Amerika ​földje 32 csillagozás

Jeanine Cummins: Amerika földje

La ​Bestia – A Szörnyeteg. Így nevezik Mexikóban azokat a tehervonatokat, amelyek tetején az elviselhetetlen szegénység, vagy a drogkartellek, vagy épp saját bűnös múltjuk elől menekülve tömegek utaznak Közép- és Dél-Amerika országaiból az Egyesült Államok, „Amerika földje” felé. A „piszkos Amerikából” egy jobb helyre, amelynek persze szintén megvan a maga mocska – például épp a bevándorlók ellen felszított gyűlölet formájában. Több ezer kilométeres útjuk során a menekülő embereket szinte kivétel nélkül kifosztják, váltságdíjat remélve foglyul ejtik, a nőket megerőszakolják – a Mexikót behálózó nagy hatalmú kartellek mindenütt ott vannak, és nekik az emberélet olcsó.
Lydia soha nem gondolta, hogy belőle is „migráns” lesz: Acapulco városából való, jómódú, középosztálybeli mexikói nő, akik nyolcéves kisfiával, Lucával együtt mégis a La Bestián, majd a hírhedt Sonora-sivatagban, egy embercsempész vezette csapatban próbálja elérni az ígéret földjét, a határfalon túli Egyesült… (tovább)

>!
Helikon, Budapest, 2020
440 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634793373 · Fordította: Csáki Judit
>!
Helikon, Budapest, 2020
440 oldal · ISBN: 9789634794332 · Fordította: Csáki Judit

Enciklopédia 2


Kedvencelte 3

Most olvassa 11

Várólistára tette 80

Kívánságlistára tette 106

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Málnika P>!
Jeanine Cummins: Amerika földje

„Amikor a hírekben migránsokat látunk, eszünkbe juthat: ezek az emberek – emberek.”

Az Amerika földje egy olyan nagyhatású regény, amely nem kisebb dologra törekszik, mint hogy közelebb hozza az emberekhez a migrációt, a hírek egysíkú tájékoztatása mellett segítsen emberként láttatni a migránsokat. Főszereplője éppen ezért tudatosan egy középosztálybeli nő lesz, aki 8 éves fiával kénytelen menekülni Acapulcoból, hiszen bárki könnyen tud azonosulni vele, és empátiát érezni irányába.

A veszély már korábban ott lebeg a mexikói család feje felett, hiszen az újságíró édesapa a kartellekről ír tényfeltáró cikkeket, ám a családi ünnepségen zajló mészárlásra szavak sincsenek. Lydia fiával, Lucával a zuhanyfülkébe bújva éli túl a támadást, amelyben 16 családtagját veszíti el. Egyetlen dolog maradt számára, ami életben tartja, ami a túlélésre ösztönzi, kisfia, akit tűzön-vízen át meg akar védeni, és eljuttatni a biztonságos Amerikai Egyesült Államokba, ahová nem érhet el a kartell keze. Egy hihetetlen menekülés veszi kezdetét, ahol minden egyes perc küzdelem az életben maradásért, a tehervonatok tetején utazva, vagy épp egy embercsempész által vezetett csoportban baktatva. A történet során több migránssal is megismerkedhet az olvasó, bemutatva, hogy közülük is mindenki más, ám egy közös van bennük, mindannyiuknak megvan a saját szenvedéstörténete. Fantasztikus, olvasmányos érzékenyítő könyv; nagyon örülök, hogy témája ellenére eljuthatott a magyar olvasókhoz is, hatalmas élmény volt.

3 hozzászólás
Flora_The_Sweaterist P>!
Jeanine Cummins: Amerika földje

Az Amerika földje nem egy könnyű olvasmány: a szereplők menekülése Mexikóból észak felé egy megrendítő utazás, és a szerző aligha választhatott volna aktuálisabb témát. A szenvedés és a kegyetlenség, amit az írónő bemutat, brutális, mégis realisztikusnak hat.

