Tudhattad ​volna 47 csillagozás

Jean Hanff Korelitz: Tudhattad volna Jean Hanff Korelitz: Tudhattad volna

Jean ​Hanff Korelitz regényében egy házassági tanácsadónak rá kell ébrednie, hogy tökéletes élete délibáb…

Grace Reinhart Sachs olyan életet él, amilyet mindig is áhított. Minden idejét a férjének, az előkelő kórházban dolgozó gyermekonkológusnak, a fiuknak, Henrynek és a hozzá terápiára járó pácienseinek szenteli. Hamarosan megjelenik a könyve, a Tudhattad volna, amelyben ostorozza a nőket, amiért nem hallgatnak az ösztöneikre, és arra tanítja őket, higgyenek az első megérzésüknek, amikor megismernek egy férfit.
Azonban néhány héttel a könyv megjelenése előtt óriási törés keletkezik az életében: egy erőszakos halál, egy eltűnt férj és az oly régóta ismert férfi hűlt helyén egy sor rettenetes felismerés. Az egyre növekvő és a nyilvánosság érdeklődését is felkeltő katasztrófa nyomán Grace-t megrettenti, mennyire nem hallgatott a saját tanácsára. Kénytelen felszámolni az addig megszokott életét, és újat építeni maga és a fia számára.

Jean Hanff Korelitz az… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
GABO, Budapest, 2020
496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635660353 · Fordította: Szabó Luca
>!
GABO, Budapest, 2015
492 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636899714 · Fordította: Szabó Luca
>!
GABO, Budapest, 2015
492 oldal · ISBN: 9789634061779

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Grace Reinhart Sachs · Rebecca Wynne


Kedvencelte 1

Most olvassa 12

Várólistára tette 87

Kívánságlistára tette 65

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

mate55 P>!
Jean Hanff Korelitz: Tudhattad volna

Bevallom őszintén, hogy ez a cikk keltette fel az érdeklődésemet a könyv iránt. https://24.hu/kultura/2020/08/06/the-undoing-tudhattad-…? Karma, avagy egy durva ébredés. Egy pszichológiai példabeszéd, amely arra emlékeztet bennünket, hogy az okos nők (éppen azért, mert a saját agyi képességük elvakítja őket) néha meghozzák a legőrültebb döntéseiket. Grace terapeuta (a főszereplő) új könyvének küszöbön álló kiadásával foglalkozik, amelyben azt állítja, hogy a férfiak gyakran (ha nem is mindig) jeleket mutatnak arról, hogy milyenek is valójában a kapcsolatok korai szakaszában. Egy önsegítő könyv, amely arra bíztatja a nőket, hogy bízzanak intuíciójukban, amikor életükben a férfiakról van szó. Olyan, mint egy riasztás, ami valójában Grace saját tudatalattijának dühöngő terméke. Az irónia és a regény ereje természetesen az, hogy a mások házasságával kapcsolatos minden betekintése után Grace elfelejtette a saját hibáit. A könyv igazi lendülete, akkor kezd beindulni, amikor Grace „megbotlik, és emiatt kinyújtott karokkal indul el” férje valódi természete felé. A történetben van néhány olyan részlet, amelyek szinte észrevétlenül vonulnak az olvasó tudatalattija felé, váratlan, de elkerülhetetlen igazságot jelentenek, más elemek pedig nyilvánvalóvá teszik, hogy mi fog történni. Elutasítja a műfaj izgalmas elemeit, és inkább több stílus elemeit keverve egy olyan nő egyszerű történetére koncentrál, aki körül pillanatok alatt összeomlik a világ, de fel kell állnia és szinte a semmiből újra kell építenie az életét. Az elbűvölő első fejezet után a regény üteme lelassul, s körülbelül 100 oldal kellett ahhoz, hogy ismét felkeltse az érdeklődésem, de a feszültsége a második felében is szinte szétszóródik.

