22. legjobb romantikus könyv a molyok értékelése alapján
53. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Majd ​az idő eldönti (Clifton-krónika 1.) 141 csillagozás

Jeffrey Archer: Majd az idő eldönti

Jeffrey ​Archer egy szinte teljes századot felölelő trilógiájának első darabját tartja kézben az olvasó. A váratlan fordulatok, az izgalmas emberi történetek jó tollú szerzője nem mindennapi életeket örökít meg a kötet lapjain.
Az első világháborút követő évtizedben a bristoli dokkok körül izzik a munka, férfiak tucatjai váltják egymást három műszakban, hogy újabb hajókat építsenek, a beérkezőket pedig telerakodják mindenféle árucikkel. Rengeteg pénz forog kockán, és tömérdek teendő van. A nap minden egyes órájában kalapácsolás hangja zeng, utasítások harsannak és ládák döngenek.
Ez a nyüzsgés vonzza magához a fiatal, félárva Harry Cliftont is, aki az iskola nem túl izgalmas, ám annál hasznosabb perceit cseréli föl a kikötői csavargásra. A fiú naphosszat a dokkok környékén lebzsel, és a forgatagot figyeli. Apjának alakját véli látni mindenfelé, hiszen a férfi annak idején itt dolgozott. Valami ellenállhatatlanul vonzza Harryt erre a helyre. Talán a remény, hogy itt… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
General Press, Budapest, 2017
424 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636433604 · Fordította: Szieberth Ádám · Illusztrálta: Kiss Gergely
>!
General Press, Budapest, 2015
424 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636433604 · Fordította: Szieberth Ádám
>!
General Press, Budapest, 2015
424 oldal · ISBN: 9789636437879 · Fordította: Szieberth Ádám

1 további kiadás


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Jack Tarrant százados (öreg Jack Tar)


Kedvencelte 23

Most olvassa 7

Várólistára tette 187

Kívánságlistára tette 107

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
robinson P
Jeffrey Archer: Majd az idő eldönti

Egy valóban letehetetlen családtörténet. Ármány, szerelem és sötét titkok sora jellemzi a gazdag Barrington és a szegény Clifton család életét, ami bizony összefonódik, gubancolódik elég alaposa.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2016/04/clifton-kronika-1-2.html

23 hozzászólás
>!
Madama_Butterfly P
Jeffrey Archer: Majd az idő eldönti

Ez egy jó könyv!
Jeffrey Archer egyszerűen megfogott a stílusával, a történet pedig egyből magával rántott és lebilincselt. Kevés családregény rendelkezik azzal a jó tulajdonsággal, hogy a karakterei életszagúak, jól kidolgozottak és egyediek, de ez a kötet megugrotta a szinte lehetetlent: nincs fekete és fehér, nincs jó és rossz… emberek vannak, akik – így vagy úgy – de élik vagy legalábbis próbálják élni az életüket.
Már a kor, amelyben elindul a két család végül egymásba fonódó története egy érdekes szegmense a történelemnek, de az író a szereplők szemszögén keresztül zseniális korképet ad az 1920-as és 30-as évek Angliájáról. A függővég gyilkos, de anélkül is a kezembe venném a folytatást, mert egyszerűen akarom!

>!
Bleeding_Bride ISP
Jeffrey Archer: Majd az idő eldönti

Idén sikerült visszatalálni a családregényekhez és ismét felfedezni, hogy miért is szerettem mindig. A Hiúság vására és a Forsyte-ok 6 része után nem igen tudtam dönteni, hogy mi legyen a következő, aztán a Clifton krónikák megtaláltak. Még időrendben is épp ott veszi fel a fonalat, ahol a Forsyte-ok abbahagyták.
Nagyon szerettem követni ennek a kesze- kusza családnak a világát, külön öröm, hogy a megszokott klisék helyett a kötet gazdagjai racionális emberek, értékelik az igazi emberi tulajdonságokat és túljutnak az anyagiakon és a rangon.
A történetnek van főszereplője, de annak ellenére, hogy minden szereplő szemszöge a főszereplő életének pókhálóját fűzi- bogozza, mégis tudom azt mondani, hogy mindenki egyenlően fontos és egyenként precízen felépített karakterek.
Külön öröm, hogy nem trilógiaként „végezte” a sorozat és remélem, hogy a további részek is elérik, hogy izguljak és szemszögről- szemszögre izgalmas fordulatokkal lepnek meg.

>!
Ibanez MP
Jeffrey Archer: Majd az idő eldönti

Már régebben (igazából @Ildikó_Nagy_2 értékelésénél) eldöntöttem, hogy ezt majd elolvasom, most végre eljutottam idáig. Bizony tényleg nagyon jó kis könyv, aminek a folytatását nem fogom halogatni!

