Gubancrom 15 csillagozás

Jeanette Winterson: Gubancrom

Az ​egész világot időtornádók sújtják. A legelső a londoni Tower hídon csapott le, és egy egész iskolabuszt tüntetett el. A tornádók megzavarják az idő folyását, nyomukban feltűnik a régóta kihalt mamutfaj egy példánya, az égből pedig több évszázados tárgyak potyognak.
Silver, a rejtelmes körülmények között árvaságra jutott tinédzser szomorúan tengeti életét zsarnok gyámja mellett, mígnem a nagynéni különös alkut köt egy baljós idegennel. Az ellene szövetkező felnőtteknek az a meggyőződésük, hogy a lányka tudja, hová rejtették néhai szülei azt a középkori időmérőt, amely nem csupán a perceket, de az egész föld évezredes jövőjét is megmutatja. Megkezdődik tehát az élet-halál harc a titokzatos óráért, azaz a világ fölötti hatalomért. Silvernek és különös szövetségeseinek az időben előre utazva, egy távoli csillagrendszerben kell megvívniuk küzdelmüket azért, hogy a föld jelenét megmenthessék. A jövőben járva Silver, az Aranyarcú Gyermek valójában saját múltjában, saját emlékei… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2006

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
General Press, Budapest, 2008
304 oldal · ISBN: 9789636430467 · Fordította: Szabó Ágnes

Várólistára tette 38

Kívánságlistára tette 19

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

meseanyu P>!
Jeanette Winterson: Gubancrom

Nem tudok igazán belekötni semmibe, mert olvasmányos volt, érdekes, szépen kidolgozott történet, izgalmas szereplők, de valahogy hangulatilag mégsem telejesen azt kaptam, amit vártam. Mindenesetre nem bántam meg, hogy elolvastam, mert valóban nagyon figyelemreméltó regény, de nem volt az a nagy szerelem, amire számítottam. Persze ez lehet, hogy az én hibám, és nem a könyvé.

Uzsonna>!
Jeanette Winterson: Gubancrom

Titok, kaland, ármánykodás, üldözés, világuralom, küldetés és idő, sok-sok idő. És filozófia, fizika, kvantumelmélet. És szerelem. Gubancromban ez vár az olvasóra. Jó volt ott lenni.

1 hozzászólás
theodora P>!
Jeanette Winterson: Gubancrom

A sztori több híres ifjúsági regény elemeit vegyíti: 11 éves árva szeret nélküli nevelővel (Harry Potter), kiválasztott gyerek és egy titokzatos tárgy (Az Úr Sötét Anyagai trilógia), London föld alatti világa (Sosehol). De nem volt rossz, hogy ezeket a már ismert elemeket vegyítette JW, mert egy sajátos világot teremtett.
Tetszett, hogy több érdekes információmorzsát dolgozott bele a történetbe – régen is szerettem az ilyen 'olvasva tanulunk' könyveket. A gyerek – kamasz olvasó így hallhat Schrödinger macskájáról, a londoni metró óvóhelyeiről, tarot kártyákról, na és persze a kvantummechanikáról.
Érdekes, vicces és kalandos ifjúsági könyvről van szó, amit inkább a kiskamaszoknak ajánlanék a felvetett témák miatt.

Lady_Hope I>!
Jeanette Winterson: Gubancrom

Második olvasásra már jobban megfogott a történet, de még mindig kicsit túlságosan is dark volt nekem. A ház, Gubancrom, nagyon kedves nekem, kicsit a saját otthonomra emlékeztet. De voltak olyan részei, mint az a feneketlen pince is, amikor már már attól tartottam hogy le kell tennem a könyvet mert nem szeretném tovább olvasni. Vagy a fekete lyuk. Nos az a rész most is kísért. Szerintem bőven nem ifjúsági regény.
Silver nagyon jól kidolgozott karakter, és a történet is elképesztően okos és szépen felépített. De nagyon messze áll az én világomtól.

