Nerve ​– Idegpálya 406 csillagozás

Jeanne Ryan: Nerve – Idegpálya

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Amikor a kissé visszahúzódó Vee egyszer csak belecsöppen egy interneten követhető bátorságpróba-játékba, hirtelen azzal szembesül, hogy a névtelen irányítók mindent tudnak róla. Olyan nyereményekkel kecsegtetik, melyek után az EzVagyokÉn oldalán vágyakozott, majd a számára tökéletes pasival, a dögös Iannel szervezik egy csapatba. Először jó mókának tűnik a dolog – a rajongók buzdítására egyre kockázatosabb feladatokat hajtanak végre, egyre értékesebb jutalmakért. De az események komoly fordulatot vesznek, amikor öt másik játékossal egyetemben egy titkos helyszínre irányítják őket, ahol a fődíjért kell harcba szállniuk, s a mindent vagy semmit játékban már az életük a tét.
Jeanne Ryan első regénye izgalmas thriller, egyszerűen letehetetlen olvasmány.

Jeanne Ryan: Nerve

Eredeti mű

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
GABO, Budapest, 2016
302 oldal · ISBN: 9789634063643 · Fordította: Lacza Katalin
>!
GABO, Budapest, 2016
300 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634063605 · Fordította: Lacza Katalin

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Ian · Vee · The Rolling Stones · Sydney · Matthew · Mick Jagger · Micki · Tommy


Kedvencelte 20

Most olvassa 11

Várólistára tette 224

Kívánságlistára tette 229

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

Niitaa P>!
Jeanne Ryan: Nerve – Idegpálya

Hát na jó.
Nem olvastam el a fülszöveget, nem néztem meg az előzetes klippet. Csak megtetszett a borító és a cím és elkezdtem olvasni.
Szóval van egy kiskorú lányunk, aki a történet legvégéig sem lesz szimpatikus. Nyafog, mindent túlagyal és percenként változtatja, kibe szerelmes… Van pár szereplőnk, akik fontosak a történet szempontjából, de alapvetően érdektelenek számomra. S van egy történetünk, ami minden, csak nem átlagos.
Felbosszantott…. Belevágnak egy történetbe, aminek se füle se farka, s nincs eléggé kifejtve. A részletek teljes hiányosságát észleltem, s igenis kellett volna egy jó kis felvezetés, egy kis elemzés és a végén valamiféle levezetés.
Ugyanakkor rávilágít, hogy a mai világban mennyire függünk a médiától, az internettől és különböző arctalan személyektől. Megmutatja mennyire beteges is lehet ez a függőség, s hogy ne higgyünk mindent el, amit látunk és olvasunk. Próbáljunk a dolgok mögé is látni.
Annyi mindent lehetne róla mondani, de nem érzem szükségét.

24 hozzászólás
Deziréé>!
Jeanne Ryan: Nerve – Idegpálya

Ezigen. Ez jó volt. Bár én valami durvább dolgokra számítottam. Mint pl. a végén is volt. Nah ott nagyon izgultam. Jó persze, így is voltak benne izgalmas és veszélyes jelenetek,de a kezdés nagyon ütős volt, emiatt vártam sokkal veszélyesebb kihívásokat.
Valójában tetszett, hogy a játék nehézsége kihívásonként nőtt ez végülis fokozta az érzelmeimet. Az, hogy van benne némi szerelmi szál is jobbá tette számomra, hisz ki ne szeretné a romantikát. De itt nem a szerelmen volt a hangsúly, hiszen nem is erről szól a történet. Hogy miről szól? Megmutatja, hogy ez emberek tényleg milyen mocskok tudnak lenni, ha arról van szó, hogy mások érzéseivel kell játszani. Ez komolyan szórakozás? Kitérek hitemből. De ez valóban igaz, hogy az ember ilyen is tud lenni, kellemesen a képembe vágta az igazságot a könyv. Azért írom, hogy kellemesen, mert szeretek az emberi viselkedésről olvasni, ami leírja az igazat. Ebben a történetben ugye az emberi viselkedés rossz példája van jelen, amikor az ember gonosz és érzéketlen, mert mondjuk tele van pénzzel minden zsebe és azt hiszi mindent megtehet.
Nah erről szól a könyv, kérem szépen. Olvassátok el. Én ajánlom.

