A ​fátyol mögött (Hercegnő-trilógia 1.) 398 csillagozás

Igaz történet egy szaúd-arábiai királyi család életéből
Jean Sasson: A fátyol mögött Jean Sasson: A fátyol mögött Jean Sasson: A fátyol mögött

"…Országomban a nőket apjuk semmibe veszi. fivérei lenézik, férjük pedig uralkodik rajtuk… Asszonyaink történetét a titoktartás fekete fátyla fedi. Sem születésünk. sem halálunk nem szerepel egyetlen hivatalos feljegyzésben sem… Gyakran teszem fel magamban a kérdést. ha születésünk és halálunk nincs számon tartva, létezünk-e egyáltalán… Ez buzdított fel arra, hogy hatalmas kockázatot vállalva elmeséljem történetemet… és indított arra az elhatározásra. hogy a szaúdi nők teljes személyi szabadságáért és jogaiért küzdjek. Azokért a jogokért, melyekkel országomban csak a férfiak rendelkeznek."Szultána, a mesés gazdagságban élő szaúd-arábiai hercegnő szavai ezek, aki makacsul lázad alávetettsége miatt, amit egyedül női mivoltának köszönhet, és inkább elszenvedi a büntetést, mint hogy legyőzöttként éljen. Ám a változásra csekély a remény egy olyan országban. amelyet primitív szokások uralnak, és a vallási vezetők árgus szemekkel figyelnek mindenkit.

Eredeti megjelenés éve: 1992

>!
GABO, Budapest, 2011
298 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636891916 · Fordította: Tótisz András
>!
GABO, Budapest, 2005
298 oldal · puhatáblás · ISBN: 963731847X · Fordította: Tótisz András
>!
GABO, Budapest, 2002
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639237248 · Fordította: Tótisz András

2 további kiadás


Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Mohamed


Kedvencelte 55

Most olvassa 14

Várólistára tette 109

Kívánságlistára tette 60

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Jean Sasson: A fátyol mögött

Jean Sasson: A fátyol mögött Igaz történet egy szaúd-arábiai királyi család életéből

„Anyám tudta, hogy rám, aki nem hajlok meg, nehezebb élet vár a többieknél.”

Már elég régóta szemeztem evvel a trilógiával.
De sajnos előbb vettem kézben egy magyar szerző eme témát körüllengő könyvét, és borzalmas élményben volt részem.
Így kicsit nehezen vettem rá magam az olvasásra, pedig felfogtam, hogy ez egy igaz történet alapján készült könyv, tehát az alap megvan hozzá. Vajon minőségi írást tartok a kezeim között??
Igen, mi az, hogy! Rendkívül olvasmányos, megrázó, de letehetetlen kötetet kaptam.
Felülmúlta a vártakat.

Egy királyi család tizennegyedik gyermekének lenni nem éppen egyszerű. A megszületett gyermekek száma, az anya leharcoltsága, megrázó társadalmi kultúrájuk adta az alaptörténetet, és ezt fűszerezi meg a hercegnő akarata, bele nem törődése és egy bizonyos dacolás a meglévő társadalmi és vallási renddel.

Az egész történet szépen fel van építve, minden karakternek megvan a maga pozitív és negatív oldala. És itt először utáltam a férfiakat úgy ténylegesen, pedig nem vagyok elfogult.
Annyi megrázó eset és képsor elevenedett meg a szemeim előtt, hogy lehetőségem sem volt lélegzetet venni. A legelső laptól kezdve a legutolsóig magához bilincselt és teljesen letaglózott.

Itt most azon feminista hölgyekhez szólok, akik ki vannak akadva, ha a férfiak Európában, hogyan viselkednek velünk. Talán először nézzetek szét a világban. És az a Nő, aki ki van akadva, mert egy férfiba még szorult annyi tisztelet felénk, hogy előre enged, netán kinyitja az ajtót és még köszönni is tud, szívesen veszek repülőjegyet. Néz körbe ott ahonnan eme történet származik és valószínű még te magad is megfogod becsülni hol élsz!

Persze nem azt írom, hogy itthon nincsenek problémák, hogyne lennének, de messze se tartunk itt.

