A ​kis Nicolas (Nicolas 1.) 54 csillagozás

Jean-Jacques Sempé – René Goscinny: A kis Nicolas Jean-Jacques Sempé – René Goscinny: A kis Nicolas

Ami nekünk magyaroknak a Tanár úr kérem, az a franciáknak A kis Nicolas. A történetsorozat elbeszélője-hőse meg a haverjai kisiskolások, és kalandjaik nem a századforduló táján estek meg. Az igazi humoron nem fog az idő; az igazi gyermekirodalom mindenkinek és mindenkihez szól, óvodástól öregig.

>!
Sík, Budapest, 2000
118 oldal · keménytáblás · ISBN: 9638582146 · Fordította: Bognár Róbert · Illusztrálta: Jean-Jacques Sempé
>!
Móra, Budapest, 1985
120 oldal · ISBN: 9631140636 · Fordította: Farkas László · Illusztrálta: Jean-Jacques Sempé

Kedvencelte 13

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 20

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
BoneB
Jean-Jacques Sempé – René Goscinny: A kis Nicolas

A könyvet még 1992. júniusában kaptam, a napköziben tanúsított magatartásomért és szorgalmamért. :))
Ezt volt az első olyan könyv, ami gyerekfejjel is tetszett és vicces volt, és most felnőttként újraolvasva is még mindig jókat nevetek rajta. Ami elég ritka dolog, mert jártam már úgy könyvvel, hogy felnőttként a falhoz csaptam volna, pedig kölök koromban tetszett. A kis rajzok pedig tökéletesen illusztrálják a történeteket.

>!
Móra, Budapest, 1985
120 oldal · ISBN: 9631140636 · Fordította: Farkas László · Illusztrálta: Jean-Jacques Sempé
>!
vorosmacska P
Jean-Jacques Sempé – René Goscinny: A kis Nicolas

Nem is tudom, hogy maradt ki ez a könyv eddig. Talán azért, mert főszereplői szinte csak fiúk, olyan 8-10 évesek. A gyerkőc csak húzogatta a száját, amikor pár éve több alkalommal is a hűvösvölgyi Libriben ajánlgattam neki az öt kötetet magában foglaló, vadiúj, kb 10 cm vastagságú könyvet. Most a rongyosra olvasott könyvtári saláta-verzióra rábólintott, így felolvashattam neki. És milyen jól jártunk mindketten! Ez garantáltan az a mesekönyv, amit gyerek és felnőtt egyaránt élvezhet.

Goscinny a szöveg, Sempé a rajz, csak hogy az elején tisztázzuk a dolgokat. Goscinny ismertségét nemcsak a Nicolas sztorik hozták meg, hanem ő az Asterix és a Lucky Luke képregények írója is. Sempéről annyit érdemes megjegyezni, hogy mielőtt rátalált élete hivatására, a gyerekkönyvek illusztrálására, gyakorlatilag mindenhonnan kirúgták: iskolából, hadseregből, postai, banki stb állásokból. Ő illusztrálta a magyarra is lefordított Modiano gyerekkönyvet, a Catherine Certitude-öt is.

A kis Nicolas történetei már klasszikus számba mennek a franciáknál. Goscinny remek karaktereket alkotott, akik szerepelnek a sorozat mind az öt könyvében. A főszereplők jó barátok (kivéve Agnant, aki stréber, spicli és a tanító néni kedvence), egy osztályba járnak és különféle események megélői. Az első kötet 19 írásából megtudjuk, hogy ki kicsoda. Itt van pl. Alceste, aki állandóan eszik, és a baracklekváros kenyeréért ölre tud menni, vagy Eudes, aki orrba vágó bajnok lehetne vagy Geoffroy, akinek hulla gazdag a papája és a legmenőbb cuccai vannak vagy Clotaire, aki az órákon vagy alszik, vagy büntiben van és egyben a legrosszabb tanuló stb. Általában minden történetben van minimum egy orrba vágás, pár sírás, fiús hiszti és rengeteg humor. A karikatúraszerű rajzok a könyv vidám jellegét erősítik.
Kedvencem ebből a kötetből egyértelműen az Életre szóló kedves emlék, ami egy káoszba fulladó iskolai fotózást ír le. Zseniális!

