iGeneráció 4 csillagozás

Jean M. Twenge: iGeneráció

-1995 ​után születtek.
-Okostelefonokkal nőttek fel.
-Volt Instagram-oldaluk, mielőtt elkezdték a középiskolát, és nem emlékeznek az internet előtti időkre.
-Minden őket megelőző generációtól különböznek.
-Tökéletesen tudják, melyik emojit használják egy szituációban, de ha szemtől szembe kerülsz velük, nem biztos, hogy a megfelelő arckifejezést tudják alkalmazni.
-Ők az iGeneráció. És megérkeztek.
Érezzük, tapasztaljuk, hogy az iGeneráció valóban nagyon más, de pontosan milyenek ők, a 95 után születettek? Dr. Twenge átfogó kutatása során több mint 11 millió interjút készített a témában. Feltáró munkájának eredményeit azzal a szándékkal osztja meg velünk, hogy jobban megérthessük ezt a sok szempontból különleges, a felnőtté válás kapujában toporgó generációt.
Mivel töltik az idejüket, hogyan viselkednek? Miért nem vágynak jogosítványra? Miért nem költöznek el a szüleiktől és miért nem törekednek anyagi függetlenségre? Egyáltalán, hogyan… (tovább)

>!
Édesvíz, Budapest, 2018
416 oldal · ISBN: 9789635298730 · Fordította: Hadarics Piroska
>!
Édesvíz, Budapest, 2018
420 oldal · ISBN: 9789635298723

Enciklopédia 1


Most olvassa 2

Várólistára tette 39

Kívánságlistára tette 27

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

_Katie_ P>!
Jean M. Twenge: iGeneráció

Ez a könyv azért került a várólistámra, mert van egy iGenerációs lányom. Érdekeltek volna a fülszövegben feltett kérdésekre a válaszok, de őszintén megmondom, hogy csalódtam.
A lányom a primary utolsó évében kapta a telefonját, mert nálunk legtöbben akkor kapják, hiszen 12 évesen egyedül járnak középiskolába. (No persze nem mindenki, de a legtöbben) Mivel 1 órát bumlizott a lockdown miatt ugye most itthon van reggel is és este is suliba, plusz diabja van, nem volt kérdés, hogy kapjon egy okostelefont. Korábban már az iPadje is korlátozva volt, a telefonjával is ez a helyzet, plusz ellenőrizve vannak az appok és a játékok, engedély nélkül azokat sem tudja letölteni. Este pl lefekvés idő előtt leáll minden, hogy az agya lenyugodjon. Ez persze nem tetszik neki, de hát nem ő a főnök, muhaha :))
A könyvben említett sok dolog igaz rá is. Függ tőle, azzal kel, hogy érte nyúl, állandóan van valami, amit le kell csekkolni. Tik-Tokon vagy Instán vagy Youtubeon van valami nyomi, aki éppen új videót töltött fel. Ideggyenge ha még jobban korlátozzuk vagy nem nyúlhat egyik gépéhez sem és akkor aztán nagyon igaz az, hogy nem az életkorának megfelelően viselkedik….
A könyv tökéletesen hozta ezeket a mozzanatokat, viszont az a sok összehasonlítás a korábbi generációkkal unalmas volt és nem érdekelt. Nem érdekelt, hogy miért szereztek többen jogsit 1970-ben születettek közül az iGenerációsokhoz képest vagy éppen, hogy az utánam jövő generációból mennyien akartak házasodni az iGenerációsokhoz képest… Ráadásul az adatok nem globálisak, hanem Amerikára vonatkoznak, így nem tudom mennyire releváns például Anglia, Magyarország vagy a németek szempontjából.
Ami biztos, hogy a túl sok telefonozás, internetezés, állandó online kapcsolódás nem egészséges, nincsen jó hatással a lélekre, a mentális fejlődésre. Ezt e nélkül a könyv nélkül is tudtam.
Ugyanakkor mivel mindenkinek van okostelefonja, mindenki használja, senki nem akarja félretenni és senki nem akar „kimaradni” abból, amiből a többiek.
Hogy milyen jövője lesz az iGenerációnak? Fogalmam sincs, de újabb tíz-tizenöt év és az első sorból fogom megtapasztalni hova vezet majd ez a sok interneten való lógás….