Nem tudom felfogni, hogy miért jó állatnak sem tekinteni a másik nemet!!??
Pedig mindenkinek szüksége van a másikra, mint társaságilag, mint a fent maradás miatt.
Gratulálok minden olyan személynek, aki többnek érzi magát a másiknál, az, hogy ugyan onnan jöttél világra és ugyan azon elvek alapján az persze mellékes.
Hupsz, ez megint kicsit a saját kiakadásom, de a lényegen nem változtat.

Ez a könyv érték, és nagyon tetszett.
Alig várom, hogy a következő részét is olvashassam.

Kedvenc!♥

7 hozzászólás
Csoszi>!
Jean Sasson: A fátyol mögött

Jean Sasson: A fátyol mögött Igaz történet egy szaúd-arábiai királyi család életéből

Na jó, akkor most összeteszem a két kezem, becsukom a szemem és magamban hálát rebegek azért, hogy a sors kegye vagy éppen szeszélye folytán egy civilizált országban születtem és élek.
Vegyesek az érzéseim a könyvvel kapcsolatban. Jó volt pár órára bepillantást nyerni egy ismeretlen, zárt világba. Ugyanakkor felháborító, megdöbbentő, sokkoló olvasmány. Bár a könyv jó 15 évvel ezelőtt jelent meg, nem hiszem, hogy azóta bármilyen aprócska pozitív fordulat történt a szaúdi nők életében / helyzetében. Egy ország, ahol semmibe veszik őket, a hagyomány és a vallás nevében minden megengedett – természetesen csak a férfiak számára, ahol a férfi szó szerint élet és halál ura. Nincs egyenlő mérce a két nem között.
Szultána a királyi család tagjaként szerencsésebb helyzetben él, mint társai, de még így sem dönthet a saját sorsáról. Kifejezetten szimpatikus személy, művelt, és társai felemelkedéséért tenni szeretne, bár nincsenek meg hozzá az eszközei. A férje, Karím picit „normálisabb”, mint az átlag szaúdi férfi, de azért neki is vannak olyan húzásai, ami miatt nem tudtam megkedvelni. Nekem kifejezetten visszatetsző volt a hatalmas gazdagságuk, meg hogy milyen hülyeségekre szórják a pénzt persze megtehetik.
Voltak részek, amelyek kifejezetten undorral töltöttek el, ezeket inkább nem írnám le. Ismét bebizonyosodott, hogy az embernél gusztustalanabb faj nem létezik.
Ezzel a fajta „kultúrával” nem tudok azonosulni, nem tudom és nem is akarom megérteni, elfogadni. Lennének még gondolataim, de azokat jobb, ha megtartom magamnak. Természetesen folytatom a sorozatot.

Timcsibaba77>!
Jean Sasson: A fátyol mögött

Jean Sasson: A fátyol mögött Igaz történet egy szaúd-arábiai királyi család életéből

