Az ​üvegpalota 136 csillagozás

Jeannette Walls: Az üvegpalota Jeannette Walls: Az üvegpalota

Az ​üvegpalota főhősét, Jeannette Wallst idealista és makacsul bohém szülőkkel áldotta-verte meg a sors. A négygyerekes család sokáig nomád életet él: az USA dél-nyugati részének szedett-vedett telepein húzza meg magát ideig-óráig. Rex, a karizmatikus, tehetséges apa alkalmi munkákat vállal, és – amikor éppen józan – fizikára, földrajzra és legfőképp a félelem nélküli életigenlésre tanítja gyerekeit. Rose Mary otthon marad, de nem azért, hogy a gyerekekkel törődjön, hanem hogy festegessen és írogasson.
Szenvedélyeinek rabja, aki drága idejét nem fecsérli néhány perc alatt elfogyasztható ételek elkészítésére, ha e helyett örökbecsű képeket is alkothat.
Amikor a család végképp kifogy a pénzből, és a szülők beleunnak a vándorló élet romantikájába is, abba az Isten háta mögötti bányászvárosba térnek vissza, ahonnan Rex Walls annak idején minden erejével szabadulni akart. Persze itt is iszik, és a sarki fűszeres pénzével együtt napokra eltűnik. A családi gondok csak… (tovább)

Megjelent Az üvegvár címmel is.

Eredeti megjelenés éve: 2005

>!
Athenaeum, Budapest, 2007
372 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639615984 · Fordította: Somló Ágnes
>!
372 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639615984 · Fordította: Somló Ágnes

Enciklopédia 2

Helyszínek népszerűség szerint

Phoenix


Kedvencelte 32

Most olvassa 2

Várólistára tette 216

Kívánságlistára tette 142

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

cseri>!
Jeannette Walls: Az üvegpalota

2007-es a könyv magyar kiadása, akkor moly még nem is volt és emlékszem, annak idején minden blogos figyeltem ezt olvasta, és jó, figyelemfelkeltő értékeléseket is kapott, én pedig meg voltam róla győződve, hogy ez a könyv nem lehet valami jó, és nem érdekel, nem is került soha a várólistámra. Ez úgy változott meg, hogy megtudtam, Brie Larson forgat belőle filmet – nem sok filmet nézek meg, de A szoba, amiért Oscart kapott, alap volt –, így aztán mégis kivettem, ez nem volt nehéz, azóta már biztosan mindenki elolvasta, sőt, számomra kicsit értheteten módon készült egy másik fordítása is egy másik kiadónak, így aztán két magyar kiadása is van – hogy is van ez a könyvjogokkal?
Az eleje egy kicsit unalmas volt, kicsit féltem, hogy csak halmozódnak az elrettentőbbnél elrettentőbb történetek, ez persze részben így is van, de közben meg a könyv határozottan haladt valami felé. Aminek többek között az lett az eredménye, hogy a szerző megírhatta ezt a könyvet, és ez – a kitörés, a menekülés – tényleg egy hőstörténet.
Az ember tényleg rettenetes indulatot érez a szülők egy-egy húzása láttám, azt hiszem, ezzel mindenki így van, de azért az egy kicsit meglepő és elgondokodtató, hogy nem egy értékelésben olvastam, hogy az anyát utálták jobban. Ez azért elég érthetetlen, mert az anya részben maga is az apa áldozata volt, míg fordítva ez nem mondható el. Érdekes.
Sok gondolkodnivalót ad a könyv, a szülőkről is, akik teljesen alkalmatlanok a normál életvezetésre, és a nagy bűnük igazából nem is ez, hanem, hogy a gyerekeiket is erre az életre kényszerítik. És persze a gyerekekről, akiknek ennek ellenére mégis volt valahonnan – igen, részben ezektől a szülőktől is – volt annyi muníciójuk az élethez, hogy ebből kitörjenek.
Nyilván stilizálva vannak a történetek, nem hiszem, hogy minden pontosan ugyanígy esett meg, és a végére egy kicsit amerikaias módon simul el minden – részben ezért nem is lett ötös –, de mindenképpen örülök, hogy elolvastam ezt most.

