The story of Ayla begins when, as a five-year-old orphan, she is adopted by the Clan, a group of Neanderthals. Initially, she inspires surprise, then wariness and finally acceptance by the Clan. She is cared for by its medicine woman, Iza, and its wise holy man, Creb. But she makes an implacable enemy of the group's future leader, Broud. He will do all he can to destroy her – but Ayla is a survivor. Jean Auel's imaginative reconstruction of pre-historic life, rich in detail of language, culture, myth and ritual, has become a set text in schools and colleges around the world.
The Clan of the Cave Bear (Earth's Children 1.) 4 csillagozás

Eredeti megjelenés éve: 1980
Fordítások
Jean M. Auel: A Barlangi Medve népe · Jean M. Auel: Le clan de l'ours des cavernes · Jean M. Auel: Ayla und der Clan des BärenKedvencelte 2

Ez egy (egyelőre) ötrészes sorozat első kötete (a szerző még dolgozik a hatodik, befejező részen, magyarul viszont csak az első kettő jelent meg). Az öt könyv közül ez a legjobb, letehetetlen. A sztori nagyon izgalmas, a karakterek élők és szerethetők/gyűlölhetők, az ősemberek életmódjának bemutatása hiteles és érdekes, de a legjobban az tetszett, ahogyan az ősember mitikus-mágikus gondolkodását bemutatta és a történetet mozgató erővé tette.

Egy kedves ismerősömnek, aki antropológiát tanult, volt ez a kedvenc könyve, így határoztam el, hogy én is elolvasom.
Érdekes világot elevenít meg a könyv, szerintem nem sokan próbálkoztak meg az ősemberek életének bemutatásával (tudnám ajánlani egyik legkedvesebb kamaszkori olvasmányomat, „A kőbaltás ember”-t, vagy filmben „A tűz háborúja”-t).
Az látszik, hogy a szerző, jó regényíróhoz illően, alaposan beleásta magát a témába. Még a regény színhelyére is elutazott, ami valljuk meg igen dícséretes erőfeszítés, lévén, hogy a cselekmény a mai Ukrajna területén játszódik, és az írónő amerikai. Ezen kívül szakértő embereket keresett meg, akiktől a természetben-természetből élés fortélyait tanulta. Látszik is, hogy ezekben a témákban eléggé ott van, a könyvnek ilyen jellegű részei nagyon érdekesek.
Amit én picit másképpen hiszek az írónővel szemben, az az ősemberek világának már-már idillikus ábrázolása. Szerintem, bár lehet, hogy tévedek, ez a világ keményebb és kegyetlenebb volt. A könyvben a szereplőkkel történő nehézségeket az írónő sokszor elintézi egy kényelmes megoldással. Persze, mondhatnánk, hogy ez az élet rendje, a rosszat jó követ, viszont nekem ez így túlságosan könnyűnek, egyszerűnek tűnik, főleg ebben a durva, pattintott kőkorszaki őskörnyezetben, ahol naponta meghalhat az ember, ha nem vigyázik.
Kevésszer emeltem fel a fejem a könyv olvasása közben azért, mert egy igazán jó gondolatra találtam, viszont maga a cselekmény így is izgalmas volt, így is olvastatta magát. A karakterek szerintem jók, nekem különösen tetszettek a mellékkarakterek – talán, mert férfi vagyok, és így a női főszereplővel nem tudtam teljesen azonosulni, hacsak nem abban az értelemben, hogy én is homo sapiens sapiens vagyok.
A könyv felénél járva elmentem a helyi természettudományi múzeumba, és megnéztem az ember törzsfejlődéséről szóló kiállítást. Jó sok időt eltöltöttem ott, vissza-visszamenve egy-egy vitrinhez. Aztán, most nemrég bementem a British Museum-ba is, megnézni néhány pattintott követ. Szerintem, ha egy könyv ennyit elér egy olvasónál, az már valami.
Nem terveztem, hogy elolvasom a folytatásokat is – összesen hat könyv…, de azóta már kivettem a könyvtárból a második részt…
![]() | Earth's Children sorozat · Összehasonlítás |