Antal_Zsuzsi>!
Jeanette Winterson: Gubancrom

Izgalmas, érdekes, lenyűgöző. Egyszerűen fantasztikus volt, nekem igazán tetszett.
Ebben a könyvben számomra minden meg volt, jobb nem is lehetett volna.

vikiniki2>!
Jeanette Winterson: Gubancrom

Kifejezetten szokatlan és nagyon ötletes ifjúsági könyv. Az időviharok és a bepillantás a nem túl biztató jövőbe, nagyon tetszett. Olvasmányos, a karakterek ábrázolása mesés és még akár az öcsémnek is felolvasnám. :)

bfg3 P>!
Jeanette Winterson: Gubancrom

Fura, zavaros, és furcsa módon összecsapottank tűnik, talán mert nagyon akar folytatódni. Ami viszont kifejezetten irritált, az a spoiler

oross>!
Jeanette Winterson: Gubancrom

háát vagy nem vagyok kvantumfizikus, vagy nem vagyok tinilány…vagy egyiksem. de nem az én regényem. egynek jó volt, de kíváncsi lennék egy tini véleményére.

timionthebranch P>!
Jeanette Winterson: Gubancrom

Jól indult, de a végére zavaros lett. Örültem volna, ha 100 oldallal rövidebb is.
De Jeanette Winterson néhány megfigyelése, mondata, humora miatt azért nem bánom.

blancanieve>!
Jeanette Winterson: Gubancrom

Kisgyerekként az egyik kedvenc ifjúsági regényem volt. Újra kéne olvasnom 20 éves fejjel is, de 8-9 évesen imádtam.


Népszerű idézetek

Uzsonna>!

Annyira rohanunk, hogy már az időt is magunkkal vonszoljuk. Manapság senkinek sincs ideje, csak gyerünk, gyerünk! Ez lett a vége: nem maradt időnk. Már az idő ideje is lejárt, ahogy annyi más dologé ezen a bolygón. A kőolajé, a vízé…

35. oldal

Sicc>!

Mindenki tudja, hogy a rádiók egyszerre sugározzák az adásaikat, de egy rádión egyszerre csak egy állomás állítható be. A valósággal pontosan ugyanez a helyzet, csak ezt senki sem fogja fel.

268. oldal

Uzsonna>!

A szerelem is gyorsabb a fénysebességnél.

247. oldal

Uzsonna>!

    És akkor, életében először Silver ráébredt, hogy az embernek néha olyan dolgokat is meg kell tennie, amelyek bonyolultak vagy veszélyesek. Olyanokat, amelyekhez egyáltalán nem fűlik a foga, de mégis megteszi, mert egy másik, nagyon fontos dolog függ azoktól.

26. oldal

theodora P>!

Egy nyári reggelen, hat óra negyvenöt perckor piros emeletes busz haladt át a londoni Waterloo hídon.

(első mondat)

Antal_Zsuzsi>!

Átlépte a fénysebességet; a szerelem sebességével repült felfelé.

224. oldal

Antal_Zsuzsi>!

A felnőttek folyton a pénz miatt aggódnak, és ez Silvernek nagyon furcsa volt. Ő úgy gondolta, nincs annál fontosabb, mint jóllakottan a tűz előtt olvasni.

77. oldal

Sicc>!

– Amit ma megehetsz, ne halaszd holnapra!
– Hozzám beszél?- kérdezte Silver.
– Én sem tudom, te sem tudod. A tudatlan könnyebben boldogul.
– Miért van ez a ház tele órákkal?
– Miért van a tenger tele hallal?
– Miért hord olyan nadrágot, amely csak a térdéig ér?
– Mert a lábam úgyis a talpamig ér.
– Zoknit és cipőt sem hord…
– Elmúlt nyolc óra. Se cipő, se zokni nyolc után! Vagy talán azt akarod, hogy elfussak?
– Elfutna, ha zokniban és cipőben lenne?
– Nyolc óra után igen, ezt mindenki tudja. Most pedig edd meg a vacsorádat és aludj! Fej vagy írás? – dobott fel egy pénzérmét Szimat.
– FEJ! – kiáltotta Silver.
– Ha fej: ablak, ha írás: ajtó – jelentette ki az inas.

53. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Christopher Paolini: Örökség
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda
Dan Krokos: Hamis emlékek
Charles Gilman: Démon tanár úr
Patrick J. Morrison: A Holló hatalmában
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka
Eva Ibbotson: Melyik boszorka?
Robert Paul Weston: Szörnyen Titkos Részleg
Eoin Colfer: Artemis Fowl és az elveszett kolónia
Victoria Schwab: Az Archívum