Dupla ​Dexter (Dexter 6.) 89 csillagozás

Jeff Lindsay: Dupla Dexter

Dexter Morgan nem egy átlagos sorozatgyilkos.

Jeff Lindsay
A nappali műszakban is örömét leli, amikor éppen vérfoltelemzést végez a Miami Rendőrkapitányság alkalmazásában, de igazából az éjszakai hobbiját élvezi… amikor gyilkosokra vadászik. Úgyhogy egyáltalán nem teszi boldoggá a felfedezés, miszerint valaki a nyomában jár, megfigyeli őt és utánozza a módszereit – Dexter kifejezetten rosszul viseli a boldogság hiányát, viszont megvannak a módszerei arra, hogy számára élvezetes módon intézze el a problémáit.

A Dexter-sorozat előző öt sikerlistás könyvéhez hasonlóan a Dupla Dexter ugyanazt a morbid humort, izgalmat és feszültséget nyújtja az olvasónak, ami már eddig is hatalmas nemzetközi sikert hozott Jeff Lindsay-nek.

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2012
352 oldal · ISBN: 9786155049927 · Fordította: Farkas Veronika

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Dexter Morgan


Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 43

Kívánságlistára tette 37

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Th3DarkKn1ght P>!
Jeff Lindsay: Dupla Dexter

Szép lassan haladunk a jó felé! A Dupla Dexter előrelépés az előző regényhez képest, de azért még jócskán van mit behozni! Az alapszituáció remek; Dexter-t meglátja valaki a számára oly kedves hobbitevékenysége közben, de mielőtt bármit tudna tenni, az illető eliszkol. Dexteren ez után eluralkodik a pánik, hogy mikor rúgja rá a rendőrség az ajtót, de ez nem történik meg, mivel a leselkedő nem éppen úgy reagál, ahogy arra főhősünk számított. A cselekmény egy feszült macska-egér játék, ami igaz, hogy kicsit lassan indul be, de miután ez megtörtént rendkívül izgalmas lesz a könyv! Végre megint Dexter-en van a hangsúly, Ő van az események középpontjában! Szerencsére, az idegesítő mellékszereplők is a háttérbe szorultak, Deb a történet nagy részében nem is szerepel, ami külön öröm! Doakes viszont az előtérbe kerül, amit jó volt látni! Már hiányzott a puszta jelenléte, amivel nyomást gyakorol Dexter-re. A mostani „Nemezis” is ötletes és kellően fenyegető. Dexter családi életéből még így is túl sokat kapunk, de legalább a különböző félreértések jó humorforrásként szolgálnak. Sajnos ez a lendület nem tart ki a történet végéig, a végjáték nagyon kiszámítható és csalódáskeltő. A szálakat is már-már irritálóan könnyen varrták el, ezért kicsit súlytalannak hat az egész. Kár, mert már ideje lett volna, hogy történjen valami maradandó! Így olyan, mint egy Simpson család epizód; szórakoztató, de a végén minden visszaáll a megszokott kerékvágásba.

Csi>!
Jeff Lindsay: Dupla Dexter

Az első Dexter könyv megjelenése (2007) előtt én szinte soha nem olvastam se krimit, se thrillert, semmi sorozatgyilkososat vagy darabolósat. Amikor rátaláltam erre a sorozatra megnyílt előttem a szórakoztató irodalom egy olyan része, amit azóta nagyon megkedveltem és emiatt mindig valamiféle romantikus nosztalgiával fogok tekinteni ezekre a könyvekre, annak ellenére, hogy ma már tudom, hogy léteznek klasszisokkal jobbak ennél. Nekem a szívem csücske marad és most vissza is állítottam csengőhangnak a tv sorozat főcímdalát.
Ami ezt a részt illeti, a pozitívumok még mindig ugyanazok: a fekete humor, a stílus, a komikus és a veszélyes helyzetek és persze Miami. Negatívum is akadt azért szép számmal, Ritát például eddig se kedveltem különösebben, de most önmagához képest is bosszantó volt. Dexter pedig néha annyira bugyuta volt, hogy az már fájt (ha lenne szemforgatós szmájli azt ide tenném). Egyértelmű helyzetekben, mint például spoiler úgy viselkedett, mint egy birka, csak nézett, de nem látott, nem ezt szoktam meg tőle. Meg amúgy is, hol az Utas, mikor szükség lenne rá? Na mindegy. Deborah is hiányzott a maga választékos kifejezésmódjával, így ez a rész sokkal kevesebb nemi szerv és szexuális aktus felemlegetését tartalmazta.