5 hozzászólás
Lunemorte P>!
Jeannette Walls: Az üvegpalota

Néhány estémet a Walls családdal töltöttem és végig az az érzés motoszkált bennem, hogy Jeannette is megértene engem, ha elmesélném neki a saját történetemet. Én megkedveltem őt, megsajnáltam a testvéreit és látatlanul is meggyűlöltem a szüleit, még ha valószínűleg nem is ez volt a célja…Sajnos rengeteg gondatlan, felelőtlen szülő vállal gyereket úgy, hogy közben csak a saját álmát kergeti, ez nagyon önző dolog…Néha úgy ott lettem volna és bátorítottam volna a kislányt, hihetetlen, hogy mennyire erős és kitartó felnőtté cseperedett…Az élet kemény és csak az erősek úszhatják meg ép elmével és tiszta lélekkel a hányattatásokat…Ehhez nem kis bátorság és akarat kell…

Vajon megépülhet-e az üvegpalota vagy ez is egy álom marad? Mindez kiderül ebből a könyvből…

brigi11 P>!
Jeannette Walls: Az üvegpalota

Ez egy nehéz könyv, lassan is csúszott.
Egyfelől egy aranyos, bájos történet, gyerek szemmel, egy olyan családról, akik folyamatosan éhezenek, sosincs pénzük, koszba, mocsokba élnek. Iskola példa, hogy igen is ki lehet törni, lehet változtatni.
Másfelől a szülők felelőtlensége nagyon megviselt. Sok családdal ellentétben nekik lett volna más választásuk, de nem éltek vele. Nem is az alkoholista apára voltam nagyon dühös, hanem a művész anyukára, aki inkább éheztet 4 gyereket, de nem megy el dolgozni.
A gyerek molesztálással kapcsolatos véleményük teljesen kiverte a biztosítékot.

2 hozzászólás
ppeva P>!
Jeannette Walls: Az üvegpalota

Letehetetlen volt.
Az ember mindig elcsodálkozik, mit túlélnek egyes gyerekek, és milyen kevéstől kisiklanak mások…
Ezek a szülők maguk is sérült gyerekként nőttek fel. Elhatározták, hogy na, majd ők megmutatják, mennyire másképp nevelik a gyerekeiket. Aztán – másképp nevelték őket, de hogy jobban?!
A legsiralmasabb volt talán az, ahogy a szülők magukra hagyták a gyerekeket, hadd nőjenek, mint a dudva – törődés, védelem, támogatás nélkül. Miközben a szülők, főleg az anya, jelszavakkal, klisékkel, nagy okosságokkal dobálóztak és nagy terveket szövögettek. Mintha mindent meg lehetne oldani azzal, hogy lózungokat adunk a gyerekeknek étel, meleg, tisztaság, biztonság és tető helyett.
Nagybácsi molesztálni próbál? „Ugyan, kicsim, biztos félreértettél valamit. A bácsinak biztos csak egy kis szeretetre volt szüksége.” Éhes vagy? „Tudjátok, szegény etióp gyerekeknek mennyivel kevesebb élelem jut?” Megvernek? „Próbálj talán kedvesebb lenni hozzájuk, ők szegények nem tudják, hogyan barátkozzanak össze veled.”
És persze a nagy liberális nevelés közepette a kellő pillanatban a szülők azért előhúzzák a gyerek megverését, fenyegetését, érzelmi zsarolását, „mert-az-apád-vagyok-és-kész” szlogent, ha saját érdekük úgy kívánja. Van üvöltözés, verekedés, bútortörés, részeg őrjöngés. Anyuka meg heverészik, önmegvalósít, és táblaszám falja a csokit, mikor nincs pénz a gyerekeknek vacsorára – mert ha apukának jár az alkohol meg a cigaretta, akkor neki is kell valami kis öröm. Szóval, szép kis szülők.
Minden tiszteletem a gyerekeké, ahogy „felnevelték magukat”, ahogy kiálltak magukért és egymásért, ahogy kitörtek abból az eszement családból. És Jeannette-é, akinek volt mersze mindezt megírni.