>!
Mariann_Czenema P
Jean-Jacques Sempé – René Goscinny: A kis Nicolas

Gyerekkorunkban kaptuk, kb hetedszerre olvastam el, még mindig visongva tudok nevetni rajta :) Van egy olyan érzésem, hogy hatvan, hetven, száz évesen is ugyanígy reagálnék.
Btw a rózsacsokros és a biciklis történet szerintem bármelyik gyerekkel előfordulhat manapság is.
(bővebben:
http://czenema.blogspot.hu/2017/02/a-kis-nicolas.html )

>!
Corvus_CoRex P
Jean-Jacques Sempé – René Goscinny: A kis Nicolas

Fú, ezer éve vettem és most néztem, már akkor 1200 huf volt?! DX
Na a lényeg, hogy ez azon ritka könyvek egyike, amit nagyon rég vettem, ennek ellenére még akkoriban ki is olvastam! (Ez nálam nagy szó sajnos…) Úgyhogy most csak újraolvastam egy kihívás miatt, de jópofa, jó volt felidézgetni a történeteket. Meg most már tudom, hogy van több része, na majd akarom olvasni azokat is.
A rajzok is tetszettek. Ajánlom kicsiknek, nagyoknak egyaránt! :)

De jó volna még kisiskolásnak lenni… =(

Ja, amúgy nem tudom másnál is, de nálam a 100. oldal körül van egy kis gubanc. :D Nem jól jönnek az oldalak egymás után… :)))

>!
dianna76 P
Jean-Jacques Sempé – René Goscinny: A kis Nicolas

Vágytam valami vidámra, s meg is kaptam mindezt Nicolastól.
Kedves gyermektörténetek, csínytevések, jó adag humorral. Vajon én ezt eddig miért nem olvastam?
Annyira aranyos volt mindegyik sztori, hogy nem tudok kedvencet választani. Az illusztrációk is tetszetősek, mert karikatúra szerűek. A francia nevek helyes kiejtésének a könyv végén, külön örültem.
Be kell valljam, szegény tanítónéni helyében, én már rég kiugrottam volna az osztályterem ablakán! De hát ez van!!

>!
Sík, Budapest, 2000
118 oldal · keménytáblás · ISBN: 9638582146 · Fordította: Bognár Róbert · Illusztrálta: Jean-Jacques Sempé
>!
Mazsola_78 P
Jean-Jacques Sempé – René Goscinny: A kis Nicolas

Nagyon jópofa kis történetek. :) Nem az első oldalakon szippantott be a könyv, de úgy a 3-4. történet környékén már jókat mosolyogtam Nicolas elbeszélésein és nagyon megszerettem ezt a kis lurkót, a könyvet pedig egyre nehezebben tudtam letenni.
Egymás után olvasva őket elég zavaró, hogy minden részben szépen jellemzi az osztálytársait, így mindig megtudjuk, hogy ki a kövér, ki a legbutább, kinek gazdag az apukája, stb. Gondolom, nem úgy keletkeztek, hogy egy könyvben fognak együttesen megjelenni. De azért túl tudtam tenni magam ezen a zavaró tényezőn és nagyon élveztem a könyvet, így már bátran merek beruházni az öt kötetet magába foglaló könyvre. :)

A rajzok pedig nagyon cukik! :))))

>!
tgorsy
Jean-Jacques Sempé – René Goscinny: A kis Nicolas

ez is gyermek kézbe való. Ezt dicséretnek mondom.
Akármit nem szabad a kezükbe adni. Ezt igen

>!
Négygyerekanyja P
Jean-Jacques Sempé – René Goscinny: A kis Nicolas

Jóllehet mesekönyveken nőttem fel, erről a könyvről még sosem hallottam, mígnem a Mit olvassak-zónában Gerencsér_Anita79 ajánlotta nekem.

Nagyon tetszik! :-)
Bár a fülszövegben a Tanár úr kéremhez hasonlítják, de nekem olvasás közben mindig Janikovszky Éva írásai jutnak róla eszembe. Nagyon kedves, rövidke, esti mesének is alkalmas történetek vannak a könyvben, melyekben egy francia legényke mondja el a maga gyerekmódján az átélt eseményeket. A 8 éves fiam is nagyon szereti, mesehallgatás közben jókat kuncog ő is, és egy rész nem is szokott neki elég lenni, hanem kettőt-hármat kell mesélnem.
Már meg is vettem egy következő részét is. :-)


Népszerű idézetek

>!
BoneB

Nem szeretem a lányokat. Olyan hülyeség, hogy ezek nem tudnak mást, csak babázni meg boltost játszani, meg aztán folyton sírnak. Jó, jó, néha én magam is sírok, de mindig csak komoly dolgok miatt, mint amikor a nappaliban eltörött a váza, és apu összeszidott, de ez nagy igazságtalanság volt, mert én nem is akarattal csináltam, meg aztán elég vacak váza volt, és jó, hogy apu nem szereti, ha bent a házban labdázok, de kint esett az eső.

61. oldal, Louisette (Móra, 1985)

>!
ppeva P

Kellett először is egy kapitány minden csapatba. De mindenki kapitány akart lenni. Mindenki, kivéve Alceste-et, aki kapus akart lenni, mert nem szeret futni. Na ebben megegyeztünk, Alceste jó lesz kapusnak, ő elég széles, eltakarja a kaput. De még mindig maradt tizenöt kapitány, és ez valamivel több a kelleténél.
– Én vagyok a legerősebb – kiabált Eudes – , nekem kapitánynak kell lennem, és akinek más a véleménye, annak behúzok egy balegyenest.

