Kedves Ellenségem! (Nyakigláb Apó 2.) 312 csillagozás

Mi nehezebb? Száztizenhárom árva gondját viselni, egy árvaházat eligazgatni minden szakmai tapasztalat nélkül – avagy puhára főzni, mosolyra fakasztani egy mogorva, goromba, ámde tiszteletre méltó skót orvost?
Nos, ennek csak Sallie McBride, e „kétfrontos” küzdelem szenvedő alanya a megmondhatója. Szerencsére kudarcairól, győzelmeiről rendszeresen tájékoztatja legjobb barátnőjét, Judyt, az immár révbe ért egykori árvaházi növendéket. A szellemes, derűs, bizakodó, és csipetnyi öniróniával fűszerezett levélregényt tini olvasók és mamák egyaránt élvezettel forgathatják.
Üde olvasmány.
Mindenkinek, aki kedveli L. M. Montgomery, Jane Austen írásait. És az ő lányaiknak, anyukáiknak.
A kismama címmel is megjelent.
Eredeti megjelenés éve: 1915
Kiadói ajánlás: 10 éves kortól · Tagok ajánlása: 13 éves kortól
A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Lányszoba Könyvmolyképző · Csíkos könyvek Móra
Jerusha Abbott (Judy) · Jervis Pendleton · Sallie McBride · Dr. Robin McRae (Sandy) · Rosszcsontpeti · Gordon Hallock

Amikor rátaláltam a Nyakigláb Apóra, nem értettem hogyan marad ki addig az életemből. Egyszerűen elbűvölt, nem tudtam vele betelni, és valahogy tartottam a második résztől. Féltem nem ismétlődik meg a csoda, amit tőle kaptam. Hát nem is ismétlődött, ez a könyv más, sokkal keményebb, sokkal elgondolkoztatóbb. Judy története minden rossz ellenére is igaz tündérmese, Hófehérke, Hamupipőke méltó utódja, a szenvedése csak a későbbi csoda előzménye.
Salliet teljesen más fából faragták, eltökélte, akaratos, karakán hölgy aki a tűzön át is véghezviszi amit eltervez. Sokkal több valós problémát vett fel ez a könyv, szinte hihetetlen, hogy kerek száz éves.( Boldog könyvszüli napot!) Legalább a felét letagadhatná.
Volt amivel nem értettem egyet, volt amin már túlhaladott a történelem, de az út jó, akkor is ha mesének kicsit túlgondolós.
Nyakigláb Apó egy igazi egy délutános kaland, Kedves Ellenségem! kicsit több, azért nagyon jó lenne még valamit olvasni Jean Webstertől, mert a stílusát kimondottan megkedveltem.

Hogy ez megint mennyire aranyos, szívbe markoló és édes történet volt! ♥♥♥♥
Vicces és humoros, ahol kell (az árvák akcióitól néha potyogtak a könnyeim, annyira nevettem), de néha a maga szomorú és komoly mondanivalójával elgondolkodtatott… Az árvaházi mindennapokat – Jean Webster tollából – mindenkinek meg kell ismernie, Rosszcsontpeti, Sadie Kate és a többiek garantáltan lenyűgözik az embert :)
Igazi lányregény, méltó folytatása Nyakigláb apónak!

Ha lehet, ez még jobban tetszett, mint az első kötet. Teljes gőzzel folyik az árvaházban az élet. Színes epizódok, váratlan helyzetek, rosszcsont gyerekek gondoskodnak arról, hogy egy pillanatig se legyen unalmas a történet.
A sebtében kinevezett igazgató nő pedig forradalmian új ötleteivel, a saját korában felháborítónak minősülő bátorságával, modern gondolkodásával hamar belopja magát az olvasók szívébe. Bár a regény az ifjú korosztálynak íródott, azt gondolom felnőtt fejjel sokkal inkább megérthetjük sziporkázó humorát, mai korunknak is szóló, minden időben aktuális üzenetét. Ajánlom azoknak, akik szeretik a gyerekeket és felhőtlen szórakozásra vágynak.

5* mert mi más lehetne :)
Másfél éve itt megígértem, hogy hamarosan előveszem ezt a második kötetet, hogy megtudjam mi is lett Judy sorsa. Jobb később, mint soha…
Nyakigláb Apó története 2016/novemberében nagyon jól esett: jó volt egy kislány leveleit olvasgatni és gyereknek / gyerekesnek lenni.
A folytatásban Judy felnőtt, és egy árvaház tulajdonosa Apóval együtt, amelynek vezetésére barátnőjét Sallie McBride-ot bízzák meg. E kötetben ő írja a leveleket – amelynek címzettjei: Judy, Dr.Robin McRae – spoiler, az udvarló… 300 levél, rajzokkal … és mindent megtudhatunk egy 100+ gyereket befogadó árvaház örömeiről, gondjairól, gyerekeiről, dolgozóiról…
Nem annyira gyerekes ez a rész, itt már azért egy felnőtt lány, akinek sok mindennel meg kell küzdenie, írja a sorokat… de jó elmerülni ezekben a sorokban.
Kell néha egy-egy ilyen könyv!
Kedves @kulturmosoly ismét csak megköszönni tudom, hogy közel 3 éve a születésnapomon megajándékoztál ezzel a két könyvvel, ami nekem a gyerek-/ifjúkoromból kimaradt…de most is nagyon sok örömet okoztak!

