Erre ​csak Patty képes (Patty 1.) 68 csillagozás

Jean Webster: Erre csak Patty képes Jean Webster: Erre csak Patty képes

A Nyakigláb apó és a Kedves Ellenségem! regények szerzője, Jean Webster ezúttal a XX. század eleji leánynevelő intézetek világába kalauzolja olvasóit. Patty, és barátnői, Conny és Priscilla, no meg a Szent Orsolya-intézet többi végzős növendéke vidám kalandokat, és torokszorító perceket élnek át az intézet szigorú, de szeretetteljes környezetében. Pattyt minden csínyre kapható, kalandvágyó természete számtalan kisebb-nagyobb kalamajkába sodorja, de talpraesettsége és jó szíve végűl mindig úrrá lesz még a legveszedelmesebbnek látszó helyzeteken is.

Eredeti megjelenés éve: 1911

Tagok ajánlása: 11 éves kortól

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Lányszoba Könyvmolyképző · Könyvfalók Könyvtára Mágus

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
184 oldal · ISBN: 9789632458502 · Fordította: Borbás Mária
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
184 oldal · ISBN: 9789632458496 · Fordította: Borbás Mária
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2007
176 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639708891 · Fordította: Altay Margit, Borbás Mária

3 további kiadás


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

meseanyu P>!
Jean Webster: Erre csak Patty képes

Ez valami isteni volt! Cuki, szívmelengető, kalandos és mulatságos. Patty egy imádni való, talpraesett, intelligens, bátor lány, akinek mindig helyén a szíve. Találékony, és kötélből vannak az idegei. Nagyon kellemes volt olvasni a kalandjait. Olyan védett világban játszódnak ezek a sztorik, hogy bármilyen zaklatott voltam, látva a minket körülvevő világ kuszaságait, akárhányszor újra belemerültem a kötetbe, mindig megnyugodott a lelkem. Most, hogy végre olvastam az első részt, valószínű újraolvasom a másodikat is, annyira kedvet kaptam, hogy elidőzzek még egy kicsit ebben a miliőben, ahol mindig minden bonyodalom megoldódik és minden jóra fordul.

csgabi P>!
Jean Webster: Erre csak Patty képes

Olvastam már a szerző két könyvét, a Nyakigláb Apót és a Kedves ellenségemet, így nagyjából tudtam, mire számíthatok. Nagyjából azt is kaptam a regénytől. Patty-nek (és két barátnőjének) kalandjai mosolygatóak voltak, az különösen tetszett, amikor az egész iskola a spoiler.
Jó volt a történetek hangulata, és Webster stílusa itt is gördülékeny és olvasmányos volt. Ha egy könnyed, rövid kikapcsolódásra vágyik, érdemes elolvasni ezt a rövid könyvet.

kratas P>!
Jean Webster: Erre csak Patty képes

Bájos kis történetek egy kicsit rosszcsont, de nagyon aranyos ifjú hölgyről :)
A kedvencem A Vergilius-sztrájk lett, ott igazán belevaló viselkedést láthattunk Patty-től, de a legjobban a betörős-szellemes részen kuncogtam.

Beka12>!
Jean Webster: Erre csak Patty képes

Nagyon tetszett ez a könyv! Igazán kellemes olvasmány, és biztos, hogy kézbe fogom venni az írónő más könyvét is. Kicsit olyan érzésem volt, mintha L. M. Mongtomery egyik könyvét olvasnám, ami sosem rossz pont;) Mindenkinek ajánlom:))

Madama_Butterfly>!
Jean Webster: Erre csak Patty képes

A Nyakigláb apó és a Kedves Ellenségem! után megint nem okozott csalódást Jean Webster. Cuki, felüdülést jelentő történetek, a humor és a stílus annyira magával ragadó, hogy sokszor hangosan felkacagtam Patty és társnői akcióin… :) A rövid kis történetek könnyen olvashatóak, olvasmányosak – igazi lányregény, megint!

Kiss_Julianna P>!
Jean Webster: Erre csak Patty képes

Nagyon kedves, aranyos történet. A címe nagyon találó, mindent elmond a könyvről. Igen erre csak Patty képes. Ennyi kedves, csínyrevésre csak Ő képes. Jókat mosolyogtam, az ötletein, amit csak is a jóindulata vezérelt.
Igaz, hogy ez tiniknek való történet, de nekem nagyon tetszett. Annó kimaradt az olvasmányaimból. Sőt őszintén megvallva, nem is hallottam Jean Websterről. A folytatását is olvasom, ha sikerül a könyvtárból, kihozni.

