Dexter ​halott (Dexter 8.) 46 csillagozás

Jeff Lindsay: Dexter halott

Hét ​New York Times bestseller kötet és egy nyolc évados, kiemelkedően sikeres televíziós sorozat után Jeff Lindsay vérfagyasztóan izgalmas formában vesz búcsút sajátosan torz lelkű ám szeretetreméltó sorozatgyilkosától, Dexter Morgantől.

Dexter Morgan éveken át két végén égette a gyertyát. Egyszerre volt törvényszéki vérfoltelemző és sorozatgyilkos. Most viszont, életében először, minden összeomlott körülötte. Letartóztatták gyilkosság vádjával, és mindent elveszített – beleértve a feleségét, a gyermekeit és a húga szeretetét is. Teljesen magára maradva kell megbirkóznia azzal, hogy emberöléssel vádolják, a sors ironikus fordulataként egy olyan bűntényért, amelyet nem ő követett el. A szabadulásának lehetősége a bátyja, Brian kezében van, aki sötét tervet dédelget öccse ártatlanságának bizonyítása mellett. A tét az élet vagy a halál, és a Dexterre váró epikus leszámolás egyszer s mindenkorra hősünk tragikus végzetét rejtheti magában.

Jeff Lindsay… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634190844 · Fordította: Farkas Veronika

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Dexter Morgan


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 35

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

deen>!
Jeff Lindsay: Dexter halott

A százalékos értékelés alapján rosszabbra számítottam. Nekem egyébként tetszett. Dexter ironikusan olyan gyilkosságokért kerül börtönbe, amit kivételesen nem ő követett el. Deborah elfordul tőle, és nincsenek jó esélyei, hogy kiszabaduljon. Az egész rendőrség, sőt még az államügyész is azon ügyködik, hogy akár még törvénytelenül is, de ráhúzzák a vizeslepedőt. Szerencse, hogy Dexternek van még családja, aki gondol rá, bár az kérdéses, hogy Brian az őt üldöző mexikói drogkartellel valóban segíthet-e Dexternek. Dexter kikerül a komfort zónájából, és nem tudja mivel lekötni magát, így egy kicsit fárasztó a viselkedése, de azért magára talál, és elkezd végre dexteresen viselkedni és használni az agyát. Izgalmas volt a történet, és a sok üresjárat ellenére élveztem az olvasást. Egyedül a könyv vége nem tetszett, pont az a rész, ami magának Dexternek sem, hiszen ő a gondos előkészítés híve, nem az a csapjunk bele, aztán lesz valami típus. Ha ez a rész is megkapta volna a tényleges előkészítést és nem csak úgy összecsapva zárja le Dexter életútját, akár még tökéletes is lehetett volna. Sajnos nem így történt, és ezáltal maradt bennem némi hiányérzet. És hiányzott a Sötét Utas is. Egy kicsit többet vártam a befejezéstől.

Risus P>!
Jeff Lindsay: Dexter halott

Szándékosan hagytam ki ilyen sok időt arra, hogy befejezem ezt a sorozatot és elolvassam ezt az utolsó kötetet. Ugyanis ez most olyan volt, mint egy szakítás. Megismertem egy tökéletes humorú, stílusú gyilkológépet, egy modern Hannibált, és egyszerűen galád módon nem akartam elveszíteni azzal, hogy elolvasom ezt a könyvet, de megettem… És így, most visszagondolva egyrészt baromira jót tett ez az idő, mert marha dühös lennék, ha ezt előbb olvasom, az akkori hévvel, ami eluralkodott rajtam, másrészt, kicsit olyan, amikor visszagondolsz egy exedre és fogalmad sincs, hogy akkor mit láttál benne.
Ez a könyv az egyik legrosszabb, olyan semmilyen, mint egy pocsolya. A történetben volt pár jó pillanat, ami felkavarta az álló vizet, de az sem volt elég ahhoz, hogy élvezettel tudjam olvasni a sorokat.
Csúnya dolog ezt írni, de örülök, hogy ír ért vége, mármint Dex szemszögéből, mert azt hiszem, hogy többet már ebből a karakterből nem lehetett volna kihozni.

Isley>!
Jeff Lindsay: Dexter halott

Itt-ott megnevetett és nyomokban eredeti Dextert is tartalmazott, de ennyi a pozitívum. Sajnos, a sorozat legvérszegényebb darabja. Drámai harc akart lenni, de nem volt az. Dexter poénjai pedig csak néha ütnek, és sokszor inkább olyan, mintha szellemi fogyatékossá vált volna. Dilinyós, Degenerált Dexterré. Szórakoztató volt, és voltak jó pillanatai, de sajnos már nem volt az igazi.

Barbár>!
Jeff Lindsay: Dexter halott

Ideje volt búcsút venni a jó öreg Dextertől. Már nagyon elfáradt szegény.

stil>!
Jeff Lindsay: Dexter halott

Helyenként szellemes, helyenként erőltetetten szellemeskedő. Éppen hogy átvitte a lécet. Csak 3*

Mortii>!
Jeff Lindsay: Dexter halott

Szegény drága Dexter! Hogy miért kellett neked 3 jó rész után ennyire borzalmassá fejlődnöd?!
Főhősünk jelleméből legalább annyi megmaradt, hogy még a börtönben sem igazán tudott magán kívül másért aggódni. Az ügyvéd-mexikói kartell-Brian háromszög olyan különleges és hamar átlátható elegyet alkotott, hogy kb. 100 oldal után el is juthattunk volna a végkifejlethez, mert a többi már csak mese habbal.
Egy nagy pozitívuma a könyvnek Brian volt.
Továbbra sem értem, hogy lehet az hogy már megint elrabolták a gyerekeket?! Mindegy, örülök hogy véget ért a Dexter rémálom, jól indult a sorozat, de a végére kisebb fellobbanások után úgy hunyt ki, hogy egyáltalán nem sajnáltam egyetlen karaktert sem.

Lacca14>!
Jeff Lindsay: Dexter halott

Biztosan az volt a baj, hogy a korábbi könyveket nem olvastam. Viszont a sorozatot néztem és imádtam. A könyv leírásában szerepelt, hogy ez a kötet zárja le mind a könyv-, mind a filmsorozatot. Nekem egyáltalán nem illett bele az utolsó filmes rész utánra ez a könyv, sőt, valahova a 4.-5. részhez szúrnám be, bár totál fogalmam sem volt, mi történik velem, miközben olvastam. Ettől nem is tudtam elvonatkoztatni, de azt gondolom amúgy is egy gyenge, lassú folyású, unalmas könyv.
Lehet, hogy velem van a hiba.

repavalleszurtnyul>!
Jeff Lindsay: Dexter halott

Teljesen felesleges volt megírni ezt a könyvet, a sorozatot jól lezárta az előző rész vége – ráadásul ettől függetlenül is gyenge ez a kötet a teljesen idióta Dexterrel és a karakteridegen befejezéssel.

