Egy ​igaz férfi (Clifton-krónika 7.) 69 csillagozás

Jeffrey Archer: Egy igaz férfi

A ​bristoli születésű Harry Clifton sorsa nem is alakulhatott volna fordulatosabban. A kikötői dokkmunkás fiából az évtizedek során híres író és a királynő lovagja lett. Időskorára csak egyetlen célja maradt: megírni élete fő művét, amely halhatatlanná teszi a nevét. Miközben beletemetkezik a munkájába, a családja mindennapjai is tovább bonyolódnak.
Emma épp leköszön a Bristoli Királyi Kórház elnöki posztjáról, amikor meglepő telefonhívást kap Margaret Thatchertől. Mindeközben Giles sokkoló információ birtokába jut a feleségével, Karinnal kapcsolatban; Sebastiant váratlanul kinevezik a Farthings Kaufman Bank elnökének; Jessica pedig komoly bajba kerül, és csak Grace nénje közbenjárása menti meg. Eközben Lady Virginia készen áll arra, hogy a hitelezői elől külföldre meneküljön, amikor egy nem várt haláleset következtében törleszteni tudja az adósságait, sőt akár a Clifton és a Barrington családon is bosszút állhat – egyszer s mindenkorra.

A Clifton család generációkon… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
General Press, Budapest, 2017
464 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634520016 · Fordította: Kiss Ádám
>!
General Press, Budapest, 2017
464 oldal · ISBN: 9789634520023 · Fordította: Kiss Ádám

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Emma Barrington · Harry Clifton · Sebastian Clifton


Kedvencelte 12

Most olvassa 1

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 22

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

smetalin>!
Jeffrey Archer: Egy igaz férfi

Sajnos semmi sem tart örökké, így ez a sorozat is lezárult. Nagy meglepetést mondjuk ez a része már nem tartogatott, hisz minden családi szennyes már kitisztult a végére, itt már csak arról olvashatunk, hogy mely rokon milyen sikereket ért el az életben. Persze volt még egy kis ártatlan kísérlet a sárdobálásra a régi idők emlékére, de a csatát már rég megnyerték.
A mesélés stílusa annyira meggyőző, hogy az „unalmas” politikai részek is érdekesek voltak. A vége pedig………az amit sajnos senki nem tud kikerülni, legyen bármennyi pénze és hatalma.

7 hozzászólás
kicsi_Coco P>!
Jeffrey Archer: Egy igaz férfi

„Ez a történet soha nem íródott volna meg, ha nem esem teherbe.”

Stílusosan a sorozat lezáró kötetének értékelését az első kötet legelső mondatával illik kezdeni.
Bevallom, miközben visszakerestem az első mondatot, észrevétlenül megint elkezdtem olvasni az első könyv első fejezetét, és szomorúsággal keveredő örömmel konstatáltam, hogy gondolkodás nélkül újrakezdeném a teljes sorozatot, akár most azonnal.
Ezt eddig 3 könyvsorozat/könyv volt képes kiváltani belőlem.

7 könyv, 3054 oldal, 4 (vagy inkább 6?) generáció, igencsak sok éjszakába nyúló olvasás, még több fáradt reggel, és megszámolhatatlan pillanat, amikor annyira magával ragadott a történet, hogy úgy éreztem, én is ott vagyok a szereplők mellett. Az utolsó könyv végére mind jó barátaim lettek, így elszorult torokkal olvastam az utolsó fejezeteket, tudva, hogy ennyi volt, nincs tovább.

Harry Clifton, Maisie Williams, Emma, Giles és Hugo Barrington, Sebastian Clifton, az öreg Jack Tar, Lady Virginia Fenwick és Don Pedro.
Csak néhány a számtalan, sokszínű, szerethető vagy szerethetően gonosz karakter közül, akiknek a sorsát figyelemmel követhettük a hétkötetes sorozat alatt.