Francesca>!
Jeannette Walls: Az üvegpalota

Döbbenetes, hogy a gyerekek mit ki nem bírnak! És óriás rejtély, hogy miért van az, hogy bizonyos gyerekek a teher alatt (érzelmileg és fizikailag is elhanyagoló szülők, zűrős családi háttér, szegénység..stb) megerősödnek, és kvantumugrást hajtanak végre a családjukhoz képest off, másokat pedig, követve a családi mintát, bedarálnak a függőségek.
Az elején féltem, hogy nehezen bírom az újabb és újabb megpróbáltatásokat, de aztán egy ponton letehetetlenné vált. Felkavaró olvasmány, de megéri.

Youditta>!
Jeannette Walls: Az üvegpalota

Szédületes. Szenzációs. Valóban bohém, felelőtlen ,sokszor apának és anyának nem nevezhető szülők négy gyerekének a gyermekkorát ismertetjük meg a könyvben. Totálisan megdöbbentett a könyv,hogy léteznek ilyen szülők,akik leporolják és talpra állítják a gyereküket akkor,amikor más szülő szívinfarktust kapna az aggodalomtól.

Az írónő fantasztikus, felvállalt egy olyan gyerekkort,amit kevesen tennének meg sikeres emberként. Elképesztő,hogy mindenféle ítélkezés nélkül ír a szüleiről,egészen addig míg ő maga is fel nem nő a történetben. De felnőttként is átsüt a szeretet a sorok között,pedig akkor már látja mit tettek a szülei.
Olykor a szívem facsarodott össze,olykor nevetnem kellett a nem nevetnivalón is,mert olyan abszurd helyzeteket éltek meg a gyerekek és ezt olyan természetességgel és humorral tálalja az írónő, hogy kínomban már néha nevettem.

Tényleg nagyon érdekes és tanulságos könyv!

Renáta_Hunya>!
Jeannette Walls: Az üvegpalota

Nem gondoltam volna, hogy ennyire meg fog érinteni, és ráadásul még az is hozzájön, hogy ez egy igaz történet. Ez a könyv egyszerűen kifacsarta a szívemet. Jeannette-nek olyan dolgokon kell keresztülmennie, amit még az ellenségemnek se kívánnék, és egyszerűen le a kalappal előtte, hogy túlélte a gyerekkorát. Ez a történet bebizonyította számomra, hogy bármit túl lehet élni.

raka0328>!
Jeannette Walls: Az üvegpalota

Kihívás miatt olvastam el ezt a könyvet és nagyon tetszett. Nagyon olvasmányosan írja le az életét az írónő. Ami, hát… nagyon kalandos. Szépen mondva. Mondjuk inkább csúnyán mondanám, mert sokszor nem hittem el, amit olvasok, annyira mérges lettem. Szinte mindegyik fejezetben volt valami, ami rettenetesen felcseszte az agyamat. És mégis olvasni akartam, alig vártam, hogy megoldódjon a gyerekek élethelyzete.
Igazából nem szeretném kifejteni bővebben, mert minden apróságról lehetne írni, főképpen nyilván a „szülőkről”, a hanyagságról és a nemtörődömségről, de az egész könyv ezt mutatja be.
A könyvet csak ajánlani tudom mindenkinek. Letehetetlen.

Levenzia>!
Jeannette Walls: Az üvegpalota

Mielőtt elkezdtem olvasni a könyvet, letettem a Mérgező szülőket,mert úgy éreztem, hogy nem kéne elolvasnom…Nos ez a könyv hemzseg a mérgező szülőktől , nagyszülőktől. A mérhetetlen önzéstől…Néha kedvem lett volna kikapni az anyukát a könyvből és jól megrázni. Szerintem rosszabb volt,mint az alkoholista apa. Vagy akkor éljen így, de ne vállaljon gyereket. Pláne nem négyet.Szinte csoda, hogy a gyerekek többsége képes volt saját erőből, elhatározásból kimászni ebből a helyzetből. Szomorú, de végig azt éreztem, hogy már az egészen kicsi gyerekeknek is több eszük volt,mint a „ felnőtteknek”. És inkább nem is ragozom tovább.