Mivel én kevéssé vagyok jártas a mexikói bevándorlás témájában, és gyanítom, hogy a hazai olvasók közül sokan eveznek velem egy csónakban, elengedhetetlennek tartom, hogy valamelyest megismerkedjünk a valósággal, és odafigyeljünk a regényt ért jogos kritikára is, mielőtt abszolút igazságként tekintenénk a benne leírtakra. Ez nem kell levonjon a könyv irodalmi értékéből, mindössze segít meghatározni a mű helyét a fikció és valóság koordináta rendszerében.

Bővebben: https://florathesweaterist.wordpress.com/2020/04/23/jea…

Lovebooks>!
Jeanine Cummins: Amerika földje

Hátborzongató történet, melyben a legszomorúbb,hogy van valóságalapja. A szerző szépirodalmi stílusban tárja elénk a menekülés viszontagságait,az emberi kegyetlenség határtalanságát és a küzdeni akarást. Örülök,hogy megismerkedhettem ezzel a könyvvel. Ez a könyv többek között megmutatja a bevándorlók,migránsok sokféleségét is.

Bővebben:
https://konyvkultura.blogspot.com/2020/09/jeanine-cummi…

gocsi>!
Jeanine Cummins: Amerika földje

Egyik legmegrázóbb könyvélményem volt ez a regény. Folyamatos torokszorítás, remegő gyomor, összeszorított ököl…
Nagyon megérintett a történet, a csodás szöveg! Benne van az emberiesség teljes hiánya, és az önzetlen kedvesség és segítőkészség is. Bemutatja az emberi faj erkölcsiségének teljes skáláját, és amíg az egyiktől a hányinger kerülget, a másikat hosszan megölelném. Fontos könyv, bárcsak sokan elolvasnák, akiknek van lehetősége változtatni…

Roxa>!
Jeanine Cummins: Amerika földje

Pontosan emlékszem rá, hogy ezt a könyvet az instán láttam először, amikor Amerikában megjelent és átütő sikert aratott. Külön örülök neki, hogy a magyar kiadásnál megtartották a borítót, mert szerintem nagyon egyszerű, szép, és a könyv olvasása során úgy éreztem, hogy a tartalomhoz nagyon passzol. Nagyon sajnálom, hogy nálunk nem volt akkora reklámja, így nem is botlik bele az ember minden kirakatban, pedig szerintem nagyon fontos téma, ami egy nagyon izgalmas történet által kerül az olvasó elé. Ennek a kötetnek a fő célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a migráns, bevándorló, menekült kifejezések mára olyanná váltak, mintha csak tárgyakról lenne szó, pedig emberek és az ő történeteik bújnak meg e jelzők mögött. Lydia és fia, Luca középosztálybeli mexikóiak, akiknek egy pillanat alatt megváltozik az élete és menekülniük kell szülőhazájukból. Helyzetük nem teszi lehetővé, hogy a hagyományos tömegközlekedést válasszák az utazáshoz, így a La Bestia-n kell eljutniuk új életükbe. Útjuk során megismerkednek a többi menekülő történetével, akiket a drogkartellek, az elviselhetetlen mélyszegénység vett rá, hogy útra keljenek. A több ezer km-es út senki számára nem tartogat jót, van aki nem ér útja végére, másokat korrupt határőrök fognak el , akik kifosztják őket, vagy a családoktól követelt váltságdíj fejében engedik őket szabadon, a nőket pedig megerőszakolják és a “szebbeket” eladják a kartelleknek. Az írónő több éven keresztül kutatott mire megírta a regényét, így sikerült valós alapokra helyeznie Lydia és Luca történetét, ami engem annyira magával ragadott, hogy szinte alig tudtam letenni. Bár itt a tengerentúlról van szó, úgy gondolom, hogy nekünk európai embereknek sem szabad megfeledkeznünk arról, hogy migránsnak nem születik az ember, hanem valamiért azzá válik, és néha a jelzők, szavak mögött érző emberi lények vannak.

Dragda>!
Jeanine Cummins: Amerika földje

Női kín és fájdalom, gyermeki zavarodottság és bánat adja eme könyv gerincét. Zseniális a szövegezés, többféle szemszög bemutatásával, de a dokumentumfilmek távoltartásával, így esélye sincs az olvasónak lepihenni, kedvencet választani, semmi sincs, csak a rettegés.

