Az ​utolsó Őriző (Warcraft 3.) 73 csillagozás

Jeff Grubb: Az utolsó Őriző Jeff Grubb: Az utolsó Őriző

Valamikor az óidőkben megnyíltak a világokat elválasztó kapuk, mérhetetlen erejű démonok seregét okádva Azerothra. Akkor Tirisfal titkos rendjének leghatalmasabb mágusa, Aegwyn megölte a démonok vezérét, és kiűzte a hódítókat. A Lángoló Légió azonban visszatért, hogy ismét pusztulásba döntse a világot.
Khadgar, rendjének utolsó tagja felkészült rá, hogy átvegye halálra készülő mesterétől a hatalom rettenetes terhét, s megismételje azt, ami eddig csak Aegwynnek sikerült. Az ifjú szembeszáll a démonúr által irányított orkokkal, ám azt nem is sejti, hogy valódi ellensége nem a csatatéren vár majd rá…

Eredeti megjelenés éve: 2002

Tartalomjegyzék

>!
Szukits, Szeged, 2008
284 oldal · ISBN: 9634970478 · Fordította: Szántai Zsolt
>!
Szukits, Debreceni, 2004
284 oldal · ISBN: 9634970478 · Fordította: Juhász Csilla, Szántai Zsolt

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Medivh · Aegwyn · Garona · Khadgar · Sargeras

Helyszínek népszerűség szerint

Karazhan


Kedvencelte 17

Most olvassa 4

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 49


Kiemelt értékelések

Popovicsp87 P>!
Jeff Grubb: Az utolsó Őriző

A borító kicsit csalóka, több orkot vártam a történetben.
Ehhez képest a könyv inkább Khadgarról szól, aki a Kirin Tortól érkezik, hogy Medivh tanítványa legyen.
Érdekes, hogy Grubb keretes szerkezetet használt. A pro- és az epilógus ad egy kis extrát a történetnek.
Viszonylag kevés szereplővel dolgozik a regény, megismerhetjük Karazhan lakóit, Medivh múltját és sorsát. Pár fejezetben feltűnik Llane Wrynn király és Anduin Lothar is, akik Medivh fiatalkori barátai és később fontos események szereplői lesznek.
A regényben Khadgar egyrészt Karazhan miatt, másrészt saját kíváncsiságából látomásokat tapasztal meg, ezek jól lettek megírva és sok kérdést nyitva hagynak.
Sok minden nem történik a könyvben, az orkok keveset szerepelnek, nagy csaták nincsenek, ehhez képest végig érdekes, izgalmas maradt.

A fordítás eléggé érdekes volt. Bizonyos helyek és nevek kaptak fordítást, mások nem. Amelyek kaptak, azoknál néha el kellett gondolkodnom, hogy mi is lehet. Többségüket gyorsan kitaláltam, másokat nem, mivel azt elfelejtettem, hogy az Első Háború elején még nem úgy nézett ki a térkép, mint a WoW idején.

Jó regény, igazán sajnálom, hogy nem akkor olvastam, amikor nagyobb volt a Warcraft iránti lelkesedésem.

>!
Szukits, Debreceni, 2004
284 oldal · ISBN: 9634970478 · Fordította: Juhász Csilla, Szántai Zsolt
rex501>!
Jeff Grubb: Az utolsó Őriző

Még soha nem játszottam a könyv alapjául szolgáló játékkal, de Azeroth világának története így is le tudott nyűgözni ismét. off A mágiával kapcsolatban mindig is voltak olyan dolgok, amik nem voltak teljesen világosak számomra, de e könyv által sok kérdésemre választ kaptam végre. Nagyon örülök annak, hogy időt szántam rá, egyrészt mert sikerült eggyel csökkentenem az olvasatlan Warcraft könyveim számát; más részt pedig, azért mert ez a kötet szolgált a mozifilm alapjaként. Igaz sokban el is tértek tőle, de így végre megértettem a Khadgar és Medivh között lévő kapcsolatot. Khadgart kedveltem jobbam, Medivh… olyan Medivh volt. :)
Nem voltak kegyetlen vérengzésbe fulladó csaták a történetben, inkább gondolkodós, elmélkedős volt, a mágia világába kalauzolt el minket az író, de én így is szerettem, szóval megérdemli az öt csillagot.

kéklány>!
Jeff Grubb: Az utolsó Őriző

Sokáig halogattam az elkezdését, de miután a játékban Karazhan az egyik kedvenc instám, és szinte szó szerint nem tudtam Medivh és Khadgar történetéről, belevágtam, és nem bántam meg. Egyik kedvenc könyvem lett.

