Erre ​csak Patty képes (Patty 1.) 56 csillagozás

Jean Webster: Erre csak Patty képes Jean Webster: Erre csak Patty képes

A Nyakigláb apó és a Kedves Ellenségem! regények szerzője, Jean Webster ezúttal a XX. század eleji leánynevelő intézetek világába kalauzolja olvasóit. Patty, és barátnői, Conny és Priscilla, no meg a Szent Orsolya-intézet többi végzős növendéke vidám kalandokat, és torokszorító perceket élnek át az intézet szigorú, de szeretetteljes környezetében. Pattyt minden csínyre kapható, kalandvágyó természete számtalan kisebb-nagyobb kalamajkába sodorja, de talpraesettsége és jó szíve végűl mindig úrrá lesz még a legveszedelmesebbnek látszó helyzeteken is.

Eredeti megjelenés éve: 1911

Tagok ajánlása: 11 éves kortól

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Lányszoba, Könyvfalók Könyvtára

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
184 oldal · ISBN: 9789632458502 · Fordította: Borbás Mária
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
184 oldal · ISBN: 9789632458496 · Fordította: Borbás Mária
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2007
176 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639708891 · Fordította: Altay Margit, Borbás Mária

3 további kiadás


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

csgabi P>!
Jean Webster: Erre csak Patty képes

Olvastam már a szerző két könyvét, a Nyakigláb Apót és a Kedves ellenségemet, így nagyjából tudtam, mire számíthatok. Nagyjából azt is kaptam a regénytől. Patty-nek (és két barátnőjének) kalandjai mosolygatóak voltak, az különösen tetszett, amikor az egész iskola a spoiler.
Jó volt a történetek hangulata, és Webster stílusa itt is gördülékeny és olvasmányos volt. Ha egy könnyed, rövid kikapcsolódásra vágyik, érdemes elolvasni ezt a rövid könyvet.

Madama_Butterfly>!
Jean Webster: Erre csak Patty képes

A Nyakigláb apó és a Kedves Ellenségem! után megint nem okozott csalódást Jean Webster. Cuki, felüdülést jelentő történetek, a humor és a stílus annyira magával ragadó, hogy sokszor hangosan felkacagtam Patty és társnői akcióin… :) A rövid kis történetek könnyen olvashatóak, olvasmányosak – igazi lányregény, megint!

Kiss_Julianna P>!
Jean Webster: Erre csak Patty képes

Nagyon kedves, aranyos történet. A címe nagyon találó, mindent elmond a könyvről. Igen erre csak Patty képes. Ennyi kedves, csínyrevésre csak Ő képes. Jókat mosolyogtam, az ötletein, amit csak is a jóindulata vezérelt.
Igaz, hogy ez tiniknek való történet, de nekem nagyon tetszett. Annó kimaradt az olvasmányaimból. Sőt őszintén megvallva, nem is hallottam Jean Websterről. A folytatását is olvasom, ha sikerül a könyvtárból, kihozni.

ziporka>!
Jean Webster: Erre csak Patty képes

Jaj, de tetszett! Milyen üde volt! Mennyit mulattam a történeteken!

dRen P>!
Jean Webster: Erre csak Patty képes

Aki szerette a Nyakigláb apót és az Anne az élet iskolájábant, mindenképp olvassa el! Erre tényleg csak Patty képes: benne van minden csínytevésben, ugyanakkor mindenkinek segít a bajban, és minden helyzetben feltalálja magát.

kzsk>!
Jean Webster: Erre csak Patty képes

Aranyos, szívet melengető történet humorral, életvidámsággal átszőve. Már meg is rendeltem a másik részt. :)

danlin>!
Jean Webster: Erre csak Patty képes

Webster változatlanul humoros, talpraesett főhősével és aranyos történeteivel vidám pillanatokat szerzett nekem. Ez a kötet is inkább egy novellafüzér Pattyvel, amely tele van humorral, pajkossággal és egészséges bölcsességgel.