26. oldal

>!
psn

Agnan az osztály legjobb tanulója meg a tanító néni kedvence, csak éppen barátnak rossz, mert folyton sír, meg szemüveget hord, és emiatt nem lehet őt rendesen megverni.

Hüvelyk Matyi

>!
psn

– Na, most pedig – mondta a tanító néni – kellene nekem egy emberevő, aki feni a fogát Hüvelyk Matyira! – Javasoltam, hogy Alceste legyen az emberevő, mert ő elég kövér, és mindig eszik. De Alceste nem értett egyet ezzel, ránézett Agnanra, és azt mondta:
– Én ezt meg nem eszem! – Most láttam először Alceste-et undorodni valamitől, bár az is igaz, hogy Agnan megevése nem valami gusztusos feladat. Agnan meg volt sértődve, hogy őt nem akarják megenni.

Hüvelyk Matyi

>!
psn

Még szerencse, hogy én tudok papírhajót csinálni, ki is téptünk néhány lapot a számtankönyvből. Na persze óvatosan próbáltuk kitépni, hogy Agnan majd vissza tudja őket ragasztani, mert nagyon csúnya dolog bántani a könyveket, a fákat és az állatokat.

Meglátogatom Agnant

>!
psn

Már ott volt a fényképész is a masinájával, és a tanító néni szólt neki, hogy fogjon hozzá gyorsan, mert elmegy az egész számtanóra. Agnan, az osztály legjobb tanulója és a tanító néni kedvence azt mondta, milyen kár lenne, ha elmaradna a számtanóra, mert ő nagyon szereti a számtant, és mára minden példát hibátlanul meg tudott oldani. Eudes, aki a barátom, és írtó erős, éppen készülődött, hogy behúzzon neki egyet, de Agnan szemüveget hord, és ilyenkor az ember nem sózhat oda neki, ahová csak szeretne. A tanító néni veszekedni kezdett, hogy kibírhatatlanok vagyunk, és ha nem hagyjuk abba azonnal, nem lesz fényképezés, és indulhatunk befelé az osztályba.

5. oldal

>!
psn

Láttam, hogy a tanító néni nagyon szeretné meghúzni Geoffroy fülét, de nem fér hozzá a befőttesüvegtől. Micsoda remek találmány ez a marslakó-szerelés!

7. oldal

>!
ppeva P

– Te voltál oda a legjobban, hogy játszunk már – mondta Alceste-nek – , tessék, most megy a játék. Ha mondani akarsz valamit, várd meg a félidő végét.
– Miféle félidő végét? – kérdezte Alceste. – Most veszem észre, hogy nincs is labdánk, otthon felejtettem.

>!
ppeva P

…majd akkor lesz biciklim, ha a számtandolgozatom a tíz legjobb között lesz.
Ezért voltam olyan elégedett tegnap, amikor mentem hazafelé az iskolából, ugyanis a dolgozatom a tizedik lett. Apu, mikor meghallotta, nagy szemeket meresztett, és azt mondta: „Hát akkor, hát igen, hát akkor” – anyu pedig megölelt, és azt mondta, hogy most aztán apu azonnal fog venni egy szép bicajt, és hogy ez nagyon deréj dolog, hogy ilyen szépen sikerült a számtandolgozatom. Igaz, volt egy kis mázlim, mert csak tizenegyen voltunk, amikor a számtandolgozatot írtuk, mert a többiek influenzásak voltak, és a tizenegyedik Clotaire lett, aki mindig is az utolsó, de neki nem számít, mert van már bingája.

>!
psn

– Szánjátok rá végre magatokat, hogy békén maradtok. Ha rendesen viselkedtek, minden büntetést elengedek. Tehát: mindenki szépen kihúzza magát, aranyosan mosolyog, és a fényképész bácsi máris csinálja rólunk a gyönyörű fényképet. – Mivel nem akartunk több bánatot okozni a tanító néninek, szót fogadtunk. Mindenki mosolygott és kihúzta magát.
De az emléktárgyat, amit egész életünkben nagy becsben fogunk tartani, bizony elpuskáztuk, mert akkor vettük észre, hogy a fényképész már nincs sehol. Elment, anélkül hogy egy árva szót szolt volna.

11. oldal


A sorozat következő kötete

Nicolas sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Timothée de Fombelle: Ágról szakadt Tóbiás – A számkivetett
Florence Jenner-Metz: Neked írok, Apu!
Monika Weitze: Mese a rózsaszín elefántról, aki nagyon szomorú volt, aztán újra jobban érezte magát
Berg Judit: Rumini
Varró Dániel: Túl a Maszat-hegyen
Boldizsár Ildikó: A Fekete Világkerülő Ember meséi
Lakatos István: Dobozváros
Nyulász Péter: Helka
Scheer Katalin: Nefelé
Tasnádi István: A kőmajmok háza