Jean Sasson meghatározó alakja véleményem szerint a tényfeltáró irodalomnak, mindig is vonzottak a megtörtént eseteket feldolgozó szókimondó, de olvasható, nyomdafestéket eltűrő könyvek. Minden könyve felcsigázta a kíváncsiságomat, így a Fátyol mögött című írására se mondhattam nemet.
Megvallom őszintén, engem mindig is vonzott a közel kelet, de az igazságról persze szeretek jómagam is mindig napi szinten értesülni, mély vonzalmam inkább kelet kultúrájának, és varázsának szól, nem annyira a társadalmának, de mindig érdekelt, hogy mi játszódhat a színfalak mögött.
Nekem leginkább Jean Sassonban a vakmerősége, szókimondása nyűgöz le, hogy ez az amerikai írónő vette már hányszor a bátorságot, és a közel-keleti nők életét, elnyomott sorsát le merte írni. És nemcsak leírta, de meg is tapasztalta, hiszen mennyit utazott, hogy ne csak hangot adjon véleményének, de átélt tapasztalatait papírra is vesse, kiállva az elnyomott nők jogaiért. Életét kockáztatva ezzel. Elég nagy visszhangot kaptak írásai, pont szókimondása végett
Nagy kérdés persze, hogy egy nyugati nő mit tehet, mit tud tenni az ügy érdekében ezekért a szerencsétlen emberekért. Az a borzasztó, hogy mindegy, mikor foglalkozunk a témával, ezek az arab népek egy szinten maradnak, felfogásra nem fejlődnek, nem nyitottak a felszabadult civilizált nyugat eszméi iránt, valahogy úgy vettem észre, hogy nincs egyenlőség, inkább alá fölé rendeltség férfi és nő között, pont ezért nem veszik emberszámba sem leány gyermekeiket, sem asszonyaikat.
Jó pár résznél kellett erősen tartanom a könyvet, mert sok meghökkentő dolog tárult elém.
Egy nyugati nő számára felfoghatatlan fekete-fehér világ nyílik meg, ami megannyi szépsége mellett oly sok keserűséget, fájdalmat tartogat a díszes színfalai mögött. Mert minden csak külcsín és púder, a valóság, ami e világ mögött van, elborzasztó.
Egy hely, ahol a nő elrejtve már nővé válásától kezdve sűrű fátyol mögé kényszerül, és a színes világot viseletük miatt már csak színtelenül észlelik, ahol a nők nem fejezhetik ki egyéniségüket, ízlésüket, hiszen tiltott dolog, törvény által beszabályozott szűk árnyékvilágban élhetnek, megtűrtként a férfiak önkényuralmában. Egy nőnek két útja van, vagy egy nálánál általában jóvalta idősebb férfihoz menni feleségül, második, vagy harmadik asszonynak, vagy , ha szerencsés, akkor egy korban hozzá illő férfihoz, rokonhoz adják. Teljes homály, és köd öleli át a női nemet, nemcsak titokzatosság lengi körül őket a fátyluk által, hanem jogilag sincs semmiféle bejegyzés sem születésükről sem halálukról. Így létezésük se sokat nyom a latba.
Nem is tudom, mintha a nő csak arra teremtetett volna, hogy a férfiakat szolgálja, és gyerekeket szüljön, mint egy haszonállat lennénk. És ez igencsak ledegradálja minden önérzetes nő tudatát
spoiler A mesés gazdagságba született, és élő de a könyv kedvéért, illetve a megtörtént eset miatt csak álnéven Szultánaként említett nő története, egy primitív beduin alapokon álló barbár népről, voltaképp az Ő népéről is, egy gazdag királyság családtagjaként, ahol társadalmi rangja ellenére sincs megbecsülve, azt mondanám, hogy pénze lehet bárkinek, akármennyi , azzal nem jár a boldogság, ha beszűkült látásmódjukon, hozzáállásukon, és szokásukon, nőkhöz való társadalmi hozzáállásukon nem tudnak változtatni. Megrázott engem is ez a könyv, mely sűrítve elmeséli, mennyire lenézik, megvetik a nőket. Vendégmunkásokat kihasználják, illetve aki nem iszlám, muzulmán, azt könnyűvérűnek, erkölcstelennek tekintik, brutális erőszakolások, pedofil hajlamok kiélése, sokszor felháborodásomban azt se tudtam, merre nézzek.
Maga a tény, hogy egy nő élete fele annyit ér, mint egy férfié, ezt a korán egyik szúrája is kimondja
"Gyermekeitekre vonatkozóan
Allah ekképpen rendelkezik:
A fiúgyermeket az örökség elosztásakor
annyi illeti meg,
mint amennyi két leánygyermek része."
spoilerEz a vallásos fanatizmus Szultánát is visszakényszeríti a tegnap lövészárkaiba, hiába küzd a női jogokért. Itt nem lehetséges a női emancipáció, sajnos féltik hatalmukat a férfiak, ha kicsúszna kezükből a nők feletti uralmuk, úgy érzik, kevesebbek lennének a társadalomban.
spoilerAzt gondolná az ember, hogy nincs különbség kuvait, illetve szaud-arábia között, pedig óriási, meglepő előrelépések különbözőségek mutatkoztak már a kilencvenes évek elején, hiszen a kuvaiti nők kivívták maguknak, hogy ők is vezethessenek autót, ne kelljen elfátyolozni magukat, lehessen szavuk a szaúdi nőkkel szemben. Amennyivel előnyösebb helyzetben van Szultána, azaz, hogy királyi családba született, így viszonylag nagyobb előnyöket élvezhet, kevesebb bűnhődéssel többé-kevésbé erős akaratú, ám jóságos férje mellett. Elkeserítő a nők helyzete leigázottságuk, itt is azért elő bukkan egy-két házastársi hűtlenség, mint hiba, amiért persze mindig a nő vezekelhet. A nőkre a férfiak itt úgy tekintenek, mintha csupán a gyönyör tárgyaként léteznének, vagy eszközökként, akik fiúutódokról hivatottak gondoskodni felsőbbrendű férjeik számára.
Valahogy nagyon nincs rendjén ez a társadalom, bírálataival nem erősségét, hanem pont gyengeségét hivatott mutatni a kívülállók számára.
spoilerSzultána személyisége figyelemfelkeltő, és egyszerűen tiszteletre méltó, hogy asszony létére nem törődik bele keserű elnyomott női sorsába, hanem kész fellázadva harcolni nemcsak magáért, hanem nőtársai jogaiért is. Le a kalappal előtte. Sok ilyen nőre lenne szükség a világban.

