89. legjobb gyermek- és ifjúsági irodalom könyv a molyok értékelése alapján

Kedves ​Ellenségem! (Nyakigláb Apó 2.) 220 csillagozás

Jean Webster: Kedves Ellenségem! Jean Webster: Kedves Ellenségem!

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Mi nehezebb? Száztizenhárom árva gondját viselni, egy árvaházat eligazgatni minden szakmai tapasztalat nélkül – avagy puhára főzni, mosolyra fakasztani egy mogorva, goromba, ámde tiszteletre méltó skót orvost?
Nos, ennek csak Sallie McBride, e „kétfrontos” küzdelem szenvedő alanya a megmondhatója. Szerencsére kudarcairól, győzelmeiről rendszeresen tájékoztatja legjobb barátnőjét, Judyt, az immár révbe ért egykori árvaházi növendéket. A szellemes, derűs, bizakodó, és csipetnyi öniróniával fűszerezett levélregényt tini olvasók és mamák egyaránt élvezettel forgathatják.

Üde olvasmány.
Mindenkinek, aki kedveli L. M. Montgomery, Jane Austen írásait. És az ő lányaiknak, anyukáiknak.

A kismama címmel is megjelent.

Eredeti mű: Jean Webster: Dear Enemy

Eredeti megjelenés éve: 1915

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Lányszoba, Csíkos könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2007
264 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639708761 · Fordította: Borbás Mária
>!
Móra, Budapest, 1989
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631165396 · Fordította: Borbás Mária · Illusztrálta: Jean Webster

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Jerusha Abbott (Judy) · Dr. Robin McRae (Sandy) · Jervis Pendleton · Sallie McBride · Rosszcsontpeti · Gordon Hallock


Kedvencelte 44

Most olvassa 4

Várólistára tette 73

Kívánságlistára tette 32


Kiemelt értékelések

>!
csillagka P
Jean Webster: Kedves Ellenségem!

Amikor rátaláltam a Nyakigláb Apóra, nem értettem hogyan marad ki addig az életemből. Egyszerűen elbűvölt, nem tudtam vele betelni, és valahogy tartottam a második résztől. Féltem nem ismétlődik meg a csoda, amit tőle kaptam. Hát nem is ismétlődött, ez a könyv más, sokkal keményebb, sokkal elgondolkoztatóbb. Judy története minden rossz ellenére is igaz tündérmese, Hófehérke, Hamupipőke méltó utódja, a szenvedése csak a későbbi csoda előzménye.
Salliet teljesen más fából faragták, eltökélte, akaratos, karakán hölgy aki a tűzön át is véghezviszi amit eltervez. Sokkal több valós problémát vett fel ez a könyv, szinte hihetetlen, hogy kerek száz éves.( Boldog könyvszüli napot!) Legalább a felét letagadhatná.
Volt amivel nem értettem egyet, volt amin már túlhaladott a történelem, de az út jó, akkor is ha mesének kicsit túlgondolós.
Nyakigláb Apó egy igazi egy délutános kaland, Kedves Ellenségem! kicsit több, azért nagyon jó lenne még valamit olvasni Jean Webstertől, mert a stílusát kimondottan megkedveltem.

1 hozzászólás
>!
bagie P
Jean Webster: Kedves Ellenségem!

5* mert mi más lehetne :)
Másfél éve itt megígértem, hogy hamarosan előveszem ezt a második kötetet, hogy megtudjam mi is lett Judy sorsa. Jobb később, mint soha…
Nyakigláb Apó története 2016/novemberében nagyon jól esett: jó volt egy kislány leveleit olvasgatni és gyereknek / gyerekesnek lenni.
A folytatásban Judy felnőtt, és egy árvaház tulajdonosa Apóval együtt, amelynek vezetésére barátnőjét Sallie McBride-ot bízzák meg. E kötetben ő írja a leveleket – amelynek címzettjei: Judy, Dr.Robin McRae – spoiler, az udvarló… 300 levél, rajzokkal … és mindent megtudhatunk egy 100+ gyereket befogadó árvaház örömeiről, gondjairól, gyerekeiről, dolgozóiról…
Nem annyira gyerekes ez a rész, itt már azért egy felnőtt lány, akinek sok mindennel meg kell küzdenie, írja a sorokat… de jó elmerülni ezekben a sorokban.
Kell néha egy-egy ilyen könyv!
Kedves @kulturmosoly ismét csak megköszönni tudom, hogy közel 3 éve a születésnapomon megajándékoztál ezzel a két könyvvel, ami nekem a gyerek-/ifjúkoromból kimaradt…de most is nagyon sok örömet okoztak!

