34. legjobb romantikus könyv a molyok értékelése alapján
65. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Majd ​az idő eldönti (Clifton-krónika 1.) 104 csillagozás

Jeffrey Archer: Majd az idő eldönti

Jeffrey ​Archer egy szinte teljes századot felölelő trilógiájának első darabját tartja kézben az olvasó. A váratlan fordulatok, az izgalmas emberi történetek jó tollú szerzője nem mindennapi életeket örökít meg a kötet lapjain.
Az első világháborút követő évtizedben a bristoli dokkok körül izzik a munka, férfiak tucatjai váltják egymást három műszakban, hogy újabb hajókat építsenek, a beérkezőket pedig telerakodják mindenféle árucikkel. Rengeteg pénz forog kockán, és tömérdek teendő van. A nap minden egyes órájában kalapácsolás hangja zeng, utasítások harsannak és ládák döngenek.
Ez a nyüzsgés vonzza magához a fiatal, félárva Harry Cliftont is, aki az iskola nem túl izgalmas, ám annál hasznosabb perceit cseréli föl a kikötői csavargásra. A fiú naphosszat a dokkok környékén lebzsel, és a forgatagot figyeli. Apjának alakját véli látni mindenfelé, hiszen a férfi annak idején itt dolgozott. Valami ellenállhatatlanul vonzza Harryt erre a helyre. Talán a remény, hogy itt… (tovább)

Eredeti mű: Jeffrey Archer: Only Time Will Tell

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
General Press, Budapest, 2015
424 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636433604 · Fordította: Szieberth Ádám
>!
General Press, Budapest, 2012
424 oldal · ISBN: 9789636433604 · Fordította: Szieberth Ádám

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Jack Tarrant százados (öreg Jack Tar)


Kedvencelte 18

Most olvassa 6

Várólistára tette 147

Kívánságlistára tette 88

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
robinson P
Jeffrey Archer: Majd az idő eldönti

Egy valóban letehetetlen családtörténet. Ármány, szerelem és sötét titkok sora jellemzi a gazdag Barrington és a szegény Clifton család életét, ami bizony összefonódik, gubancolódik elég alaposa.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2016/04/clifton-kronika-1-2.html

23 hozzászólás
>!
Madama_Butterfly P
Jeffrey Archer: Majd az idő eldönti

Ez egy jó könyv!
Jeffrey Archer egyszerűen megfogott a stílusával, a történet pedig egyből magával rántott és lebilincselt. Kevés családregény rendelkezik azzal a jó tulajdonsággal, hogy a karakterei életszagúak, jól kidolgozottak és egyediek, de ez a kötet megugrotta a szinte lehetetlent: nincs fekete és fehér, nincs jó és rossz… emberek vannak, akik – így vagy úgy – de élik vagy legalábbis próbálják élni az életüket.
Már a kor, amelyben elindul a két család végül egymásba fonódó története egy érdekes szegmense a történelemnek, de az író a szereplők szemszögén keresztül zseniális korképet ad az 1920-as és 30-as évek Angliájáról. A függővég gyilkos, de anélkül is a kezembe venném a folytatást, mert egyszerűen akarom!

>!
Bleeding_Bride ISP
Jeffrey Archer: Majd az idő eldönti

Idén sikerült visszatalálni a családregényekhez és ismét felfedezni, hogy miért is szerettem mindig. A Hiúság vására és a Forsyte-ok 6 része után nem igen tudtam dönteni, hogy mi legyen a következő, aztán a Clifton krónikák megtaláltak. Még időrendben is épp ott veszi fel a fonalat, ahol a Forsyte-ok abbahagyták.
Nagyon szerettem követni ennek a kesze- kusza családnak a világát, külön öröm, hogy a megszokott klisék helyett a kötet gazdagjai racionális emberek, értékelik az igazi emberi tulajdonságokat és túljutnak az anyagiakon és a rangon.
A történetnek van főszereplője, de annak ellenére, hogy minden szereplő szemszöge a főszereplő életének pókhálóját fűzi- bogozza, mégis tudom azt mondani, hogy mindenki egyenlően fontos és egyenként precízen felépített karakterek.
Külön öröm, hogy nem trilógiaként „végezte” a sorozat és remélem, hogy a további részek is elérik, hogy izguljak és szemszögről- szemszögre izgalmas fordulatokkal lepnek meg.

