Dexter ​dühödt démonai (Dexter 1.) 332 csillagozás

Jeff Lindsay: Dexter dühödt démonai

NAPPAL ​SÁRMOS RENDŐRSÉGI SZAKÉRTŐ. ÉJSZAKA BRUTÁLIS SOROZATGYILKOS. HÁT LEHET EGY ILYEN EMBERT NEM SZERETNI? Íme Dexter Morgan, a báránybőrbe bújt farkas. Jóképű, jó humorú, udvarias és végtelenül kellemes ember, aki a miami rendőrség szakértőjeként dolgozik. De a gyerekkorában ért traumák hatására folyamatos küzdelmet vív dühödt démonaival. Nincs mit szépíteni a dolgon: Dexter Morgan egy sorozatgyilkos. Bár pszichopatának elég szimpatikus, hiszen kizárólag rossz embereket öl meg. Aztán amikor kegyetlen gyilkosságsorozat áldozatai bukkannak fel egymás után a városban, és a tettes módszereiben Dexter mintha a sajátját vélné felismerni, cselekednie kell. Kénytelen lesz végére járni az ügynek. Ja, és természetesen le kell csillapítania egyre veszettebbül dühöngő démonait is, ami szintén nem egyszerű feladat. Jeff Lindsay 1952-ben született, és korábban színpadi szerzőként dolgozott, akinek műveit nagy kritikai sikerrel játszották New Yorkban és Londonban is. Jelenleg Floridában él… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2004

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2012
220 oldal · ISBN: 9786155049842 · Fordította: Farkas Veronika
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2007
220 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789637118852 · Fordította: Farkas Veronika

Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Dexter Morgan


Kedvencelte 45

Most olvassa 20

Várólistára tette 164

Kívánságlistára tette 145

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
Jeff Lindsay: Dexter dühödt démonai

Érdekes, mert csatlakozom azok táborához, akik a sorozatot jobban szeretik mint a könyvet.
A sorozat ebben az esetben sokkal jobban bemutatja Dextert. Ami pedig a legnagyobb különbség, hogy az nem ilyen összecsapott.
Imádom Dextert. A sötét gondolatain nem lepődtem meg, azt a sorozat is egész jól bemutatta.
A könyv vége viszont nagyon el lett sietve… és sok dolog 'kimaradt' belőle, ami nekem a sorozatban tetszett. Például hogy spoiler

2 hozzászólás
smetalin>!
Jeff Lindsay: Dexter dühödt démonai

Én is gyarapítom azon személyek sorát, kik először a sorozatot nézték, és csak utána kaptak kedvet a könyvhöz is.
Nekem kicsit sok volt Dexter agyában lenni, olvasni a gondolatait, a tettei ellen nem volt kifogásom de sajnos abból volt kevesebb.
Így az első könyv után azt mondom, az első évad jobban sikerült, sokkal több és részletesebb infót kaptam a filmben, pedig ez pont fordítva szokott lenni.
Aminek viszont örülök, hogy tartogatott meglepetést a könyv, teljesen más fordulatot vett mint a film, és persze a könyvben sokkal véresebb Dexterke is, nem csak egy szimpla szúrást ejt az áldozatain, jobban kiéli pszichopata énjét.

TiaManta>!
Jeff Lindsay: Dexter dühödt démonai

A sorozat (inkább az első kb. négy évad) nagyszerűen emelte ki a lényeget, jól dolgozta át, hangsúlyozta azt, ami miatt annyira szerettem, és magával rántott.
Könyvben kissé kezdő hatás keltett bennem az író (Gondolom az is volt).
Sok minden hamarabb történik meg, és egyes emberek sorsa sokkal előbb leáldozik. De itt is drága főszereplőnk szemszöge, ami hatásossá teszi a regényt. Sorozatgyilkos végül is, nem gondolkozhat úgy mint az átlag ember. Ezért kezdtem bele én is. Kíváncsi voltam mennyire más is a két médium.
Jó volt, kifejezetten fura, de ajánlom annak akinek ez nem hátrány. Főleg mivel mozgóképben sokkal jobban megismerjük Dextert, Debet, de még a mellékszereplőket is, mivel sok műsoridőt kapnak. Ez itt kissé felületesebb magától értetődően.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2007
220 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789637118852 · Fordította: Farkas Veronika
Bleeding_Bride IP>!
Jeff Lindsay: Dexter dühödt démonai

A filmsorozat után tartottam elkezdeni az olvasást. A sorozatot egyenest imádtam, de Dr. Csont után nem fűztem nagy reményeket hozzá. Kellemes csalódás.
Szerencsére épp azt kaptam a könyvtől, amit a filmben annyira szerettem: Dexter gondolatait, érzéseit humorát.
A legjobb az egészben, hogy míg a filmben Dexter monológjai mellett rengeteg más tényező is van, maga a kötet csak és kizárólag az ő szemein keresztül játszódik.
Már sajnálom, hogy csak 7 kötet van.