Edina_Varga>!
Jean Hanff Korelitz: Tudhattad volna

Nagyon rosszul megírt, szuper jó sztori. A közel 500 oldalból kb ha 200 érdekes volt. Abból is talán 150 volt az, aminél csak úgy pörögtek az események. Az összes többi unalmas, pszicho blabla egy megfásult, unalmas, sznob nagyvárosi nőcskétől. Akinek a kirakat a lényeg maga körül, aki észre sem vesz semmit. Nem hiszem el, hogy 18 évig így meg lehet etetni valakit. Az első pár évben még csak csak, de ennyi évig? Ehhez hülyének kell lenni. Ahogy ezt ő is megírja a saját könyvében. Az életében viszont észre nem venné. Ahogy mondani szokás másban a szálkát, magában a gerendát sem. Egyszerűen számomra egy irritáló karakter volt Grace, néha helyre ráztam volna. Bár ez sem lett volna könnyen kivitelezhető, hisz a sznob őméltóságának csak a kirakati szép családja számított, más emberi kapcsolat nem…
Jonathan, érdekes egy ember, annyi szent. Aki elolvassa megérti mire gondolok, aki még nem olvasta, annak nem írom le két mondatban a cselekményt. :) Viszont és itt jön a másik hibája a könyvnek. A vége összecsapva, megtudjuk ugyan hol van épp a férj, de a miértek közül egyre sem kapunk választ, csak egy levélből kaphatunk némi magyarázatot, bár ki tudja abból mi az igaz. Mert, mint kiderült a végén a többsége nem. Én elvártam volna egy szembesítést a feleséggel, a szüleivel. Legalább rájuk adjon magyarázatot. Sajnos ez nem történt meg. Elhiszem, hogy Grace szeretne mielőbb tovább lépni, de nem hiszem, hogy ennyi nyitott kérdéssel ez lehetséges lenne…

3 hozzászólás
Anita_Takács>!
Jean Hanff Korelitz: Tudhattad volna

Elkövettem azt a hibát, hogy először a sorozatot néztem meg, utána jött csak a könyv. Annyira szerettem volna szeretni. Jobban is indult. Tetszettek a gondolatok, kapkodtam a fejem, hogy tényleg, ez is így van, az is így van. Aztán ellaposodott a történet, nem volt olyan megrázó, feszültségkeltő. A közepétől már nem vettem olyan szívesen a kezembe, mint az elején.

Lívia_Hnizda>!
Jean Hanff Korelitz: Tudhattad volna

Őszintén szólva az elején lassan haladtam, mert kissé vontatottnak tűnt számomra, a sok leírás, cselekmény nélkül, ahol szinte semmi nem történik… Nem mondhatnám, hogy ez a legizgalmasabb regény, amit olvastam, eléggé kiszámítható volt. Inkább lélektaninak gondolom, mint akár kriminek vagy rejtélyesnek vagy kalandregénynek.
Grace ugyanolyan sznob volt, mint a többi luxusanyuka, és kellett neki egy megrázkódtatás ahhoz, hogy felmérje, mi az igazán fontos. A karakterfejlődése egész jó utat járt be, és a fiával együttesen túlélnek mindent a végén.
A sorozatot nem láttam, de kíváncsi vagyok, hogy ott a látványvilággal hogyan teszik izgalmassá ezt a kötetet.

lizzizi>!
Jean Hanff Korelitz: Tudhattad volna

Egyik kolléganőmnél láttam, ő adta kölcsön. Értem, hogy miért pontozták le, de nekem tetszett. Nem egy pörgős krimi, inkább filozofálgatós, pszichológiai, önismereti felfedezésekkel teli utazás. de korántsem annyira bárgyún, mint az Eat, pray, love-ban. Jaj
Tetszett, ahogy bemutatja a nő szemszögéből, hogy mit jelent neki a férje, és mennyire spoiler , így volt igazán átérezhető a döbbenete, amikor sorban kiderül, hogy spoiler.
Tetszett az is, ahogy minden a helyére kerül, főleg az édesapjával való kapcsolata. <3
Nekem nagyon sokára állt össze. Az elején azt hittem, hogy Jonathan spoiler

Klaudia_Sallai>!
Jean Hanff Korelitz: Tudhattad volna

Tudhattam volna, hogy amit ennyire felhypeolnak, az nem feltétlen lehet jó.
Őszinte leszek, ennél sokkal-sokkal többet vártam, mert ahogy beszéltek róla, egy igazán izgalmas és fordulatos regényre számítottam, amit majd alig tudok letenni. Ehelyett alig tudtam haladni vele, olyan nyögve nyelős volt. A könyv 90%-ában nem történik semmi. Unalmas és eszméletlenül ostoba a főszereplő, annak ellenére, hogy pszichológusról van szó. Mindezek mellett olyan masszív jellemhibákat kapott, amit inkább egy buta tinire lehet ráhúzni, nem pedig egy praktizáló terapeutára.
Azt azért meg kell jegyezzem, hogy vannak benne érdekes gondolatok, amiken érdemes picit rágódni, viszont ettől függetlenül nagyon sajnálom, hogy ez ennyire el lett bagatelizálva.
Egy kérdésem lenne. Hogy a fenébe lett ez bestseller?