CsakSimánDorka>!
Jeanne Ryan: Nerve – Idegpálya

Igazából azért kezdtem bele, mert amiket előtte olvastam/olvasok nem kötöttek le ezért megpróbálkoztam ezzel. Nálam nyert ez a könyv! Persze vannak hibái, mint a kidolgozatlan karakterek. Vee egy eléggé nyafogós lány, aki ha nem a feladatra koncentrál, akkor sok hülyeséget és önsajnálatot kapunk tőle. Iantől pedig semmit, konkrétan alig tudunk meg róla bármit. Véleményem szerint itt nem is a karaktereken van a hangsúly, hanem a játékon. Ugyanis a MERSZ egy nagyon beteg játék! Olvasás közben folyamatosan azon kattogott az agyam, hogy nem is voltak nehezek a játékok és én is simán jelentkeztem volna Játékosnak. Aztán, ahogy haladunk előre a főnyereményig egyre morbidabbak lesznek a feladatotok, amiket valószínű nem vállaltam volna. Nem is hiszem, hogy tudtak volna olyan nyereményt ajánlani, amiért megtettem volna az utolsó feladatot. Aztán egyszercsak bevillant, hogy lehet mégis? Hisz bármit le lehet már nyomozni bárkitől és ez eléggé félelmetes! Szóval csak óvatosan!

Bővebben:
http://dorkaanyaolvas.blogspot.com/2016/11/jeanne-ryan-…

12 hozzászólás
deen>!
Jeanne Ryan: Nerve – Idegpálya

Nekem nagyon tetszett ez a könyv. A főszereplő Vee ugyan nem volt túl szimpatikus, de a cselekmény nagyon izgalmas volt, és ez ellensúlyozta szegény lány állandó nyafogását. Persze nem szabad elfelejteni, hogy tinikről van szó, akik minden sokkal erőteljesebben élnek meg ebben az életkorban, így például, hogy folyton azt érzi, ő csak a hátvéd és a barátnője árnyékában él. Vee sajnos elkövetett egy hibát, ezért a szülei nagyon szigorúan fogják, így még inkább azt érzi, hogy csapdában van. Míg a barátai buliznak, ő csak otthon kuksol. Így nem csoda, hogy egy kicsit a középpontba szeretne kerülni. A MERSZ pont ezt ajánlja fel neki, habár ehhez igencsak ki kell lépnie a komfortzónájából, és össze kell szednie a bátorságát. Az adrenalin és a kecsegtető ajándékok rendesen felpörgetik, ráadásul egy igazán dögös srácot kap társnak. Észre sem veszi és már egy olyan helyzetbe kerül, ahonnan talán nem is tud kikeveredni, spoiler. Persze a nagy kérdés az, hogy meddig vagyunk hajlandóak elmenni a könnyebb jövő ígéretéért. A könyv vége egy nagyon is valóságos szituációt hoz, amikor bizony el kell dönteni, mi a fontosabb. Meddig vagy hajlandó elmenni az álmaidért? Nagyon beteg ez a játék, de igazából nagyon jó az alapfelvetése. Én simán el tudom képzelni, hogy egy ilyen megtörténik.

3 hozzászólás
Törpillaa P>!
Jeanne Ryan: Nerve – Idegpálya

A filmet már láttam előzőleg, és azt hittem a könyv is annyira fog tetszeni, mint a film, de sajnos nem így lett. Végig nagyon vontatottnak éreztem, és az az izgalom, ami a filmben megvolt, azt nem éreztem a könyvben. Vee és Ian karakterét pedig még imádtam is, de a könyvben mind a ketten taszítóak voltak, sőt a többi karakter is az volt. Vee a nyafogásával baromira idegesített, ki akart szállni, de mégsem tette. Pedig annyi lehetősége lett volna rá, Ian pedig bedobta a macsó megmentő szerepét, de nem igazán jött át nekem. Mindkét karakter annyira elnagyolt volt, olyan hiteltelennek tűnt, és aztán jöttek az újabbnál újabb kihívások, karakterek, amik cseppet sem voltak érdekesek, se izgalmasak, a próbák kiszámíthatóak, és annyira szánalmasak voltak… Vártam a nagy durranásra, amikor az írónő bedob egy r.hadt nagy csavart, de azt nem kaptam meg, a vége pedig mi a jó franc volt? Ezt tényleg komolyan gondolta? De ááá… szánalmas.

