Karcok 2

akire P>!

Brassaï: Jean-Paul Sartre, 1944

Jean-Paul Sartre (Párizs, 1905. június 21. – Párizs, 1980. április 15.) francia dráma- és regényíró, irodalomkritikus, politikai aktivista, valamint az ateista egzisztencializmus képviselőjeként a 20. századi francia filozófia vezéralakja.

Amikor a Socialisme et Liberté mozgalom szétesett, Sartre az aktív ellenállás helyett az írás mellett döntött. Számos legális és illegális folyóiratba küldött értekezéseket; ekkoriban írta „A lét és a semmi” című filozófiai munkáját, azonkívül A legyek és a Zárt tárgyalás című színdarabjait is. Ezeket a német megszállók nem cenzúrázták. Háborús tapasztalatait a A szabadság útjai című regénytrilógiában dolgozta fel (1945–1949).

Kapcsolódó könyvek: Jean-Paul Sartre: A lét és a semmi

Jean-Paul Sartre: A lét és a semmi
Lara>!

Sartre és a politika

Jean-Paul Sartre – aki azon filozófusok közé tartozott, akik úgy tartották, a politikába kötelességük „beleszólni”, a 20. század legjelentősebb politikai eseményeit figyelemmel kísérte, sőt, bizonyos értelemben szinte minden jelentős eseményen részt vett. 1939-ben sorozták be a hadseregbe, a háborúban meteorológusként szolgált, majd hadifogságba került Németországban. Visszatérvén Párizsba, részt vett az Ellenállásban. Együttműködött a Francia Kommunista Párttal. A ’40-es években élesen kritizálta a sztálinizmust. 1954-ben, Sztálin halála után el is látogatott a Szovjetunióba. Bírálta a Varsói Szerződést. 1961-ben, vélhetően az algériai háborúban való állásfoglalása miatt lakásán bomba robbant. Szívügyének tekintette a vietnami háború elleni mozgalmat, amiben szintén aktívan részt vett, a ’70-es években pedig egyszer letartóztatták, mert betiltott maoista írásokat osztogatott az utcán.
Politikai tevékenységének egyik legérdekesebb éve 1960 volt, amikor Kubába utazott Simone de Beauvoirral, ahol találkoztak Fidel Castroval és Ernesto ’Che’ Guevarával, akiről lelkesen azt nyilatkozta, hogy korának legtökéletesebb embere volt * – valószínűleg azért gondolta így, mert úgy vélte, Guevara megvalósítja a forradalmi szolidaritás és testvériség eszméjét, amikről Sartre olyan szívesen írt esszéiben.
Ezek után talán nem is csoda, hogy Sartre élete végéhez közeledvén anarchista lett.

* „not only an intellectual but also the most complete human being of our age; he lived his words, spoke his own actions and his story and the story of the world ran parallel. He is the era's most perfect man.” – mondta Guevaráról.

http://www.youtube.com/watch… – ezen a rövid videón Sartre – szerintem viccesen – a Nobel-díj visszautasításáról beszél.
A képen Beauvoir, Sartre és Guevara látható. Balra pedig Fidel Castro lába. :)
Források: wiki + bbc

Kapcsolódó könyvek: Jean-Paul Sartre: A lét és a semmi

Jean-Paul Sartre: A lét és a semmi

Kapcsolódó alkotók: Ernesto Che Guevara · Jean-Paul Sartre

5 hozzászólás