Nathandriel_Avyarr>!
Jeff Grubb: Az utolsó Őriző

Egy remekül feldolgozott szelet a Warcraft univerzum véget nem érő történeteinek áradatából. Sajnos hazánkban nem sok ilyen regény látott napvilágot magyar nyelven, és azok közül is talán ez a legkevésbé eseménydús, de a legelgondolkodtatóbb történet. Nem most olvastam először, és biztosan nem is utoljára.
Azért vettem a kezembe, mert a nemrég megjelent Warcraft film többek között ezt a könyvet is beledolgozta a cselekményébe, bár számtalan helyen módosított azon. Mégis remek volt az itt olvasott karaktereket megelevenedve látni. Különösen azért, mert a regény nem a grandiózus csatákról, hadjáratokról szól, és nem követik egymást az összecsapások. Ez a könyv úgy gondolom a türelmesebb, megfontoltabb olvasóknak való, akik élvezik a jól átgondolt, lassan kibontakozó karakterfejlődést, a hosszas leírásokat és a számtalan felvetülő kérdést, amelyek közül a legtöbbre a történet végén sem kapunk választ.
Minden újabb olvasás újabb rejtély megoldását tárta fel előttem – talán azért, mert időközben idősebb lettem – de biztos vagyok benne, hogy a könyv másnak sem fedi fel minden titkát első olvasásra.
Egy lassan hömpölygő, de igazán lebilincselő történet, ami keserédes ízt hagy a szájban. Aki a végére ér, sokat fog még rajta töprengeni, mi is az események igazi végkifejlete.

Kiya>!
Jeff Grubb: Az utolsó Őriző

2007-ben csatlakoztam Azeroth világához. Mai napig egy csodálatosan felépített világ. Imádtam a könyvet, és ami a pláne. Ez a kedvenc instám az egész játékban. Szép emlékek fűznek hozzá, és nagy élvezettel olvastam minden sorát. Aki nem ismeri a WoW világát (bár az nem hiszem, hogy nagyon kézbe veszi) még annak is csodás képet/élményt nyújt eme könyv.

Zsoofia>!
Jeff Grubb: Az utolsó Őriző

Tökéletes bemelegítés volt a filmhez, ha ez a történet nyomokba se lesz benne, jogomban áll mérgesnek lenni. Háttér ismerete nélkül szerintem nehezen érthető, úgy hogy tisztában voltam az emberekkel (helyszínekkel! Karazhan a kedvenc raidem volt), teljes mértékben legit és szórakoztató, kevés elírási hibával. Khadgar aranyos, Lothar is okés, Garonát itt nem szerettem, de alapjában véve a lore-ban sem áll hozzám közel. A magyar fordítások néha szívenütöttek, a Léguraföldet nagyon sokáig nem tudtam beazonosítani.

snapy>!
Jeff Grubb: Az utolsó Őriző

Fanatikus révén nagyon nagyon tetszett.
Olvasása közben minden megjelenik, volt hogy le kellett raknom, mert nem akartam tudni a következő oldal mit hoz majd. Volt hogy a könnyem is megeredt…
Nagyon ajánlom ;)

kemiviki>!
Jeff Grubb: Az utolsó Őriző

Ez a könyv Medivh életét mutatja be nekünk. S azt kell mondanom, aki kicsit ismeri a Warcraft történelmet, annak nem lesz nagy meglepetés. Mégis megéri elolvasni. Jó volt közelebbről megismerni Khadgar-t és Garona-t. Bár voltak részek amit nem teljesen értettem.
Egyik ilyen nagy kérdés számomra az volt, hogy Aegwynn-re miért hivatkoztak úgy, mint ha halott lenne. Mert hát mikor Aegwynn megakarja állítani a fiát a Dark Portál kinyitásában akkor nem hal meg, csak elveszik az erejét. A nő még életben van mikor meghal a fia, és jó pár évvel később ő is éleszti újjá. Sőt még utána is él Lady Janina oldalán.
A másik, hogy Garona miért lett a könyvben fél-ork fél ember, mikor ha minden igaz fél-ork fél-draenei. Mondjuk logikusan nem is lehet ember a másik fele mert Draenoron nem voltak akkor még emberek. Nem?
Huu hát a magyar fordítás butaságait leszámítva nagyon jó volt. Nem értem miért kellett lefordítani mindent magyarra. Például a Dark Portál lefordítása Spirál Semmire nem tudom hogy jött ki nekik… Fogtam is a fejem, hogy mi a fenére nem emlékszem én amit így lehet fordítani magyarra.

Gloren>!
Jeff Grubb: Az utolsó Őriző

Sok évnyi WoW után most jutottam el odáig, hogy elkezdjem a könyvek olvasását. Karazhan amúgy is a kedvenc helyeim közé tartozik, ezért jó volt többet megtudni róla. A magyarított nevekkel voltak gondjaim, de egyébként csak ajánlani tudom a könyvet.

