Szerelem a terror árnyékában 25 csillagozás

„Ott vagy minden oldalon, amelyre lapozok
Minden szóban ,amelyet leírok
Minden madár a te nevedet dalolja.
Semmi vagyok nélküled.”
Amikor Joanna al-Aszkari elolvassa ezt a csodálatos szerelmi vallomást ,még nem tudja mennyi öröm -és nehézség- vár rá, amikor a szeretett férfival összeköti az életét és a kurd szabadságról szóló álmait.
Irak manapság gyakran szerepel az újságok címlapján, de még nem sok szó esett arról,hogy a kurd nép milyen elkeseredett élethalálharcot vívott Szaddám Huszein kegyetlen uralkodása idején- egészen mostanáig.Ebben a hihetetlenül szép szerelmi történetben Jean Sasson elmeséli nekünk Joanna életének igazi eseményeit. Megismerjük bagdadi gyerekkorát,pesmerga -szabadságharcosként vívott küzdelmeit.Átéljük a félelmeket és tragédiákat, az iraki katonák elől való bujkálást, a rajtaütések, vegyi támadások és bombázások borzalmait.Joanna beszámol arról, hogyan sikerült átmeneti nyugalmat találniuk Iránban.
A Szerelem a… (tovább)
Eredeti megjelenés éve: 2007

Jean Sasson neve biztosíték a minőségre, de ez a történet nem nyerte el a tetszésem maradéktalanul.
Itt nem egy olyan nő életéről volt szó, aki beleszületett a rosszba, a kilátástalanságba, hanem olyanról, aki magának kereste a bajt, a gondot, önként vállalta a nehézségeket. spoiler
Magamban néha megkérdőjeleztem, hogy egyáltalán épelméjű-e, spoiler

Megrendítő tud lenni, hogy egyeseknek az életben milyen embertelen megpróbáltatásokkal kell szembe nézniük. Ez egy regényes formában megírt életrajz, de még így is (meglágyított formában, kihagyva a szörnyűségek részleteit) napokkal az elolvasása után sokat gondolkodtam ezeken az emberi sorsokon, mi mindent képes kibírni egy ember, vagy éppen képtelen.
Sokat elárul az emberi fajról az, hogy a bolygónkon itt vagy ott mindig dúlnak háborúk, emberek ölik meg embertársaikat, sokszor nagyon, nagyon kegyetlenül. Számtalan példát lehet hozni múltból vagy jelenből.
Ez a könyv egy fiatal asszony szemszögéből (gyermekkorától kezdve) enged egy kis belátást a kurd szabadságharcosok életébe és a kurdok ellen folyt népírtás szörnyű következményeire.
Sokszor elcsodálkozunk, hogy vannak, akik nem tudják hol van Magyarország és semmit nem tudnak annak történetéről. De ez visszafele is igaz.
Kurdok népírtása, ami következetesen folyt napról napra, aztán már évről évre, nem került a média felkapott történetei közé. Nem adtak hangot az áldozatoknak, már akik megmaradtak. Mert a legkegyetlenebbül megkínzott ártatlan embereket, hogy ne tudjanak tanuvallomást tenni, a végén kivégezték. Jóformán fogalmunk nincs hány ezer és ezer ártatlan civil embernek kell meghalnia – nőknek és gyerekeknek is (a mai napig) az etnik és politikai csatározások miatt.
Felkavaró és elszomorító a könyv. Elsősorban az elvekről szól, hazaszeretetről, egy naiv kislány felnőttéválásáról, a toppon lévő emberek hatalmáról, emberi kegyetlenségről, családról és szerelemről. Nincsenek benne extrém fogalmazások (se kínzások, se szex, se politikai megfogalmazások terén). Kiváló könyv arra, hogy egy ablakot nyisson Irak kis szegmensére, s megismertesse velünk a kurdok hangját akiket terroristáknak kiálltottak ki a világ előtt.