9 hozzászólás
KBCsilla P>!
Jean Sasson: A fátyol mögött

Jean Sasson: A fátyol mögött Igaz történet egy szaúd-arábiai királyi család életéből

Egyelőre nagyon vegyes érzelmek kavarognak bennem.
Néha sírni tudtam volna, néha hihetetlenül dühös voltam.
A legjobban akkor voltam mérges, amikor Szultána akkor, amikor már elköltözött a gyerekeivel, visszament. Ezt nem tudtam feldolgozni.
A makacssága, akaratossága viszont rendkívül tetszett, kár, hogy a cél előtt megtorpant, és hagyta folyni életét a régi kerékvágásban.
Keresem és várom a folytatását.

Zanit>!
Jean Sasson: A fátyol mögött

Jean Sasson: A fátyol mögött Igaz történet egy szaúd-arábiai királyi család életéből

Tetszett is, meg nem is. Több könyvet olvastam ebben a témában, ami itt más volt, az Szultána vérmérséklete. Erőszakosabb és hirtelenebb volt, mint egy átlagos szaúdi nő, bár nem is lehet az átlaghoz mérni egy hercegnőt.
Folytatom a sorozatot.
UI: a borító rettenetesen csúnya, valahogy évek óta nem hozta meg a kedvem a mögötte rejtőző történet elolvasásához.

Blissenobiarella>!
Jean Sasson: A fátyol mögött

Jean Sasson: A fátyol mögött Igaz történet egy szaúd-arábiai királyi család életéből

Nagyon ajánlották nekem ezt a könyvet, hogy megjelenésekor mindenki ezt olvasta, és milyen sokkoló volt, és milyen megrázó. Számomra nem igazán volt az, de ennek lehet az oka az, hogy a könyv már nem egy mai darab. Azt hiszem, hogy ma már sokkal inkább tisztában vagyunk az arab világ szokásaival, mint akkoriban, szóval a könyv nem sok „meglepetést” tartogatott számomra.
Fontosnak tartom azt, hogy az arab embereket ne csak ezek alapján a szokásaik alapján ítéljük meg. Bár nem tudhatom, mi minden változhatott meg az elmúlt 15-20 évben náluk, feltételezem, hogy történt némi enyhülés (bár például Iránról meglehetősen vegyes híreket lehet hallani) a nőkkel szembeni szigorúság tekintetében. A könyv is törekedett arra, hogy a férfiakat teljesebb valójukban mutassa be, Karím esetében egy szimpatikus figurát is sikerült felvonultatnia.
Sajnálom viszont azt, hogy a történetet egy hercegnő meséli el nekünk. Kivételes gazdagsága sok szempontból kivételes helyzetet is jelent, és ezzel nem tud szimpátiát kelteni az olvasóban. Valóban, ha már a muzulmán nők helyzetéről olvasok, engem is jobban érdekelne a köznép sorsa. Persze megemlékezik a környezetében élő, egyszerűbb sorsú asszonyok történeteiről is, de olyan érzésem volt mindvégig, hogy nem a valóságot olvasom. Szultánát művelt, vezető beosztású, jó családból származó férfiak vették körül, és a könyvben olvasható borzalmakat ők követték el. Milyen a többiek élete?

