Kedves ​Ellenségem! (Nyakigláb Apó 2.) 246 csillagozás

Jean Webster: Kedves Ellenségem! Jean Webster: Kedves Ellenségem!

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Mi nehezebb? Száztizenhárom árva gondját viselni, egy árvaházat eligazgatni minden szakmai tapasztalat nélkül – avagy puhára főzni, mosolyra fakasztani egy mogorva, goromba, ámde tiszteletre méltó skót orvost?
Nos, ennek csak Sallie McBride, e „kétfrontos” küzdelem szenvedő alanya a megmondhatója. Szerencsére kudarcairól, győzelmeiről rendszeresen tájékoztatja legjobb barátnőjét, Judyt, az immár révbe ért egykori árvaházi növendéket. A szellemes, derűs, bizakodó, és csipetnyi öniróniával fűszerezett levélregényt tini olvasók és mamák egyaránt élvezettel forgathatják.

Üde olvasmány.
Mindenkinek, aki kedveli L. M. Montgomery, Jane Austen írásait. És az ő lányaiknak, anyukáiknak.

A kismama címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1915

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Lányszoba, Csíkos könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
264 oldal · ISBN: 9789632458526 · Fordította: Altay Margit, Borbás Mária
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
264 oldal · ISBN: 9789632458519 · Fordította: Altay Margit, Borbás Mária
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2007
264 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639708761 · Fordította: Borbás Mária

1 további kiadás


Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Jerusha Abbott (Judy) · Dr. Robin McRae (Sandy) · Jervis Pendleton · Sallie McBride · Rosszcsontpeti · Gordon Hallock


Kedvencelte 51

Most olvassa 2

Várólistára tette 76

Kívánságlistára tette 35


Kiemelt értékelések

csillagka P>!
Jean Webster: Kedves Ellenségem!

Amikor rátaláltam a Nyakigláb Apóra, nem értettem hogyan marad ki addig az életemből. Egyszerűen elbűvölt, nem tudtam vele betelni, és valahogy tartottam a második résztől. Féltem nem ismétlődik meg a csoda, amit tőle kaptam. Hát nem is ismétlődött, ez a könyv más, sokkal keményebb, sokkal elgondolkoztatóbb. Judy története minden rossz ellenére is igaz tündérmese, Hófehérke, Hamupipőke méltó utódja, a szenvedése csak a későbbi csoda előzménye.
Salliet teljesen más fából faragták, eltökélte, akaratos, karakán hölgy aki a tűzön át is véghezviszi amit eltervez. Sokkal több valós problémát vett fel ez a könyv, szinte hihetetlen, hogy kerek száz éves.( Boldog könyvszüli napot!) Legalább a felét letagadhatná.
Volt amivel nem értettem egyet, volt amin már túlhaladott a történelem, de az út jó, akkor is ha mesének kicsit túlgondolós.
Nyakigláb Apó egy igazi egy délutános kaland, Kedves Ellenségem! kicsit több, azért nagyon jó lenne még valamit olvasni Jean Webstertől, mert a stílusát kimondottan megkedveltem.

1 hozzászólás
Madama_Butterfly>!
Jean Webster: Kedves Ellenségem!

Hogy ez megint mennyire aranyos, szívbe markoló és édes történet volt! ♥♥♥♥
Vicces és humoros, ahol kell (az árvák akcióitól néha potyogtak a könnyeim, annyira nevettem), de néha a maga szomorú és komoly mondanivalójával elgondolkodtatott… Az árvaházi mindennapokat – Jean Webster tollából – mindenkinek meg kell ismernie, Rosszcsontpeti, Sadie Kate és a többiek garantáltan lenyűgözik az embert :)
Igazi lányregény, méltó folytatása Nyakigláb apónak!

bagie P>!
Jean Webster: Kedves Ellenségem!

5* mert mi más lehetne :)
Másfél éve itt megígértem, hogy hamarosan előveszem ezt a második kötetet, hogy megtudjam mi is lett Judy sorsa. Jobb később, mint soha…
Nyakigláb Apó története 2016/novemberében nagyon jól esett: jó volt egy kislány leveleit olvasgatni és gyereknek / gyerekesnek lenni.
A folytatásban Judy felnőtt, és egy árvaház tulajdonosa Apóval együtt, amelynek vezetésére barátnőjét Sallie McBride-ot bízzák meg. E kötetben ő írja a leveleket – amelynek címzettjei: Judy, Dr.Robin McRae – spoiler, az udvarló… 300 levél, rajzokkal … és mindent megtudhatunk egy 100+ gyereket befogadó árvaház örömeiről, gondjairól, gyerekeiről, dolgozóiról…
Nem annyira gyerekes ez a rész, itt már azért egy felnőtt lány, akinek sok mindennel meg kell küzdenie, írja a sorokat… de jó elmerülni ezekben a sorokban.
Kell néha egy-egy ilyen könyv!
Kedves @kulturmosoly ismét csak megköszönni tudom, hogy közel 3 éve a születésnapomon megajándékoztál ezzel a két könyvvel, ami nekem a gyerek-/ifjúkoromból kimaradt…de most is nagyon sok örömet okoztak!

