Vizsgálat ​egy minden gyanú fölött álló ország ügyében 2 csillagozás

Jean Ziegler: Vizsgálat egy minden gyanú fölött álló ország ügyében

1970-ben ​valóságos politikai vihart kavart Olaszországban Elio Petri világhírű filmje, a „Vizsgálat egy minden gyanú felett álló polgár ügyében”. Jean Ziegler „vizsgálata” nem kisebb hullámokat vert föl a svájci belpolitika vizein, majd a nyugat-európai olvasók körében.
A tekintélyes szociológus professzor a szocialista párt tevékeny tagja, a sokat szereplő parlamenti képviselő pamfletjében a Svájcot övező összes mítosz ellen indított frontális támadást.
Svájc az orgazdák nemzete – állítja –, a banktitok leple alatt menedéket ad a vérrel, fegyverrel és kábítószerrel szennyezett mindenfajta eredetű pénzeknek, a semlegesség és a „jótékonyság” hangzatos jelszavai mögött behatol a legszegényebb országokba is, hogy onnét is sápot húzzon, a svájci bankok urainak – a „gnómoknak” – tevékeny szerepük van a tőkés valuták megingásában, a „semleges” svájciak a világ fegyverkereskedelmének középpontjában állnak, a jó nevű svájci élelmiszer-monopóliumok az éhezőknek „segélyt”… (tovább)

Eredeti cím: Une Suisse au-dessus de tout soupçon

Eredeti megjelenés éve: 1976

>!
Kossuth, Budapest, 1977
172 oldal · ISBN: 9630909030 · Fordította: Nyilas Vera

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

SteelCurtain>!
Jean Ziegler: Vizsgálat egy minden gyanú fölött álló ország ügyében

Volt egy olyan sztereotípiám, mint alighanem szinte mindenki másnak, hogy a svájciak az óragyártáshoz és a bankszakmához értenek a legjobban. Esetleg a csokihoz, vagy a sajthoz. Netán a gépgyártáshoz, hegymászáshoz, vagy a síeléshez. Meg sem fordult a fejemben, hogy amihez valójában a legjobban értenek a svájciak, az valójában a sminkelés. Hihetetlenül profik ebben, mert a bohóc festett arcáról messziről lerí, hogy csak álca, ellenben a svájci smink oly visszafogott, s mégis elképesztően rafinált, hogy esküdni mernénk rá, hogy a lehető legtermészetesebb arcot látjuk. Barátságos tekintetű, értelmes, ugyanakkor mégis elmosódóan szürke ez az arc. Szép és megközelíthetetlen Szinte beleszerelmesedik az ember, noha az sugárzik róla, viselője kulturált, ámde végtelenül unalmas lény.
No ezt a sminket törölte le egyetlen mozdulattal Jean Ziegler.
És a smink alatt egy jól fejlett élősdit találunk, egy igazi szörnyeteget. A világ orgazdáját.
Több mint negyven éve keletkezett ez a mű, így a benne szereplő történetek mára már történelemmé szilárdultak. A helyzet azonban alapvetően azóta sem változott, legfeljebb egy újabb réteg smink került rá. Éppen ezért, ezt a könyvet még ekkora fáziskéséssel is érdemes elolvasni. Más helyszínekkel és más szereplőkkel, de a történetek ugyanazok maradnak.

6 hozzászólás

Népszerű idézetek

SteelCurtain>!

A Svájcba menekült tőke összegére vonatkozóan soha semmiféle számadatot nem közöltek. A Szövetségi Tanács azt állítja, hogy nem ismeri e csillagászati összegek legtöbbjének származási helyét és letéti helyeit. Ez érdekes politikai kérdést vet fel; vagy a svájci bankoknak nincs könyvvitelük, vagy a kormány nem tudja és nem akarja tudni, mi történik saját országában.

44. oldal

SteelCurtain>!

Az imperialista világrendszeren belül a svájci imperializmus az orgazda pótolhatatlan szerepét tölti be.

43. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Kell-e nekünk Európa?
Anthony De Jasay: Az állam
Vekerdy Tamás: Zsidó könyv
Norman G. Finkelstein: A holokauszt-ipar
Ferge Zsuzsa: Vágányok és vakvágányok a társadalompolitikában
Pokol Béla – Karácsony András: Paradigmák erőterében
Ralf Dahrendorf: A modern társadalmi konfliktus
Kovács János: Társadalompolitika / Szociálpolitika
Beran Ferenc (szerk.): A közjó az egyház társadalmi tanításában
Rácz József: A drogkérdésről – őszintén