Gólyaláb ​apó (Nyakigláb Apó 1.) 6 csillagozás

Jean Webster: Gólyaláb apó Jean Webster: Gólyaláb apó

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az ​amerikai gyermekirodalom közkedvelt alkotását tartja kezében az olvasó. Jean Webster az írója ennek a levélregénynek. Többi írásához hasonlóan ez a műve is a 19–20. század fordulójának ellentmondásos Amerikájában játszódik. Az írónő regényeinek hősei rendszerint alacsony sorból, kemény munkával és küzdelemmel feltörő fiatal emberek, akiknek egyetlen kincsük van: a tiszta erkölcs és a töretlen optimizmus. Ez a jellembeli szépség teszi ezt a könyvét ma is közkedvelt, élvezetes olvasmánnyá.
Hősnője egy fiatal árva lány, Jerusha Abbott, aki egy árvaházban tengeti keserűséggel teli életét. Egy gazdag támogató fájdalmakkal teli írását olvasva felfigyel tehetségére, és az akkori kor szokásaival ellentétben tanulmányi költségeit és megélhetését fedezve főiskolába küldi.
Az ismeretlen jótevő nem fedi fel a lány előtt kilétét, álnevet ad meg, és egyetlen kikötése, hogy Jerusha havi rendszerességgel levelet írjon számára, amelyben beszámol tanulmányi előmeneteléről. A könyv… (tovább)

Nyakigláb Apó címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1912

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Heted7világ

>!
152 oldal · ISBN: 9789639741089 · Fordította: Benedek Rózsi
>!
Dante, Budapest, 1938
160 oldal · Fordította: Benedek Rózsi

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Kiss_Julianna>!
Jean Webster: Gólyaláb apó

Pöttyös, s csíkos könyv olvasásaimnál ez a könyv kimaradt. Akkor nem akadt a kezembe. Most itt találkoztam vele, s kedvet kaptam hozzá. Nem bántam meg.
Nagyon kedves, szívmelengető humoros történet. A mai kor fiataljainak is van mondanivalója. Most kíváncsian várom a folytatást.

aram76>!
Jean Webster: Gólyaláb apó

Egy kihívás miatt került a kezembe, korábban sosem olvastam. Érdekes megközelítés volt, ahogyan levelekből állt össze a történet.

Hayako>!
Jean Webster: Gólyaláb apó

Egy kihívás miatt akadt kezembe ez a könyv, mert korábban már láttam az ennek alapján készült fimet és animét, így nagyon kíváncsi voltam az alapanyagra. Álmomban sem gondoltam volna, hogy ez egy levélregény (jól hiszed, nem néztem meg a címkét).
Az olvasás – ahhoz képest milyen rövidke műről van szó – , lassan haladt. Egyrészt azért, mert ez egy gyerekkönyv és hősnőnk sem több 11 évesnél, mikor a titokzatos Gólyaláb apó szárnyai alá veszi és ez meg is látszik írói stílusán. A másik, hogy ez az elején ugyan aranyos, de a vége felé már unalmassá és idegesítővé válik. Kezdetben élveztem olvasni Jerusha hogyan illeszkedik be a kollégiumba, mit ír szabadidejében vagy éppen miből buktatták meg, ám a vége felé (bár a levelek rövidek voltak), mindegyik arról szólt, hogy mikor találkozhat végre pártfogójával és egyre szidta bennük őt, aztán meg elnézést kért érte. Az igaz, hogy a regény végére egy felnőtt nő lesz belőle, viszont gyermeki énje megmarad, így nem értem a 18-as korhatárt. Remek felnövésregény, viszont nekem nem jött be.

Ui: Miért van kétféle címe is? Nagyon bele lehet kavarodni…


A sorozat következő kötete

Nyakigláb Apó sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Erich Kästner: Emil és a detektívek / A két Lotti
L. Frank Baum: Óz, a csodák csodája
Rachel Renée Russell: Szülinap
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Alan Alexander Milne: Micimackó
Erich Kästner: Emil és a detektívek
Tutsek Anna: Cilike férjhez megy
Rick Riordan: Az elrejtett orákulum
Jeff Kinney: Pechszéria