elindam>!
Jean Hanff Korelitz: Tudhattad volna

Kicsit nehezen indul be a történet, sok sallanggal, de kb. 100 oldal után letehetetlenül izgalmassá válik. 488 oldalt 2 nap alatt olvastam el, ez sokat elmond a könyvről. Kis csalódást okoz a vége: a krimi szál kidolgozatlan, felfejtetlen marad, érdekes kérdések maradtak nyitva. A pszichológiai vonal kellően kibontott, de az elvarratlan szálak miatt mégis hiányérzettel teszi le az olvasó a könyvet. Más arányokkal még ütősebb lehetett volna a könyv.

viv04>!
Jean Hanff Korelitz: Tudhattad volna

Soha életemben nem szenvedtem még ennyire egy könyvvel, mint ezzel. A sorozatot nem láttam még, mindenképp a könyvet szerettem volna először elolvasni, kár volt. Rengeteg felesleges információ van benne. Sosem szoktam részeket átugrani könyvekben, de itt előfordult, hogy több oldalt is átlapoztam. Számomra összecsapott, érdektelen. A sztori maga jó lenne, de pocsékul van megírva.

stengerg>!
Jean Hanff Korelitz: Tudhattad volna

Emlékeim szerint az első eset, amikor azt mondom, hogy film (sorozat) jobb, mint a könyv.
Igazából a könyvből nem is maradt benne túl sok minden a sorozatban, és ez nem probléma. Tulajdonképpen mintha két különböző történet lenne ugyanarról az alapsztoriról. Csak a film feszes, izgalmas, a könyv nagyon elnyújtott, kevésbé fordulatos. Ettől függetlenül nem bántam meg az olvasást, már a helyszín miatt (New York) megérte.


Népszerű idézetek

mate55 P>!

Vannak emberek, akik nem tudják kihagyni a lehetőséget, hogy belerúgjanak valakibe. Mert élvezik, ebben jók, ezért élnek. Régen sokat gondolkoztam rajta, vajon miért jó ez nekik. Most már nem teszem. Felesleges. Úgysem fogom megérteni soha.

384. oldal

mate55 P>!

Fenébe a huszonegyedik századi, extravagáns esküvőkkel! Tessék szépen, csendesen, a legjobb barátok és a család színe előtt örök hűséget fogadni egymásnak!

22. oldal

mate55 P>!

Tudtad, hogy egy könyv címét háromszor kell hallanunk, mielőtt megvesszük?

160. oldal

mate55 P>!

Elnézte a dohányosokat, akik még az esőben, hátukat egy onkológiai kórház falának vetve is rágyújtottak.

164. oldal

mate55 P>!

Az első látogatás alkalmával a legtöbben sírva fakadnak, és ez a nő is úgy nézett ki, mint aki mindjárt rákezdi.

(első mondat)

Edina_Varga>!

Ha rosszul választunk, teljesen mindegy, mennyi energiát fektetünk a házasság megmentésébe, egyszerűen esélyünk sincs

21. oldal

>!

(…) – A házasság tipikusan olyan dolog, amit senki sem akar elszúrni.

34. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rebecca Wynne
bbeerrccii>!

Ő adta meg neki azt a biztonságot, azt a „tartozom valahová”-érzést, ami annyira fontos egy gyereknek, amit Jonathan sosem tapasztalhatott meg a vér szerinti családjában.

169. oldal, Kilencedik fejezet (Gabo Könyvkiadó,2020)

>!

He egy nő rossz partnert választ, az illető mindig rossz marad, ennyi az egész.

21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Grace Reinhart Sachs
>!

Grace néha elképzelte, milyen lenne egy mérgezett hegyű lándzsával agyondöfni az egész esküvői iparágat.

26. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Grace Reinhart Sachs

Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: A halálsoron
Mario Puzo: A Keresztapa
Thomas Harris: A bárányok hallgatnak
Sara Shepard: Tökéletes
James Ellroy: Szigorúan bizalmas
Michael Connelly: Az igazság ára
Stephen King: A remény rabjai
Dennis Lehane: Hideg nyomon
Nora Roberts: Azúrkék égbolt