Nyakigláb ​Apó / Kedves Ellenségem! (Nyakigláb Apó 1-2.) 31 csillagozás

Jean Webster: Nyakigláb Apó / Kedves Ellenségem! Jean Webster: Nyakigláb Apó / Kedves Ellenségem!

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

(NYAKIGLÁB ​APÓ) Judy Abbottnak mindig veszedelmesen élénk volt a képzelőtehetsége, de bármily merész volt is, az árvaházon kívülre, igazi családi otthonba nem tudta elrepíteni. A kifürkészhetetlen sors azonban kegyes, de titokzatos jótevővel áldja meg, aki segíti sorsa alakulását. Az ifjú lány csak Nyakigláb Apónak nevezi a rideg ismeretlent, s neki ír vidám és borongós, hosszú és összefirkantott leveleket az intézeti életről, vívódásairól, szerelméről és a sürgető kíváncsiságról, amely majd kifúrja az oldalát pártfogója kiléte iránt.
(KEDVES ELLENSÉGEM) Beszámolóiból alaposan megismerjük barátnőjét, Sallie McBride-ot, aki személyesen is bemutatkozik a második levélregényben. Ő Judynak számol be a felnőtt fiatal nő kudarcairól és győzelmeiről, hadakozásairól a szerelmesen önző vagy a morózus, de tiszteletre méltó férfiről. Miközben nem veszítjük el szemünk elől a már révbe ért Judyt, önfeledten átadhatjuk magunkat a szellemes, derűs, bizakodó és csipetnyi öniróniával… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1997
356 oldal · ISBN: 9635484941 · Fordította: Altay Margit, Borbás Mária · Illusztrálta: Jean Webster

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Jerusha Abbott (Judy)


Kedvencelte 12

Most olvassa 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

Csilla‿ P>!
Jean Webster: Nyakigláb Apó / Kedves Ellenségem!

Jót tett a lelkeknek ez a kedves, szívet melengető kis regény. Nyilván más jelentőséggel bír felnőtt fejjel olvasni, mint tízen évesként, de számomra ez a könyv = Mosolyalbum. :-)

Doro>!
Jean Webster: Nyakigláb Apó / Kedves Ellenségem!

Jean Webster belső derűje és szociális érzékenysége legyőzhetetlen. Diadalmaskodik téren és időn át.

6 hozzászólás
Márti25>!
Jean Webster: Nyakigláb Apó / Kedves Ellenségem!

Ezzel a könyvel kötöttem barátságot a levélregényekkel. Jean Webster derűje, humora mindig jót tesz a lelkemnek akárhányszor olvasom ezt a regényt.
A fiatal Judynak egy ismretlen jótevő által lehetősége nyílik megismerni az árvaház kívüli világot, néha humorosan, néha elég nehezen veszi a felnőtté válás akadályait. De persze a könyv végére rátalál a szerelem is.
Egyik kedvencem, biztosan újra olvasom még.

tschilla>!
Jean Webster: Nyakigláb Apó / Kedves Ellenségem!

Huppsz, az értékelésem miatt már nem 99%-os a könyv, csak 97%-os…. Tetszett, tetszett, de a végén már kicsit untam, tán az volt a hiba, hogy a két könyv egy kötetben van, és így a végére csömört kaptam.

Adri79>!
Jean Webster: Nyakigláb Apó / Kedves Ellenségem!

Lélekemelő kis levélregények, bájos humorral és néha meglepően komoly gondolatokkal. A depressziós őszi napok igazi ellenszere :-)

PuPilla>!
Jean Webster: Nyakigláb Apó / Kedves Ellenségem!

Na végre felkerült újra ez a verzió is… Nekem ebben a duplakiadásban van meg. Imádtam kislánykoromban! A levélregénnyel való első megismerkedésem volt, faltam a sorait, és teli van jó kis illusztrációkkal. Újra fogom olvasni :)

Vörös_Édua IP>!
Jean Webster: Nyakigláb Apó / Kedves Ellenségem!

A Hosszúlábú apu (My Daddy Long Legs) című rajzfilmadaptáció hatására olvastam el. Bár már tudtam, mi lesz a vége, szórakoztató volt a könyv. Nem egy nagy durranás (a folytatást, a „Kedves ellenségem”-et, már nem bírtam végigolvasni), de érdekes volt olvasni az „eredeti” szöveget. (Kissé lefárasztott a levélregény forma).
Tetszett a könyv, de ezúttal a rajzfilm (az 1990-es japán sorozat) jobban megfogott, elég jó magyar szinkron is készült hozzá.

1 hozzászólás
Szodalit>!
Jean Webster: Nyakigláb Apó / Kedves Ellenségem!

Nagyon kedves, régies mese. Judy Abbott levelei által végig követhetjük élete egyik legfontosabb szakaszát, amikor 17 hosszú év után végre kikerül az árvaházból és egyetemre küldi egy a lány által ismeretlen jótevő. Mivel csak az árnykápét látta egyszer az őt gondjai alá vevő férfinek, elnevezi Nyakigláb Apónak. Az egyetemen barátokra és szeretetre lel. Megtapasztalhatja azt, hogy milyen ˝élni˝. Sőt később rátalál a szerelemre is. De, hogy ki nyakigláb apó? Ezt csak azok tudják, akik végigkövetik Judy kalandjait. Ajánlom mindenki figyelmébe.

Lornka>!
Jean Webster: Nyakigláb Apó / Kedves Ellenségem!

Többször olvasós, hangosan felröhögős, végig mosolygós,klassz történetek. Kedves , életrevaló szereplők (Judy, Sallie).


Népszerű idézetek

Adri79>!

Rájöttem az igazi boldogság titkára, Apókám és ez az, hogy az ember a jelenben éljen. Ne bánkódjék a múlton, ne építsen túlságosan a jövőre, de élvezze és használja ki a jelent.

104. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jerusha Abbott (Judy)

Hasonló könyvek címkék alapján

R. J. Palacio: Az igazi csoda
Szabó Magda: Abigél
Lily Archer: Mérgezett Almák
G. Szabó Judit: A Madárijesztő-ház
Karen McCombie: Randi, buli és a papa titka
L. M. Montgomery: Anne új vizekre evez
Meggin Cabot: A fiú a házból
Kate Douglas Wiggin: Becky sorsa
Anna Godbersen: Luxe girl 2. – Pletykák
L. M. Montgomery: Pat úrnő