Az arabok titokzatos világa már gyerekkorom óta elbűvölt, mindig kiváncsi voltam szokásaikra, hagyományaikra és nem utolsó sorban történelmi hátterükre. Jean Sasson történetei különös, idegen világba kalauzolják az olvasót, mely ugyanakkor megrendítő események tükrében ismerteti meg velünk a nők kiszolgáltatott helyzetét.
Ez a történet egy kicsit más mint, amit eddig megszoktam az írónőtől, mert nem a női nem megaláztatásait hivatott bemutatni, hanem sokkal inkább az iraki politikai pártok közötti konfliktust, az arabok gyűlöletetét a kurd kisebbség iránt, majd Irak és Irán háborús helyzetét egy nő szemszögén keresztül.
Bár Szaddám Huszein kivégzése 2006-ban történt én mégsem tudtam sokat mindazokról a kegyetlenségekről, melyeket elkövetett a kurdok ellen. Talán akkoriban még túl fiatal voltam ahhoz, hogy érdekeljen a politika, ám most örvendek, hogy e könyv által megismerhettem a kurdok szomorú, üldöztetett helyzetét.
Olvasás közben néhol az volt az érzésem, hogy az írónő nem eléggé hitelesen mesél el egy-egy eseményt, mint például a Kandil hegyen való menekülést, mely inkább úgy tűnt mint egy mókás kaland, mintsem egy kényszeredett élet – halál harc, ahol később menekültek ezrei pusztultak el. Mindezektől eltekintve egy kellemes olvasmány volt és ajánlom mindenkinek, aki szereti a Közel- Kelet népességének sorsát nyomon követni.

Hihetetlenül hatalmasat csalódtam, mégpedig jó irányban. Őszintén félve lapoztam bele, mert ha Irakról van szó, és nő az elbeszélő, akkor igen magas az esélye az erőszaknak és megalázásnak a háborús övezetben. De ebben a könyvben bár a háború volt a fő irányadó, nem az öldöklés volt a hangsúlyos, hanem inkább egy fiatal lány szemszögéből mutatta be a harcok miértjét és az ottani hagyományokat. Ezen felbuzdulva valószínűleg próbálkozni fogok még hasonló könyvvel.

Anya sok kivételes tulajdonsággal rendelkezett:önzetlen anya volt,odaadó feleség,jámbor mozlim és kiváló szakácsnő.Olyan szívesen fogadta a vendégeket,hogy a házunk mindíg teli volt rokonokkal,akik jobban szerettek nálunk lenni,mint a saját otthonukban.
A gyerekei más miatt is mindig büszkék lehetnek rá.
Kivéletesen szép nő volt:világos bőre és élénken csillogó sötét szeme fejedelmivé tette megjelenését.Magas termetét és ragyogó fekete haját irigyelték a testvérei és a lányai.Még a keze is vonzotta a tekintetet,mert ujjai finomnak,körmei pedig tökéletes formájúak voltak.
Nem lepett meg,hogy elnyerte a férje vonzalmát,annak ellenére,hogy házasságukat a rokonság szervezte meg.

„A hegyek között menetelve lelki szemeim előtt megjelent Kurdisztán múltja,mintha egy történelemkönyv lapjain látnám.Primitív vadászok űzték itt a vadakat,és a környékbeli barlangokban a tábortűz megvilágította a körülötte ülők arcát.Az ősi idők emberei azon az ösvényen jöttek ki az akkor Mezopotámiának nevezett Irakból,hogy benépesítsék a világot,amelyen most én járok.”

Legdrágább Joannám!
Ha a szomorúságnak mértéke lenne,akkor minden reggel egy egész hegyre való bánattal ébrednék fel.Ha a sóvárgásnak szövege és dallama lenne,akkor szimfóniákat hallanál.Semmilyen más irány nem érdekel,mindíg csak dél felé fordulok.A hegytetőről olyan éles a látásom,hogy áthatol a messzeségen,Bagdad kapui felé,egészen az ablakodig.
Az észak a déltől érdeklődik felőled,és a hegytetők a bagdadi épületektől kérdezősködnek utánad.A pekánfák a pálmafákat kérdezik rólad,és nincs válasz.Nagy távolságokat járok be,a hegyeken túl megyek,várván egy szót tőled,de a szavak nincsenek sehol,és a távolságok megölnek engem.
Mondd meg,hogyan érhetném el a szívedhez vezető utat,adj egy jelet,és én ott leszek.Kész vagyok hozzád utazni,csak adj egy jelet,és megyek hozzád.Nem akarok hazudni neked,de komolyan gondolom,hogy kész vagyok feláldozni az életem érted.
Szarbaszt.