Kolibri ​szalamandra 14 csillagozás

Jeff VanderMeer: Kolibri szalamandra

Zseniális ​spekulatív thriller az Expedíció szerzőjétől sötét összeesküvésről, veszélyeztetett fajokról és a lehetséges világvégéről.

„Jane Smith” biztonsági tanácsadó kap egy borítékot, benne egy raktár kulcsával, amely egy kitömött kolibrit és egy kitömött szalamandrához vezető nyomokat rejt. Silvina, a halott nő, aki az üzenetet hátrahagyta, hírhedt ökoterrorista volt és egy argentin iparmágnás lánya. Amikor Jane elviszi a kolibrit a raktárból, olyan események sorozatát indítja el, amelyek hamar kicsúsznak az irányítása alól.

Nemsokára Jane és a családja is veszélybe kerül, és alig néhány szövetséges segít megérteni neki a veszély valódi mértékét. Vajon az egyetlen út a biztonságba, ha követi Silvina lépteit? Vagy túl késő leállni? Miközben Jane kétségbeesetten keresi a válaszokat arra, miért vette fel vele a kapcsolatot Silvina, ő – és talán a világ is – kifut az időből.

A Kolibri szalamandra Jeff VanderMeer kápráztató,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2021

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2022
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635980246 · Fordította: Kleinheincz Csilla
>!
416 oldal · ISBN: 9789635980253

Most olvassa 5

Várólistára tette 59

Kívánságlistára tette 70


Kiemelt értékelések

Morpheus>!
Jeff VanderMeer: Kolibri szalamandra

Nehéz csillagoznom, hiszen VanderMeer… Adhatnék neki ötöt, mert emlékeztetett Powers könyvére, emlékeztetett McConaghy könyvére egyaránt. Tudtam, hogy nehéz utazás lesz ez nekem és Jillnek. A világ, amit ismertünk, ami alkalmas arra, hogy benne éljünk, ami nem túl mérgezett, nem túl szélsőséges, nem túl monokultúra, lassan szétesik. Ez a könyv óda egyszerre a szétesésről, és arról, hogy valaki valamit próbál tenni, de lehet, hogy az is semmi, vagy mégis valami? Ki tudja. Ez a világ nem valódi. Nem eléggé valódi, és egyre kevésbé valódi.

eveiler>!
Jeff VanderMeer: Kolibri szalamandra

"A regényben végig lineáris időrendben haladunk Jane mesélése mentén, azonban igazán csak az utolsó oldalakon értjük meg, miről is szól a történet valójában. Jane és a nyomozás is az elején könnyen hathat egy átlagos, jól befogadható történetnek, de ahogy megszokhattuk már, VanderMeer világában hamar felbomlik a normalitás határa. Leginkább egy megfoghatatlan, vibráló szürrealitás-érzetként tudnám jellemezni, ami kérlelhetetlenül átsüt a történet szálain. Olvassuk, és tudjuk, hogy csak a lényeg felszínét kapargatjuk, mert a regény igazsága valami sokkal sötétebb.

Ahogy Jane egyre inkább elrugaszkodik a valóságtól és követi Silvina útját, úgy válik előttünk is egyre egyértelműbbé, hogy VanderMeer valósága mennyire sötét. A regény rövid szaggatott hatást keltő mondatai mögött végig ott vibrál a saját kihalásunk elkerülhetetlensége, ami a regény igazi fókusza.

A Kolibri szalamandra tökéletesen illeszkedik a kortárs spekulatív alkotások azon sorába, melyeknél a fikciós elemek elsősorban a 21. század kihívásai köré összpontosulnak. A Jövő Minisztériumá-hoz és a Magvető példázatá-hoz hasonlóan a Kolibri szalamandra is végig létező, hihető és reális világépítési elemekkel operál, amihez könnyen tudunk kapcsolódni. A regény valósága egyértelműen következik a saját, hétköznapi problémáinkból. Amikor Jane a problémákról hall, külföldi háborúkról, járványokról, aszályról, magunk is úgy érezhetjük, hogy egy hírportál leírását olvassuk a napjainból.

Saját valóságunk ágyaz meg a fikciós elemeknek. VanderMeer regényének alapját napjaink kézzelfogható problémái adják. Az író csupán levonja a következtetéseket arról, hogy merrefelé halad a világ és történetbe önti, hogy fel tudjuk dolgozni. A Kolibri szalamandra is erősíti azt a kortárs spekulatív irodalomban megfigyelhető trendet, hogy az írók és történetek fókusza mennyire eltolódik a sci-fi klasszikus toposzaitól napjaink problémáinak feldolgozása felé. Az emberiség jövőjéről alkotott fikciós kép, ami a spekulatív zsánerek egyik saját kérdése, a szemünk előtt formálódik és változik, ahogy az irodalom és a képzelet kapcsolata a valósággal megváltozik."

