Főbelövendők ​klubja 4 csillagozás

Jean-Paul Sartre: Főbelövendők klubja Jean-Paul Sartre: Főbelövendők klubja

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Jean-Paul ​Sartre kétségtelenül a XX. század második felének legnagyobb hatású íróinak egyike. Köztudottan ő az egzisztencialista filozófia megálmodója, s hogy gondolatainak teret adjon, gyakran nyúlt a filozófiai értekezés, a regény, sőt a dráma műfajához. Egyik ilyen szatirikus hangvételű színdarabja az 1956-ban íródott Főbelövendők Klubja (Nekrassov). A mély filozófiai mondanivaló, a kacagtatóan könnyed jellem- és helyzetkomikum, valamint a kor aktuálpolitikájának mesteri ötvözete ez, amelyet egy önző és könyörtelen világ jellegzetes karakterei mutatnak meg nekünk.

A hatóság elől menekülő hírhedt szélhámost, Georges de Valerát, egy kiégett, állásáért küzdő újságíró, Sibilot révén, sorsa a sajtómédia világának kellős közepébe sodorja. Az épp eltűnt szovjet belügyminiszter (Nyekraszov) személyiségét magára öltve, biztosnak tűnő menedéket talál a nyilvánosság előtt, ráadásul jól tudja, ez a színjáték nem csak neki kifizetődő.
Jules Palotin-ben, az Esti Párizs enyhén… (tovább)

Eredeti cím: Nekrassov

Eredeti megjelenés éve: 1955

>!
Magvető, Budapest, 1955
218 oldal · Fordította: Hubay Miklós

Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

milcsaj>!
Jean-Paul Sartre: Főbelövendők klubja

Ez egy ötcsillagos könyv…Igaz, ebből 2-3 a humorért jár :) De maga a cselekmény, illetve a szituáció is nagyon érdekes. Hogy kártyás példával éljek, nagyon tetszik, hogy egy szélhámos hogyan keveri a lapokat, hogyan blöfföl, és hogy, hogy nem, mindig van nála egy adu ász, ami veri a többiek lapját. Nagyon tetszik az is, ahogy játszik, ezzel a keserédes, önirónikus hozzáállással! Jól kikapcsol a könyv, ajánlom :)


Hasonló könyvek címkék alapján

Keil Béni (szerk.): Piszkos kezek
Romain Rolland: Liluli
Alfred Jarry: Übü király
Alfred Jarry: Az Übük
Alfred Jarry: Két Übü-dráma
Samuel Beckett: Godot-ra várva
Raymond Queneau: Stílusgyakorlatok
Albert Camus: Az idegen
Simone de Beauvoir: Minden ember halandó
Albert Camus: Közöny / A pestis / A bukás