Porcsinrózsa>!
Jean Webster: Kedves Ellenségem!

Ha lehet, ez még jobban tetszett, mint az első kötet. Teljes gőzzel folyik az árvaházban az élet. Színes epizódok, váratlan helyzetek, rosszcsont gyerekek gondoskodnak arról, hogy egy pillanatig se legyen unalmas a történet.
A sebtében kinevezett igazgató nő pedig forradalmian új ötleteivel, a saját korában felháborítónak minősülő bátorságával, modern gondolkodásával hamar belopja magát az olvasók szívébe. Bár a regény az ifjú korosztálynak íródott, azt gondolom felnőtt fejjel sokkal inkább megérthetjük sziporkázó humorát, mai korunknak is szóló, minden időben aktuális üzenetét. Ajánlom azoknak, akik szeretik a gyerekeket és felhőtlen szórakozásra vágynak.

BrigiHudacsko I>!
Jean Webster: Kedves Ellenségem!

Drága barátném!

Háromszáz leveled, tíz rajzod és öt táviratod megérkezett. Fogadd alázatos bocsánatkérésemet, amiért olyan sokáig nem hallattam magamról – tudom, tudom, nem ezt érdemli az ember egyik legrégibb barátja, és ha neked százhét árva mellett van időd leveleket írni, akkor nekem is sikerülnie kellene. De Sallie, ismersz: tudod, hogy sokkal jobban szeretek levelet kapni, mint írni, és képzeld el, mióta megismerkedtünk, hozzánk is rendszeresen jár a postás, bizony! Bár olyan levelet, mint te és Judy, senki nem ír, de panaszra nincs okom.

De Sallie, azt ugye tudod, hogy mindig is olyan szerettem volna lenni, mint te? Mostanáig bennem se tudatosult egészen, de most már egészen biztos vagyok benne, hogy így van. Bár vörös haj, pisze orr és ír örökség tekintetében nem vehetem fel veled a versenyt, azért igyekszem.
Most szaladok, de remélem, mihamarabb újra hallok felőled! Sok szeretettel ölel barátnéd: Bridge.

Ui. Üdvözlöm a doktort.

5 hozzászólás
Szamღca>!
Jean Webster: Kedves Ellenségem!

Hat ez valami imadnivalo volt! Nagyon tetszett az elso soratol az utolsoig! Nagyon edesek voltak a tortenetek a gyerekekrol; sokszor konnyeket csaltak a szemembe, sokszor megmosolyogtattak. Nagyon tetszett a fohosno szemelyiseg fejlodese…. egy lenyegeben elkenyeztetett kisasszonybol felnott ertelmes, lelkiismeretes, erzekeny nove. Nagyon tetszett az egesz otthon leirasa, magam elott lattam az atalakitasokat a valtoztatasokat…. ahogy egyre inkabb gyermekkozpontuva valt…. Volt benne egy csipetnyi romantika….
Tokeletes kikapcsolodas; lelekmelegito olvasmany.

Little_Sunshine P>!
Jean Webster: Kedves Ellenségem!

Igazán jól szórakoztam. Kedves, bűbájos és vicces is. Kicsit Anne Shirley-re emlékeztetett, nem csak a vörös haj miatt, hanem a stílusa miatt is, Sallie-vel biztos jó barátnők lennének. :)
Akik gyerekekkel foglalkoznak, nekik kötelező olvasmány! ;)

encus625 P>!
Jean Webster: Kedves Ellenségem!

Más volt ez a második rész, mint az első. A korábbi levélíróból itt az általunk olvasott levelek címzettje lett, akinek az életéről azért nagy vonalakban értesülünk mi is.
Az új igazgatónő, Sallie amennyire nem akarja kezdetben vezetni az intézetet, később annyira megszereti a munkáját. Jó volt arról olvasni, hogy mikor milyen új tervvel áll elő, amit meg is valósít. Sokszor nem túl nagy dolgok ezek, az árváknak azonban 3 saját ruha mégis micsoda öröm. Felnőttesebb könyv ez, mint az első rész, időnként komoly problémákat is boncolgat, de nagyon szerettem olvasni.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2007
264 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639708761 · Fordította: Borbás Mária
Kiss_Julianna P>!
Jean Webster: Kedves Ellenségem!