Aileen_May>!
Jeff Lindsay: Dexter halott

Minden jó véget ér egyszer. spoiler
Drága Daliás Dexterünk a hetedik kötet után csakhamar börtönben találja magát ironikus módon ártatlanul. A teljes rendőrség ellene fordul, Anderson nyomozó pedig még csak egy kicsit sem retten vissza bizonyítékhamisítástól s hasonlóan gyönyörű dolgoktól. Ebből kifolyólag egyenes út vezethetné őt az életfogytiglaniig tartó börtönbüntetéshez. Főhősünk egyetlen reménysugara Deborah, végül azonban benne is csalódnia kell, hiszen húga szerint egy ilyen szörnyeteget érdemes rács mögött tartani. De szerencsére egy másik szörnyeteg Dexter megmentésére indul, és mindannyiunk legnagyobb örömére rengeteget szerepel a könyvben. spoiler Oké, talán itt érdemes közölnöm mennyire is szeretem Briant, ugyanis ha a két testvér közöl meg kéne neveznem a jobb sorozatgyilkost tuti rá szavaznék. spoiler
Hát igen, Dexter halott. Most mit kezdjünk vele? Emlékezzünk meg róla tiszteletteljes sorozatgyilkosként, aki mindig csak rossz embereket darabolt fel. Szerető apaként, akinek csak két gyermeke vált szociopatává. Odaadó mostohatestvérként, aki csak egyszer próbálta meg megölni a húgát, aztán még picit elgondolkodott rajta párszor. Hűséges fivérként, aki mindig bátyja mellett állt akármilyen véres dolgokról volt szó (és szerencsére nem ölte meg őt az első részben úgy, mint a tv sorozatban).spoiler
Ha ilyen csodálatos ember is volt Dexter, miért is halhatott meg vajon? A válasz sajnos túlságosan is egyszerű: a lomha gondolkodása tette ezt vele, meg természetesen az, hogy sajnos rajta kívül mások is képesek embert ölni. Egyszerűen hihetetlen volt a váltogatás, Dexter elméje néha saját filéző késénél is élesebb volt, míg máskor szinte csigalassúsággal rakta össze a dolgokat. Olyan érzésem volt mintha a Dora a felfedezőt nézném és ordibálnám: Ott van mögötted, gyerünk! Aztán hirtelen átkapcsolok egy idegen nyelvű csatornára és azt sem tudom, mi van.
Szóval (kicsit szirmaisan) összefoglalva. Akik végigolvasták és szerették az előző hét kötetet azoknak valószínűleg nincs mit mondanom. Megvolt minden fontos összetevő: Dexter a sötét humorával együtt, Brian spoiler , a hatalmas rejtély, Brian spoiler , az akció, Brian spoiler , az összecsapott vég, meg természetesen Brian. spoiler
spoiler

Imoran>!
Jeff Lindsay: Dexter halott

Nem, nem és nem! Így nem lehet vége! Azt sem tudtam hirtelen hol vagyok és hova indultam, amikor munkábamenet a végére értem. Voltak hibái ennek a kötetnek, de én szerettem ezt is, és őrülten fog hiányozni :(


Népszerű idézetek

Lyx>!

Engem egyáltalán nem zavar a gondolat, hogy valamikor, valahol esetleg találkozom egy éjsötét, felvilágosulatlan egyénnel, aki úgy dönt, hogy nem kedvel engem. Ízlések és pofonok, meg ilyesmi.
És ebből logikusan következik, hogy azt is el tudom fogadni, miszerint a távoli jövőben és egy másik helyen valamelyik ilyen ember úgy dönt, hogy annyira nem kedvel, hogy meg akar ölni.

101 -102. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dexter Morgan
Gábor_Sutyinszki>!

A Remény azoknak való, akik nem látják az Igazságot.

56. oldal, 5. fejezet (Agave, 2016)

Gábor_Sutyinszki>!

A remény csak arra jó, hogy még jobban fájjon tőle az elkerülhetetlen csalódás.

73. oldal, 7. fejezet (Agave, 2016)

Aileen_May>!

Mi szörnyetegek vagyunk, akik születésüktől fogva csillapíthatatlan, tiltott éhséggel vannak megátkozva, és ezt éppen annyira nem lehet Kijavítani, mint a légszomjat. A madár nem lehet meg énekszó nélkül, a hal nem lehet meg úszás nélkül, Dexternek pedig muszáj megtalálnia és megbüntetnie azokat a csuszamlós, gonosz ragadozókat.

8 - 9. oldal

Aileen_May>!

Miközben a cellámban ülök és a szappanomat rakom ábécésorrendbe, meghallom a nyíló ajtó fémes zörgését.

17. oldal

Aileen_May>!

Nem így kellett volna véget érnie.

(első mondat)

Aileen_May>!

Ez a mosoly inkább azt sugallja nekem meglehetősen jól artikuláltan, hogy ideje, hogy a Remény meghaljon.
A Remény engedelmeskedik.

24. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Lincoln Child: Farkashold
J.D. Barker: Az ötödik áldozat
Jeffery Deaver: Ablak a halálra
Karin Slaughter: Hitetlen
Stephen King: A remény rabjai
Tom Sweterlitsch: Letűnt világok
Stephen King: Halálos árnyék
Ania Ahlborn: Vértestvérek
Barry Lyga: Gyilkosokra vadászom
Ania Ahlborn: És bebújt az ördög