Külön tetszett az, hogy nem sokszor találkozok olyan könyvvel, ahol egyrészt váltott szemszög van és pluszban E/3 is. A váltott szemszöget ugye nem annyira szeretem de így, ebben a felállásban igazán jó volt, mert betekinthettünk a szereplők gondolataiba éppúgy, mint követhettük „kívülállóként” a történetet. Talán egy-két alkalommal volt olyan érzésem, hogy az újabb váltott szemszög (például Emmáé) teljesen felesleges, főleg, ha nem adott semmi új adalékot a történethez, csupán elismételte azt, ami megtörtént (és már olvastuk) egy másik személy szemszögéből.

A történet első fele jobban magával ragadott, amíg Harry kisfiú és az iskolai évei folynak… ráadásul annyira muglispotteres (Harry, prefektusok, bentlakásos iskola, a koruk, a három jó barát, Harry kissé „kitaszított” érzése, hát nem egy picit potteres?), ráadásul az édesanyja és persze Jack Tar is (de még sokan mások, pl. a tanára) annyira szimpatikus, erős és tiszteletre méltó, hogy nagyon szorítunk értük (egyik kedvenc részem az óravásárlásos volt).

„…Maisie rég visszaszokott a gyaloglásra, mert így heti öt pennyt spórolhatott a villamosjegyeken. Mert ahogy az édesanyjának mondta: "Az annyi, mint évi egy font, és abból tudok venni Harrynek egy új öltönyt.”

Volt egy két olyan rész, ami egy picit számomra logikátlan volt spoiler Hugo igazi utálatos alak, alig várom, hogy utolérje a „végzete”… undorító amit művel, Maisie-vel éppúgy, mint Harry-vel.. Sir Waltertől igazából több konkrét lépést és beavatkozást elvártam volna, ha a múltban nem is, de a jelenben mindenképp… A vége kicsit megdöbbentő, olyan szempontból legalábbis, hogy spoiler… Érdekes és izgalmas történet mindenesetre, sok szerethető szereplővel és rejtélyekkel spoiler

>!
Csergimanó P
Jeffrey Archer: Majd az idő eldönti

Igazad volt , kedves @smetalin , hogy letehetetlen könyv. Persze egyéb teendőim miatt sokszor voltam kénytelen letenni.:-)) Egy értékelésben azt olvastam, hogy klisés, de ez nem az, hanem ez a regény maga az ÉLET. Árasztja magából a gonoszságot, a hatalomvágyat, a szeretetet, a küzdelmet, az önfeláldozást,a tudásszomjat , a barátságot . Remek ok okozati összefüggéseivel,néhány titokkal a cselekmény, az írói stílus, a szereplők megformálása mind tökéletes, figyelmet végig fenntartó.
Csodás könyv és még van hat rész ebból a magával ragadó családregényből, mely a II. Világháború előszeleként indul cseppet sem enyhet adó fuvallatként. Olvassátok, én új kedvencet avattam!

9 hozzászólás
>!
Lanore P
Jeffrey Archer: Majd az idő eldönti

Sosem gondoltam volna, hogy egy ilyen típusú könyv ennyire tetszik majd nekem. Az elején úgy éreztem, túlságosan részletgazdag, nagy hangsúlyt fektet lényegtelen dolgokra, de ennek ellenére is lekötött a hangulata, belerázódtam, és utána már alig bírtam letenni. A fülszöveg szerint családregény, és ez így is van, de még milyen! Váltott szemszögből ismerhettem meg egy kisfiú, Harry élettörténetét, a múltját, és hosszú-hosszú éveken keresztül figyeltem, hogyan alakul a sorsa, barátságai, családi kapcsolatai. Minden szereplő, akinek beleláthattam a gondolataiba, ugyanazokat a dolgokat mesélték el a saját szempontjukból, és mindig hozzátettek valami újat, valami csavart, amit szépen összefűztek a következő karakter fejezeteivel. A lapok tele voltak titkokkal, volt, amelyik szerencsével járt, volt, amelyik csak pusztulást hozott magával, és volt, aminek soha nem lett volna szabad kiderülnie. Mint már oly sokszor, itt is egyértelművé vált, mire képesek az emberek, ha pénzük, hatalmuk van, és hogy mennyire tehetetlenek vagyunk ezzel szemben. Ahogy egyre jobban elmerültem Harry életében, hirtelen azt vettem észre, hogy az utolsó oldalhoz értem, és hoppá, nincs tovább. Függővéggel. Jöhet a folytatás!

>!
Kókuszka
Jeffrey Archer: Majd az idő eldönti

Egy csodálatosan megírt családregénnyel köszönthettem az újévet. Az első perctől elvarázsolt, körülölelt, fogvatartott. A karakterek jól kidolgozottak. Más-más szereplő szempontból újra élhetjük az eseményeket, mindezt úgy, hogy ez előbbre is viszi a történetet. Nagyszerűen van érzékeltetve a két család közötti különbség, a gazdagok és szegények, jók és rosszak, a mélyen lapuló titkok. Alig várom, hogy a következő kötetet olvashassam!