>!
Lanore P
Jeffrey Archer: Majd az idő eldönti

Sosem gondoltam volna, hogy egy ilyen típusú könyv ennyire tetszik majd nekem. Az elején úgy éreztem, túlságosan részletgazdag, nagy hangsúlyt fektet lényegtelen dolgokra, de ennek ellenére is lekötött a hangulata, belerázódtam, és utána már alig bírtam letenni. A fülszöveg szerint családregény, és ez így is van, de még milyen! Váltott szemszögből ismerhettem meg egy kisfiú, Harry élettörténetét, a múltját, és hosszú-hosszú éveken keresztül figyeltem, hogyan alakul a sorsa, barátságai, családi kapcsolatai. Minden szereplő, akinek beleláthattam a gondolataiba, ugyanazokat a dolgokat mesélték el a saját szempontjukból, és mindig hozzátettek valami újat, valami csavart, amit szépen összefűztek a következő karakter fejezeteivel. A lapok tele voltak titkokkal, volt, amelyik szerencsével járt, volt, amelyik csak pusztulást hozott magával, és volt, aminek soha nem lett volna szabad kiderülnie. Mint már oly sokszor, itt is egyértelművé vált, mire képesek az emberek, ha pénzük, hatalmuk van, és hogy mennyire tehetetlenek vagyunk ezzel szemben. Ahogy egyre jobban elmerültem Harry életében, hirtelen azt vettem észre, hogy az utolsó oldalhoz értem, és hoppá, nincs tovább. Függővéggel. Jöhet a folytatás!

>!
Kókuszka
Jeffrey Archer: Majd az idő eldönti

Egy csodálatosan megírt családregénnyel köszönthettem az újévet. Az első perctől elvarázsolt, körülölelt, fogvatartott. A karakterek jól kidolgozottak. Más-más szereplő szempontból újra élhetjük az eseményeket, mindezt úgy, hogy ez előbbre is viszi a történetet. Nagyszerűen van érzékeltetve a két család közötti különbség, a gazdagok és szegények, jók és rosszak, a mélyen lapuló titkok. Alig várom, hogy a következő kötetet olvashassam!

>!
Amilgade
Jeffrey Archer: Majd az idő eldönti

Bár a regény egyértelmű főszereplője Harry Clifton, mégis több szereplő szemszögéből ismerhető meg a cselekmény. A kisfiút első perctől fogva valami titokzatosság veszi körül, amit elég gyorsan megfejt az olvasó. A váltott szemszögű írásnak köszönhetően nem válik unalmassá a történet.

>!
Tiger174
Jeffrey Archer: Majd az idő eldönti

Ha tudtam volna, hogy ez a könyv ennyire rabul ejt, akkor nem halogattam volna az olvasását február óta, annyira lebilincselően izgalmas, hogy néhány nap alatt el is olvastam és nagy örömömre szolgál, hogy ez még csak az első kötete volt a családregénynek, kiváncsian várom a folytatást és bízom benne, hogy az író nem fog csalódást okozni. Jeffrey Archer annyira szépen ír, imádom minden sorát olvasni.

>!
hangya68 P
Jeffrey Archer: Majd az idő eldönti

Nagyon szeretem a családregényeket és filmeket is szívesen nézek ebben a témában. Pörög a történet, mindig egy-egy újabb fordulat, ügyesen szövi a szálakat az író. Van benne utalás, ami alapján sejthető a cselekmény, de mindig éberen tart. (Mikor este belebólintottam, az nem minősítés volt, hanem fáradtság.) Nekem való könyv, alig várom, hogy folytassam a Cliftonok és a Barringtonok történetét.