Mazsola_78 P>!
Jean Webster: Erre csak Patty képes

Szerintem ez nem a 2. Patty könyv, hanem inkább előzménye a Patty a kollégiumban c. könyvnek.
Mindenesetre jobban tetszett, mint a másik, viszont itt is hiányzott, hogy nem egybefüggő történet van, hanem különálló fejezetek.

Alizee>!
Jean Webster: Erre csak Patty képes

Igazi leányszoba-regény, ha lesz lányom, mindenképp a kezébe adandó! Mindkét kötet kedves kis jeleneteket tartalmaz Patty életéből, de az írónő későbbi két könyve (Nyakigláb Apó és Kedves ellenségem!) maradtak a kedvenceim.


Népszerű idézetek

dRen P>!

– Talán nem látta azt a sok „Belépni tilos!” táblát?
– Hogyne láttam volna! Az egész környék tele van velük.
– De úgy látom, nemigen imponálnak magának.
– Ó, én sohasem veszem figyelembe a „Belépni tilos!” táblákat – mondta Patty könnyedén. – Az ember sohasem jutna sehova ebben a világban, ha ilyeneken fennakadna.

133. oldal

danlin>!

– Hány éves?
– Nem tudom pontosan. De már egészen öreg lehet. – Patty hangjából ítélve Mr. Pedleton roskadozó léptekkel halad a sír felé. – Hét éve nem láttam, és akkor már elvégezte az egyetemet.

96. oldal

zil>!

Azért mondom meg neked az igazat, mert kezdlek megkedvelni. Nem fárasztanám magam, hogy az igazságot megmondjam olyannak, akit nem kedvelek.

6. fejezet, 89. oldal

Kisanna>!

A Szent Orsolya- intézetbe Miss Lord vitte be a modern hangot. Híve volt a választójogért való tüntetésnek, a szakszervezeteknek, és igyekezett tanítványaiba is beleoltani nézeteit. Azonban nagy ellenállásra talált. A lányok egy fabatkát sem törődtek azzal, hogy megkapják választójogukat, huszonegyedik életévük homályos jövőjében: de annál inkább méltatlankodtak egy szabad délután elvesztésén.

40. oldal

BMargaréta>!

McCoy kisasszony, fél fülére csapott cowboykalapban, kurta tornaszoknyában, vörös harisnyában, vörös övvel, az asztal tetején adta elő a bányásztábor csűrdöngölőjét, míg közönsége ragtime-dallamokkal kísérte fésűn, és ütemesen tapsolt.

127. oldal

dRen P>!

Tudod – mondta Patty –, ők most olyan elégedettek, mintha palotában laknának, egymillió dollár jövedelemmel és autóval. Mulatságos, ugye, hogy néha milyen kevéssel boldoggá lehet tenni embereket.

78. oldal

dRen P>!

Igaz is, lányok, mi történt Mae Van Arsdale-lel? Olyan keservesen lógatja a fejét, mint egy haldokló csirke!

28. oldal

Bogas P>!

Patty és Conny cigánylánynak öltöztek. Nem amolyan színházi cigánylánynak, hanem piszkosnak, rongyosnak, füstösnek. (A bál előtt egy hétig a jelmezükkel törölték fel a szobájuk padlóját.) Patty egyik lábán barna, a másikon fekete harisnyát viselt, hatalmas lyukkal a lába szárán. Conny egyik cipőjéről hiányzott a sarok, a másiknak az orra kért enni.

Tizenkettedik fejezet - A cigánylányok


A sorozat következő kötete

Patty sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Szegedy Ila: Jutkából Judit lesz
L. M. Montgomery: Forgószél
Altay Margit: Az ötösfogat
Elza Wildhagen: A kis makrancos házassága
Karin Michaelis: Bibi
Elizabeth Lenhard: A megdöbbentő eltűnés
Rick Riordan: Neptunus fia
R. J. Palacio: Az igazi csoda
Marie Lu: Az Örökfa
Margaret Peterson Haddix: Az utolsó kulcs