Evelin_Prokop>!
Jeff Grubb: Az utolsó Őriző

Nagyon izgalmas volt. Karazhant egyébként is szeretem.
Jó volt a játékkal kapcsolatban olvasni részleteket.


Népszerű idézetek

kemiviki>!

Khadgar komoly arccal nézett a félorkra.
– Eszembe jutott valami… Garona felnevetett.
– Kíváncsi lennék, hogy mennyi emberi katasztrófa kezdődött ezzel a mondattal!

14. fejezet - Menekülés

Kapcsolódó szócikkek: Garona · Khadgar
kemiviki>!

Valami vibrált, lobogott a sötétzöld szemgolyók mélyén – valami, ami erőteljes, és talán megzabolázhatatlan volt. Valami, ami veszélyesnek tűnt.

1. fejezet - Karazhan

Röszkva>!

Ha egy parasztnak rossz a kedve, belerúg a kutyájába. Ha egy mágus bosszús, eltűnik egy város.

kemiviki>!

Medivh ábrázata olyan volt, mint valamelyik ősi, kőből faragott bálványé, a szemében könyörtelenség villogott, és érezni lehetett, hogy erős düh munkál a lelkében. Düh, amelyen egyelőre uralkodik. A homloka olyan volt, mint egy sötét felleg, amelyből bármelyik pillanatban lecsaphat a villám.

2. fejezet - Beszélgetés a mágussal

kemiviki>!

Lidércnyomásos álomba illő lények voltak, az alakjukat tekintve torz emberekre emlékeztettek. Zöld arcuk közepén félelmetes agyarak villogtak. Az orruk lapos volt, leginkább a kutyáéra emlékeztetett, a szemük kicsi és vérágas, a tekintetükből gyűlölet sütött. Fekete fegyvereik és páncéljaik különös fénnyel ragyogtak a halódó nap sugarainak fényében, talpuk alatt megdöndült a föld.

2. fejezet - Beszélgetés a mágussal

kemiviki>!

A bőre szürkéskék volt, a homlokától a tarkójáig húzódó sávban szürke, sörteszerűen felemelkedő haj nőtt. Az alsó állkapcsából – akár az orkoknak – hosszú agyarak meredtek felfelé. Ezek az óriási fogak nem voltak hegyesek mint a zöld bőrű bestiáké, inkább a vaddisznók tompa végű agyarára emlékeztettek. Az orra hosszú volt, a füle denevérszárnyra emlékeztetett. Ruha helyett bőröket aggatott magára, ékszerként emberi ujj-csontokból fűzött láncot viselt, amely minden mozdulatára megcsörrent a mellkasán.

5. fejezet - Homokszemek az órában

kemiviki>!

Magas volt és erős, félelem nélkül tekintett az emelkedőn felfelé masírozó seregre. Fehér ruhát viselt, mellénye apró, ezüstösen csillogó pikkelyekből készült. Fehér, csuklyás, zöld selyemcsíkkal szegélyezett köpenye szárnyként lebegett a háta mögött. A köpenyt a nyaka előtt egy hatalmas ékkővel díszített kapocs fogta össze, amely pontosan olyan zöld volt, mint a szeme. Szőke, egyenes szálú haját ezüst diadémmal szorította le.

6. fejezet - Aegwynn és Sargeras

kemiviki>!

Titáni lény volt, nagyobb mint a mítoszok óriásai, vagy mint a sárkányok. A bőre bronzos fénnyel csillogott, olvasztott obszidiánból készült, fekete páncélt viselt. Hosszú szakálla és haja eleven tűzből volt, sötét homlokából hosszú szarvak meredtek ki. A szeme olyan fekete volt, akár a Végtelen Mélység. Amikor kilépett a sötét felhőből, a föld megrendült a talpa alatt. A kezében hatalmas lándzsát tartott, a fegyver nyelébe vésett rúnákból vér csöpögött. Testéhez hosszú farok csatlakozott, amely gyilkos tűzgomolyban végződött.

6. fejezet - Aegwynn és Sargeras

kemiviki>!

Hideg láng… Lehet, hogy ebben az erdőben mindenütt ilyen fények égnek?

1. fejezet - Karazhan

kemiviki>!

A démon eltűnt, úgy pattant szét mint a szappanbuborék, ha acélpenge ér hozzá.

9. fejezet - A mágus pihenője


Hasonló könyvek címkék alapján

Christie Golden: Warcraft – A kezdetek
Madeleine Roux: Gyülekező árnyak
Thomas Wheeler: Cursed
Robin LaFevers: Sötét diadal
David Farland: Varázslónak született
George R. R. Martin: Királyok csatája
John Flanagan: Macindaw ostroma
George R. R. Martin: A Hét Királyság lovagja
Chris Pierson: Isten Kalapácsa
Margaret Weis – Tracy Hickman: Az őszi alkony sárkányai