Fej ​vagy írás 21 csillagozás

Jeffrey Archer: Fej vagy írás

„Egy letehetetlen könyv, olyan döbbenetes csavarral, amitől hangosan felkiáltottam."
Egy férfi.
Két élet.
Egy megosztott család.

Leningrád, 1968. Alekszandr Karpenko vezetőnek született, ez már egészen fiatal korában megmutatkozik. Ám amikor a kamasz fiú apját meggyilkolja a KGB, Alekszandr és az édesanyja menekülni kényszerül a Szovjetunióból. Hajóra szállnának, de a kikötőben megmásíthatatlan döntés előtt állnak: Amerikába vagy Angliába szökjenek? Alekszandr egy érme feldobásával dönt…
Fej vagy írás? Az egész életüket meghatározó pillanatban földet ér az érme, és a következő harminc évben nyomon követhetjük, miként alakulna Alekszandr élete Amerikában, és miként Angliában. Az évtizedeken és párhuzamos világokon átívelő történet egészen az utolsó sorig megannyi fordulatot tartogat az olvasó számára.

>!
General Press, Budapest, 2019
520 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634522591 · Fordította: Tóth Bálint Péter
>!
General Press, Budapest, 2019
520 oldal · ISBN: 9789634522607 · Fordította: Tóth Bálint Péter

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 32

Kívánságlistára tette 22


Kiemelt értékelések

>!
Kókuszka 
Jeffrey Archer: Fej vagy írás

– Nem szabad elfelejtenünk – szólt közbe a grófnő –, hogy a sikerhez egy létrára kell felkapaszkodnunk, de a bukás egy lefelé zuhanó lift.

1968 Leningrád, Alekszandr és anyja, Jelena a KGB elől menekülni kényszerül. Egy érme feldobásával dönti el Amerika vagy Anglia. Archer érdekes megoldást választ hőseinek, megmutatja mi lett volna ha…. A pillanatnyi döntés miként befolyásolja sorsukat. Csak a körülmények mások, az egyén ugyanaz, sorsuk ennek megfelelően alakul. Amerika a lehetőségek országa, az üzleti élet felé orientálódnak. Anglia politikai karrier lehetőségét adja. Fikció és valóság keveredik. Az író jól eligazodik a politika világában, hisz maga is részese volt. Könyveiben mindezt már előzőleg is megcsillogtatja, sok minden ismerősként köszönt ránk. Harminc év párhuzamos életútja: felemelkedés, intrikák, hatalom, árulás, szerelem, művészet, vietnámi háború, pénzügyi világ, kampányok. A lezárás döbbenetes. Nagyon szeretem, ahogy ír, ahogy felépíti történeteit, karaktereit.

>!
bokrichard
Jeffrey Archer: Fej vagy írás

A sokadik Archerem, és nem tudom megunni, mindannyiszor falom a sorokat, amíg el nem fogynak. Pedig a panelekből való munka mintapéldánya, amit az író lerak az asztalra. Tény, hogy minden (jó) írónak van egy témaköre, és ebből fakadóan egy stílusa, amit követ, amitől nem tér el sokszor. De a megújulás sokszor hasznos megoldás. Itt némi fantasztikummal kapcsolatos megoldás történt, ami tényleg teljesen újszerű, de a politikai-bürokratikus történelmi regény akkor is itt van, mint ahogy- néhány utalást téve a könyvben is- a Clifton krónikákban. Kissé nehézkes követni a kétféle életutat, de mindvégig „ezt már olvastam” érzésem volt, ennek ellenére meg nagyon tetszik. Az eddigi 4-, és 5 csillag közötti megoldást találtam a véleményemre.

>!
robinson P
Jeffrey Archer: Fej vagy írás

Panel, panel, panel…. ezt már olvashattuk a krónikákban, a Tökéletes másolatban vagy a Párbajban. Mégis faljuk, mint egy hamburgert.
https://gaboolvas.blogspot.com/2019/07/fej-vagy-iras.html

2 hozzászólás
>!
Arcturus
Jeffrey Archer: Fej vagy írás

Sajnos számomra a csavarok is kiszámíthatóak, aminek kicsit örülök is, ez megszokott Archertől. Nem szabad elolvasnom a fülszöveget soha, mert sokszor csak címszavakból is tudom, ha már ismerem a szereplőket, hogy kivel mi fog történni. Ennek a kötetnek a vége meglepett egyébként, a lezárás maga kissé szokatlan Archertől, és az utolsó nagy csavar… az elején meg is jegyeztem, hogy na, itt sem véletlen a névválasztás, de az utolsó mondat mégis marhára meglepett, hogy ennyire direkt… És ezt a mondatot majd megérted, ha elolvasod a regényt :) Összességében mégis úgy érzem, hogy ez az újítás az utolsó pár oldalon nem sok újat adott, hiszem a maradék minimum 450 oldalon (az első, leningrádi fejezeteket nem számolva) ugyanazt kaptam, mint bármelyik másik Archertől. Ha ez lett volna az első könyvem tőle, imádnám. De nem az, és ezt már sokszor olvastam tőle. És talán a Clifton-krónikák zsenialitása kiemelkedő a többi könyve közül, és annak ismeretében lehet, hogy kicsit többet vártam. Ennek ellenére csak ajánlani tudom, mert hozza az elvárt minimumot bőven.