Ezalatt a rövid pár hónap alatt, amíg olvastam, több mint 70 évnyi színes történelmet, történetet, szerelmet, bosszút, politikát, áskálódást kaptam.
És a befejező kötet talán a legkevésbé izgalmas, de érthető módon. Ha még több izgalomban lett volna hőseinknek része, Archer képtelen lett volna pontot tenni a történet végére. off Márpedig hiába a rengeteg szereplő, ez a sorozat mégis egy igazi férfiról szól. Méghozzá az ő életéről.
spoiler
A végén felidézhettem a kedves emlékeket a korábbi részekből, ami ha lehet ilyet, még közelebb hozta hozzám a karaktereket. Hiszen akárhogy is vesszük, gyerekkoruk óta velük voltam.
Archer remek lezárást adott a sorozatnak, csak azt sajnálom nagyon, hogy ez ennyi volt, és vége. És közben örülök is, mert végre egy könyv, ami ismét elhozta a torokszorító érzést, hogy nekem most ezen valahogy túl kéne lépnem, és keresnem egy vigaszkönyvet.

"And say to all the world, “This was a man.”

3 hozzászólás
roganedina>!
Jeffrey Archer: Egy igaz férfi

Tökéletes befejezése a sorozatnak, a végét majdnem meg is könnyeztem. Sajnos Sebastian-t továbbra sem sikerült megkedvelni, ahogy a lányát se. Sőt! Kifejezetten bosszantott, hogy miket művelt, majd mindent eltakarítottak utána… Ez gáz volt. Virginia mesterkedései – húúúú, na azért valljuk be: volt spiritusz az öreglányban rendesen! :D Emma és Harry – hát ők egészen különleges szereplők, ez így volt ebben a részben is.
Picit sok a politika meg a parlamenti dolgok ebben a részben – legalábbis nekem, de összességében nagyon olvasmányos könyv.
Ez a sorozat tipikusan olyan történet, amit az ember szívesen nézne TV-film formájában – simán megfilmesíthetnék. :)

FreeAngel>!
Jeffrey Archer: Egy igaz férfi

Kavarognak bennem a gondolatok az utolsó sor befejezése után. Archer méltatásával kezdjem-e, amiért ilyen csodálatos családregényt olvashattam, tele izgalommal, kalanddal, történelemmel és olykor romantikus, olykor bosszútól fűtött, de mindig érdekes cselekménnyel? Vagy mondjak előbb köszönetet @robinson-nak, amiért éppen 3 éve felhívta figyelmemet erre a krónikára? Esetleg a dühről, felindultságról és az egész érzelmi hullámvasútról beszéljek, amibe Archer ültetett? Vagy a felkavaró és megható érzésekről, amik a befejező kötet második felében olvasási élményemet a plafonig növelték és amire magam sem számítottam: többször is könnyeket csaltak a szemembe?
Azt hiszem, bármit is írnék most, ne tudnám átadni a lényeget. Elképesztő, gyönyörű, kihagyhatatlan.

Külön érdekesség (vagy csak én nem tudtam róla eddig?), hogy a végén Harry könyve megírásra került a valóságban Archer által Fej vagy írás címmel…

2 hozzászólás
mokus33>!
Jeffrey Archer: Egy igaz férfi

Kár, hogy vége:(
Ebben a részben nem történtek borzasztó nagy dolgok, nem volt izgalmas jogi procedúra és tárgyalás, intrika is csak kevés, viszont mégis ugyanúgy elvarázsolt, mint az előző részek.
Hiányozni fog a Clifton és Barrington család, nincs mese, újra el kell olvasnom a sorozatot :)

Zimmermann_Zita>!
Jeffrey Archer: Egy igaz férfi

Nehéz szavakat találni, egy hihetetlen jó sorozat ért véget. Méltó lezárása ez a kötet, ha lehet ezt mondani, még fordulatosabb, mozgalmasabb volt, mint az eddigiek. Ritkán érzékenyülök el olvasás közben, de most sikerült. Kár, hogy vége…

hangya68 P>!
Jeffrey Archer: Egy igaz férfi

Remek történet volt az első résztől az utolsóig. És az utolsó oldalak… Megkönnyeztem.