>!
BridgeOlvas I
Jean Webster: Kedves Ellenségem!

Drága barátném!

Háromszáz leveled, tíz rajzod és öt táviratod megérkezett. Fogadd alázatos bocsánatkérésemet, amiért olyan sokáig nem hallattam magamról – tudom, tudom, nem ezt érdemli az ember egyik legrégibb barátja, és ha neked százhét árva mellett van időd leveleket írni, akkor nekem is sikerülnie kellene. De Sallie, ismersz: tudod, hogy sokkal jobban szeretek levelet kapni, mint írni, és képzeld el, mióta megismerkedtünk, hozzánk is rendszeresen jár a postás, bizony! Bár olyan levelet, mint te és Judy, senki nem ír, de panaszra nincs okom.

De Sallie, azt ugye tudod, hogy mindig is olyan szerettem volna lenni, mint te? Mostanáig bennem se tudatosult egészen, de most már egészen biztos vagyok benne, hogy így van. Bár vörös haj, pisze orr és ír örökség tekintetében nem vehetem fel veled a versenyt, azért igyekszem.
Most szaladok, de remélem, mihamarabb újra hallok felőled! Sok szeretettel ölel barátnéd: Bridge.

Ui. Üdvözlöm a doktort.

5 hozzászólás
>!
Little_Sunshine P
Jean Webster: Kedves Ellenségem!

Igazán jól szórakoztam. Kedves, bűbájos és vicces is. Kicsit Anne Shirley-re emlékeztetett, nem csak a vörös haj miatt, hanem a stílusa miatt is, Sallie-vel biztos jó barátnők lennének. :)
Akik gyerekekkel foglalkoznak, nekik kötelező olvasmány! ;)

>!
Szamღca
Jean Webster: Kedves Ellenségem!

Hat ez valami imadnivalo volt! Nagyon tetszett az elso soratol az utolsoig! Nagyon edesek voltak a tortenetek a gyerekekrol; sokszor konnyeket csaltak a szemembe, sokszor megmosolyogtattak. Nagyon tetszett a fohosno szemelyiseg fejlodese…. egy lenyegeben elkenyeztetett kisasszonybol felnott ertelmes, lelkiismeretes, erzekeny nove. Nagyon tetszett az egesz otthon leirasa, magam elott lattam az atalakitasokat a valtoztatasokat…. ahogy egyre inkabb gyermekkozpontuva valt…. Volt benne egy csipetnyi romantika….
Tokeletes kikapcsolodas; lelekmelegito olvasmany.

>!
rafaelo0824
Jean Webster: Kedves Ellenségem!

Egy vidám, érdekes történet egy tulajdonképpen tök szomorú dologról. Szörnyű belegondolni, hogy abban az időben micsoda árvaházak voltak, de nagyon tetszett, ahogy Sallie és Sandy megváltoztatták ennek a százakárhány gyereknek (és ki tudja mennyinek a jövőben…) életét. Imádtam a leveleket, és hogy sok minden kiderül Judyról és Jervisről is.

>!
annie55
Jean Webster: Kedves Ellenségem!

Aranyos, kedves történetről van szó, de sajnos nem ragadott úgy magával, mint korábban a Nyakigláb Apó. Sallie története nem volt csupa móka és kacagás, ettől függetlenül jól szórakoztam olvasás közben. Tipikus lányregény, ami jót tesz az ember lelkének.
Bővebben: http://anniekonyvesblogja.blogspot.co.at/2016/04/jean-w…

>!
PTJulia P
Jean Webster: Kedves Ellenségem!

Kamaszkorom egyik nagy kedvence. Egyszerűen odavoltam Judyért és Jervisért, sajnáltam, hogy róluk annyira sokat nem tudtam meg, csak azt, hogy annyira, de annyira jó nekik, mert boldogok! De persze Sally történetét is nagyon élveztem.
Így, felnőtt fejjel olvasva helyenként elborzaszt a világképe, de meg kell érteni, hogy ez egy száz évvel ezelőtt íródott könyv, így a száz évvel ezelőtti nézeteket hordozza magán. Az lenne furcsa, ha ez másként lenne.

2 hozzászólás
>!
mókamanó
Jean Webster: Kedves Ellenségem!