Rendbonto>!
Jeff Lindsay: Dupla Dexter

Ilyen is megtörtént, kissé csalódtam egy Dexter könyvben! A sztori nagyon jól indul, izgalmas, érdekes, új kaland és esemény… aztán belaposodik és szinte már unalmassá válik. Mindig vártam, hogy túllendüljön ezeken a kitöltő részeken az író, és lett is volna rá lehetősége, de egyszerűen nem használta ki őket vagy legalább is nem jól. Rita k***a idegsítő benne, már elnézést. És a legrosszabb, hogy nagyon sokat szerepel ebben a részben, és a végén már a hajamat téptem tőle. A könyv sorozat elején még vicces volt meg fárasztó, viszont most már rohadt idegesítő karakter lett belőle.
Sok lett a leírós, belső monológos rész, amik bár jók szoktak lenni a Dexter könyvekben, most mégis kicsit sokra sikeredtek, mintha csak oldalszám feltöltésnek szánta volna az író. A másik idegeítő dolog, hogy folyton megismétli azokat a tényeket, amik az előző könyvekből már kiderült. De ezeket mindegyik részben felhozza, (mintha elfelednénk) pl.: Ritának durva férje volt, verte, stb. Elsőre is megjegyeztük. Oké megemílti másodszor, de hogy mindegyik könyvben elő jön ez, már idegesítően szájba rágós. A másik ami zavart, hogy végig ez a szenvedés és vergődés ment csupán, a történet maga alig-alig haladt valamit előre. Debra éppen hogy feltűnt néha, és őt hiányoltam is nagyon. Dexter sokat bénázott benne, ami betudható persze annak, hogy rendes családapa lett belőle (vagy valami hasonló), és miattuk kissé puhány lett, de akkor is. Ennyire szétesve még a Dexter darabokban részben sem volt!
Összesítve nem túl sok jót mondhatok el erről a részről, főleg mert semmi meglepetést nem okozott, és mindent előre kitaláltam annyira kiszámítható volt. Kár, hogy ez ilyenre sikeredett, mert az alap elgondolás az tetszett nagyon, mint írtam, de ez nem lett jól kivitelezve.

1 hozzászólás
Judyt89 P>!
Jeff Lindsay: Dupla Dexter

Vegre ujra a szeretett Dextert kapjuk. Szorakoztato a maga morbid modjan, foleg ahogy az embereket latja. Rita mondjuk bosszanto a csapongasaval, sztem normalis ferfi nem is viselne el. A vege sajnos tul kiszamithato a tortenetnek, na Dextert nem is emiatt szeretem. Egy erkolcsos szociopata gyilkos, akinek folyton a kajan jar az agya :)

Kathleen>!
Jeff Lindsay: Dupla Dexter

A szokásos fekete humor és szociális ügyetlenkedés. Néha úgy szeretnék belelátni Rita fejébe is!
Egy picit sok volt az ismételgetés és lelkizés. Meg a fordítás is kicsit olyan kusza volt… néhány mondat túl nyakatekertre sikeredett. És a mokaszinkígyó magyarul nem „gyapotszájú”.

Nita_Könyvgalaxis>!
Jeff Lindsay: Dupla Dexter

A regény első lapjaitól úgy lúdbőröztem, mint ahogy csak nagyon ritkán szoktam. Kár, hogy ez az érzés hamar elmúlt.

Dexter hatodik kalandja még mindig tele van sötét humorral és kellően izgalmas is, de már nem tud olyan jó lenne, mint az elsők. A Durcás, Dermedt, Dacos Dextert jóval kevésbé szeretem, mint a Démoni Dextert, akinek a Sötét Utas vértől csöpögő éneke szól a fejében.

Főhősünknek a szike sokkal jobban áll, mint a hiszti. Remélem, a hetedik részben megint inkább a nyiszáláson, mint a rinyáláson lesz a hangsúly.

4 hozzászólás
entropic P>!
Jeff Lindsay: Dupla Dexter

Rég nem olvastam már Dextert (konkrétan az elsőt olvastam, aztán azóta egyet sem), de úgy rémlik, az elsőben valahogy több minden történt (a többit meg persze nem tudom). Még szerencse, hogy én bírom az ilyen rinyálós-siránkozós-tépelődős könyveket, mert Dexter kb. végig ezt csinálja. Jelen esetben ez egész kellemesen elszórakoztatott.

