Medici ​Katalin, a démoni királyné 24 csillagozás

Jeanne Kalogridis: Medici Katalin, a démoni királyné Jeanne Kalogridis: Medici Katalin, a démoni királyné

Az Én, Mona Lisa és a Borgia menyasszony szerzőjének új regénye egy szenvedélyes királyné történetét meséli el. Medici Katalin – Nostradamus bizalmasa, Mária skót királynő fondorkodó anyósa és a Szent Bertalan-éjszakai mészárlás eltervezője – a történelem rettenetes uralkodóinak egyike.
A nagy tekintélyű firenzei családba született lányt mesésen gazdag örökössé teszi szülei korai halála, ám a városállamot súlyos konfliktusok szakítják ketté, Katalint bebörtönzik, majd amikor kiszabadul, férjhez adják a francia király jóképű középső fiához, Henrikhez.Katalin megcsalt, sokáig gyermeket szülni képtelen asszony lesz, aki mágiához folyamodik, hogy elnyerje férje szerelmét és termékennyé váljon. Ennek azonban meg kell fizetnie az árát: a
határtalan szeretet könyörtelen démonná torzítja.

Eredeti megjelenés éve: 2009

>!
Palatinus, Budapest, 2010
658 oldal · ISBN: 9789632740805 · Fordította: N. Simonyi Ágnes

Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 26


Kiemelt értékelések

>!
serengeti P
Jeanne Kalogridis: Medici Katalin, a démoni királyné

Flow élmény ("nembíromletenni" érzés): 5
Stílus (írói): 5
Ötlet (eredetiség): 5
Tartalom (mondanivaló): 3
Hitelesség (könyv világának átélhetősége): 3,5
Érzelmek (ábrázolása): 4,5
Izgalom: 5

Elképesztően izgalmas könyv volt, szó szerint alig tudtam letenni. Érdekes, szövevényes történet, rengeteg cselszövéssel, ármánykodással, fondorlattal megspékelve. Az okkultizmusból szerintem is lehetett volna kevesebb, de azt hiszem, az írónő ezeken az epizódokon keresztül szerette volna bemutatni Katalin egyre inkább elhatalmasodó őrületét. Egyébként okkultizmus ide vagy oda, Katalin vitathatatlanul óriási formátumú uralkodó volt. Jó volt olvasni ezt a borzongató történelmi regényt!

>!
Hiranneth
Jeanne Kalogridis: Medici Katalin, a démoni királyné

Egyre erősebb bennem azaz érzés, hogy hálás lehetek azért, mert nem ebben a korban éltem. Az előre elrendezett házasságok, a politikai fondorlatok, áskálódás nem éppen az én világom. Ellenben olvasni kifejezetten szórakoztató volt. Habár egy része egészen biztosan a szerző által hozzászőtt mese, engem mégis megfogott.
Katalin alakja annak ellenére szimpatikus volt, hogy sok mindent megtett, amihez nekem nem lett volna gyomrom. Azért viszont emelem kalapom előtte, hogy egy ilyen világban is képes volt fent maradni, és védeni a családját. Már amennyire tudta.

>!
Morzsa
Jeanne Kalogridis: Medici Katalin, a démoni királyné

Olvastatta magát a könyv, még akkor is, ha kissé misztikus volt ez az egész ezotérikus vonal. Az történelmi tény, hogy Medici Katalin hitt benne, de, hogy ezek a dolgok így is történtek, az már nyilvánvalóan a fiction kategória. Magyarán valós történelmi személyiségek szereplésével, valós történelmi események beleszövésével egy mese. De annak jó. Nyilván nem magas irodalom (bármit is jelentsen az ;-), én szabin olvastam, amikor pont az ilyen könyvekre vágyom.
Ennek ellenére elgondolkodtatott, hogy egy esemény nem ítélhető meg egyetlen ember szemszögéből: korábban olvastam Antonia Frasertől a Mária a skótok királynője c., történelmileg hiteles könyvet, ahol Medici Katalin igen negatívan van ábrázolva. Ez a könyv abban segített, hogy új nézőpontból mutatta be ugyanazt, és ha elveszem az ezoteriát, Katalin akkor is szimpatikusabb lett, mint volt a Stuart Mária életrajz olvasása után.

>!
Zsuzsi_Korándi
Jeanne Kalogridis: Medici Katalin, a démoni királyné

leheletnyit túlmisztifikált, de élveztem, nem lehetett egyszerű élete…


Népszerű idézetek

>!
serengeti P

Gyorsan keresztülértem az udvar pázsitján, odaértem a fiúk kiáltásaitól és a falnak pattanó labda hangjától visszhangzó elkerített teniszpályához, és felidéztem az ott töltött órákat, amikor néztem, ahogyan ifjú férjem és fivére teniszeztek.

467-468. oldal

>!
serengeti P

Villámcsapásszerűen érkezett a harsány reccsenés: Montgomery lándzsája szilánkok tűzijátéka kíséretében darabokra hullott.

434. oldal

>!
serengeti P

Az oltárhoz lépett, és kivett egy fehér galambot a kalitkából.

457. oldal

>!
serengeti P

Valence-ban Madame Gondi mellett lovagoltam keresztül a fenyő- és eukaliptuszerdőn, és belélegeztem a lovak patái alatt szétmorzsolódó vadlevendula illatát.

268. oldal

>!
serengeti P

Erzsébet 1559. június huszonkettedikén a Notre-Dame székesegyházban ment férjhez.
[…]
"Mi udvariasan figyelmen kívül hagytuk a spanyolok puritánságát, és majdnem olyan fényűző szertartással folytattuk, mint amilyet a dauphinnek és Mária skót királynőnek tartottunk.

424. oldal

>!
serengeti P

Ugyanezt nem lehetett elmondani Robert-Louis-ról, akinek szőke haja már-már fehér színt öltött.

502. oldal

>!
serengeti P

Erzsébet ugyanolyan beteges, csenevész gyermek volt, mint Ferenc; egy ideig nem is lehettünk biztosak benne, hogy életben marad. Könnyen kezelhető, elégedett csecsemő volt, aki ritkán sírt; a karomban tartottam, miközben aludt, és lenézve édes, békés arcára, végre képes voltam elhinni, hogy bűntettem indokolt volt.

326. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Robin LaFevers: Sötét diadal
Maurice Druon: A megfojtott királyné
Annemarie Selinko: Désirée
Christie Golden: Assassin's Creed – Eretnekség
Juliet Grey: Királyné lettem
Robert Merle: A bálvány
Anya Seton: Katherine 1-2.
Sandra Gulland: A Napkirály szeretője
Juliette Benzoni: A királyért
Philippa Gregory: A folyók asszonya