link

2 hozzászólás
gabiica P>!
Jeanne Ryan: Nerve – Idegpálya

Ritkán mondok ilyet, de nagyon örülök, hogy előbb láttam a filmet, mintsem olvastam a könyvet. Nem biztos, hogy megnéztem volna ezután. A film kifejezetten tetszett, nagyon jól oldották meg a helyzetet, látványos volt és érdekes.
A könyv azonban kicsit lapos volt számomra. Nem szerettem Vee-t, a nyafogása szinte már idegesített. El tudom képzelni, hogy nem egyszerű a szituáció, amibe belekeveredtek, de ennek ellenére sem tudtam őt megkedvelni. Ianért sem voltam úgy oda, mint a film esetében, ott sokkal jobb karakternek találtam.
Alapvetően az ötlet nagyon érdekes. Azt a világot éljük, amelyben teljesen megállja a helyét, hiszen könnyen elképzelhető, hogy ez ténylegesen megtörténik. Lásd a mostanában eléggé nagy port kavaró Kék Bálna "játékot"
Kicsit több részletet vártam volna, és azt is, hogy befejezést vagy legalábbis kifejtést kapjon az elején megkezdett történet Abigailről, aki csak egy-egy említésnyi szerephez jutott a későbbiekben. Nekem elég sok minden hiányzott, reméltem, hogy többet kapok.

2 hozzászólás
AniTiger P>!
Jeanne Ryan: Nerve – Idegpálya

Pár óra alatt kiolvastam ezt a 300 oldalas könyvet, mert nem bírtam letenni! Nagyon tetszik az alapötlete a MERSZ játékkal, a Játékosokkal, a feladatokkal és a Követőkkel. Olvasás után az első gondolatom az volt, hogy: tuti, nem fogok EzVagyokÉn oldalt vezetni magamról. Aztán rájöttem, hogy manapság már bárkinek a szíve szottyát le lehet nyomozni egy kis odafigyeléssel, ami totál beparáztatott. X) spoiler
Marha para, de izgalmas és fordulatos történet.

Negatívumként hoznám fel, hogy Vee visszakozásaitól és nyafijaitól idegbajt kaptam, Ian sztoriját pedig keveselltem, de ennyi. Pozitívum? Több van, mint negatívum. Például amikor rájöttem, hogy mi van az Előszóban követett leányzóval (vagyis mi derül ki róla a könyv közepén!), akkor leesett az állam. Ahogy egyébként egy-két feladatnál is! Végső soron logikus, rengeteg beteg ember van…
Én azt mondom, hogy a vége volt a legjobb! Mégis csak thrillerről van szó, nem? spoiler

Folytatás: az Idegpálya önálló regény, de az írónőnek van egy másik egyrészes könyve, aminek a címe „Charisma”. Szívesen elolvasnám, tetszenek a beteg ötletei.

Bővebben: https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2016/10/nerve.html

>!
GABO, Budapest, 2016
300 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634063605 · Fordította: Lacza Katalin
Madama_Butterfly>!
Jeanne Ryan: Nerve – Idegpálya

Félelmetes, hogy a média, a valóságshow-k és a reality-k világa mekkora hatással van ránk…hogy a közösségi médiából mennyi minden megtudható rólunk és ezt milyen egyszerű is felhasználni…
Ettől függetlenül ez a történet nem sikerült annyira jól, az alapötlet nem rossz és az üzenet átjött ugyan, de többet is ki lehetett volna hozni belőle…

Szami81>!
Jeanne Ryan: Nerve – Idegpálya

Ket fennakadasom volt a konyvvel kapcsolatban.
– az eloszoban levo felbehagyott tortenet befejezeset vartam vegig…de nem jott
– olyan furan lett befejezve a konyv, hogy azt hittem van folytatasa…de nincs (aztan megneztem a filmet, ami amugy csak nagy vonalakban emlekeztet a konyvre es – ritkan mondok ilyet, de – jobb, mint a konyv es a befejezese is jobb szerintem)