6 hozzászólás
Sanja>!
Jean Sasson: A fátyol mögött

Jean Sasson: A fátyol mögött Igaz történet egy szaúd-arábiai királyi család életéből

Amikor belekezdtem nem tudtam mit várjak a könyvtől, de nagyon érdekelt a tartalma. Édesanyám muzulmán vallású, de ilyen dolgokat én soha nem láttam nagyszüleim otthonában. Amit olvastam nagyon felzaklatott, igazából dühös voltam és volt, hogy hangosan káromkodtam. A legjobban akkor akadtam ki amikor a legvégén Korán idézeteit olvastam hozományról. Lány esetén kétszer akkora összeget kell elajándékozni, mint fiú esetén. Bocsásson meg az Allah, nagyszülők,édesanyám, de ez nem egy egészséges vallás. Ráadásul amit férfiak viselkedéséről ír azt be sem tartják és NÉZD, nincsen semmi baj. DE a nő egy feketébe öltözött kisértet legyen, aki nem csinálhat SEMMIT, vegetáláson kívül. Ez elbutítja az egész népet, nem csak a nőket. Olyan primitív dolgokat tesznek, hova lett a józan eszük? De kit lehet hibáztatni ilyenkor? Őket vagy az apjukat, nagyapjukat? Vagy azt aki megírta a Koránt? Nem hiszek benne, hogy a Mohamed az Isten akaratát írta le. Mind egyformák vagyunk és nincs különbség női és férfi lélek között, mind halandók vagyunk.

1 hozzászólás
ÁrnyékVirág>!
Jean Sasson: A fátyol mögött

Jean Sasson: A fátyol mögött Igaz történet egy szaúd-arábiai királyi család életéből

A mi szintünkről felfoghatatlan luxus, gazdagság, mesés vagyonok. És szintén felfoghatatlan elnyomásban élő nők, akiknek tilos egyedül bármit is tenni, akik vagyontárgynak számítanak – előbb apjuk és fiútestvéreik, később a férjük uralkodik felettük kénye-kedve szerint.
Ebben a világban hihetetlenül nehéz lehet nőnek lenni, talán még inkább Szultánához hasonló lázadó szellemnek, aki nemegyszer életét teszi kockára – hiszen sem apja, sem gőgös és kegyetlen Ali bátyja részéről nem számíthat megértésre és segítségre.
Érdekes, felforgató és megrázó olvasmány.

ms_moly>!
Jean Sasson: A fátyol mögött

Jean Sasson: A fátyol mögött Igaz történet egy szaúd-arábiai királyi család életéből

kamaszként olvastam, amikor részletekben közölte a Nők Lapja, akkor semmit sem tudtam kb. a világról, így nagyot ütött
most azt gondoltam az olvasás közben, hogy műfaját tekintve egy rosszul megírt ponyva, ami elveszi a történet élét, ugyanakkor nyitva hagyja a fő kérdést: mi történik a „nem hercegnőkkel”?

Niki P>!
Jean Sasson: A fátyol mögött

Jean Sasson: A fátyol mögött Igaz történet egy szaúd-arábiai királyi család életéből

Egy hét kellett ahhoz, hogy össze tudjam szedni valamennyire a gondolataimat a törtéenttel kapcsolatban. A mai napig nem tudtam teljesen napi rendre térni vele kapcsolatban. Időnként azon kapom magam, hogy elkalandozok, és Szultánán jár az eszem, valamint magán a történeten. Ez volt az első könyvem, ami a szaudi térségről szól, és rettenetesen megdöbbentett, hogy milyen sorsa van az ott élő nőknek…örülök, hogy nem ott születtem. Nehéz olvasmány, és nem azért mert nem olvastatja magát. Nehezen tudtam letenni hosszabb időre, de időnként bizony szünetet kellett tartanom olvasás közben egy-egy résznél. Többszöt próbáltam magam beleképzelni magam Szultána helyzetébe, de nem igazán sikerült. Néhol szörnyen sajnáltam, volt hogy vele együtt nevettem, vele együtt sírtam (szó szerint).


Népszerű idézetek

Fvrekucc91>!