>!
Judit_Sike P
Jeffrey Archer: Majd az idő eldönti

Bajban vagyok ezzel a könyvvel. Nekem nagyon tetszett, amikor olvastam, viszont elmondtam a férjemnek, hogy miről szólt, hogy haladt a cselekmény, és satöbbi, amire ő azt mondta, hogy nem hiszi el, hogy ez nekem tetszik, ez egy annyira unalmas klisé halmaz, hogy csak na. És így visszanézve van benne igazság, de nekem akkor is tetszett.

Mindentől eltekintve élveztem ezt a könyvet. Jó volt betekinteni a régi életbe, nagyon tetszett, hogy az író hihetetlenül alaposan mutatta be az akkori életet, hogy mit ettek az emberek, hogyan éltek, mik voltak a szórakozási lehetőségek, milyen nehézségekkel küzdöttek, a gazdagok és szegények közti ellentétek és különbségek. És mindezt egy vicces, és élvezhető történet köré kerítve, Harry életének különböző jelenetei során bemutatva.
Kifejezetten tetszettek a nézőpont váltások, és a sok mesélő, aki megjelent. Először egy ember szemszögét ismertük meg, közben gondolkodtunk, hogy vajon miért így történt, mik a titkok. Aztán hirtelen jött a következő szereplő, és ezekre a titkokra szép lassan fény derült. Lassan építkezett, viszont végig érdekes, és izgalmas volt.
A könyv vége pedig rengeteg kérdést vet fel, amikre persze csak a következő kötet ad választ…

>!
Amilgade
Jeffrey Archer: Majd az idő eldönti

Bár a regény egyértelmű főszereplője Harry Clifton, mégis több szereplő szemszögéből ismerhető meg a cselekmény. A kisfiút első perctől fogva valami titokzatosság veszi körül, amit elég gyorsan megfejt az olvasó. A váltott szemszögű írásnak köszönhetően nem válik unalmassá a történet.

>!
Tiger174
Jeffrey Archer: Majd az idő eldönti

Ha tudtam volna, hogy ez a könyv ennyire rabul ejt, akkor nem halogattam volna az olvasását február óta, annyira lebilincselően izgalmas, hogy néhány nap alatt el is olvastam és nagy örömömre szolgál, hogy ez még csak az első kötete volt a családregénynek, kiváncsian várom a folytatást és bízom benne, hogy az író nem fog csalódást okozni. Jeffrey Archer annyira szépen ír, imádom minden sorát olvasni.


Népszerű idézetek

>!
Bleeding_Bride ISP

– Élvezem bizony, és már alig várom a folytatását, a második pun háborút.
– Krisztus előtt 218- 201.
– Mindig elképeszt, hogy honnan tudták ilyen pontosan a görögök meg a rómaiak, mikor fog megszületni Jézus – jegyezte meg Giles.

>!
robinson P

Ez a történet soha nem íródott volna meg, ha nem esem teherbe.

(első mondat)

3 hozzászólás
>!
Kókuszka

Mama meg van győződve róla, hogy idővel elhalványul majd az emléked, mint az esti napfény, hogy végül az új hajnal hasadtának előhírnökeként a semmibe vesszen.

371. oldal 48.fejezet

>!
FreeAngel

Egy ember jellemét sokszor meg lehet ítélni abból, ahogy az embertársaival bánik.

234. oldal

>!
robinson P

Nekem azt mondták, hogy apám a háborúban halt meg.

19. oldal

>!
robinson P

A férfi két fiút akart, egy örököst, meg egy tartalékot. Emma csak nyűg volt, annyit jelentett a számára, hogy próbálkozhat újra.

192. oldal

>!
Csergimanó P

Említett egy bizonyos Thomas Hardyt , de Maisie nem tudta, hogy egy barátját hívják- e így, vagy valamelyik tanárt.

>!
Judit_Sike P

Ezért soha ne feledjétek a nagy Cecil Rhodes szavait: Akit az a szerencse ért, hogy angolnak született, az megütötte a főnyereményt az élet sorsjátékán.

>!
Judit_Sike P

Az angolok a földkerekség legnagyobb sznobjai, és többnyire minden ok nélkül. Tapasztalataim szerint minél kevesebb tehetség szorult valakibe, annál nagyobb sznob.


A sorozat következő kötete

Clifton-krónika sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kate Morton: A tóparti ház
Kimberley Freeman: Vadvirágok lányai
Ian McEwan: Vágy és vezeklés
Bernhard Schlink: Olga
Joss Stirling: Storm és Stone
Rosamunde Pilcher: Otthon I-II.
John Galsworthy: Modern komédia
Sebastian Faulks: Madárdal
Paullina Simons: A bronzlovas
Fábián Janka: Emma évszázada