A teljes ajánló itt olvasható: https://www.kritizator.hu/a-sajat-kihalasunk-vibralva-l…

Brigi007>!
Jeff VanderMeer: Kolibri szalamandra

Huh, nehéz értékelni ezt a könyvet, és ahogy láttam, másoknak is az volt, és mégis, elolvastam a véleményeket és nem azt érzem, amit a többiek. Egyrészt VanderMeer elbeszélőstílusa nekem nagyon bejön, az elején nagyon átkoztam magam, hogy még nem olvastam tőle, pedig emlékszem, hogy egy volt munkatársam legalább 5 éve ajánlotta már nekem.
A sztori viszont… az elején nagyon érdekesen indult, tök jól bontakozott ki, de amikor 350 oldal után is azzal szembesültem, hogy valójában továbbra sem értek semmit, akkor… hát csalódott voltam. És sajnos a csalódottságom a végével sem múlt, és nem érzem azt, amit mások írtak, hogy ütős a sztori vége, mert addigra már annyira megfáradt a könyv is, én is, hogy inkább csak örülök, hogy vége.
Valahol értem, mi akart volna lenni a történet mondanivalója, de én mégsem érzem azt, hogy ez igazán átjött volna nekem. Talán közrejátszott ebben az is, hogy a szereplőket nem szerettem, senkivel sem tudtam együttérezni vagy gondolkodni, nem különösebben érdekelt a sorsuk. Érdekelt viszont a rejtély az egész mögött, de arról nem tudok csalódottság nélkül nyilatkozni.

Egyszer majd bepróbálok valami mást a szerzőtöl, hátha.

Praetorianus P>!
Jeff VanderMeer: Kolibri szalamandra

És íme az év legnehezebben befogadható olvasmánya. Nehéz téma, teljesen hidegen és szenvedélymentesen tálalva. A felütés nagyon tetszett, és a végkifejlet is elég ütősre sikerült, de a kettő között ott van az a bruttó 300 oldal, amivel nem igazán tudtam mit kezdeni. Megszenvedtem minden egyes sorával, és bár érzem, hogy gyöngyöket szórtak elém, én mégis csak dagonyáztam a sárban. Vandermeer prózája kidob magából, a narráció tragikus, a mondatszerkezetek (már ha beszélhetünk ilyesmiről) különlegesek, de sokszor idegesítők. A flashbackek tetszettek legjobban, bár sokáig ki sem derül, mi értelmük van egyáltalán. Mindent összevetve ez itt nekem most csak amolyan becsületolvasás volt, ha már a másik nagyon várt cli-fi-t (A jövő minisztériuma) képtelen voltam magamévá tenni. Izgalmas és fontos téma nem túl jól elmesélve. Fogok rá emlékezni, de nem volt akkora élmény, hogy valaha is újra akarjam olvasni.

Péter_Szilágyi>!
Jeff VanderMeer: Kolibri szalamandra

Anno belekezdtem az író Expedíció című könyvébe (a film hatására), de nem tetszett a stílus, így már az elején félreraktam. Talán csak rosszkor találkoztunk, később még teszek vele egy próbát. Mindenesetre nem vártam az új könyvét, de a fülszöveg lelkesítő sorai felcsigáztak, így megvettem. Nagyon nem arra számítottam a könyvtől, amit kaptam, de összességében nem bántam meg, hogy elolvastam. Összességében fura élmény volt, nem untam, de valahogy mégis lassú volt a regény tempója. Történtek izgalmasnak mondható események, de valahogy azok sem voltak izgalmasan tálalva. Ami a leginkább zavart, az a főhősnőnk és útja. Akár azt is beleláthatjuk a törtenetbe, hogy az ő kálváriája a világunk változásait testesítí meg (nem tudom, hogy az írónak mennyire volt ez célja). Egy ostobán a saját feje után haladó, semmivel sem törődő, a rejtély által megszállott, egyre inkább kiüresedő karakter, akit az sem érdekel, ha esetleg mindenét elveszti, így a szimpátiámat nem igen tudta elnyerni. Tény, hogy jól reflektál a kiüresedő kapcsolatokra, a tönkretett világra, csak nem ezt vártam. Ez nem sci-fi, inkább cli-fi, de nem annyira a klímaváltozásról szól (bár az is szóba kerül), mint inkább az orvvadászatról, az állatvilág elpusztításáról. Lehangoló, fura stílusú történet, egy nő múltjának, jelenének és jövőjének fájdalmas eseményekkel teli története, mely a végén sem ad mindenre választ. Valami nagyon hiányzott nekem a regényből, valami ami igazán jó regénnyé tette volna, talán pörgősebb cselekmény, jobban kibontott karakterek, pár dologból több, pár dologból kevesebb, hogy berántson a regény, mindenesetre egy olvasásra megfelelt.


Népszerű idézetek

Szarvas_Vica P>!

Tegyük fel, hogy mire ezt olvasod, halott vagyok.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Peter Clines: 14
William Gibson: Mozgástér
Stephen King: 11/22/63
Stephen King: 11.22.63
Justin Cronin: A tükrök városa
Guillaume Musso: Holnap
Hervé Le Tellier: Anomália
Tom Sweterlitsch: Letűnt világok
John Scalzi: Bezárt elmék
Mur Lafferty: Hat ébredés