Anyám tudta, hogy rám, aki nem hajlok meg, nehezebb élet vár a többieknél.

Jean Sasson: A fátyol mögött Igaz történet egy szaúd-arábiai királyi család életéből

Fvrekucc91>!

Anyám gyakran mondogatta, hogy míg a beduinok túlélték a sivatag teljes kopárságát, addig mi sohasem fogjuk túlélni az olajmezők mérhetetlen gazdagságát.

Jean Sasson: A fátyol mögött Igaz történet egy szaúd-arábiai királyi család életéből

takiko P>!

…a boldogság csak a boldogtalanság tükrében ismerhető fel.

39. oldal

Jean Sasson: A fátyol mögött Igaz történet egy szaúd-arábiai királyi család életéből

Fvrekucc91>!

Már egészen fiatalon minden nő megtanulja, miként manipulálja a férfiakat ahelyett, hogy szembeszálljon velük.

Jean Sasson: A fátyol mögött Igaz történet egy szaúd-arábiai királyi család életéből

Petrus601>!

Megszületünk, de életünk a halálhoz vezet. Mindössze egyetlen út áll előttünk, abból azonban korlátlan számú kijárat vezet a szokásos és mindenki által remélt távozáson kívül…

Jean Sasson: A fátyol mögött Igaz történet egy szaúd-arábiai királyi család életéből

takiko P>!

…amikor Miszari, a király másik fia részegen lelőtte a brit konzult és csaknem feleségét is, az öreg király türelmét vesztette, s megtiltotta az alkoholárusítást a Szaúd-arábiai Királyságban, ami a feketepiac megszületéséhez vezetett. A szaúd-arábiai nép nagyjából ugyanúgy reagált a tilalomra, mint minden más kultúra. Ami tiltott, még izgalmasabb.

161. oldal

Jean Sasson: A fátyol mögött Igaz történet egy szaúd-arábiai királyi család életéből

varadiera>!

Életem teljes kört írt le.
Apa és Ali, Karím és Abdullah, tegnap és ma és holnap. Az erkölcstelen gyakorlat apáról fiára
száll. Férfiak, akiket szerettem, férfiak, akiket gyűlöltem, egyaránt a nőkkel való szégyenletes
bánásmódot hagyják örökül.

266. oldal

Jean Sasson: A fátyol mögött Igaz történet egy szaúd-arábiai királyi család életéből

Chris_Q>!

A fizikai és a szexuális erőszak általában rejtve történik.

Jean Sasson: A fátyol mögött Igaz történet egy szaúd-arábiai királyi család életéből

Kapcsolódó szócikkek: erőszak
szabreni>!

Első fájdalmas emlékem négyéves koromból származik: máskor oly gyengéd és kedves anyám megpofozott. Hogy miért? Utánoztam imádkozó apámat, s ahelyett hogy Mekka felé fordultam volna, hatéves bátyámhoz, Alihoz imádkoztam. Azt hittem, isten. Honnan tudtam volna, hogy nem az? Harminckét évvel később is érzem annak a pofonnak az erejét, és emlékszem az agyamban kavargó kérdésekre: ha a bátyám nem isten, miért bánnak vele aszerint?

11. oldal

Jean Sasson: A fátyol mögött Igaz történet egy szaúd-arábiai királyi család életéből

Tankó_Tímea>!

Gyakran teszem fel magamban a kérdést,ha születésünk és halálunk nincs számon tartva,akkor mi,a sivatag asszonyai létezünk-e egyáltalán.

Jean Sasson: A fátyol mögött Igaz történet egy szaúd-arábiai királyi család életéből


A sorozat következő kötete

Hercegnő-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala
Őfelsége Núr, Jordánia királynéja: A nők tartják az égbolt felét
Borsa Brown: A koronaherceg
Ayaan Hirsi Ali: A hitetlen
Szamer: Rakka-naplók
Geraldine Brooks: A vágy kilenc része
Farída Khalaf – C. Andrea Hoffmann: Az Iszlám Állam rabszolgája voltam
Betty Mahmudi – William Hoffer: Lányom nélkül soha
Sara Harris – Barbara Mosallai Bell: Hercegasszony voltam Teheránban
Michael Ledeen – William Lewis: Bukás: amerikai kudarc Iránban