Teher 12 csillagozás

Jeanette Winterson: Teher

„A ​Teher jóval többről szól, mint Atlasz büntetéséről és átmeneti megkönnyebbüléséről, mikor Héraklész leváltja, s vállára veszi a világ terhét. Fel akartam tárni a magányt, az elszigeteltséget, a felelősségérzetet, a megterheltségét és a szabadságot, mert az én változatom sajátos véget ér, mely sehol másutt nem köszön vissza. Persze, ezt közvetlenül a saját helyzetemből kiindulva írtam meg. Nincs más járható út.” Amikor a kiváló angol írónőt felkérték, hogy a népszerű Mítosz-sorozat keretében „mesélje újra” egyik archaikus történetünket, azonnal tudta, miről kell írnia. Nem véletlenül választotta Atlasz mítoszát: miután apró gyermekkorában elszakadt szüleitől, súlyos lelki teherrel kellett megküzdenie. Szombatista nevelőszülei mellett olyan munkáscsaládi közegben nőtt fel, ahol a bölcsesség is inkább teher volt, semmint elvárás. Saját élete élményeiből táplálkozva Jeanette Winterson megrendítő erejű alkotást hoz létre, amelyben nem csupán újrateremt egy mítoszt, hanem Münchausen… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2005

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Mítosz Palatinus

>!
Palatinus, Budapest, 2008
152 oldal · ISBN: 9789639651913 · Fordította: Lengyel Tamás

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 13

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

szadrienn P>!
Jeanette Winterson: Teher

Ugyanaz a régi mese – korlátok, vágyak. Terhek, sorsszerű vállalások, amiket a hátunkon cipelünk, de ha megpróbálunk kibújni az iga alól a szabadság reményében, rájövünk, hogy nem megy, hozzánk nőtt, a sajátunk.
Jeanette Winterson a soha el nem évülő görög mítoszokat hívja segítségül, hogy elmélkedjen egy kicsit a determinációról és a szabad akaratról, az előre kiszabott pályáról a múlt és a jövő között, aminek folyton próbálgatjuk, feszegetjük a határát.
Atlasz a vállán hordozza, de inkább letenné a világot, Héraklész lázadozva teljesíti a rá kiszabott számos próbát, Prométheusz küzd a keselyűvel, és már vártam volna Sziszifuszt is a kedvenc gördülő kövével, de ő sajnos nem jött.
A Teher könnyed ujjgyakorlatnak tűnik az írónő részéről, mégis elgondolkodtató tartalmat hordoz. Atlasz végül óvatosan lerakja a Földet. És minden ugyanúgy megy tovább.

2 hozzászólás
Kkatja P>!
Jeanette Winterson: Teher

Miért hordozzuk a világ/családunk/önmagunk stb. által nyakunkba/hátunkra stb. vett terheinket? Ki mondta, hogy ezt tegyük? Miért MUSZÁJ ezt tennünk?
Miért ne tehetnénk le?
Ezzel megszabadulva mások vagy önmagunk által ránk nyomott terhektől? Nem könnyű felismerni sem, hogy ezek ott vannak a vállainkon nap s nap után, elengedni meg főleg nehéz, de felismerve az igát, tán könnyebben szabadulhatunk alóla.

Ezekről a nagyon jó kérdésekről ír Winterson, ezáltal körbejárva Atlasz mítoszát és párhuzamot vonva az ókori történetek és önmagunk élete között egy kicsit másképp elmesélve az egészet, ami nagyon egyéni és különleges ízt ad az egész történetnek.
Ajánlom minden terheltnek! :))

>!
Palatinus, Budapest, 2008
152 oldal · ISBN: 9789639651913 · Fordította: Lengyel Tamás
Oriente>!
Jeanette Winterson: Teher

„A témaválasztás, akár a szerető megválasztása, bensőséges döntés.” – írja Winterson az előszóban, és eddig bármit olvastam tőle, arra a legjobb jelző valóban a bensőséges.
A Teher felkérésre, a Canongate kiadó mítosz-újrafeldolgozó sorozatába készült, és a szerző majdhogynem szó szerint vette a feladatot: tényleg újrameséli, néhol újraírja a titán, Atlasz mítoszát, beleszőve többek között Zeusz, Héra és Prométheusz alakját is, továbbá jelentős mennyiségű epizódot olvashatunk újra Héraklész történetéből, aki tagadhatatlanul a könyvecske legelevenebb és legszórakoztatóbb figurája.

A történet persze nem annyira a görög istenekről, félistenekről, héroszokról szól, mint inkább az önkéntesen hátunkra emelt terhek szemléléséről, fogság és szabadság természetéről és sokarcú megéléséről, na meg súlyokról és korlátokról, amelyeket akár kozmoszléptékűre is kivetíthetünk, de mégiscsak saját elménkben fogannak és erősödnek elviselhetetlen mértékűvé, avagy porladnak semmivé, nyomtalanul.

Engem nagyon eltalált Winterson stílusa, humora, gondolatvilága. Épp a harmadik könyvet olvasom tőle, és már kikészítve a negyedik, egy friss-ropogós idei megjelenés.