Szerintem a két főhős részletes külseje (anya és fia), ellentétben a többi szereplővel, szándékosan maradt homályban, így elérve, hogy folyamatosan a saját anyádat lásd magad előtt (vagy jövőbeli énedet a majdani gyerekeddel), fenntartva a zsigeri félelmet.

A kartell, a rendszer a korrupcióval együtt, a migránsok és maga az utazás megdöbbentően élethű. Benned marad, ezzel alszol, érzed a verejték és a vér szagát. A traumák, fizikai bántalmazasok nincsenek részletezve, elkerülve így az olvasói fásultságot, de… de tudod. Tudod, hogy megtörtént, tudod hogyan történt és sóhajtasz és sírsz és rettegsz… mert a női félelmek ősi félelmek. Magunkkal cipeljük anyáink intő szavaival a zsigereinkben, a híradóban vetített esetekkel és félünk. Féltjük gyermekeinket, családunkat és magunkat. És ez sosem múlik el.

A vándorlás a jobb jövő reményében, menekülés a végzet elől az ember sajátja. Ezt a falak, az ostobaság és a kóccal borított beszélő narancsok sem állíthatják meg. Mindig lesz, aki megpróbálja és sikerül neki. És mindig lesz, aki belehal. Mindig lesz, aki vágyik rá. Mindig lesz, akinek utolsó mentsvár és retteg, hogy eljön a nap, amikor indulni kell. Rettegek ettől. De hála a könyvnek, utazhattam a La Bestián és rádöbbentem, hogy felesleges előre félni, ráérek akkor, amikor tényleg futni kell. Mindig előre kell nézni és reménykedni. Így hát remélünk. Mindenki. Együtt.

Utószó_blogger>!
Jeanine Cummins: Amerika földje

Első pillantásra felkeltette az érdeklődésemet ez a regény, és nemcsak a különleges borítója, hanem a fülszövege miatt is. A könyv ugyanis egy édesanya és a kisfia harcát mutatja be, ahogy megpróbálnak szabadulni egy olyan országból, ahol az életüket fenyegetik. Lydia és Luca nyugodt, átlagos élete egyik pillanatról a másikra fordul fel, amikor családtagjaikat megölik, és nekik azonnal menekülniük kell – egy perc késlekedés is az életükbe kerülhet. El sem tudom képzelni, milyen érzés lehet valakinek maga mögött hagyni egy egész életet, és elnyomni a maró gyászt, hogy magát és a kisfiát menteni tudja, de ez a regény nagyon szépen bemutatja ezt a szörnyű helyzetet.
A könyv már az első oldalon megragadja az olvasót, ugyanis rögtön az események közepébe csöppenünk. Csak később ismerjük meg az előzményeket, Lydia korábbi életét és a történések okát, de nem nagyon van időnk elmerengni az előzményeken, hiszen folyamatosan pörögnek az események. A regény elején volt egy kis hiányérzetem is emiatt, ugyanis az események rohantak, miközben én nagyon kíváncsi lettem volna a karakterek érzéseire, gondolataira, egyáltalán a személyiségükre is. Így a történet első fele inkább egy thrillerhez hasonlított, mint egy igaz történeten alapuló regényre. A könyv ugyanis – bár a szereplők fiktív alakok – alapvetően valós dolgokról mesél.
Bővebb értékelés a blogomon: https://www.utoszo.hu/2020/04/21/jeanine-cummins-amerik…

Fülöp_Beatrice>!
Jeanine Cummins: Amerika földje

Nálam ez a könyv abszolút kedvenc lett. A szerző egy olyan témáról ír, amelyről igencsak kevesen mernek. Az első néhány sor után tudtam, hogy nem lesz egy könnyű olvasmány és szükségem lesz minden leki erőmre, hogy végig olvassam. Volt amikor sírtam, volt amikor nevettem és volt amikor azt sem tudtam, hogy akkor ezt most hogyan? Lydia és Luca története számomra egyáltalán nem volt hétköznapi, bár elolvasván a könyvet, most már tudom, hogy van, akinek ez a hétköznapi, van aki így él (nem azért, mert így szeretne, hanem mert neki csak ez a lehetőség jutott). Csodálatos volt ez a könyv!

cinege>!
Jeanine Cummins: Amerika földje

Fontos téma, amiről kell írni és beszélni. Sok hasznos információt tartalmaz, érzékenyítésnek is kiváló, ám a történetet néhol túlírtnak éreztem.

havaska >!
Jeanine Cummins: Amerika földje

Sokat hallottam a vitáról, ami körbe veszi ezt a könyvet, ezért gondoltam megnézem magamnak, miről is szól ez az egész.