PTJulia P>!
Jean Webster: Erre csak Patty képes

Az olvasás elkezdésekor okozott számomra némi zűrzavart, hogy ez a könyv íródott később, mégis ez az első rész. Amiatt bizonytalanodtam el a moly egyértelmű sorozatjelölése ellenére is, hogy meglehetősen in medias res kezdődik a történet. Mintha lenne egy még korábbi része, de sajnos nincs. Mindenesetre, ha ezen túlteszi magát az ember, akkor igen hamar elkezdheti élvezni ezt a bohó, 20. század eleji lányregényt.
A sok iskolai csínytevés, a három lány – többnyire – jóindulatú kotnyeleskedése még ma is élvezetes olvasmány. Persze egy mai lány elámulva olvashatja, hogy bő száz évvel ezelőtt mik voltak az iskolai trendek – s talán azért hálát adhat magában, hogy azóta kissé változott a világ. Szerencsére ebben a történetben nincsenek zsarnok és lelketlen nevelők, csupán szigorúak és kevésbé szigorúak.
Az egyik kedvenc történetem Patty és Mr. Weatherby megismerkedése volt.

AnitaZoé P>!
Jean Webster: Erre csak Patty képes

Bájos, üde századeleji történet. Nem nélkülözi a humort sem. Patty folyton bajba keveredik, aztán persze kalandosan kilábal belőlük. Igazából egy bizonyíték ez a könyv a „mai fiatalok” számára, hogy 100 éve se voltak a gyerekek olyan jók, ahogy felnőttként emlékeznek rá. :)
Kollégista voltam, néhány emléket felidézett a könyv.
Hogyan lehet szellemnek öltözve összebarátkozni egy betörővel? Erre csak Patty képes! Olvasd el! :)

ziporka>!
Jean Webster: Erre csak Patty képes

Jaj, de tetszett! Milyen üde volt! Mennyit mulattam a történeteken!

szakriszt P>!
Jean Webster: Erre csak Patty képes

Aranyos, de ez inkább kis vicces történetek egymás utáni felsorolása. A szerzőt ismerve én másra számítottam és szerintem ez okozta a csalódást számomra. Tudom, hogy van folytatása, lehet, hogy azzal együtt nagyobb élményt jelentene.


Népszerű idézetek

dRen P>!

– Talán nem látta azt a sok „Belépni tilos!” táblát?
– Hogyne láttam volna! Az egész környék tele van velük.
– De úgy látom, nemigen imponálnak magának.
– Ó, én sohasem veszem figyelembe a „Belépni tilos!” táblákat – mondta Patty könnyedén. – Az ember sohasem jutna sehova ebben a világban, ha ilyeneken fennakadna.

133. oldal

danlin>!

– Hány éves?
– Nem tudom pontosan. De már egészen öreg lehet. – Patty hangjából ítélve Mr. Pedleton roskadozó léptekkel halad a sír felé. – Hét éve nem láttam, és akkor már elvégezte az egyetemet.

96. oldal

zil>!

Azért mondom meg neked az igazat, mert kezdlek megkedvelni. Nem fárasztanám magam, hogy az igazságot megmondjam olyannak, akit nem kedvelek.

6. fejezet, 89. oldal

Kisanna>!

A Szent Orsolya- intézetbe Miss Lord vitte be a modern hangot. Híve volt a választójogért való tüntetésnek, a szakszervezeteknek, és igyekezett tanítványaiba is beleoltani nézeteit. Azonban nagy ellenállásra talált. A lányok egy fabatkát sem törődtek azzal, hogy megkapják választójogukat, huszonegyedik életévük homályos jövőjében: de annál inkább méltatlankodtak egy szabad délután elvesztésén.

40. oldal

BMargaréta>!

McCoy kisasszony, fél fülére csapott cowboykalapban, kurta tornaszoknyában, vörös harisnyában, vörös övvel, az asztal tetején adta elő a bányásztábor csűrdöngölőjét, míg közönsége ragtime-dallamokkal kísérte fésűn, és ütemesen tapsolt.

127. oldal

dRen P>!

Tudod – mondta Patty –, ők most olyan elégedettek, mintha palotában laknának, egymillió dollár jövedelemmel és autóval. Mulatságos, ugye, hogy néha milyen kevéssel boldoggá lehet tenni embereket.

78. oldal

dRen P>!

Igaz is, lányok, mi történt Mae Van Arsdale-lel? Olyan keservesen lógatja a fejét, mint egy haldokló csirke!

28. oldal

Bogas>!

Patty és Conny cigánylánynak öltöztek. Nem amolyan színházi cigánylánynak, hanem piszkosnak, rongyosnak, füstösnek. (A bál előtt egy hétig a jelmezükkel törölték fel a szobájuk padlóját.) Patty egyik lábán barna, a másikon fekete harisnyát viselt, hatalmas lyukkal a lába szárán. Conny egyik cipőjéről hiányzott a sarok, a másiknak az orra kért enni.

Tizenkettedik fejezet - A cigánylányok


A sorozat következő kötete

Patty sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

L. M. Montgomery: A Mesélő Lány
L. M. Montgomery: Anne és a Szivárvány-völgy
Kertész Erzsébet: Gyönyörű nyár
Nathalie Somers: Szerelmek, árulások, lavinák!
Szalay Lenke: Mogyoró / Mogyoró kinövi a kabátját
L. M. Montgomery: A tűzpróba
Sharon Creech: Anya nélkül soha
Kate Douglas Wiggin: Becky sorsa
Szili Leontin: Katinka
Altay Margit: Az ötösfogat