A ​kék halál 25 csillagozás

Jeffery Deaver: A kék halál

Hölgyem képzelje el magát, amint egy bárban üldögél. Egy férfi odajön, nem tűnik ismerősnek, de mindent tud önről, ismeri a múltját, tudja, mivel foglalkozik, mi a hobbija. Meghívja egy italra, ön elfogadja. Ez volt az első és utolsó hibája. Ön a modern idők gyilkosának legújabb áldozata. Ő az az ember, aki könnyedén léket vág arra a páncélra, amellyel élete titkait igyekszik takargatni, azét az életét, amely most az ő keze által véget ér. Frank Bishop feladata, hogy megállítsa az elvetemült bűnözőt. Ebben segít neki Wyatt Gillette, egy fiatal hacker. Együtt vadásznak erre az arc nélküli bűnözőre. De hogy kaphatnak el valakit, aki előre tudja minden lépésüket?

Eredeti cím: The Blue Nowhere

Eredeti megjelenés éve: 2001

>!
Alexandra, Budapest, 2003
544 oldal · ISBN: 9633685842 · Fordította: Morvay Krisztina

Most olvassa 1

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

szadrienn P>!
Jeffery Deaver: A kék halál

Bevallom, hogy az informatikai analfabétákra jellemző pánikszerű riadalommal fogtam ennek a kriminek az olvasásába, ami a cyber világban játszódik, megszállott hackerek főszereplésével. Te jó ég! A napnál világosabb az alkalmatlanságom. De a kedves Molytársnők nevével fémjelzett kihívás teljesítése érdekében bevállalok bármit, jöjjenek hát a bugok, crackek, kódrecsegtetők és kódbűvészek!
A szakzsargon okozta első sokkból magamhoz térve azonban örömmel állapítottam meg, hogy egy eredeti, fordulatos, izgalmas művet olvasgatok éppen. Ez a történet igazán jól fel lett installálva, programozva, konfigurálva. Megismerkedhettem a Szilícium-völgy, az informatikai forradalom bölcsőjeként ismert vidék életével, és külön öröm, hogy ez a téma még a kedvenc hackerem, Lisbeth Salander alakját is felidézte. Köszönöm a kivételes élményt, még most is alig hiszem el, hogy ennyire szórakoztatónak találtam egy olyan bűnügyi regényt, aminek a technikai nyelvezetét azért nem mindig értettem kristálytisztán.

3 hozzászólás
mate55 P>!
Jeffery Deaver: A kék halál

Deaver rendszerint a hagyományos thrillerek írója, de ezzel a könyvével csatlakozik azon szerzők kis csoportjához, akik meggyőzően ábrázolják a számítógépes hackerek világát. A hackerek a médiában általában a valóságtól annyira távol álló baromságokat csinálnak miközben tűzfalakat és rendszereket törnek fel, hogy még az is nevetségesnek látja a dolgot, aki „csak” odáig jutott, hogy tudja, mi a különbség a Facebookon a privát üzenet és a falra kitett posztok között. Jeffrey Deaver azonban szakít ezzel „hagyománnyal”, és szánt szándékkal a lehető legpontosabban akarta megmutatni, hogy is megy ez a hackerkedés a valóságban, bravúrja pedig az, hogy a tömény, laikusok számára kvázi érthetetlen programozói nyelvezetet is befogadhatóvá teszi a stílusával. Eddig csak mendemondák léteztek a jelenséggel kapcsolatban, de immáron saját magunk is megbizonyosodhatunk arról, mekkora hatalom van a kezünkben, egyben rámutat arra milyen, sebezhetőek vagyunk, amikor online vagyunk. Ez az izgalmas helyzet folyamatos feszültséget okoz azon a téren is, hogy mennyiben tekinthetők valóságosnak bizonyos események, elbizonytalanító helyzeteket. De egyben egy kényelmetlenül aktuális kérdéseket felvető, mindennapi tapasztalatainkra és aktuális társadalmi folyamatokra okosan reflektáló történet is, ami így nem csoda, hogy belehackeli magát az agyunkba. Ha nem is minden tekintetben egyedülálló, de okvetlenül különleges élmény. Az eldigitalizálódás korában különösen aktuális témákat feszeget, merész társadalomkritikát közöl, atmoszférája pedig magába szippantja az embert. Aki egy csavarokkal megtűzdelt, amolyan hackeres „Harcosok klubját” szeretne, nem fog csalódni. És nincs szükség újraindításra.

