Értékelések 108

Gabriella_Balkó >!
Jean Webster: Kedves Ellenségem!

Nem teljesen ragadott magával a történet, valószínűleg ezért is haladtam vele olyan lassan (300 oldal ifjúsági regényt majd 2 hétig olvasni?!). Egyes gondolatokat már túlnőtte a kor (férjes asszony nem dolgozik, stb.), de azért érdekes volt olvasni az árvaház életéről. Az első kötetet nagyon régen olvastam, nem emlékszem rá.
Könnyed olvasmánynak megfelel.

>!
Móra, Budapest, 1989
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631165396 · Fordította: Borbás Mária · Illusztrálta: Jean Webster
Maryse>!
Jean Webster: Kedves Ellenségem!

Alapjában véve ez egy nagyon kedves, vicces, és szórakoztató történet, egy apró pillantás a világháború előtti amerikai életre. A pozitívumok mellett nagyon sok furcsa, elavult vagy ellenszenves nézet is hangot kap benne. Még nem olvastam, pedig előzménye a Nyakigláb Apó nagy kedvencem. A főszereplőt – Sallie McBride az első könyvben nem volt jelentős szereplő – itt Judy, (a Nyakigláb apó hősnője) meggyőzi, hogy vállalja el az árvaház vezetésének feladatát, ahol Judy is felnőtt. Sallie megfogadja, hogy ez csak átmeneti, mert más tervei vannak az életére. Van is néhány éleslátó, határozott megjegyzése, véleménye az életről, az anyaságról, a nemi szerepekről és az elvárásokról, a vallásról, az önkéntességről, a nemek közötti egyenlőségről stb.
Sallie vicces és magával ragadó, nyitott, lelkes, bátor, és modern nő. Határozottan fejlődik, változik a történet során. Szerettem olvasni az árvaházról, az ott élő gyermekek és munkavállalók életéről, Sallie hősies erőfeszítéseiről. Célja, hogy a gyermekek élete boldog legyen, és felkészítse őket a való világban való eligazodásra amikor majd elhagyják az intézményt.
Levélregény, Sallie leveleinek több címzettje van és érdekes látni, hogyan változik és fejlődik a stílusa és mit mond el és mit hagy ki belőlük.
Pozitívum, hogy a mű támogatja a feminizmust. A Nyakigláb apó a nők oktatáshoz való jogára koncentrál, ez pedig a nők függetlenség felé vezető útjáról, és a saját helyüknek a társadalomban történő megtalálásáról szól.
Megtudhatjuk azt is, hogyan gondolkodtak az emberek a mentális betegségekről és fogyatékosságról.
Megjelenik az eugenika / eugenetika, társadalomfilozófiai irányzat, és az azzal kapcsolatos nézőpont, a körülötte levő vita, ami bizonyára izgalmasnak és időszerűnek tűnt a könyv írásakor. A 20. század eleji elméletek és gyakorlatok sokkolóak és kegyetlenek mai normák szerint.
Sallie alakját megkedveltem, megtanulja, hogyan váljon egyre függetlenebbé és bátrabbá, önállóbbá.

Hirdetés
Renkou >!
Jean Webster: Kedves Ellenségem!

Tetszett ez a kötet is, bár annyira nem nyűgözött le, mint az első kötet.
Sallie kedvelhető főszereplő, valahol picit komolyabb, mint Judy volt, de ugyanolyan kis naiv. Szerintem édesek voltak a levelei, nagyszerű kikapcsolódás volt olvasni őket.
Mindenképp beszerzem majd ezt a kötetet is valamikor.

Maëlle>!
Jean Webster: Kedves Ellenségem!

Teljesen kifogytam a szavakból ,olyan jól esett most-bár először is.Sokkal élvezetesebb,mint Judy története.Nagy hálával tartozik az emberiség Websternek ,amiért megírta ezeket,de főleg ezt a történetet.Sallie sokkal rokonszenvesebb sok dolog miatt irigylésre méltó-én nem tudnék árvaházat így vezetni.Ráadásul cicával az ölemben fejeztem be az olvasást. :)Gordon önző beképzelt, lekicsinylő férfi.Én Sallie helyében azért spoiler.Nem pedig más okból.Szerintem a barátnőjének nem írt le mindent a vége előtt sem.Hisz ha augusztus óta spoiler,biztos korábban is érzett valamit,a nagy esemény után mindenképp .Robin is a szívem csücske volt ,elejétől fogva.Judyékról jó volt megtudni,hogy alakul az életük és Juliáról is szívesen olvastam volna akár említés szintjén is,hisz spoiler.Sajnálom,hogy az ő életéről nincs ilyen levélregény ,pedig örömmel tudtam volna meg róla is többet.Sokkal részletesebb,sokkal eseménydúsabb a könyv előzményénél .Nagyon ajánlom.

>!
Móra, Budapest, 1989
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631165396 · Fordította: Borbás Mária · Illusztrálta: Jean Webster