Bővebben: https://kulturpara.blog.hu/2019/07/20/ha_menekulnod_kel…

>!
BBetti86 
Jeffrey Archer: Fej vagy írás

Most tettem le a kötetet, és még sokkos vagyok. Ugyan rajta van a borítón, hogy sokkoló csavar van a végén, de erre nem voltam felkészülve… Természetesen nem mesélem el, mi a vége. Beérem annyival, hogy most üvölteni lenne kedvem tőle.
A regény különben kiváló. Az elején féltem tőle, milyen lesz párhuzamosan olvasni a két életutat, de aztán nagyon szerettem. Mindkettő fordulatos, izgalmas. Külön élvezetes, ahogy egyes dolgok rárímelnek egymásra: hiába két más élet, az emberek alapvetően ugyanolyanok, így egyes választások ugyanolyanok lesznek az életükben. Annyira lekötött mindkét vonal, hogy mindig nehezen váltottam egy-egy fejezet végén, annyira olvastam volna tovább Alex vagy éppen Szása történetét.
Archer jó mesélő, nagyon olvasmányos a stílusa is. A történet is lekötött, a szereplőket is szerettem, jól is van megírva. Még úgy is, hogy a végét emésztenem kell még, örülök, hogy elolvastam. Jó regény volt!

>!
Barbár
Jeffrey Archer: Fej vagy írás

Olvastatja magát. A „párhuzamos életrajzok” módszere ritka, de hatásos, kalandregényben is jól alkalmazható, mint a példa mutatja. A politika izgalmas világát Archer kiválóan elegyíti az üzleti élet szintén kegyetlen és csalásokkal teli világával. Szása és Alex valódi történelmi személyekkel, ma is élő politikusokkal, a világpolitika fontos szereplőivel lép egy színpadra. A vége frappánsabb nem is lehetett volna. Hiába sejtjük, hogy merre visz az út, az utolsó mondat mindent visz.

>!
Békés_Anita
Jeffrey Archer: Fej vagy írás

Kedvenc szerzőm, így nem esett nehezemre 2 nap alatt kiolvasni a regényt. Ezt is mint sok más Archer könyvet a letehetetlen kategóriába sorolom, annyira lendületes, várod, hogy mi fog történni a következő oldalakon. A vége felé volt pár részlet ami szerintem nem illet bele, és inkább 2 dimenziónak tűnt mint két párhuzamos életútnak. Volt egy kis hiányérzetem, jó lett volna tovább szőni a főszereplők életét, maradt pár kérdésem. A befejezés nem volt kedvemre való, ennek ellenére ismét egy remek regény a mestertől.

>!
Tóth_László_7
Jeffrey Archer: Fej vagy írás

Negy kedvencem a szerző, de ez a műve némi csalódást okozott. Archer kedvenc megközelítése a párhuzamos sorsok nyomonkövetése. A problémámaz, hogy e könyve Auster: 4,3,2,1, című remekének alapötletére éül, csak míg Auster könyve zseniális, ez az utánérzés megmarad a lektűr szintjén.

>!
kaoszkapitány75
Jeffrey Archer: Fej vagy írás

Nagyon vártam az öreg új könyvét, ami most sem okozott csalódást, filmszerű, a cselekménye zakatol mint egy gyorsvonat, és egy percre sem áll le.
Szuper az alapötlet, miszerint egy ember két lehetséges útját követjük, kb három nap alatt ledaráltam. (Azért nem egy nap, mert aludni és dolgozni is kellett… :) )
Két picike negatívum, spoilerek nélkül a végét nem éreztem annyira kibontottnak.
A másik pedig a kiadás. Nagyon sajnáltam, hogy a kiadó változtatott a korábban megszokott, és bevált keménykötéses megjelenésen. De ez nem von le a könyv élvezeti értékéből!


Népszerű idézetek

>!
Kókuszka

– Nem szabad elfelejtenünk – szólt közbe a grófnő –, hogy a sikerhez egy létrára kell felkapaszkodnunk, de a bukás egy lefelé zuhanó lift.

399. oldal

2 hozzászólás
>!
robinson P

– Az ellenségem ellensége a barátom – mondta Szása, és kezet rázott Nyemcovval.

414. oldal

>!
robinson P

– Egyszerűen arról van szó, hogy nem lehet egyik napról a másikra lecserélni a kommunizmust a kapitalizmusra, csak azért, mert az eddigi melósruha helyett immár jól szabott öltönyben járunk.

422. oldal

>!
robinson P

– Egyvalami azonban a javukra válhat: a britek ugyanúgy gyűlölik a kommunistákat, mint maguk.

64. oldal

>!
Barbár

Denis Healey egyszer azt mondta, sosem felejti el az ember, amikor először államtitkár úrnak szólítják. Egy hét elteltével azonban már azt hiszi, az a keresztneve.

465. oldal

>!
BBetti86 

(…) a becsületnek azonban nincs ára. Azt ki kell érdemelni.

97. oldal

>!
robinson P

– Csak annyit kell eldöntenetek – közölte Kolja – , hogy Amerikába vagy Angliába akartok-e menni.

42. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Victoria Holt: A királyné vallomása
Ken Follett: A megfagyott világ
Colin Falconer: A selyemút
Tom Harper: Az elveszett szentély
Celia Rees: Kalózok!
Bernard Cornwell: Az erőd
Mary Renault: Égi tűz
Rose Tremain: Gustav-szonáta
Conn Iggulden: A kardok mezeje
Bernard Cornwell: Azincourt – A lovagkor alkonya