smetalin>!
Jeffery Deaver: A kék halál

Azt kell írjam, ismét nagyot alakított az író!!!! Tele volt a könyv váratlan fordulatokkal, mindenki gyanús volt, senkiben sem bíztam!! Közelebbről megismerkedhettem a hacker világgal, pedig a könyv 2001-ben íródott, de én már ebben a világban elveszettként bolyongtam, azóta eltelt 15 év, most mi lehet ott!!!
Valaki elkezd játszani, és ez a játék vérre megy! Valaki elkezd személyiségeket felvenni, teljesen megtéveszti az áldozatait, és csakis olyan áldozatokra vadászik akikhez nehezen lehet hozzá férni, neki mégis sikerül! Hogyan? és ki tudja megállítani? Csakis egy „varázsló”, akik épp börtönben ül!
Ezt és még sok minden mást is megtudhatunk a könyv olvasásakor. Amiért nem adok rá max pontot, az a túlontúl sok szakzsargon és rövidítések miatt van, pedig érezni lehetett hogy író figyel arra, hogy laikus is értse!!

4 hozzászólás
Niko_oka>!
Jeffery Deaver: A kék halál

Eszméletlenül fantasztikus volt az a gépi mesevilág, amibe belecsöppenünk! Megrettentem az elején, hogy egyből egy kisokost tol az olvasó arcába, aminek alig akart vége szakadni, gondoltam, ehhez én kevés leszek…. De utólag azt gondolom, pont elegendő információval enged az író utunkra, mindenféle nagyképűség nélkül elénk tárja a tömény tényanyagot, aztán ránk csukja a gépház fedelét: találd meg a kivezető utat. Szóval én így éltem meg.
Zseniális felkészültség, kisujjból kirázott karakterábrázolás, és tripla csavar- igazi Deaver :)

Ariadne>!
Jeffery Deaver: A kék halál

A könyv összetétele tetszett, jól volt tagolva. A főszereplő Frank Bishop, gyilkossági nyomozó. Pozitív karakter, számomra nagyon szimpatikus volt. A hacker-t (Wyatt Gillette) aki segített a nyomozásban eleinte nagyon nem kedveltem, mindenkit lenézett azért, mert nem értettek úgy az informatikához mint ő. A történet vége felé járva azonban szerzett pár jó pontot. A legmeglepőbb talán a végkifejlet volt. Az informatikai blabla kicsit unalmas volt, de a nyomozás kárpótolt érte.

http://ariadneolvasmanyai.blogspot.hu/2015/04/jeffery-d…

Maate>!
Jeffery Deaver: A kék halál

Közel tökéletes könyv, mások biztos azt mondanák, hogy letehetetlen (nincs ilyen), izgalmas, fordulatos, olvasmányos, egyenlőre még mindig meg tud lepni Deaver, pedig azt hittem már kiszámíthatóvá vállt, de még csak úgy 10%-ban látom előre, nade még van pár tőle.


Népszerű idézetek

mate55 P>!

A huszadik században az emberek ellopták a másik pénzét. Most a magánéletet, a titkokat, az álmokat lopják el.

144. oldal

szadrienn P>!

Még mindig érezte a hálózaton eltöltött rövid idő kiváltotta pezsgést és a vonakodást attól, hogy otthagyja a gépet, mintha az láthatatlan kötélen rángatta volna visszafelé.

mate55 P>!

A viharvert fehér teherautó kellemetlen érzéseket ébresztett benne.

(első mondat)

Pity>!

A számítógéppel bármilyen bűnt el lehet követni – Még gyilkolni is lehet vele.


Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Wells: Nem akarlak megölni
Dan Wells: Szörnyeteg úr
Dennis Lehane: Viharsziget
Karen Rose: Vigyázz rám
Harlan Coben: Senkinek egy szót se
Harlan Coben: Az erdő
Dan Wells: I Don't Want to Kill You
Dan Wells: Mr. Monster
Karin Slaughter: Kín