Drága barátném!
Háromszáz leveled, tíz rajzod és öt táviratod megérkezett. Fogadd alázatos bocsánatkérésemet, amiért olyan sokáig nem hallattam magamról – tudom, tudom, nem ezt érdemli az ember egyik legrégibb barátja, és ha neked százhét árva mellett van időd leveleket írni, akkor nekem is sikerülnie kellene. De Sallie, ismersz: tudod, hogy sokkal jobban szeretek levelet kapni, mint írni, és képzeld el, mióta megismerkedtünk, hozzánk is rendszeresen jár a postás, bizony! Bár olyan levelet, mint te és Judy, senki nem ír, de panaszra nincs okom.
De Sallie, azt ugye tudod, hogy mindig is olyan szerettem volna lenni, mint te? Mostanáig bennem se tudatosult egészen, de most már egészen biztos vagyok benne, hogy így van. Bár vörös haj, pisze orr és ír örökség tekintetében nem vehetem fel veled a versenyt, azért igyekszem.
Most szaladok, de remélem, mihamarabb újra hallok felőled! Sok szeretettel ölel barátnéd: Bridge.
Ui. Üdvözlöm a doktort.

Eleinte úgy gondoltam kevésbé fog tetszeni, mint az első rész, de ahogy haladt a történet és Sally egyre jobban az árvaház része lett és a jelleme is nagyon sokat fejlődött, engem is egyre jobban magával ragadott. A végét kicsit összecsapottnak éreztem, Sally és a doki kapcsolatának rendezéséről jó lett volna még néhány levelet olvasni, de ettől függetlenül is öt csillag, mert számomra van olyan, mint az első rész. Kedves, léleksimogató olvasmány.

Hat ez valami imadnivalo volt! Nagyon tetszett az elso soratol az utolsoig! Nagyon edesek voltak a tortenetek a gyerekekrol; sokszor konnyeket csaltak a szemembe, sokszor megmosolyogtattak. Nagyon tetszett a fohosno szemelyiseg fejlodese…. egy lenyegeben elkenyeztetett kisasszonybol felnott ertelmes, lelkiismeretes, erzekeny nove. Nagyon tetszett az egesz otthon leirasa, magam elott lattam az atalakitasokat a valtoztatasokat…. ahogy egyre inkabb gyermekkozpontuva valt…. Volt benne egy csipetnyi romantika….
Tokeletes kikapcsolodas; lelekmelegito olvasmany.

Judy megkéri Salliet régi osztálytársát ,hogy vezesse az árvaházat. A leveleket most Judynak és a skót doktornak Mc Rae-nek címezve olvashatjuk. Sallie mint gazdag lány nehezen fogadja el a megbízást de lassan a szívéhez nőnek a kis árvák.Sallie jellemfejlődését követhetjük a történet során. A mogorva doktor és Sallie kapcsolata lassan épül fel . Aranyos bájos könyv. A Nyakigláb Apó jobban tetszett. Könnyed kis olvasmány volt. Vicces és bájos volt ,kikapcsolt.

Méltó folytatása az első résznek. Kicsit furcsálltam, hogy nem spoiler, de így is pörögtek a lapok, letehetetlen volt. Nagyon jó volt a felépítése, ahogy végig figyelhettük, hogyan spoiler meg az otthon, hogyan alakulnak át a spoiler. Sok gyereknek jó példát mutathatna, ha ez is bekerülne a kötelezők közé. Ezt is szerettem és hiányzik, hogy nincs folytatása, kíváncsi lettem volna, hogyan alakul minden tovább… S ne feledjük szeretettel sokkal több mindent elérhetünk…

Sajnos alighanem igazad van: női fortély, nagy hűhóval megbocsátani a férfinak, azután az idők végtelenségéig másról se beszélni neki. Tudod, Gordon, nekem valójában fogalmam sincs róla, mit jelent az, hogy „megbocsátani”. Nem foglalhatja magában a „feledés”-t, az ugyanis fiziológiai folyamat, és nem függ az akarattól. Mindannyiunknak van egy csokorra való emlékünk, amitől boldogan megszabadulnánk, de valahogy épp ezek a legragaszkodóbb természetűek. Ha a „megbocsátás” annyit jelent: megígérem, hogy többet nem beszélek valamiről – nos, ezt kétségtelenül meg tudom tenni. De nem mindig okos dolog, magunkba fojtani egy kellemetlen emléket. Ott forr, erjed a mélyben, és átjárja az embert, akár a méreg.
(Január 1.)
![]() | Nyakigláb Apó sorozat · Összehasonlítás |
- Alphonse Daudet: Numa Roumestan
- Baskircsev Mária: Baskircsev Mária naplója I-II.
- Charles Darwin: A fajok eredete
- Edgar Allan Poe: Az Usher-ház vége