bmgrapes I>!
Jeffrey Archer: Egy igaz férfi

Hiányozni fog ez a sorozat, ez a család.
Archer kétségtelenül fantasztikus mesemondó.

bokrichard>!
Jeffrey Archer: Egy igaz férfi

Ezért megérte várni, és majdnem egy éjszakán keresztül olvasni! Kicsit több, mint egy éve ismertem meg ezt a sorozatot, és a rabja lettem. 1,5 hét alatt elolvastam a hat kötetet és mostanáig vártam a végjátékot. És nem kellett csalódnom. Megjött a hangulat, megjött az a családregény feeling és a társadalom- és politikai kép, amit vártam. És a vége… spoiler Szóval egy fantasztikus sorozat fantasztikus befejezését olvashattam el. Köszönöm!!


Népszerű idézetek

robinson P>!

Senki sem gondolta volna, hogy ez az elegáns nő több mint hatvanéves. Sőt, több férfi is vetett rá egy második pillantást, ahogy – Bogart szavaival élve – a „lebuj legelegánsabb lotyója” lassan odasétált a volt férjéhez.

165. oldal

3 hozzászólás
robinson P>!

Harryt egy gyenge pillanatában magával ragadta a harci hév, és felhívta a nő figyelmét arra, hogy Flaubert Bovaryné című művében a hősnő szeme feketéről barnára, majd kékre és újra feketére változik kevesebb mint száz oldal alatt.

399. oldal

9 hozzászólás
robinson P>!

– Minden író úgy gondolja, hogy a legújabb munkája az eddigi legjobb, és én sem vagyok kivétel.

369. oldal

robinson P>!

– Igazi gazfickó vagy, Giles Barrington.
– Tudom, kedvesem, de meg kell értened, hogy ez a politikusok munkaköri leírásához tartozik.

373. oldal

robinson P>!

– Mennyire tudott beilleszkedni az új iskolába?
– A rajztanár saját bevallása szerint már mindenkinek jelezte, mielőtt még túl nyilvánvalóvá válna, hogy van egy harmadikos az iskolában, aki tehetségesebb, mint ő.

36. oldal

Kókuszka >!

– Benned semmi átlagos nincsen, Harry Clifton, és különben is, már eldöntöttem, hogy két héttel utánad halok meg.
– Miért pont két héttel?
– Mert nem akarom, hogy a plébános rendetlenséget találjon odahaza.

378. oldal, 45.fejezet

robinson P>!

Nyilván okosabb lenne, ha egyszerűen visszamenne az irodájába, és nem bolygatná a régmúltat.

11. oldal

FreeAngel>!

Ha meg akarja mozgatni az olvasók képzeletét és el akarja repíteni őket egy másik világba, akkor az első bekezdés, vagy legkésőbb az első oldal végéig meg kell ragadnia a figyelmüket.

Kapcsolódó szócikkek: figyelem · írás · író · képzelet · olvasó
Kókuszka >!

"Élete példás volt, s az elemek
Úgy vegyültek benne, hogy a Természet
Világgá kiálthatja: >Férfi volt!<"

458. oldal, 52.fejezet

robinson P>!

Aznap este leült az ágy szélére, és folytatta az olvasást.
„Zűrzavaros világ ez, amióta az ördög rátette a kezét."

432. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Galbraith: Gonosz pálya
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban
Ken Follett: A Titánok bukása
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Joss Stirling: Storm és Stone
Agatha Christie: Poirot nyomoz
Agatha Christie: Gyilkosság méretre
Agatha Christie: Chimneys titka
Jasper Fforde: Egy regény rabjai
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly