Rodrick ​a király (Egy ropi naplója 2.) 327 csillagozás

Jeff Kinney: Rodrick a király

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Csak egyet ne tégy! Ne kérdezd, hogyan töltötte Greg Heffley a nyári szünidőt, mert egyáltalán nem hajlandó róla beszélni.
Az új iskolaév kezdetén Greg buzgón törli ki az emlékezetéből az elmúlt három hónapot… különösen egy eseményt.
Sajnos a bátyja, Rodrick mindent tud az esetről, amit Greg mélységes mélyre szeretne eltemetni. De a titkoknak megvan az a sajátosságuk, hogy szeretnek felszínre kerülni… különösen, ha egy napló is szerepel az ügyben.

Eredeti megjelenés éve: 2008

Tagok ajánlása: 8 éves kortól

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632451909 · Fordította: Szabados Tamás · Illusztrálta: Jeff Kinney
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632451909 · Fordította: Szabados Tamás · Illusztrálta: Jeff Kinney
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2015
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632451909 · Fordította: Szabados Tamás · Illusztrálta: Jeff Kinney

5 további kiadás


Kedvencelte 21

Most olvassa 38

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 40

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Lillsz P>!
Jeff Kinney: Rodrick a király

Nem, még mindig marad a 3 csillag. A véleményem nem nagyon változott. Sok helyen fogtam a fejem, ennyi hülyeséget! volt ahol már elröhögtem magam. :D Örülök, hogy több szó esett szinte erről szólt a könyv Greg és Rodrick kapcsolatáról. Igaz, hogy ők fiúk, de több helyen magamra ismertem és a húgomra. :'D
Egyszerű, könnyed kis olvasmány. 5/3

vighagika>!
Jeff Kinney: Rodrick a király

Nagyon örülök, hogy elkezdtem a Ropi-történeteket, és (mint ahogy az előző értékelésemben is leírtam) végtelenül sajnálom, hogy nem jöttek még ki ezek a könyvek, amikor én voltam 11-12 éves, és nem igazán kötött le az olvasás.
Ez ugyanis pontosan az ilyen gyerekeknek való. Szinte minden kiskamasznak. Vicces, nincs benne túl sok szöveg, és tele van nevettető illusztrációkkal.
Tovább: http://lifenexttous.blogspot.hu/2018/05/jeff-kinney-egy…

GytAnett>!
Jeff Kinney: Rodrick a király

Nagyon régóta érdekeltek már ezek a Ropi történetek, de a könyvtárban soha nem találtam bent az első részt, de én szeretek sorban haladni egy sorozat köteteivel. :D Szóba került ez egy ismerős családnál az anyukával, aki rögtön meg is kérdezte, hogy kölcsönadja-e, én meg nyilván rögtön ráugrottam a lehetőségre. :D Sajnos neki is a második rész akadt a kezébe, de úgy voltam vele, hogy ha már nálam van, akkor elolvasom.
Kifejezetten élveztem, hogy ennyire gyorsan lehet vele haladni. A rajzok nagyon feldobták az eseményeket. :) És úgy örültem, amikor láttam, hogy az én rajztudásom nem sokkal marad el ettől a szinttől. :DD
Teljesen megértem, hogy a 8-11 éves korosztály tagjai miért rajonganak ezekért a könyvekért. Teljesen hétköznapi dolgokat dolgoz fel humorosan, amik igazából mindenkivel megtörténhetnek. Sőt, meg is történnek, mert egyáltalán nem számítanak különlegesnek. Akinek van testvére: ki ne élte volna át azt, hogy piszkálják egymást, hogy beárulják egymást a szülőknek? Ettől nagyon jó. :)
Tény, hogy már nem én vagyok a célközönség, de élveztem az olvasását. :)

5 hozzászólás
Könyvmolyocska1 P>!
Jeff Kinney: Rodrick a király

Egy újabb ropi történet. Gregnek ismét eltelt egy borzasztó nyár, amiről nem is szeretne beszélni, mert elég különös események történtek vele. Elkezdődött egy újabb tanév, az előző résznél ellentétben ebben csak a felét említi. Ebben a történetben Rodrick kapott egy kicsit több szerepet. Greg ismét kényes, bizarr szituációkba keveredett, amiből persze mindig ő jött ki rosszul. Greg nem olyan személy, akire fel lehet nézni, de a baklövésein nagyokat lehet nevetni. A könyvben most a testvéri konfliktusok kerültek középponti szerepben. Manny és Greg közti testvéri viszályról, az én testvéri kapcsolatomra is ráismertem, pl.: mindig a nagyobbat kérik számol a történtekről. A történet vicces, humoros volt. Nagyokat tudtam rajta mosolyogni, de az első rész valahogyan jobban tetszett. Jeff Kinney illusztráció most is pazarok voltak. :-)

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632451909 · Fordította: Szabados Tamás · Illusztrálta: Jeff Kinney
Bajnoczianna>!
Jeff Kinney: Rodrick a király

Hát ez a könyv nem semmi azt mondhatom. Ropi szoki mondó gyerek aki elmeséli mi történik vele az életben vicces formában. Akad számára kínos de olykor jó pillanat is, azonban egy dologban teljesen biztos volt. Az események általában úgy történek meg körülötte hogy abba ö nem tud beleszólni, bár próbál tenni ellene de nem tud. Mind ezek után pedig vicces helyzetekbe kerül.
Rodrick és ropi között zajló harcok a regény fő szála. A családjukra is hatással van az ö marakodásuk amit bizony a kisebb testvér rajzai is ábrázolnak. De mégis a sok vita közben ott lett a testvéri szeretett apró jeleit felfedezni. Azt hogy ez a család bár néhol széthúzott, de akadt olyan perc hogy képesek voltak összefogni.
http://ujkv.blogspot.hu/2018/05/jeff-kinney-egy-ropi-na…

AniTiger P>!
Jeff Kinney: Rodrick a király

Ez a kötet nem volt rossz, a végére egészen humoros lett, jókat lehetett röhögni rajta! A megfogalmazása és a történet is bejött, ugyanakkor egyáltalán nem hiányzott a sajtostapi, amitől féltem, hogy újra felbukkan! Az azért megnyomott az első részben… Greg! Soha többet sajtostapit!

A kocka énem is örült, amikor belekeveredett egy Dungeons&Dragons hangulatú szerepjátékos szál az egészbe, és anyu húzásának szívből örültem… aztán jól pofára estem. Greg anyja néha teljesen átment elmebetegbe és olyan dolgokat talált ki?! Különös egy nőszemély, de nem bánom, hogy picit Rodrick is szívott végre miatta. Egynek elment, szerintem folytatni fogom még a Ropi-naplókat, mivel Manny a legkirályabb kisgyerek az irodalomban!

Kedvenc részek: horror-tanulmányozás és Manny. Chirag.
Kedvenc szereplő: MANNY!

Blog: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2016/01/jeff-kinney…

Timi970120>!
Jeff Kinney: Rodrick a király

Túl hamar kezdtem el az előző rész után, így valahogy nem okozott olyan élményt, mint az – bár összességében nem volt olyan rossz!
Volt néhány rész, ami megmosolyogtatott, viszont függővé egyáltalán nem váltam tőle!
Azért persze, folytatom majd a sorozatot, de addig is keresek más olvasmányokat.

Charry>!
Jeff Kinney: Rodrick a király

Mondhat bárki bármit, az én szívemhez közel állnak a ropi történeteket. Bár, valószínűleg ahogy Leiner Lauránál, itt is nagyon sokat nyom a lattban, hogy kisebb koromban odáig voltam ezektől a történetektől.

A cselekmény nem egy nagy durranás, itt inkább a család, főképp a testvérek vannak a főszerepben. Nem hiszem, hogy a könyv sok „üzenetet" akar átadni, én viszont akaratlanul is elgondolkodtam azon, hogy a kisebb testvérek tényleg ennyire felnéznek a nagyobbakra, szinte automatikusan bíznak bennük? És ahogy végiggondoltam, eddigi tapasztalataim alapján, arra jutottam, igen.

noname14>!
Jeff Kinney: Rodrick a király

Filmben mindig is ez volt a kedvenc részem. Könyvben viszont már nem volt olyan jó. Az első részt azonban még így is túlszárnyalta. Rodrick a kedvenc szereplőm, örülök, hogy ennyit szerepelt benne. Az is tetszett, hogy bemutatták Greg és Rodrick kapcsolatát. Még mindig nem hozza azt a színvonalat, amit reméltem, ettől függetlenül el fogom olvasni a folytatásokat.

gab001 P>!
Jeff Kinney: Rodrick a király

Kellemes csalódás volt a könyv olyan szempontból, hogy az első rész után kicsit elment a kedvem az egész sorozattól. Talán az lehetett az oka, hogy ebben a műfajban az egyik első volt, amit olvastam, s így nem igazán nyűgözött le. Azóta viszont más számos hasonló művet olvastam, s bizony így utólag be kell látnom, hogy ez a sorozat igen is a jobbak közül való. A rajzok kidolgozottsága és a történet felépítése is sokkal jobban sikerült, mint egyes társainál. A történet középpontjában Rodrick áll, vagyis inkább Greg hozzáfűződő viszonya. Sokszor sajnáltam őt, mert bizony tudom, hogy milyen egy báty árnyékában élni, aki már sokkal tapasztaltabban veszi az akadályokat, így mindig a kisebb marad hoppon. Nagyon jól visszaadja ezt az érzést. Ezúttal hamarabb fogok a folytatás után nyúlni.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2013
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632451909 · Fordította: Szabados Tamás · Illusztrálta: Jeff Kinney

Népszerű idézetek

AniTiger P>!

Egyik este Rodrick véletlenül benne felejtette az egyik horrorfilmjét a DVD-lejátszóban, és mikor Manny másnap ment, hogy megnézze a rajzfilmjeit, Rodrick filmjét találta meg.
Megtaláltam Manny pár rajzát azután, és némelyiktől NEKEM lettek rémálmaim.

177. oldal

AllyD>!

Emlékszem, mikor fiatalabb voltam és anya meg apa közölte a hírt, hogy lesz egy kistestvérem, TÉNYLEG izgatott lettem. Miután Rodrick annyi éven át szuttyongatott, határozottan jó érzéssel töltött el, hogy fölfele mozdulok eggyel a totemoszlopon.

47. oldal

AllyD>!

Mivel Rodrick nem tud gépelni, ezért rendszerint füzetlapokra írta a házi dolgozatait, aztán átadta őket apának. De amikor apa átolvasta Rodrick munkáját, mindenféle tárgyi tévedést talált benne.
Rodrickot viszont egyáltalán nem érdekelték a tévedések, úgyhogy azt mondta apának, ne foglalkozzon vele, csak gépelje le, ahogy van.
De apa nem tudta elviselni, hogy hibáktól hemzsegő házi dolgozatot gépeljen, úgyhogy a vázlat alapján újraírta Rodrick dolgozatát. És mikor nap múlva Rodrick hazahozta az ötös dolgozatot, úgy tett, mintha ő írta volna.

53. oldal

AllyD>!

Szóval apával pár órára bementünk a bevásárlóközpontba, de amikor hazaértünk, Rodrickék zenekarának próbája még nem ért véget. A gitárok és dobok hangját már egy háztömbnyi távolságból lehetett hallani, és egy csomó összeverődött kamasz álldogált a kocsibejárónkon. Gyanítom, hogy hallották az alagsorból kihallatszó zenét, és odavonzotta őket, mint molylepkéket a fény.

42-43. oldal

AniTiger P>!

Most, hogy a sztori napvilágra került, tudtam, nem mutatkozhatok az iskolában. Azt mondtam anyának, írasson át valami más iskolába, és elmondtam neki, hogy miért.
Anya azt mondta, ne törődjek vele, hogy mások mit gondolnak rólam. Azt is mondta, hogy az osztálytársaim megértik majd, hogy „ártatlan tévedés” áldozata lettem.
Mindez csak azt bizonyítja, hogy anya SEMMIT sem ért a korombeli gyerekekhez.

217. oldal

markiboi>!

Az előadások után kérdőíveket kell kitöltenünk. Az első kérdés a következő: „Szerinted hol leszel majd tizenöt év múlva?”

Én pontosan tudom, hol leszek tizenöt év múlva: egy medencében a birtokomon, és számolom a pénzemet. De ennek a lehetőségét nem jelezte külön rubrika.
A kérdőívek arra szolgálnak, hogy előre jelezzék, milyen munkát végzünk majd, ha felnövünk. Mikor befejeztem, kikerestem a táblázatból, és azt kaptam, hogy „hivatalnok”.

Bizonyára valami baj lehet ezeknek a nyomtatványoknak az összeállításával, mer egyetlen hivatalnokot sem ismerek, aki milliárdos lenne.

90. oldal (Könyvmolyképző Kiadó, 2014)

markiboi>!

Három napja megtartom anyának tett ígéretemet. Egész idő alatt 100%-ig becsületes voltam, és akár hiszitek, akár nem, nem is olyan nehéz. Valójában felszabadító érzés. Néhány helyzetben már sokkal őszintébb voltam, mint pár héttel ezelőtt. Például a minap beszédbe elegyedtem a Shawn Snella nevű szomszéd kölyökkel.
SHAWN: Ha felnövök, hivatásos kosárlabdajátékos leszek.
GREG: Gondold meg jól, Shawn! Egyik szülőd sem magasabb százötvenöt centinél. És te vagy az egyetlen százkilós hatéves, akit ismerek.
SHAWN: OÁÁÁÁ!
GREG: Nem hazudhatok.

És tegnap Rowley-ék a nagypapa születésnapját ünnepelték.
NAGYPAPA: Jövőre csokitortát akarok.
GREG: Már ha megéri a jövő évet. Hé, csak realista akartam lenni.
Azt hiszem a legtöbben nem értékelik a hozzám hasonló, őszinte embereket. Úgyhogy ne engem kérdezz, hogyan lett elnök George Washington.

85-86-87. oldal (Könyvmolyképző Kiadó, 2014)

markiboi>!

De Rowley megkérdezte, nem akarok-e Mágusok és monstrumokat játszani vele és Lelanddel. Csak azért mondtam „igent”, mert azt hittem, hogy valami videojáték. De aztán rájöttem, hogy ceruzával, papírral meg fura kockával játsszák, és az embernek a „képzeletét” kell használnia vagy mifenét.

121-122. oldal (Könyvmolyképző, 2014)

markiboi>!

Szerintem apa nem csípte Larry Larkint meg a pirszingjeit. Larry gitárszólójának közepén apa előrehajolt, és odasúgta a mellette ülő embernek:
– „Mi a legrosszabb, amit ez a kölyök mondhatna magának?”
– Micsoda?
– „Szia, apa!”
Azt kívántam, bár lenne időm figyelmeztetni apát, hogy a fickó, akihez beszél, pont Larry apja.

202-203. oldal (Könyvmolyképző, 2014)

Suzana>!

Úgy döntöttem, hogy még mindig jobb három kilométert talpalni, mint agykárosodást szenvedni a kisteherautó hátuljában.

14. oldal


A sorozat következő kötete

Egy ropi naplója sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ciaran Murtagh: A Nagy ugrás
Rachel Renée Russell: A szekrény hőse
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Rachel Renée Russell: Tévésztár
Balázsy Panna: Csupaszív
Molnár T. Eszter: Stand up!
Franziska Gehm: Egy zabálnivaló barátnő
Kertész Erzsi: Lássatok csodát!
Rick Riordan: Neptunus fia
Meg Cabot: Legjobb barátnők és rázós helyzetek