Az anya és fia történet egész gyorsan megfogott, sokszor csak ámultam , hogy mi is folyik itt, de azért többször nem találtam túl reálisnak a dolgokat.

Az utolsó kis történet nem kellett volna a végére, így is volt elég szívszorító jelenet.


Népszerű idézetek

Málnika P>!

A könyvesbolt mindig menedékhely.

425. oldal (Helikon, 2020)

Málnika P>!

Amikor a hírekben migránsokat látunk, eszünkbe juthat: ezek az emberek – emberek.

432. oldal, Utószó (Helikon, 2020)

Málnika P>!

Lydia pedig mindenfélén aggódik, de közben ráébred az aggodalom értelmetlenségére. A legrosszabb vagy megtörténik, vagy nem, és az aggodalom semmit nem befolyásol semmilyen irányban. Ne gondolkodj.

318-319. oldal (Helikon, 2020)

Málnika P>!

Lydia azon töpreng, milyen különleges alkalmazkodó-képességet kell kifejlesztenie magában egy migránsnak. Képesnek lenni a változásra, minden nap, minden órában. Csak egy dolog mellett kell kitartaniuk, egy dologban kell makacsnak lenniük: hogy túlélik.

400. oldal (Helikon, 2020)

Kókuszka>!

Minden nap új borzalmat hoz, és amikor vége, jön egy szürreális közöny. Szinte el sem hiszik, amit pedig nemrég éltek át és túl. Az agy tényleg varázslatos. Az emberi lény egy csoda.

400. oldal

csak_olvass P>!

A múlt félelmei és a jelen borzalmai annyira összekeverednek, mint egy puzzle össze nem illő darabkái, mintha olyasmiket akarna összeilleszteni, amik egyáltalán nem illenek össze.

147. oldal

Dragda>!

Ha van valami jó a terrorban, érti meg most Lydia, az az, hogy azonnali cselekvést parancsol, nem hagy szenvedni. Tudja, hogy hamarosan meg kell küzdenie azzal, ami történt, de e pillanatban az, ami még történhet, segít eltompítani a legrosszabb gyötrelmet.

33. oldal

Lovebooks>!

Mexikóban a megoldatlan, földerítetlen bűnügyek aránya jóval kilencven százalék fölött van.

b_edina>!

2017-ben az Egyesült Államok mexikói határa mentén minden huszonnegyedik órában meghalt egy migráns. Nincsenek köztük azok – sokan –, akik egyszerűen eltűntek. 2017-ben, mikor befejeztem ezt a regényt, világszerte – a Földközi-tengernél, Közép-Amerikában, a Szomáli-félszigetnél – minden kilencvenedik percben meghalt egy migráns. Minden másfél órában. Tizenhat migráns hal meg, mire ágyba dugom a gyerekeimet.

Utószó

Kapcsolódó szócikkek: 2017
Flora_The_Sweaterist P>!

– A könyvek valóban olcsóbbak, mint az utazás, de veszélyesebbek is.
Lydia elmosolyodott. – Hát, szerintem attól függ, hová utazik az ember.

34,. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

J. A. Redmerski: Megölni Sarait
Baráth Viktória: A főnök
Cormac McCarthy: Vad lovak
Roberto Bolaño: Vad nyomozók
Karina Halle: Bármi áron
Ann Brashares: Négyen egy gatyában
Laura Esquivel: Szeress Mexikóban!
Gayle Forman: Csak egy év
Jennifer Clement: Elveszett lányok országa
Kerry Lonsdale: Minden, amit eltitkoltunk