8 hozzászólás
>!
koviki
Jeffrey Archer: Majd az idő eldönti

Lassan haladtam vele, de ez nem a történetnek, hanem sokkal inkább az időhiánynak köszönhető. De jó volt ez így, sokáig lehettem a szereplőkkel. Ahogy telt az idő, egyre inkább azt éreztem, hogy távoli ismerőseimről olvasok. Voltak igazán negatív figurák, és voltak, akik nagyon közel kerültek hozzám.
Óriási izgalmakra nem kell számítani, de mégis mindig alig vártam, hogy újra a kezembe vehessem a könyvet, rabul ejtett.
Váltott szemszögben íródott családregény, de nem csak 1-2 szereplő leírásából ismerjük meg a sztorit -két család történetét-, hanem 7-8 ember mesél egy bizonyos időszakról, és minden leírásból megtudunk valami újat, akár a múltról, akár a jelenről. Így kerül egy-egy szereplő egyre közelebb, vagy távolabb tőlünk.
Brutális függővéggel ér véget, de mégsem érzem azt, hogy azonnal folytatnom kellene (bár lehet pár nap múlva mást mondok, mert most kb. fogalmam nincs, hogy milyen könyvet kezdjek el:) ).
Biztos vagyok benne, hogy lesz itt még jó pár rejtély és izgalom. Örülök, hogy elkezdtem ezt a sorozatot. Ajánlom nagyon.

>!
Szeitz_Éva P
Jeffrey Archer: Majd az idő eldönti

Na, ez az! Igen! Minden benne van, ami egy jó könyvhöz kell (szerintem). Nagyon jól megírt, könnyen olvasható, annak ellenére, hogy azért ez nem egy lányregény. Olvasás közben úgy tűnt, mintha az összes ábrázolt szereplőt ismerném, tökéletesen átlátható a váltott szemszögű írás, soha nem kavarodtam bele. Kellő történelem, kellő romantika (nyál nélkül – ez fontos), izgalom, fordulat, profi cselekményleírás. Na jó, nem dicsérem tovább, olvasom a többi részét is. Már most örülök, hogy a történet nem maradt meg trilógiánál!


Népszerű idézetek

>!
Bleeding_Bride ISP

– Élvezem bizony, és már alig várom a folytatását, a második pun háborút.
– Krisztus előtt 218- 201.
– Mindig elképeszt, hogy honnan tudták ilyen pontosan a görögök meg a rómaiak, mikor fog megszületni Jézus – jegyezte meg Giles.

>!
robinson P

Ez a történet soha nem íródott volna meg, ha nem esem teherbe.

(első mondat)

3 hozzászólás
>!
Kókuszka

Mama meg van győződve róla, hogy idővel elhalványul majd az emléked, mint az esti napfény, hogy végül az új hajnal hasadtának előhírnökeként a semmibe vesszen.

371. oldal 48.fejezet

>!
robinson P

Nekem azt mondták, hogy apám a háborúban halt meg.

19. oldal

>!
FreeAngel

Egy ember jellemét sokszor meg lehet ítélni abból, ahogy az embertársaival bánik.

234. oldal

>!
robinson P

A férfi két fiút akart, egy örököst, meg egy tartalékot. Emma csak nyűg volt, annyit jelentett a számára, hogy próbálkozhat újra.

192. oldal

>!
robinson P

Maisie, bár még csak huszonhat éves volt,biztosra vette, hogy soha többé nem fog férjhez menni. Hiszen egy gyereket magával cipelő özvegyasszony nem valami jó parti ott, ahol rengeteg az egyedülálló nő.

121. oldal

>!
robinson P

Giles később azt mondta, ez volt élete egyik legemlékezetesebb estéje – de nem azért, amiért kellett volna.

284. oldal

>!
devil_k

Aki ostoba emberrel köt üzletet, az ne lepődjön meg, ha az illető ostobán viselkedik.

271. oldal


A sorozat következő kötete

Clifton-krónika sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Diana Gabaldon: Az idegen
Philippa Gregory: A folyók asszonya
Belinda Alexandra: Flamenco Párizsban
Iny Lorentz: A várúrnő
Karen Hawkins: Kockázatos szerelem
Kate Morton: A tóparti ház
Ian McEwan: Vágy és vezeklés
Marie Rutkoski: The Winner's Crime – A nyertes bűne
Böszörményi Gyula: Bitó és borostyán
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál