The ​Serpent King – A kígyókirály 72 csillagozás

Jeff Zentner: The Serpent King – A kígyókirály

Ha ​már élni fogsz, tegyél meg fájdalmas, bátor és gyönyörű dolgokat. Dill nem éppen a gimi legnépszerűbb diákja a tennessee-i Forrestville-ben. Miután az apja minden tisztességét elveszítette egy botrányban, ami az egész városukat megrendítette, Dill célponttá vált. Szerencsére két legjobb barátja, a szintén számkivetett Travis és Lydia kiállnak mellette.

Ám ahogy megkezdik a gimnázium utolsó évét, Dill érzi, ahogy a jövője lassan fojtogatni kezdi. Egyedüli mentsvára a zene és a Lydia iránt táplált, titkos érzései – azonban nem elég bátor ahhoz, hogy bármelyiket is megossza a világgal. Számára az érettségi inkább érződik valami végének, mint az élet kezdetének. Azonban még mielőtt elhagyná a középiskolát, valami másnak a végét is fel kell dolgoznia – valamiét, ami alapjaiban fogja megrengetni az életét.

Az elsőkönyves Jeff Zentner letaglózó és időnként kifejezetten vicces rálátást biztosít arra, milyen is felnőni; miközben bensőségesen mutatja be, milyen nehéz is… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634575030 · Fordította: Szujer Orsolya

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Dillard Wayne Early Jr. · Lydia Blankenship · Travis Bohannon


Kedvencelte 17

Most olvassa 4

Várólistára tette 124

Kívánságlistára tette 79

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

deen>!
Jeff Zentner: The Serpent King – A kígyókirály

A legjobb felnőtté válásról szóló könyv, amit eddig olvastam. Egyszerre vidám és mélységesen szomorú. A három barát Dill, Lydia és Travis más-más társadalmi rétegben élnek, mégis mindegyiküknek megvan a saját személyes tragédiája. Lydia jómódú, különc és divatmániás, sokan irigylik, így nincsenek barátnői. Alig várja, hogy New Yorkba mehessen egyetemre és belevesse magát a nagyvárosi életbe. Travis egy fatelepen dolgozik és nincsen terve a jövőre. Elvesztette a testvérét, apja iszik és gyakran bántja, így a fantáziavilágba menekül, ahol ő a bátor és hős lovag, aki mindenkit legyőz. Dill egy prédikátor fia, akit börtönbe zártak. Hatalmas adóssággal küzdenek, az anyja pedig vakon hisz férjében és kapaszkodik a hitébe, Dillt pedig igyekszik elvágni a jövőjétől. Dill nem hisz a jövőben, úgy gondolja, rá nem vár semmi csak a robotolás egy olyan bűnért vezekel, amit nem ő követett el. A gimi utolsó évében hármuk barátsága fordulóponthoz ér: megbékélnek sorsukkal és barátok maradnak, vagy a vágyaik miatt véget ér barátságuk. Miközben a könyvet olvastam, végig érezni lehetett, hogy valami nagyon szomorú dolog fele haladok, és valahol sejteni is lehetett, hogy mi lesz a történet fordulópontja, ami átbillenti a szereplőket a neheztelésen, a magánytól való félelmen és végre képesek lesznek kiállni magukért és vállalni az elképzelhetetlent. Az egész könyvet átjárta a szomorúság, mégis rengeteg vidám és vicces dolog is történt benne, tele volt reménnyel és reménytelenséggel. Amikor becsuktam a könyvet, egy kicsit hiányoltam egy epilógust, de jobban belegondolva jobb lett így a befejezés, mert megtartotta a könyv hangulatát és meghagyta az olvasónak, hogy maga fejezze be e történetet. Letehetetlen olvasmány volt.

Mariann_ P>!
Jeff Zentner: The Serpent King – A kígyókirály

A különös címmel ellátott könyv három fiatalról szól a felnőtté válásuk idején.
Az egyikük a börtönben lévő hittérítő fia, aki megbélyegezve él , sőt még édesanyja támogatását sem élvezi.
A másik fiúnak egy alkoholista apa jutott, aki üti-veri, anyja is tehetetlenül nézi a fia sanyarú sorsát , az apának semmi sem jó, pedig a tanulás mellett egy fatelepen is dolgozik.
A harmadik végzős egy lány, akinek mindene megvan, a neki jólétet biztosító szülei, a népszerűség, amelyet egy blogvezetéssel vívott ki, mellette az említett két fiú barátsága, amelyet először nem is vállal fel nyilvánosan.
A kilátástalanság itatja át a sorokat, a két fiú nem tud kitörni ebből a nyomorúságos helyzetből.
Aztán történik egy tragédia, ami felnyitja a fiatalok szemét, hogy ha nehéz is, vállalni kell a más utat ,a vágyak megvalósítását ,a kitörést, a barátságot , szembeszállni a szülőkkel ami még a népszerűségnél is fontosabb.
Fájdalmas, nehéz témájú, de gyönyörűen megírt könyv.

SzRéka P>!
Jeff Zentner: The Serpent King – A kígyókirály

Sokáig nem értettem a címet, amikor azonban kiderült kit takar a Kígyókirály elnevezés, nem ütött akkorát, mint amire számítottam. Ez nem vesz el semmit a könyv értékéből, csak szerettem volna már az elején megjegyezni. :D
Ez a történet nem egyszerűen a felvételi közeledtéről vagy a barátságról szól, hanem kőkeményen pofán csap vallási fanatizmussal és a homofóbiával, és ha ez még nem lenne elég, a szegénységet, a családon belüli erőszakot, sőt, az iskolai szóbeli bántalmazást is bemutatja a szereplők életén keresztül. Alapjáraton hamar kiderül, hogy Dill, édes szívem, szenved, és nem keveset. A szüleit egyetlen pillanatig sem voltam képes megérteni, bár azért a végén egy kicsit együtt éreztem az anyjával. Az apja, a pedofil tiszteletes már más téma, és inkább nem mennék bele nagyon a témába, de durván felidegesített, akárhányszor csak megjelent. Szóval Dillnek nem könnyű, pedig zseniális barátai, jó hangja és tehetsége van, csak nem látja a lehetőségeit – egyenesen úgy gondolja, hogy nincsenek neki. És Lydia, aki párszor már túl flegmának tűnt, mégis szerettem, volt képes kirángatni a srácot, amikor kellett, és adta meg neki a kezdőlökést. A lányra egyébként haragudtam a blogjában írtak hiánya miatt, viszont spoiler képes volt rájönni a hibára, és gyönyörűen megoldotta. :) Az édesapja, dr. Blankenship, talán a legjobb mellékszereplő volt a könyvben, imádtam őt. ♥ Travis pedig, a harmadik barát, a Bloodfall és fantasy-rajongó, az álmodozó mackó… Nem találom a szavakat. Egyedi, erős és sokkal többet érdemelt volna. ♥
A váltakozó gyász, szenvedés és kilátástalanság nem egyszer megsiratott, viszont közben ott voltak a szép pillanatok, az első szerelmek, az összetartozás öröme, amik emlékezetessé tették a könyvet, és amik miatt falni lehet az oldalakat. Egy csodálatos sorral élve a történetből, az „emberek” helyett ez a könyv nyomot hagyott a szívemben. Ajánlom, az apró elgépelési hibák ellenére is. ♥

wzsuzsanna P>!
Jeff Zentner: The Serpent King – A kígyókirály

Amikor még csak a címét láttam ennek a könyvnek, egyből felcsillant a szemem, mert azt gondoltam, biztos valamiféle klassz természetfeletti sztori lesz. Aztán amikor már a fülszöveg is elérhetővé vált, rájöttem, hogy ez egy teljesen hétköznapi (ha nem is mindennapi) ifjúsági történet lesz, aminek, ha lehet, még jobban örültem. Mostanában sikerült nagyon jó regényekbe belenyúlnom ebben a műfajban, és bíztam benne, hogy továbbra is kitart a szerencsés szériám. Jeff Zentner neve még nem sok olvasó számára lehet ismerős, de olvasás után bátran kijelenthetem, hogy érdemes rá odafigyelni, mert különös érzékenységgel és hitelességgel nyúl a fiatalokat érintő, átlagos és extrémebb témákhoz, problémákhoz.
Sokszor éreztem párhuzamot egy viszonylag friss olvasmányélményemmel, az Életem kifürkészhetetlen logikájával, a történet középpontjában ugyanis itt is három középiskolás fiatal áll. Ez is amolyan „hárman a világ ellen”-felállás, hiszen Dill, Lydia és Travis mindannyian elég különc figurák, akiknek megvan a saját keresztjük és nehézségeik, és akik nagyon sok helyzetben csak egymásra számíthatnak. Lydia helyzete lényegesen élhetőbb, hiszen szerető szülők nevelték fel, akik támogatják a bohém lányt minden elhatározásában, legyen szó a továbbtanulásról vagy a bloggerkedésről. A két fiú már nem ennyire szerencsés. Travis iszákos és agresszív apja elől fantasy-regények elképzelt világába menekül, ahol ő is olyan bátor lehet, hogy szembeszálljon az ellenséggel, Dill pedig családja sötét örökségét igyekszik maga mögött hagyni. Dill apja ugyanis a kisváros különc lelkésze volt, aki nem elég, hogy nagyon furcsa módokon gyakorolta a hitét (például kígyók fogdosására és méregivásra buzdította híveit), de nem sokkal korábban le is tartóztatták, miután pornográf tartalmat találtak a számítógépén. Ezek a problémák vagy élettörténetek viszonylag extrémnek számíthatnak, viszont az általuk megfogalmazott kétségek, dilemmák és félelmek eléggé általánosak ahhoz, hogy bármilyen olvasó könnyen azonosuljon velük. (…)
A regény egyik központi kérdésköre (kicsit a vallási párhuzamokba ágyazottan) az öröklés vs. környezet témája. Dill identitása folyamatosan formálódik és megkérdőjeleződik, néha nem tud hinni abban, hogy az ő élete és sorsa más lehet, mint családja férfitagjaié. Ráadásul az ő esetében ott van a nagyon erős vallásos háttér is (amit ebben az esetben ne normális vallásosságként képzeljünk el, hanem elvakult fanatizmusként), ami örökös bűntudatos ébreszt benne. Nagyon nehezen tudja helyretenni magában, mi helyes és mi helytelen, és képtelen igazán szeretni és elfogadni saját magát. A regény megmutatja, hogy ilyen kilátástalan helyzetben mennyit számíthat az igaz barátság és az, hogy valaki képes legyen rámutatni a valódi értékeinkre. Mindez a tulajdonképpen egyszerű mondanivaló sokszoros súlyt kap a fullasztó, vánszorgó déli környezetben, a Kígyókirály legendája pedig különös, misztikus és szimbolikus színezetet ad a cselekménynek. (…)
Magam is meglepődtem, mekkora hatással volt rám ez a regény érzelmileg. Volt, hogy dühös lettem tőle, máskor teli szájjal vigyorogtam, és jó pár könnycseppet is elhullajtottam olvasás közben. Néha arra gondolok, hogy az ilyen történeteknek előbb-utóbb helyet kéne kapniuk a kötelező olvasmányok sorában, hiszen egy mostani fiatal számára talán sokkal átélhetőbben ábrázolják azokat a küzdelmeket és lehetséges megoldásokat, melyek ennek az életkornak a sajátjai. Legyen szó problémás családi háttérről, pályaorientációs bizonytalanságról vagy szerelmi bánatról, ez a regény nagyon széles spektrumon keresztül igyekszik bemutatni a létezés rétegeit. Nagyon remélem, hogy minél több olvasóhoz el fog jutni ez a fájdalmasan szép könyv, és azt is, hogy a szerző még sok hasonlóval fog megörvendeztetni minket.
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.com/2019/06/the-serpent-kin…

ggizi P>!
Jeff Zentner: The Serpent King – A kígyókirály

Hamar beszippantott ez a gyönyörűen megírt történet. Erősen melankolikus hangulata volt az egésznek, de még a vidámabb részeknek is, hiszen a fiúk családi helyzete jelentősen behatárolta a lehetőségeiket. Fájt a szívem értük. Mégis szerettem olvasni ezt a könyvet, mert nem ragadt bele a reménytelenségbe.

Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog>!
Jeff Zentner: The Serpent King – A kígyókirály

Az idei évem egyik legnagyobb kedvence lett a The Serpent King. A felnőtté válásról sosem egyszerű írni, de Jeff Zentner gyönyörűen megfogta a három főhős karakterét, és olyan szuper gondolatokat, érzéseket adott át általuk az életről, a szerelemről, önmagunkról, a továbblépésről, amit az olvasó egykönnyen nem felejt el. És ez az a könyv, amire szerintem életem végéig emlékezni fogok.

Bővebben a blogon:
▶️ http://sorok-kozott.hu/2019/06/konyvkritika-jeff-zentne…

oscuridad>!
Jeff Zentner: The Serpent King – A kígyókirály

Egyre nehezebben fognak meg a Vörös pöttyös könyvek, íme a kivétel. Mondhatni nem bírtam letenni, de néha muszáj volt.
off
Igazán a szereplőket kedveltem meg, talán jobban, mint a történetet. spoiler Dill, és Travis apja is a maguk módján mindketten igazi barmok. Sok más mellékszereplővel együtt.
Tetszett, hogy a három barát a maga módján különc. Viszont Lydia nem igazán lett kedvencem, főleg azért mert az elején szégyennek találta a barátait. Az apja kivételesen jó fejnek tűnt, a lányával és a barátaival is.
A hit, a vallás leginkább úgy kapcsolódik a könyvhöz, hogy szegény Dillre minden áron erőszakosan ráerőltetnék. Ez az a tipukus túl tolt vallási dolog.
A könyv címe félre vezető, mert nem sok köze van a történethez, csak egy múltbéli sztori. Bár engem visszatartott az olvasástól.
spoiler
Bátran ajánlom a könyvet azoknak akik szeretik a Vörös pöttyös könyveket, de bárkinek jó olvasás lehet, ha az életről, vagy a felnőtté válásról szeretne egy kicsit olvasni.

Kata_Csalah>!
Jeff Zentner: The Serpent King – A kígyókirály

Ez a könyv sajonos nem örvend túl nagy népszerűségnek, pedig magáról az életről szól! Megmosolyogtat, elszomorít, reményt ad, megatanít értékelni tisztelni elfogadni. Olyan, mint a felhők közül átsütő Nap!
Szeretném megköszönni Jeff Zetner, aki megírta ezt a történetet és maglkotta ezeket a rendkívül élő karaktereket! A @Könyvmolyképző kiadónak, akik miatt ez a könyv eljutott Magyarországra! És végül a @Blogturné_Klub-nak akik jóvoltából a könyv eljutott hozzám!

1 hozzászólás
Bookaholic77 >!
Jeff Zentner: The Serpent King – A kígyókirály

Az ilyen típusú történetek után gondolom és érzem azt, hogy kötelező olvasmányként kellene tenni ezt a fiatalok számára. Az útkeresés, az emberi kapcsolatok és a felnőtté válás kézikönyve is lehetne. Mindhárom szereplő nagyon különböző társadalmi csoportból származik, mégis valami közös bennünk… a kitartás, a bátorság és az egymás iránti kötelék.. Dill, rá a végén nagyon büszke voltam, és végig azon drukkoltam, hogy megtegye, amit kellett. A Travis.. érte vérzett a szívem…. de valamiért ennek így kellett történnie… Lydia, egy nagyon szimpatikus lány volt, akinek azért volt még hova fejlődnie, de összességében nagyon megkedveltem Őket. A szüleinket nem mi választjuk meg, de mégis meddig van joga „elmennie” egy szülőnek? Meddig erőltetheti rá az akaratát vagy éppen a gyengeségét a gyerekére? Ezt szülőként olvasva is nagyon tanulságos volt. Férfi Író tollából még különlegesebben hatott számomra.


Népszerű idézetek

Könyvmolyképző KU>!

Pihenj, ó, lovag, büszke győzelemben, büszke a halálban. Ragyogjon neved örökre azokra, akik szerettek. Nőjenek fehér virágok ezen helyen, hol nyugszol. Életed sokat adott, most pedig az Ősök csarnokában fogyasztod örök lakomájuk.

Kata_Csalah>!

Pihenj, ó lovag büszeke győzelemben, büszke a halálban. Ragyogjon neved örökre azokra, akik szerettek. Nőjenek fehér virágok ezen helyen, hol nyugszol. Életed sokat adott, most pedig az ősök csarnokában fogyaszthatod örök lakomájuk.

120. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Travis Bohannon
1 hozzászólás
agi452>!

[…]az ember semmitől sem érzi magát meztelenebbnek, mint amikor valaki felfedezi egy olyan vágyát, amiről nem is tudta, hogy létezett.

90. oldal

SzRéka P>!

– […] A limuzinok a szociopata hajlamú oligarcháknak valók.

226. oldal

1 hozzászólás
BBetti86>!

– Olvastam valahol, hogy egy csomó csillag, amit látunk, valójában már nem is létezik. Hogy már meghaltak, de több millió évbe telik, mire a fényük elér a Földre – mondta Dill.
– Az nem is lenne rossz halál – morfondírozott Lydia. – Még több millió éven keresztül fényleni, miután már meghaltál.

122. oldal

Kata_Csalah>!

A szeretet emlékműveket érdemel, és ez az egyetlen fajta emlékmű, amit tudom, hogyan kell építeni. És addig fogom építeni őket, amíg csak elég erő van hozzá az elmémben és a kezemben.

Köszönetnyilvánítás

bookaholic_angel>!

– […] Az élet rövid, kicsikém. […] Nem élhetsz úgy, hogy közben egy széfben rejtegeted a szívedet.

Könyvmolyképző KU>!

Órát lehetett volna igazítani Lydia állandó húsz perces késéséhez. És semmi értelme sem volt annak, hogy az ember megpróbálja csőbe húzni, és azt mondja neki, hogy a találka valódi időpontja előtt húsz perccel találkozzanak. Mert akkor meg negyven percet késett.

SzRéka P>!

Ha nem tetszik az út, amin jársz, kezdj el építeni egy újat.

98. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dolly Parton
oscuridad>!

Nagyon lekezelően és szívtelenül beszélsz az életükről. Van, aki csendes életet él, és nincs ezzel semmi baj. Abban is van méltóság, nem számít, hogy te mit gondolsz.

127. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Amy Harmon: Arctalan szerelem
Colleen Hoover: Regretting You – Elrontott életek
L. J. Shen: Vagány
Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
Kelly Oram: Cinder és Ella
Kim Holden: Bright Side
Kristin Hannah: Repülj messzire!
Jennifer Lynn Barnes: Örökösök viadala
Julie Buxbaum: Hogy folytassam?
Vi Keeland: A viszony