6 hozzászólás
Risus P>!
Jeff Lindsay: Dupla Dexter

Bármennyire is szeretem ezt a könyv sorozatot és Dexter karakterét, ez most nagyon gyenge lett! Szinte már kiszámítható volt. Csalódott vagyok és kicsit félek a befejezéstől.

CatleenCosplay>!
Jeff Lindsay: Dupla Dexter

Szerintem a Dupla Dexter a legjobb kötete Jeff Lindsaynek: benne van minden, amit annyira szeretek a stílusában, emellett okos a rejtély, tetszetős Dexter újfajta gondolkodásmódja, és az is bejött, hogy a végén kiderült, hogy még engem, az olvasót is megvezetett. Bravó, bravó!
Ugyan ebben a kötetben a főszereplő, teljesítményét tekintve alulmúlja önmagát, vagyis az a briliáns és hideg, érzelemmentes logika, amit eddig megszokhattunk Dexter Morgantől, az szinte alig észrevehető – mégis a Dupla Dexter vált a kedvenc könyvemmé a sorozatban. Lenyűgözőnek tartom, ahogy az író megvezette Dextert, de úgy, hogy az olvasónak azért feltűnjön, ugyanakkor elrejtett több olyan apróságot is, ami nemcsak a főhősnek, hanem nekem is csak az utolsó pillanatban esett le.
Bővebben:
https://watchaholics.hu/2014/11/28/jeff-lindsay-dupla-dexter/

Nikolett_Czinkóczi>!
Jeff Lindsay: Dupla Dexter

A történet maga izgalmas volt, de borzasztóan túlírt. Dexter együgyűsége egyre jobban idegesít.


Népszerű idézetek

Nita_Könyvgalaxis>!

Miért kellene hagynom, hogy bármi az életem, szabadságom és az élveboncolás okozta boldogságom útjába álljon?

29. oldal

2 hozzászólás
Nita_Könyvgalaxis>!

Aki keres, halál, minden nyisszben van valami jó.

30. oldal

Nita_Könyvgalaxis>!

De persze a boldogság a legjobb esetben is illékony dolog, és általában annak a jele, hogy az ember nem érti igazából, mi történik.

148. oldal

csillagka P>!

Gyönyörű vad teremtmények ölik egymást körülöttem mindenhol, és volt valami megnyugtató abban, hogy ott ülök, és érzem, egy olyan folyamat része vagyok, amely szinte egy örökkévalóság óta tart már. Lehet, hogy mégiscsak van valami ebben a természetimádatban.

231. oldal

Th3DarkKn1ght P>!

– Megkérnélek szépnem, hogy ne nézz hülyének.
Én nagyon szerettem volna azt mondani, hogy ehhez először valami bizonyítékot kellene mutatnia az intelligenciájára, de néha kénytelenek vagyunk lemondani egy-egy ügyes visszavágásról egy nagyobb cél érdekében, és ez szinte biztosan ezek közé az alkalmak közé tartozott.

212. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dexter Morgan
Risus P>!

– Egy találós kérdést hoztam számodra: mi az, ami a pillanat lényege, de olyan múlékony, mint a szél?
– Minden, ami él Mester – feleltem.

32. oldal

Risus P>!

De az üzenet nagyon egyértelmű volt: figyellek.

261. oldal

Risus P>!

Miért lennék én kivétel, csak mert üres a szívem?

104. oldal

Risus P>!

Ha bármit is képesek vagyunk megtanulni ebben az életben, akkor nagyon hamar felfedezzük, hogy amikor valaki teljesen biztos valamiben, akkor szinte mindig teljesen biztos, hogy téved.

207. oldal


A sorozat következő kötete

Dexter sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Réti László: Kaméleon
J. D. Robb: Halálos szertartás
Julie James: A hamis partner
Holly Jackson: Jó kislányok, rossz viszonyok
Julie Garwood: Kegyes halál
Becca Fitzpatrick: Black Ice – Tükörjég
Stuart MacBride: Hideg gránit
Stephenie Meyer: A Vegyész
Marni Bates: Zűrzavar a vonal végén
Vavyan Fable: Szennyből az angyal