Chöpp P>!
Jeff Lindsay: Dexter dühödt démonai

Jóravaló, csibész, dezorientált, drága Dexter. Ki nem szeretne egy ilyen bűbájos szociopatát, akinek egy ennyire karakán vezérelv irányítja a „jóságát”?

1 hozzászólás
Katja_Magnus P>!
Jeff Lindsay: Dexter dühödt démonai

Megkapja az ot csillagot, csakazertis.
Vannak olyan karakterek, akik egy aprocska veletlen folytan lepnek be az eletunkbe, hogy aztan ott is maradjanak orokre.
Na, igy vagyok en ezzel a draga Dexterrel is. Vegigneztem a filmsorozatot, olvasom folyamatosan a konyveket es a ketto egyutt ad ki egy egeszet. Istentelenul szeretem a beteg humorat es szemelyiseget. Valamiert ilyen szemelyisegunek tudom elkepzelni az osszes sorozatgyilkost ez utan a konyv utan.
Oke, befejezem az omlengest.

Levonhatnek egy fel csillagot a nagyon lassu tortenetert, meg azert, hogy alig kapunk izelitot Dexter sotetebb oldalanak „hobbijarol”, de nem teszem. Ez igy kerek egesz.
Johet a kovetkezo resz. Meg az azutani, meg a tobbi. Az egesz sorozat. Es utana osszel a kovetkezo evad Michael C. Hall-al. Tiszta Kanaan.

cippo I>!
Jeff Lindsay: Dexter dühödt démonai

Ódekár. Hát oda lett ennek a vége kenve, csókolom (és akkor nem az, hogy bezzegatévésorozat, hanem hogy el lett ez kapkodva kissé, le lett ez butítva – vagy én lettem le, én, aki cidrizésemben cefetül cifraszűrös, elfogult erkölcsi állásfoglalásomban ádázul álszent vagyok)!
Szóval mán éppen egész tisztességes tetszhalottnak tűnik szegény Dexter-sztori, egyéjszakás kalandnak – de legalábbis három napig tartó mindencsodának –, mikor úr, írói szeszélybül, csavar egy fikcióba csomagolt lehetetlent a történeten, azt' Dexter Morgan, mint valami elcseszett modernkori Lázár hirtelen fölkel és jár. Ez, hogy mondjam, olyan izé. Duhajul dilettáns. Mondom: vacak a vége. Pedig csaknem kilátásba helyeződött Dexter és Cippo cudar cimborasága.

7 hozzászólás
Risus P>!
Jeff Lindsay: Dexter dühödt démonai

A hideg kiráz ettől a könyvtől! Azt hittem, hogy Dr. Hanniba Lectert senki sem fogja tudni utolérni… tévedtem! Dexter karaktere majdnem olyan tökéletes!
Nagyon jó megírt könyv, folyamatosan fenntartja az olvasó figyelmét az író, belecsempészett pár ritka jó poént a sok borzadály közé.
Nagyon tetszett, hogy fokozatosan ismertem meg Dexter személyét és cselekedeteinek indokát. Ahogy belemerültem a könyv olvasásába, szinte magam előtt láttam a karaktereket és azoknak minden apró mozzanataikat. Tényleg nagyon jól megírt könyv!

Melani>!
Jeff Lindsay: Dexter dühödt démonai

Nem rossz indítás, bár ennél picit többet is ki lehetett volna hozni belőle. Nagyon tetszett, hogy Dexter szemszögén keresztül élhetjük át a történéseket, megismerjük egy sorozatgyilkos mozgatórugóit, gondolatait. Tetszett az a kettősség, ahogy segít a 'hugicának' a nyomozásban, és közben próbálja elkerülni a lebukást.
A belső vívódások is jól le voltak írva, de a Nem vagyok sorozatgyilkos olvasása után tisztán látszik, hogy mennyivel kevesebbet járt utána az író a témának.
Összességében erős négyes, és remélem a következő kötetek egy kicsit jobbak lesznek.

victoria_m997>!
Jeff Lindsay: Dexter dühödt démonai

Azok közé az emberek közé tartozom, akik előbb látták a sorozatot, majd utána olvasták a könyvet. Bevallom, a sorozat első évada nem tudott megfogni, ellenben a könyv nagyon tetszett, és ez vesz rá, hogy folytassam a sorozatot, viszont csak a 2. kötet elolvasása után, mert a könyvet nem szeretném bespoilerezni magamnak.

Dexter Morgan pár nap alatt az egyik kedvenc könyves sorozatgyilkosommá vált. Szerettem a humorát, a gondolkodásmódját, azt a társadalomtól elzárkózott, érzelemmentes embert, aki végül megtört. Tetszettek a gondolatai, külön köszönet az írónak, hogy az egész világ szinte a fejében játszódik le, így sokkal könnyebb Dex helyében lenni.
Én és a krimi sajna nem nagyon állunk közel egymáshoz, talán az egyetlen nyomozó, akit valaha szerettem az Sherlock Holmes volt. De ez a fajta krimi szerintem marha jó, hogy költőien fejezzem ki magam. Valahogy a gyilkos szemszöge sokkal izgalmasabb számomra, mint a rendőrségé, és az okos, mindenre elszánt nyomozóé.

Imádtam a történetét! A gyilkosságok kegyetlenek voltak, de mégis olyan összeszedettek. És, bár nem élnék Dexter szavaival, miszerint „művészi” alkotás volt ez a darabolós gyilkos részéről, tény, hogy könyvekben történő gyilkosságok közül eddig ez volt a legizgalmasabb számomra. Szinte együtt izgultam a gyilkos személyének kiderültéért, annak ellenére, hogy már tudtam ki az a sorozatból. De a sorozat sokkal kevésbé összeszedett, mint a könyv. A sorozat nagyobb vonalakban járja végig az eseményeket, sok mindent kihagy és hiányzik belőle Dexter humora is (legalábbis a könyvben viccesebb volt), de ennek ellenére nem rossz könyvadaptáció. Dextert kicsit másképp képzelem el, de Deborah például a fejemben és a sorozatban is nagyjából stimmel, ugyanúgy ahogy LaGuerta is. Viszont a darabolós gyilkos kinézete valahogy egyáltalán nem hasonlít a könyvbelihez.

LaGuerta személye valahogy borzasztó idegesítő volt számomra, és néha Deb is…

Azt hiszem már az első fejezetben megfogott magának a könyv, és lehetett volna benne egy kicsit több a Sötét Utas tetteiből, de remélem, a következő könyvben így lesz.

Nem is ragozom tovább. Dex, zseniális karakter vagy.

A borító szerintem borzasztó jól néz ki, de nem is ez fogott meg ennyire elsőre a könyvben, hanem az alliteráló cím, és egy két olyan alliteráló mondat a könyvben is, hogy még a volt magyartanárom is fejet hajtana az író előtt. Mikor soroltam a könyvtárban a könyveket nem néztek hülyének… De ennyi D betűs könyv is csak ritka. Kár, hogy az utolsó rész címe Dexter halott, és még a borító sem illik a sorozatba. Lehetett volna Döglött Dexter vagy valami hasonló. Jó, ez kicsit durva lett volna, de legalább D betűs.

Blogon is: http://victoriasinspirationisland.blogspot.com/2017/03/…


Népszerű idézetek

Risus P>!

– Nem haragszik, ha megjegyzem, hogy ön csodálatosan néz ki ma este?

7 hozzászólás
Avilda>!

– Te jó ég – köszöntöttem. – Nagyon halkan mozogsz. Biztos részt vettél valami nindzsakiképzésen.
– Két bátyám volt – válaszolta Vince. – Az pont ugyanaz.

136. oldal

Altair>!

Elvégre mi más lenne az álom, mint az a folyamat, amelynek során őrületünket a tudatalatti mélyére ürítjük, majd felébredve müzlit eszünk reggelire, nem pedig a szomszéd kisgyereket?

186. oldal, 5. mondat

Avilda>!

– Nem a fánk mérete számít, hanem a pék szakértelme – közölte vele Vince.

44. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fánk
Szédültnapraforgó P>!

Bármitől is lettem ilyen, üressé tett, kivájt belülről, és eltüntette belőlem az emberi érzelmeket. Igazából nem nagy ügy. Biztos vagyok benne, hogy a legtöbb ember amúgy is megjátssza magát a mindennapi emberi kapcsolatai nagy részében. Én az összes esetben megjátszom magam. Nagyon ügyesen csinálom, és soha nem érzek semmit.

14. oldal

Szédültnapraforgó P>!

Négy óra telt el azóta, hogy lefeküdtem, és úgy éreztem magam, mintha ezalatt végig egy dzsungelben meneteltem volna, egy zongorával a hátamon.

60. oldal

vicreed>!

Megbökdöstem a fehér papírzacskót. Semmi nem maradt benne. Pont, mint én; tiszta, ropogós külső, és teljesen üres belső.

47. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dexter Morgan

A sorozat következő kötete

Dexter sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Mario Puzo: A Keresztapa
Stephen King: A remény rabjai
Karin Slaughter: Hitetlen
Anne Frasier: A testolvasó
Stephen King – Peter Straub: A fekete ház
Thomas Harris: A bárányok hallgatnak
Caleb Carr: A Halál angyala
J. A. Redmerski: Megölni Sarait
Marcus Sakey: Briliánsok
Lincoln Child: Farkashold