The ​Frozen Sky (The Frozen Sky 1.) 1 csillagozás

Jeff Carlson: The Frozen Sky

Something is alive inside Jupiter's ice moon, Europa. Robot probes find an ancient tunnel beneath the surface, its walls carved with strange hieroglyphics. Led by elite engineer Alexis Vonderach, a team of scientists descends into the dark… where they confront a savage race older than mankind…

Based on the award-winning short story, The Frozen Sky is a new full-length sci-fi thriller novel from the international bestselling author of Plague Year.

>!
JVE, 2014
348 oldal · ASIN: B009GLM5LG
>!
348 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781936460144

Kiemelt értékelések

AOD>!
Jeff Carlson: The Frozen Sky

Mondhatjuk hogy ritkán olvasok újonnan megjelent könyveket,annyi a várólistás „régiség”. De a Frozen Sky-t nem bántam meg, hogy elolvastam! Sci-fi thriller-nek van címkézve, talán a hard sci-fibe is belefér, ha A Marsi is az… Érdekes az alapszitu: az Európán már folyik a deutérium, vízjég és egyéb anyagok kitermelése. Olcsó erőforrások, melyekért több földi nagyhatalom és cég verseng. Mindennek keresztbe tehet azonban, hogy az odaérkező asztronauták idegen létformák nyomaira bukkannak. Ha értelmesek (ha nem), védeni kell az életterüket. A gond csak az, hogy a „first contact” élet-halál harccá válik a főszereplő Vonnie és a „sunfish” kolónia között. Lehetne ez egy horror/thriller, de szerencsére az író ennél többre vállalkozott. Az idegenek nem fejlettebbek az embereknél (sőt intelligens voltuk kétségbe vonható spoiler ) és nem is humanoidok vagy éppenséggel gyíkemberek mint azt a klisé sugallná. Ügyes párhuzamokkal gondolkodtat el a szerző: mi lett volna, ha az emberek lennének a sunfish helyében őskori állapotukban, és az intelligencia alacsony fokán leledzve, a mindennapi túlélésért folytatott törzsi harcok közepette még egy fejlett idegen kultúrával is találkoznánk? Ahogy többször próbálják felvenni a kapcsolatot a mechákon és Lem-en keresztül, önkéntelenül is egy neandervölgyi szintű embercsoportra asszociáltam.
Vonnie sokrétű személyiség,rajta keresztül élhetjük át az első találkozás rémálomba illő részleteit, de ezek után mégis ő az aki a békés kapcsolatfelvétel mellett körömszakadtáig kitart a felettese tilalma ellenére is. Olyan problémákat is érint a regény, amit elsőre nem is várnánk el tőle: koedukált legénység, földi politika és gazdasági verseny.
A történet végig pörgős, nem unatkoztam egy percig sem és szurkoltam nekik, hogy sikeres legyen a kapcsolatfelvétel, még mielőtt késő lenne spoiler .
Pár helyen talán túlzásba vitte a mechák hekkelésének és a komm rendszerekbe való betörésnek az alkalmazását. A 23. században, túl a 3. világháborún, csak úgy pikk-pakk betörünk a másik ország kommunikációs rendszerébe?
Mint sok más sci-fi történetben, itt is láthatjuk emberiség kicsinyességét és nagyságát is fel-felvillanni az asztronauták cselekedeteiben.
A második és harmadik rész még mélyebbre vezet a Fagyott Égbolt mélyén élő idegenek világába…


Népszerű idézetek

AOD>!

Three hundred years ago, that's what a lot of churches said about Africans and Native Americans. They said it because it was good business, taking slaves and taking land. They said it because it made them feel holier than any subhuman mongrel. Is that the kind of small-minded dogma we want to bring with us to the stars?

AOD>!

The sunfish possessed more imagination and mental agility than she'd believed. Like every culture on Earth, they wrote stories of other worlds and nightmares. Their carvings hinted at places and legends similar to Atlantis, vampires, and poltergeists, but their past was saturated with real-life encounters with ancient ruins and strange creatures from distant pockets in the ice and separate lines of evolution.

AOD>!

„In some ways, they're more accepting than we are – less judgemental,” Vonnie said. „They're used to meeting bizarre enemies. Remember the shell-eater NASA found. Where did it come from? The sunfish have experienced First Contact before.”


A sorozat következő kötete

The Frozen Sky sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Andy Weir: Project Hail Mary
Octavia E. Butler: Dawn
Alan Dean Foster: Alien
Gregory Benford: In the Ocean of Night
Keith R. A. DeCandido: Alien: Isolation (angol)
Orson Scott Card: Ender's Game
Orson Scott Card: Ender's Shadow
Vernor Vinge: A Deepness in the Sky
Becky Chambers: The Galaxy, and the Ground Within
Joan Slonczewski: A Door into Ocean