Az ​üres szék (Lincoln Rhyme 3.) 47 csillagozás

Jeffery Deaver: Az üres szék

A zseniális kriminológus, Lincoln Rhyme, miután mind a négy végtagja megbénult, csak a bűntények felderítésének és elméje pallérozásának szenteli életét. Amikor Észak-Carolinába utazik sorsdöntő műtétre, különleges ügybe keveredik. A helyi seriff és emberei egy Rovar Fiúnak nevezett tinédzser emberrablót üldöznek, akit gyilkossággal is gyanúsítanak. Lincoln Rhyme-nak és szépséges segítőjének, Amelia Sachsnek nagyon kevés ideje van a tettes kézrekerítésére.

Eredeti megjelenés éve: 2000

>!
Alexandra, Pécs, 2001
480 oldal · ISBN: 9633680905 · Fordította: Bujdosó István, Fehér Fatime, Tarnay Zsuzsa
>!
Alexandra, Pécs, 2001
480 oldal · ISBN: 9633670255 · Fordította: Bujdosó István, Fehér Fatime, Tarnay Zsuzsa

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Amelia Sachs · Lincoln Rhyme


Kedvencelte 1

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

mate55 P>!
Jeffery Deaver: Az üres szék

Van egy mondás, miszerint a legjobb forgatókönyveket maga az élet írja. Ha ez igaz spoiler, akkor azt is elismerhetjük, hogy a leghajmeresztőbb, legsötétebb történetek is a valóság talaján hevernek mindaddig, míg valaki fel nem veszi őket. Úgy gondolom, Jeffery Deaver felvette. Egy baleset következtében elszenvedett gerincsérülése miatt szinte teljesen lebénult L Rhyme, mindent meg tesz azért, hogy az állapota javuljon. Ennek érdekében még egy magas kockázatú, kísérleti műtétet is megkockáztat. De még mielőtt Rhyme és kiváló pártfogoltja, Amelia Sachs, (asszisztense, egyben szeretője) egyáltalán kifújhatnák magukat a hosszú út után, a helyi seriff (Jim Bell) máris a segítségüket kéri. A „bágyadt” kisváros neve: Tanner Corner ahol az utóbbi huszonnégy órában egy tinédzser fiút megöltek, és két lányt is elraboltak. Az első számú gyanúsított egy furcsa (16 éves Garrett Hanlon) iskolakerülő fiú, akit mindenki csak Insect Boy-nak „bogaras gyereknek” hív, megszállott rovar szeretete miatt. Rhyme és Sachs a legbiztosabb esélye, annak, hogy a lányokat életben találják. Már a nyomozás kezdetekor, Sachs megvan győződve a fiú ártatlanságáról, Rhyme pedig a bűnösségéről. Deaver ezúttal sem hazudtolta meg magát, elkényeztetett, kezdve a két főszereplő szokatlan ellentétével, a kíméletlen rosszfiúkkal, és persze a kisvárossal, ahol ismét olyan mellékszereplőkkel találkoztam, akiket ugyan nem ismertem meg alaposabban, de mégis hitelesen vannak jelen. Eközben rávilágít arra is, hogy nem lehet mindent előítéletekkel szemlélni, nem minden fekete vagy fehér, a szürkének pedig rengeteg árnyalata van spoiler és a körülményeken, a nézőponton nagyon sok múlik. Ez a regény üdítő változatosságot jelentett a rendőrök magánéletében vájkáló szokásos skandináv krimi vonal után. Akadtak benne ugyan kisebb hibák, ám ezeket leszámítva Deaver minden szempontból megint elsőrangú krimit alkotott.