Folytatása a Gólyaláb apónak, de külön is megállja a helyét.
Szívet melengető történet. Sok sok humorral fűszerezve.
Sally aki csak ideiglenesen vállalta el az árvaház vezetését, egyre jobban beleszokik a munkába, egyre nagyobb lelkesedés hajtja előre, hogy élhetőbbé tegye az intézetet. De ott van a doki, akit csak nemes egyszerűséggel a Kedves Ellenségének hív, mert örökös harcban vannak az elképzeléseik miatt.
Mai szemmel is nagyon jó, s szükséges válltozásokat szeretne bevezetni. Ezt ki is harcolja! Igaz, majd minden levelébe azt írja szerezzenek helyette új igazgatónőt, de nem gondolja komolyan.
Ifjúsági könyvnek írják, de felnőtteknek is jó olvasmány. Szeretetről, feltételnélküli odaadásról.

annie55>!
Jean Webster: Kedves Ellenségem!

Aranyos, kedves történetről van szó, de sajnos nem ragadott úgy magával, mint korábban a Nyakigláb Apó. Sallie története nem volt csupa móka és kacagás, ettől függetlenül jól szórakoztam olvasás közben. Tipikus lányregény, ami jót tesz az ember lelkének.
Bővebben: http://anniekonyvesblogja.blogspot.co.at/2016/04/jean-w…


Népszerű idézetek

worsi P>!

Minél többet tanulmányozom a férfiakat, annál jobban megszilárdul az a meggyőződésem, hogy mindegyikben egy kölyök lakik, csak olyan nagyra nőtt, hogy már nem lehet elfenekelni.

101. oldal (Könyvmolyképző, 2007)

4 hozzászólás
Little_Sunshine P>!

Mint a szarvas kívánkozik a folyóvizekre, kívánkozik az én lelkem az almás lepényre!

43. oldal

Zsanó>!

Hát nem mókás, hogy a legrendesebb férfiak gyakran a legsilányabb nőt veszik el, a legrendesebb nőknek meg silány férj jut? Azt hiszem épp a rendességük miatt annyira elvakultak és gyanútlanok.

160. oldal (Könyvmolyképző)

Aquarius>!

Mondhatom, igazán zavaró, ha az ember nem tudja kapásból, hány gyereke van, de az én családom napról napra változik, akárcsak a tőzsdei árfolyamok.

Aquarius>!

Rettenetesen romboló hatással van a gyerek lelkére, hogy szégyenszemre visszahozták az árvaházba, kiváltképpen amikor nem is tudta hogy bűnt követ el. Azt az érzést kelti benne, hogy a világ csupa csapda, és ezentúl egy lépést sem mer majd tenni.

Kapcsolódó szócikkek: árva · árvaház
Zsanó>!

A rosszat tövestül kitépni, mielőtt a jót elültetnénk, keserves munka.

75. oldal (Könyvmolyképző )

ddani>!

Szívből óhajtom, bárcsak az egerek, kígyók, békák és giliszták ne volnának hordozhatóak. Sose lehet tudni, mi lappang egy ártatlan képű gyermek zsebében.

149. oldal

K_Maria P>!

Magának akkor kellett volna élnie, amikor minden ember a maga külön barlangjában lakott, a maga külön hegyén.

Sozora>!

Szokásos vizsgálatunk első lépéseként elküldtünk egy referencia-űrlapot a germantowni lelkésznek – ott laknak ugyanis J.F.B.-ék.
Van-e birtoka?
Rendesen fizeti-e a számláit?
Nem bántalmazza-e az állatokat?
Jár-e templomba?
Szokott-e veszekedni a feleségével? És még tucatnyi pimasz kérdés.
A jelek szerint jó humorú lelkészre bukkantunk. Nem körmölt részletes választ valamennyi kérdésre, hanem átlósan ezt írta a kérdőívre: „Nem bánnám, ha engem kívánnának örökbe fogadni!”

190. oldal

Judzsin>!

A McBride és a McRae klán kiásta a csatabárdot!

Felháborodott üdvözlettel
Sallie

20


A sorozat következő kötete

Nyakigláb Apó sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Kerstin Gier: Zafírkék
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 10. – Mindörökké hercegnő
Marni Bates: Menő-riadó Kambodzsában
Leiner Laura: Valahol
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Leiner Laura: Ég veled
L. M. Montgomery: A tűzpróba
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Anna Godbersen: Luxe girl 2. – Pletykák
Louisa May Alcott: Kisasszonyok