Teljesen elbűvöl az írónő. Gyorsan meg is néztem mikor írta ezt a regényt.
Megállapításaim:
1. Nagyon aktuális manapság is a mű. (talán egyetlen gondolat nem tetszett, de lehet, csak nem értelmezten megfelelően).
2. Kötelező olvasmány lenne az általam kormányolt országban, azok számára, akik árvazházakkal, hátrányos helyzetű gyerekek oktatásával foglalkoznak.
3. Nagyon érdekelne az írónő életrajza stb., ha valaki tud segíteni, előre is köszönöm.
:):)

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
worsi ASP

Minél többet tanulmányozom a férfiakat, annál jobban megszilárdul az a meggyőződésem, hogy mindegyikben egy kölyök lakik, csak olyan nagyra nőtt, hogy már nem lehet elfenekelni.

101. oldal (Könyvmolyképző, 2007)

4 hozzászólás
>!
Little_Sunshine P

Mint a szarvas kívánkozik a folyóvizekre, kívánkozik az én lelkem az almás lepényre!

43. oldal

>!
ddani

Szívből óhajtom, bárcsak az egerek, kígyók, békák és giliszták ne volnának hordozhatóak. Sose lehet tudni, mi lappang egy ártatlan képű gyermek zsebében.

149. oldal

>!
K_Maria P

Magának akkor kellett volna élnie, amikor minden ember a maga külön barlangjában lakott, a maga külön hegyén.

>!
Zsanó

A rosszat tövestül kitépni, mielőtt a jót elültetnénk, keserves munka.

75. oldal (Könyvmolyképző )

>!
Zsanó

Hát nem mókás, hogy a legrendesebb férfiak gyakran a legsilányabb nőt veszik el, a legrendesebb nőknek meg silány férj jut? Azt hiszem épp a rendességük miatt annyira elvakultak és gyanútlanok.

160. oldal (Könyvmolyképző)

>!
Gitta_Bry

Sajnos alighanem igazad van: női fortély, nagy hűhóval megbocsátani a férfinak, azután az idők végtelenségéig másról se beszélni neki. Tudod, Gordon, nekem valójában fogalmam sincs róla, mit jelent az, hogy „megbocsátani”. Nem foglalhatja magában a „feledés”-t, az ugyanis fiziológiai folyamat, és nem függ az akarattól. Mindannyiunknak van egy csokorra való emlékünk, amitől boldogan megszabadulnánk, de valahogy épp ezek a legragaszkodóbb természetűek. Ha a „megbocsátás” annyit jelent: megígérem, hogy többet nem beszélek valamiről – nos, ezt kétségtelenül meg tudom tenni. De nem mindig okos dolog, magunkba fojtani egy kellemetlen emléket. Ott forr, erjed a mélyben, és átjárja az embert, akár a méreg.

(Január 1.)

>!
Sozora

Szokásos vizsgálatunk első lépéseként elküldtünk egy referencia-űrlapot a germantowni lelkésznek – ott laknak ugyanis J.F.B.-ék.
Van-e birtoka?
Rendesen fizeti-e a számláit?
Nem bántalmazza-e az állatokat?
Jár-e templomba?
Szokott-e veszekedni a feleségével? És még tucatnyi pimasz kérdés.
A jelek szerint jó humorú lelkészre bukkantunk. Nem körmölt részletes választ valamennyi kérdésre, hanem átlósan ezt írta a kérdőívre: „Nem bánnám, ha engem kívánnának örökbe fogadni!”

190. oldal

>!
AniTiger MP

Ha nem harcolok ellene minden erőmmel, még a végén eléritek célotokat, és hasznos embert faragtok belőlem.

183. oldal (Móra, 1989)

>!
valdezier

Ritkán töltöm álmatlanul az éjszakát, de ha mégis, akkor megváltom a világot. Nem fura, mennyivel élénkebben jár az ember agya, ha ébren fekszik a sötétben?

207. oldal


A sorozat következő kötete

Nyakigláb Apó sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

R. J. Palacio: Az igazi csoda
Jeff Kinney: Egy ropi naplója – Pechszéria
Laura Ingalls Wilder: Almanzo, a farmerfiú
Ransom Riggs: Üresek városa
Szegedy Ila: Jutkából Judit lesz
Cathy Cassidy: Mályvacukor égbolt
Kate Douglas Wiggin: Becky sorsa
Alena Santarová: Kata, Katrin, Katinka
Altay Margit: Az ötösfogat
Karin Michaelis: Bibi