Niko_oka>!
Jeffery Deaver: Az üres szék

Bevitt a csalitosba rendesen, akárcsak az eddigi értékelések aránya… Persze azt én is érzem, hogy más, mint az előző, billegett a mutató folyamatosan, de az első csavartól kezdve nálam abszolút felfelé ívelő tendenciát mutatott. Nem is tudom eldönteni, hogy a sok fordulat most nagyon elvitte-e a történetet a hihetetlen kategória felé, vagy épp az mentette meg… Annyi bizonyos, hogy nagyon élveztem, izgultam, álmélkodtam, és -ami nagyon nem elhanyagolható!- sokat tanultam a rovarokról és nem mellesleg az emberekről általában a bogaras gyerek révén :)

Aquarius P>!
Jeffery Deaver: Az üres szék

Egy műtét miatt érkezett Rhyme Averybe, Thom és Sachs társaságába. Akaratlanul belecsöppenek egy megoldandó ügybe, miután Lincoln segítségét kéri Jim Bell Tanner's Cornerből. Egy fiút megöltek, két lányt elraboltak, az egyik seriffhelyettes kómában fekszik a klinikán és az elmúlt években több furcsa haláleset is történt, melyek felderítetlenül maradtak. A gyanúsított Garett Hanlon, egy tizenhat éves fiú.
Huszonnégy óra áll rendelkezésükre, hogy felállítsanak egy rögtönzött labort és kiderítsék: mi és ki(k) áll(nak) a háttérben, és ki mozgatja a szálakat?
A karakterek kidolgozottak, némelyek komoly meglepetést okoznak. A regény címe találó. Az „üres szék” a Gestaltelmélet eszköze, pszichológia problémák, illetve a tudatalatti emlékek felszínre hozásához nyújt segítséget és komoly szerepe van a könyvben. Ahogyan Fritz Perls megfogalmazta: Életünk alapvetően nem több, mint egy sor befejezetlen helyzet.
Négy csillag!

Psycho_Goreman P>!
Jeffery Deaver: Az üres szék

Chris Carter után megváltás volt olyantól krimit olvasni, aki tud is írni. Deaver pedig tud írni, nagyon jól ráadásul. Az üres szék olyan egyszerű premisszával indít, hogy hozzá képest a százas szög integrált áramkör, aztán még a könyv felénél se járunk, mikor Deaver bedobja az első, klisés csavart spoiler. Itt már az általam átlagosnak gondolt dedukciós képességeimmel, elkezdtem gyanakodni, hogy ki is az igazi hunyó, Deaver megsimizte a buksimat, mondta, hogy ügyes vagyok, vehetek kockacukrot. Aztán kiderült, hogy nem az orromnál fogva vezetett, hanem vonóhorogra húzta a nózimat és keresztül kasul furikázott vele teljes gázzal. Majd a végén csak ennyit mondott: „Semmi baj, Chris Cartert még nyugodtan olvashatsz”.
De komolyra fordítva a szót, Az üres székbe nehezen tudok belekötni. Senki se tökéletes benne, mindenki embernek érződik és nem egy fanfic író vágyálmainak. Garrett kicsit mondjuk hihetetlen volt, hogy tinédzser létére sikeresen hülyére tud venni mindenkit is. spoiler Aztán eljutottam a lakókocsihoz és az üres székhez és hát… annál a jelenetnél majdnem kicsordultak a könnyeim.
A sztorival gyorsan lehet haladni, főleg az utolsó 150 oldallal, mert az már tényleg letehetetlen lett. Ami miatt mégis kénytelen voltam levonni fél csillagot, az az volt, hogy egy kérdésünkre végül nem kaptunk választ spoiler A másik fél csillagot meg a fordítás miatt vonom le. A (gondolom) moonshine drinkingből, hogy az istenben lett holdfényes ivászat? Főleg, hogy pár mondattal később le is van írva, hogy mi is a moonshine, szóval nem a holdfényénél iszogattak a jóemberek, hanem éjjel, a Hold fényében, titokban főzték a zugszeszt. Gondolom volt más is, de ez szúrta a legjobban a szemem. Eme hibái ellenére is Az üres szék egy remek könyv, a műfaj rajongóinak kötelező.

nyolcadikutas>!
Jeffery Deaver: Az üres szék

Ez most magávalragadó volt.
(Nem mindegyik Deaver regény az.)
Az öt csillaggal már szűkmarkú vagyok, de, aki igazán kiakar kapcsolódni, annak szívből ajánlható ez a regény. A stílus a szokásos, a szerkezetben sincs újdonság, de gyakorlatilag az íróhoz mérten, átlagosan hibátlan.