Morpheus>!
Jeanette Winterson: Teher

Görög mítosz Winterson átiratában, ahol találkozhatunk több ismert szereplővel, Úgy mint Atlasszal, Héraklésszal, Hérával, Prométheusszal, (a főnököt majdnem kihagytam, perszehát:) Zeusszal. A végén mégis egy zen történethez jutunk el, spoiler. Többet nem mondok, el kell olvasni.

timionthebranch P>!
Jeanette Winterson: Teher

Jó volt olvasni, de sajnos nem értem. Remélem leülepszik.


Népszerű idézetek

szadrienn P>!

Olyan férfi volt, akár az özönvíz. Áradt belőle az erő. Mély volt és néha csöndes, de sosem nyugodt.

23. oldal

2 hozzászólás
szadrienn P>!

A pokol van. Nem volt-ból, nincs-ből, nem lehet-ből.

18. oldal

szadrienn P>!

A témaválasztás, akár a szerető megválasztása, bensőséges döntés.
A döntést, a pillanatot, mikor igent mondunk, valami mélyebb dolog sugallja – felismerés. Felismerlek. Újra megismerlek egy álom vagy egy előző élet után, vagy egy kávézóbeli futó pillantás nyomán, évekkel ezelőttről.

11. oldal - Előszó

Kkatja P>!

    Eltávolodásban én is jó vagyok. Az elutasítás megtanít rá, hogyan utasíts el te magad is. Elhagytam a szülővárosomat, elhagytam a szüleimet, elhagytam az életem. Maradtam menekülő. Miért tűnt mégis elviselhetetlennek a teher? Mit is cipeltem valójában?
     Most már tudom, hogy a múlt nem foszlik szét, mint egy délibáb. Rá kellett jöjjek, hogy a jövőnek, ha mégoly láthatatlan is, de súlya van. A múlt és a jövő gravitációs vonzásában létezünk. Óriási energiát – a fénysebesség erejét – kívánja meg, ha meg akarjuk törni ezt a vonzást.
    Hányan vannak körülöttünk, akik valaha is kiszabadulhattak keringési pályájukról? A szabad akaratról gyártott különös képzetekkel és az életüknek irányt adó, önsegítő tanfolyamokkal gyötörjük magunkat. Hiszünk, hogy önmagunk csodája lehetünk, és hogy egy lottónyeremény vagy egy guru újjáteremtheti a világot.
    Az őseink hittek a Sorsban, mert felismerték, milyen nehéz bárki számára bármit is megváltoztatni. A múlt és a jövő vonzereje olyan hatalmas, hogy összeroppantja a jelent. Tehetetlenül viseljük a megörökölt és a saját viselkedésünk által újjáélesztett minták súlyát. A teher elviselhetetlen.

98-99. oldal Saját korlátainkon áthajolva

Kkatja P>!

A szabad ember sosem gondol menekülésre.

(első mondat)

Kkatja P>!

    Az emberek természetüknél fogva hűtlenek. Ez nem hibája az embereknek, hiszen a természet nem vádolható rossz munkavégzéssel. Éppoly haszontalan az emberek hűtlensége ellen háborogni, mint panaszkodni, hogy a víz nedves. Melyik isten vagy ember elégedett azzal, amije van. Ha pedig elégedett lenne, kevesebbnek mutatkozna egy istennél vagy embernél.

40. oldal Héraklész

Oriente>!

Anyám higgadt volt, mint a kő, ugyanakkor vulkánként forrongott benne a harag. Csöndes volt, mint a sivatag, de tektonikus kihívásokkal teli.

23-24. oldal

Oriente>!

Az emberek… Sosem látták előre, mi következik. Lásd Pompejit. Ott ülnek székeikben, a fürdőkben, csontvázszerű tekintetükben a szénné vált meglepetéssel.

24. oldal

Kkatja P>!

    Meghajoltam, jobb lábammal megtámasztottam magam, és a bal térdemre ereszkedtem. A fejem is lehajtottam, és felemeltem a két kezem tenyérrel fölfele, olyasformán, mintha megadnám magam. Azt hiszem, ez valóban megadás volt. Van-e, aki oly erős, hogy elkerülheti a sorsát? Ki térhet ki az elől, amivé válnia kell?
     Miután elhangzott a parancsszó, méneseket és ökörcsordákat fogtak be, s azok húzni kezdték a Kozmoszt, mint egy kerek ekét. Mivel e nagy gömb horzsolta a végtelent, idődarabkák váltak le. Némelyik a Földre hullt, elhozva a prófétálás és jövőbelátás adományát. Mások a mennyekbe hulltak, fekete lyukakat teremtve, ahol nem lehet elválasztani egymástól a múltat s jövőt. Időmorzsák pöccentek a vádlim izmaira, combom inaira. Már annak kezdete előtt érezhettem a világot, és az idő megjelölt. Mindig itt leszek.

32. oldal A világ terhe

BacchanteBlues>!

Egyetlen hőst sem pusztíthat el a világ. Az ő jutalma, hogy önmagát pusztítja el. Nem amivel utadon találkozol, hanem ami vagy, az lesz önnön végzeted, Héraklész.

49. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Neil Gaiman: Coraline
Paul Stewart – Chris Riddell: Engelbert, a rettentő
Sarah J. Maas: Heir of Fire – A tűz örököse
Robert McCammon: Egy fiú élete
Katherine Arden: Apró terek
Ecsédi Orsolya: Banyavész
Nora Roberts: Tündérvarázs
Aurora P. Hill: Csillagos ösvényen
John Flanagan: Észak varázslója
T. J. Klune: A suttogó ajtón túl