1 hozzászólás
anni_olvas>!
Jeannette Walls: Az üvegpalota

Szeretem Jeanette Wallst. Annyira naiv és annyira jóhiszemű. Ezt másképp nem is lehet. Innentől egyébként nekem ne mondja senki, hogy a származása miatt nem fedezték fel. Így is lehet…

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Róka>!

– A dolgok a végén mindig rendbe jönnek.
– És mi van, ha nem?
– Akkor még nem vagy a végén.

335. oldal

amnaen>!

– Az élet túl rövid, hogy azon aggódjunk, mit gondolnak rólunk az emberek – mondta anya. – Egyébként meg olyannak kell elfogadniuk minket, amilyenek vagyunk.

206. oldal

amnaen>!

Taxiban ültem, és épp azon rágódtam, hogy talán egy kicsit túlöltöztem erre az esti összejövetelre, amikor kinéztem az ablakon, és megláttam anyát, amint egy kukában turkál.

(első mondat)

Szelén>!

Apa éveken át azt mondta nekem, hogy én belülről vagyok szép, amit a legtöbb ember nem lát. Ami azt illeti, magam se igen láttam, de apa mindig azt mondta, hogy ő teljesen tisztán látja, és csak ez számított.

317. oldal

raka0328>!

Egyszer, amikor Phoenix belvárosában voltunk, anya képtelen volt működésbe hozni a féket, ezért engem meg Bryant kért meg, hogy dugjuk ki a fejünket az ablakon, és valahányszor egy kereszteződéshez érünk, kiáltsuk, hogy „Nincs fék! Nincs fék!”, miközben ő valami viszonylag puhát keresett, aminek nekiütközhetett.

164. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Phoenix
Gyöngyi69>!

Ha a világegyetemben minden esemény, amit véletlenszerűnek hittünk, valójában egy ésszerű rendszerhez idomul, mondta apa, akkor az azt jelenti, hogy létezni kell valahol egy isteni, alkotó elmének, s ennek következtében most elkezdte átgondolni eddigi ateista krédóját. – Nem azt mondom, hogy létezik valahol egy nagy szakállú öreg szivar, akit Jahvénak hívnak, és odafenn, a fellegek között eldönti, hogy melyik futballcsapat nyeri meg a bajnokságot – mondta apa –, de ha a fizika, a kvantumfizika azt sugallja, hogy Isten létezik, akkor én nagyon is hajlandó vagyok foglalkozni ezzel az elképzeléssel.

337. oldal

Róka>!

Ha a szerencse rendre elpártol valakitől, és a sors kegyetlenül bánik vele, akkor bármely lénynek hitvánnyá aljasulhat a lelke.

159. oldal

1 hozzászólás
Róka>!

Mindenkiben van valami jó. […] Meg kell keresned mindenkiben azt a bizonyos jó tulajdonságot, és aztán azért szeretni, bárki legyen is az.

188-189. oldal

Gyöngyi69>!

– Az apád az, aki – mondta anya. – Most már kicsit késő lenne megváltoztatni. Tégy hát a kedvére.

360. oldal

dianna76 P>!

Az embernek a kórházban sosem kellett azon aggódnia, hogy kifogy valamiből, az ételből, a fagyiból vagy épp a rágógumiból. Boldogan ott maradtam volna a kórházban örökre.

22-23. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Harloe Rae: Törés – Breaker
Varró Dániel: Aki szépen butáskodik
Emma Chase: Ne hagyj ártatlanul!
Graeme Simsion: A Rosie-következmény
Lisa Kleypas: Szép szavú idegen
Claire Contreras: Összekötve
Debbie Macomber: Megtört szívek kézikönyve
Kendall Ryan: A lakótárs
Tara Sivec: Nyűgök és nyalánkságok
Melissa Foster: Call Her Mine – Végre az enyém!