Renáta_Cseh>!
Jean M. Twenge: iGeneráció

Régóta szerettem volna megszerezni, hogy többet tudjak meg és jobban megértsem a fiatalabb generációkat.
Kicsit aggódva rendeletem meg végül, a negatív vélemények miatt, de szerencsére pozitívan csalódtam. Nekem tetszenek a kutatási grafikaikonok és bár a példák amerikai gyerekekkel vannak illusztrálva könnyen párhuzamot tudok vonni akár magamra, korábbi énemre vagy fiatalabb, idősebb ismerőseimen tapasztaltak alapján. Lényegében teljesen mindegy hogy hány éves valaki akit épp elkap a telefon, közösségi media őrülete.
Vélemény szerint bár a könyv címe iGeneració de legalább annyira szól mindneki másról is mint róluk a rengeteg párhuzam által. És valójában csak másokhoz viszonytott vizsgálat által mondhatunk bármiről bármilyen ítéletet és juthatunk olyan következtetésekre amelyek magukban hordozzák a megoldást.


Népszerű idézetek

_Katie_ P>!

„A múlt diákaktivistái azt akarták, hogy felnőttként kezeljék őket. A maiak azt akarják, hogy gyerekként.”

_Katie_ P>!

„Leginkább azt utálom a felnőttködésben… hogy fizetni kell a számlákat”

_Katie_ P>!

Az okostelefonok kora gyakorlatilag megszüntette, hogy csak bizonyos társadalmi rétegek fértek hozzá az internethez.

_Katie_ P>!

Ha nem tartozol az iGenerációba, gondolj vissza a középiskolára: Mire emlékszel a legélénkebben? Talán a bál utáni bulira, az első csókodra, vagy azokra az időkre, amikor a barátaiddal bajba kerültetek a plázában. Valószínű, hogy valami olyan lesz, ami akkor történt, amikor a barátaiddal voltál, és a szüleid nem voltak ott. Az ilyen élmények egyre kevésbé elterjedtek a mai tinik körében. Mire fognak emlékezni – azokra a vicces üzenetekre, amiket a barátaikkal váltottak? A legjobb szelfijükre? Egy mémre, ami virális lett? Vagy arra a kevés alkalomra, amikor személyesen is a barátaikkal voltak?

_Katie_ P>!

Egy veled szemben lévő kedves emberhez képest az elektronikus kommunkáció csak egy halvány árnyék.

_Katie_ P>!

Manapság nagyon nehéz kikapcsolni és a gondolataiddal lenni.

_Katie_ P>!

A kialvatlanságnál semmi sincs rosszabb hatással a közérzetre, és idővel ebből komoly mentális problémák alakulhatnak ki.

_Katie_ P>!

A tinik szeretnek kockázatokat vállalni, és szeretik feszegetni a határokat, hogy becsiccsentsenek, és jól érezzék magukat. Nos, a tinik a múltban valóban szerettek kockázatokat vállalni – de ennek az iGeneráció véget vetett. Ekkor először keresztezték egymást a vonalak: kevesebb tini vitte túlzásba az ivást, és gondolta úgy, hogy biztonságos. Ahelyett, hogy egy kicsit kilépnének a biztonsági zónából és kockázatokat vállalnának, az iGenerációs tinik nem lépik át azt a küszönöt, amit ők biztonságosnak gondolnak. Ez olyan viselkedés, amelyet a legtöbben idős emberekkel kötünk össze, nem pedig tinikkel, amely remekül illusztrálja a biztonság irányába történő generációs változást.


Hasonló könyvek címkék alapján

Megan A. Moreno: Szex, drogok, Facebook
Zsolt Péter: Hírnév! Jólét! VV!
Tari Annamária: Online illúziók – offline valóság
Bácskai Júlia – Fischer Eszter – Mohás Lívia – Vekerdy Tamás: Elszakadás a szülői háztól
Németh Ágnes – Várnai Dóra (szerk.): Kamaszéletmód Magyarországon
Babanics Írisz – Csató Zsuzsi – Heinrich Dorka – Kovács Laci: Útmutató a magyar üzleti Insta világához
Anthony R. Pratkanis – Elliot Aronson: A rábeszélőgép
Naomi Wolf: A szépség kultusza
Victoria Finlay: Színek
Kamarás István: Titkos kutatónapló