Nasha>!
Jeffery Deaver: Az üres szék

Na ez kérem egy igen jó könyv!
Hűha, mennyire sikerült meglepnie a végén. És amikor kezdtem felfogni akkor bumm! Még egy váratlan fordulat. Már kezdem is a következő részt… :)

agi89>!
Jeffery Deaver: Az üres szék

Kedvenc íróm JDeaver, úgyhogy esélytelen hogy negatívat írjak róla.
Minden könyve tetszik, ez is zseniális volt.

coleman>!
Jeffery Deaver: Az üres szék

Nekem egy kicsivel jobban tetszett,mint a Koporsótáncos.A környezet is bejött.Jöhet a többi Deaver kötet.

Sonja>!
Jeffery Deaver: Az üres szék

Hát néhol eléggé unalmasnak tűnt a könyv,de jó csavarok voltak benne.:)


Népszerű idézetek

mate55 P>!

– Nem, sportolni nem sportolt. De nagyon szeretett olvasni.

341. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amelia Sachs · Lincoln Rhyme
Aquarius P>!

A jó kriminológus […], olyan, mint a jó regényíró, aki a szereplői helyébe képzeli magát, és belemerül mások világába.

3. fejezet

Aquarius P>!

Örök igazság: minden hegy kétszer olyan magas felfelé, mint lefelé.

Ötödik fejezet

Aquarius P>!

Amy, tudnod kell, hogy ez munka néha őrült hajsza, néha teljesen kifordít önmagadból, néha meg unalmas. Néha pedig eljön az igazság pillanata. Teljesen egyedül maradsz, nem számíthatsz senkire. És most nem csak a bűnözőkre gondolok. Van úgy, hogy főnököddel kerülsz szembe. Van úgy, hogy a barátaiddal.

8. fejezet

Aquarius P>!

[…] egy egészséges élőlény mindent megtesz a testi gyarapodás és a környezethez való alkalmazkodás érdekében.

12. fejezet

Psycho_Goreman P>!

– Istenem, félek! – gondolta. Hirtelen eszébe jutottak a Stephen King- és Dean Koontz-regények leghátborzongatóbb jelenetei, melyeket késő esténként szokott olvasgatni egy-egy Ben and Jerry's társaságában.

6. oldal

Psycho_Goreman P>!

Korábban azt hallotta Rhyme-tól, hogy a legjobb büntetőjogászok olyanok, mint a jó regényírók, akik bele tudják élni magukat más személyiségébe, és képesek az ő szemükkel látni a világot.

63.-64. oldal

Psycho_Goreman P>!

Van valami a zsebében? Húzza fel a…
De Ben kezén már félig rajta volt a gumikesztyű.
– Ezt akarta mondani?
– Igen – morogta Ryhme.
– Utálja, ha valaki gyorsabb nála – szólt közbe Thom.
– Akkor majd igyekszem – mosolygott Ben.

298. oldal


A sorozat következő kötete

Lincoln Rhyme sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kathy Reichs: Minden napra egy halott
John Hart: A megváltás útján
Stephen King: Joyland
Megan Miranda: Minden eltűnt lány
Sarah J. Maas: Föld és vér háza
J. D. Robb: Halálos menekülés
J.D. Barker: Az ötödik áldozat
Karen Rose: Sikíts értem
Riley Sager: Várj, amíg sötét lesz
Thomas Harris: A bárányok hallgatnak