan volt spoiler Hugo igazi utálatos alak, alig várom, hogy utolérje a „végzete”… undorító amit művel, Maisie-vel éppúgy, mint Harry-vel.. Sir Waltertől igazából több konkrét lépést és beavatkozást elvártam volna, ha a múltban nem is, de a jelenben mindenképp… A vége kicsit megdöbbentő, olyan szempontból legalábbis, hogy spoiler… Érdekes és izgalmas történet mindenesetre, sok szerethető szereplővel és rejtélyekkel spoiler

csillabella>!
Jeffrey Archer: Majd az idő eldönti

Jeffrey Archer-től már több krimit olvastam, így nem számítottam rossz olvasmányra, de kellemesen meglepett, hogy ez a könyv mennyire jó – ritkán csinálok ilyet, de, amint letetettem, nyúltam is a folytatásért. A formátum is üdítő volt, hogy folyamatosan valaki más szemszögéből olvashattuk a történet alakulását, de aztán izgalmakban sem volt hiány.

kicsi_Coco P>!
Jeffrey Archer: Majd az idő eldönti

Aki azon az estén belépett a Brasenose-ba, aligha gondolta volna, hogy Nagy-Britanniát mindössze néhány hét választja el a háborútól, amelynek köszönhetően az ott táncoló fiatalemberek több mint fele nem jut el a diplomáig.

Ez az egy mondat milyen jól bemutatja a háborúk tragikus mivoltát! Mikor azt az egyetlen egy életed, amit ezen a földön kapsz, háborúra kell áldozni, ahelyett, hogy azt tehetnéd, amit szeretnél. Hű, hát, elgondolkodtató…

Szerencsére a könyv nem ennyire nehéz, a nagy részében azért olvasmányos, érdekes, ilyen szomorú, ránk telepedő témák is vannak benne, de hát nem ez volt kábé az egész 20. század elejének a lényege?

Meg kell hogy mondjam, a fülszöveg igencsak megtévesztő, ugyanis egyáltalán nem hajósokról, dokkmunkásokról szól a könyv, igencsak apró szelete ez a rész! Persze annyira sok minden történik benne, hogy elég nehéz lehet erről összefoglalót írni.

Imádtam minden sorát! Több szereplőn keresztül látjuk az események folyását, méghozzá jó 20 évnyi történést kapunk, így egyáltalán nem zavaró, hogy az elején egy kisfiú szemén át látjuk a világot. Sőt, üdítő változatosság volt!

Olvasás közben gyakran ökölbe szorult a képzeletbeli kezem, de annyira jó, hogy vannak olyan írók, akik igenis mernek igazán gonosz karaktereket is felsorakoztatni, hiszen az életben sem mindenki jó és tökéletes. Igazán értékelem, ha látjuk egy-egy ember jellemhibáit is.

A történet a végéig tartogat meglepetéseket, és bár néha az olvasó már tudja, hogy mi lesz az, hiszen ez volt az író szándéka, hogy mi sokszor hamarabb sejtsük meg az események folyását, attól még szívfacsaró, fordulatos a történet. Imádtam például Maisie szálát, jó látni, mire képes egy anya a gyermekéért.

A könyv végi cliffhangert nem találtam volna ki, igencsak meglepett, így nagyon izgulok, mi lesz a folytatásban.

Egyetlen egy apró dolog miatt kapott tőlem csak 4.5 csillagot, a legvégén volt egy jelenet, ami nem nyerte el a tetszésem. Nem volt rossz, nem volt unalmas, csak én máshogy csináltam volna. spoiler

6 hozzászólás

Népszerű idézetek

Bleeding_Bride IP>!

– Élvezem bizony, és már alig várom a folytatását, a második pun háborút.
– Krisztus előtt 218- 201.
– Mindig elképeszt, hogy honnan tudták ilyen pontosan a görögök meg a rómaiak, mikor fog megszületni Jézus – jegyezte meg Giles.

FreeAngel P>!

Egy ember jellemét sokszor meg lehet ítélni abból, ahogy az embertársaival bánik.

234. oldal

robinson P>!

Ez a történet soha nem íródott volna meg, ha nem esem teherbe.

(első mondat)

3 hozzászólás
Kókuszka>!

Mama meg van győződve róla, hogy idővel elhalványul majd az emléked, mint az esti napfény, hogy végül az új hajnal hasadtának előhírnökeként a semmibe vesszen.

371. oldal 48.fejezet

Judit_56 P>!

A pénz csak a butábbaknak jelent vigaszt.

Kapcsolódó szócikkek: pénz
MK_>!

– De ha megszólalok, egyből tudni fogják, hogy nem vagyok egyenlő velük.
– Az lehet. Viszont amint elkezdesz énekelni, egyből tudni fogják, hogy ők nem egyenlők veled.

robinson P>!

Nekem azt mondták, hogy apám a háborúban halt meg.

19. oldal

Kriszta_89 P>!

Lenyűgözött a felvetésed, hogy ha Miss Austen járhatott volna egyetemre, talán soha nem írt volna regényt, vagy ha írt volna, valószínűleg nem jellemezné a műveit ilyen nagy fokú éleslátás

97. oldal

Dr_Patrikusz>!

… néha a túláradó együttérzés jobban nyomasztja az embert, mint a magány.

369. oldal

mse00>!

[…] úgyhogy mi aztán igazi, tőrőlmetszett, uborkafára felkapaszkodott újgazdagok vagyunk.


A sorozat következő kötete

Clifton-krónika sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Flora Harding: Erzsébet és Fülöp
Ken Follett: Egy új korszak hajnala
Kate Morton: A tóparti ház
Jojo Moyes: Tengernyi szerelem
Laura Madeleine: Egy cukrászmester meséje
Sarah Morgan: A mozaikcsalád
Kate Atkinson: A léhaság szentélyei
Carlos Ruiz Zafón: Lelkek labirintusa
Lisa Kleypas: Ősszel történt
Nermin Bezmen: Kurt Szejt és Sura