Ami viszont tetszett, es amiert orulok, hogy elolvastam:
Nagyon elgondolkodtato, ahogy egy teljesen felenk, megfontolt, hetkoznapi lanyt hogyan huznak bele egyre extremebb dolgokba aprankent, ugy, hogy eszre sem veszi, hogy kozben teljesen kifordul magabol.
Napokig kattogott az agyam azon, hogy mennyi online hozzaferheto adat van rolunk, amivel siman visszaelhet barki. Megosztunk kutyat, macskat, gyereket, akarmit, barmit a vilaggal, sokan esz nelkul, nem gondolva bele, hogy valoban a nagy nyilvanossagra tartozik-e.
Jo iranyba tartunk?

4 hozzászólás
MVivien>!
Jeanne Ryan: Nerve – Idegpálya

Teljesen másra számítottam, de elégedett vagyok, mert nekem ez a történet nagyon tetszett. Végig nagyon izgalmas volt. Legszívesebben le sem tettem volna. A történet teljesen egyedi, és sajnos könnyen valóság lehet belőle. Az elején úgy éreztem, nem is annyira durvák, ezek a feladatok, ahogy azonban haladtunk előre egyre durvábbak lettek. Valószínűleg nekem nem tudtak volna olyasmit ajánlani, amiért az utolsó néhány feladatot megteszem.
Vee karakterét kedveltem, bár néha kicsit sokat nyafogott. Ian-ről úgy érzem nem tudok semmit, én elhittem, spoiler. Tommy az elején szimpatikus volt, de a végén csalódtam benne.
Azért vontam le fél csillagot mert, Ian-ről nem derül ki semmi és nem tetszett a befejezés sem (arra gondoltam hogy lehet hogy van folytatása, de nincs).
Annyira megfogott a történet, hogy utána megnéztem a filmet is, és bár különbözött a könyvtől nekem az is tetszett, szerintem ott jobb volt a történet lezárása.
Nagyon örülök, hogy én lehettem az első olvasója ennek a könyvtári könyvnek. Összeségeben nekem tetszett a történet és szerintem fogom még olvasni, lehet idővel egy saját példányt is beszerzek majd.


Népszerű idézetek

VNoémi>!

– Néha jó móka, ha valami olyasmit teszel, ami nem rád vall.

169. oldal - 11. fejezet (Gabo, 2016)

1 hozzászólás
VNoémi>!

[…] néhanapján az őrülteknek is szükségük van egy kis alvásra.

7. oldal - Előszó (Gabo, 2016)

2 hozzászólás
Nikii9125>!

MINDIG LESZNEK, AKIK SZERETNEK NYERNI. ŐK JÁTSZANI IS FOGNAK.

243. oldal

Szami81>!

Semmi sem feledtet gyorsabban egy fiút, mint egy másik vonzó fiú.

Kapcsolódó szócikkek: Vee
1 hozzászólás
Nikii9125>!

– Miért? Ez nem is veszélyes. És találkozhatsz a barátaiddal. Én pedig közben végig rólad fogok áradozni.
– Nem, te azzal leszel elfoglalva, hogy a legvonzóbb lánnyal flörtölj. – Ő pedig nagyon fogja ezt élvezni.
A tenyere közé fogja az arcomat.
– A legvonzóbb lány te leszel ott, ez nem is kérdés.

135. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ian · Vee
Fangirl033>!

– Annak is vannak előnyei, ha nem te állsz a figyelem középpontjában.

Iloonka>!

– Csak ne reménykedj! Ez a srác nem ér annyit. Már mondtam, ősrégi történet. – Semmi se feledtet gyorsabban egy fiút, mint egy másik vonzó fiú.
– Mennyire ősrégi?
A telefonomra pillantok.
– Úgy háromórás.

Kapcsolódó szócikkek: Ian · Vee
Nikii9125>!

Mindig csak a legfrissebb szereplők az érdekesek.

202. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Alexandra Bracken: Sötét elmék
Debra Driza: Mila 2.0
Lissa Price: A testbérlők
Stephenie Meyer: A burok
V. E. Schwab: Viszály
Dan Krokos: Hamis emlékek
Marisha Pessl: Örök ébredés
Cecelia Ahern: A Tökéletes
Martin Kay: Titkok útvesztője
Katharine McGee: Az ezredik emelet