Tudhattad ​volna 14 csillagozás

Jean Hanff Korelitz: Tudhattad volna Jean Hanff Korelitz: Tudhattad volna

Jean ​Hanff Korelitz regényében egy házassági tanácsadónak rá kell ébrednie, hogy tökéletes élete délibáb…

Grace Reinhart Sachs olyan életet él, amilyet mindig is áhított. Minden idejét a férjének, az előkelő kórházban dolgozó gyermekonkológusnak, a fiuknak, Henrynek és a hozzá terápiára járó pácienseinek szenteli. Hamarosan megjelenik a könyve, a Tudhattad volna, amelyben ostorozza a nőket, amiért nem hallgatnak az ösztöneikre, és arra tanítja őket, higgyenek az első megérzésüknek, amikor megismernek egy férfit.
Azonban néhány héttel a könyv megjelenése előtt óriási törés keletkezik az életében: egy erőszakos halál, egy eltűnt férj és az oly régóta ismert férfi hűlt helyén egy sor rettenetes felismerés. Az egyre növekvő és a nyilvánosság érdeklődését is felkeltő katasztrófa nyomán Grace-t megrettenti, mennyire nem hallgatott a saját tanácsára. Kénytelen felszámolni az addig megszokott életét, és újat építeni maga és a fia számára.

Jean Hanff Korelitz az… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
GABO, Budapest, 2020
496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635660353 · Fordította: Szabó Luca
>!
GABO, Budapest, 2015
492 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636899714 · Fordította: Szabó Luca
>!
GABO, Budapest, 2015
492 oldal · ISBN: 9789634061779

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Grace Reinhart Sachs · Rebecca Wynne


Most olvassa 10

Várólistára tette 68

Kívánságlistára tette 52

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

mate55 P>!
Jean Hanff Korelitz: Tudhattad volna

Bevallom őszintén, hogy ez a cikk keltette fel az érdeklődésemet a könyv iránt. https://24.hu/kultura/2020/08/06/the-undoing-tudhattad-…? Karma, avagy egy durva ébredés. Egy pszichológiai példabeszéd, amely arra emlékeztet bennünket, hogy az okos nők (éppen azért, mert a saját agyi képességük elvakítja őket) néha meghozzák a legőrültebb döntéseiket. Grace terapeuta (a főszereplő) új könyvének küszöbön álló kiadásával foglalkozik, amelyben azt állítja, hogy a férfiak gyakran (ha nem is mindig) jeleket mutatnak arról, hogy milyenek is valójában a kapcsolatok korai szakaszában. Egy önsegítő könyv, amely arra bíztatja a nőket, hogy bízzanak intuíciójukban, amikor életükben a férfiakról van szó. Olyan, mint egy riasztás, ami valójában Grace saját tudatalattijának dühöngő terméke. Az irónia és a regény ereje természetesen az, hogy a mások házasságával kapcsolatos minden betekintése után Grace elfelejtette a saját hibáit. A könyv igazi lendülete, akkor kezd beindulni, amikor Grace „megbotlik, és emiatt kinyújtott karokkal indul el” férje valódi természete felé. A történetben van néhány olyan részlet, amelyek szinte észrevétlenül vonulnak az olvasó tudatalattija felé, váratlan, de elkerülhetetlen igazságot jelentenek, más elemek pedig nyilvánvalóvá teszik, hogy mi fog történni. Elutasítja a műfaj izgalmas elemeit, és inkább több stílus elemeit keverve egy olyan nő egyszerű történetére koncentrál, aki körül pillanatok alatt összeomlik a világ, de fel kell állnia és szinte a semmiből újra kell építenie az életét. Az elbűvölő első fejezet után a regény üteme lelassul, s körülbelül 100 oldal kellett ahhoz, hogy ismét felkeltse az érdeklődésem, de a feszültsége a második felében is szinte szétszóródik.

Edina_Varga>!
Jean Hanff Korelitz: Tudhattad volna

Nagyon rosszul megírt, szuper jó sztori. A közel 500 oldalból kb ha 200 érdekes volt. Abból is talán 150 volt az, aminél csak úgy pörögtek az események. Az összes többi unalmas, pszicho blabla egy megfásult, unalmas, sznob nagyvárosi nőcskétől. Akinek a kirakat a lényeg maga körül, aki észre sem vesz semmit. Nem hiszem el, hogy 18 évig így meg lehet etetni valakit. Az első pár évben még csak csak, de ennyi évig? Ehhez hülyének kell lenni. Ahogy ezt ő is megírja a saját könyvében. Az életében viszont észre nem venné. Ahogy mondani szokás másban a szálkát, magában a gerendát sem. Egyszerűen számomra egy irritáló karakter volt Grace, néha helyre ráztam volna. Bár ez sem lett volna könnyen kivitelezhető, hisz a sznob őméltóságának csak a kirakati szép családja számított, más emberi kapcsolat nem…
Jonathan, érdekes egy ember, annyi szent. Aki elolvassa megérti mire gondolok, aki még nem olvasta, annak nem írom le két mondatban a cselekményt. :) Viszont és itt jön a másik hibája a könyvnek. A vége összecsapva, megtudjuk ugyan hol van épp a férj, de a miértek közül egyre sem kapunk választ, csak egy levélből kaphatunk némi magyarázatot, bár ki tudja abból mi az igaz. Mert, mint kiderült a végén a többsége nem. Én elvártam volna egy szembesítést a feleséggel, a szüleivel. Legalább rájuk adjon magyarázatot. Sajnos ez nem történt meg. Elhiszem, hogy Grace szeretne mielőbb tovább lépni, de nem hiszem, hogy ennyi nyitott kérdéssel ez lehetséges lenne…

2 hozzászólás
RattusRattus>!
Jean Hanff Korelitz: Tudhattad volna

Nem csillagozom, mert nem olvastam végig, előfordulhat, ha kitartóbb lettem volna, tetszett volna. Az alapsztori érdekes, izgalmas, az első pár oldal figyelemfelkeltő (ezért is kölcsönöztem ki), viszont sajnos az első fejezet lényegretörősége, pörgőssége után mintha egy totál másik történetet olvasnánk: előtte egy orvosi rendelős érdekes interjú-jelenet, aztán a következő oldalon megjelenik egy csomó anyuka, aki a mindenféle gyereknevelési gondját-baját-örömét osztja meg, de abban a stílusban, amivel nehezemre esik elhinni, hogy az épp kisgyereket nevelő anyákon kívül bárki is együtt tud érezni (sőt mivel itt kifejezetten extragazdag családokról van szó, még az említett célközönségnek is egy szűk rétege tud csak szimpatizálni).

Nyüzsgés-zsongás, azt sem tudom, mi történik, ki kicsoda, stb., gondoltam oké, olvassuk csak tovább, hátha kiderül majd valami, de egyre ellenszenvesebbé vált az egész (gondolom az író ezt is akarta elérni, hiszen a főszereplőnket egyfajta ellentétbe állítja ezekkel az emberekkel/ezzel az életstílussal), viszont sajnos azt is sikerült elérnie, hogy feladtam: érdekelt volna a főszereplő története, de ez a sok sallang ilyen mértékben nem.

Ennek ellenére el tudom képzelni, hogy izgalmas/érdekes a könyv, hiszen az eleje és a téma tényleg jó és felcsigáz, csak kitartónak kell lenni hozzá.

LázadóIrodalom P>!
Jean Hanff Korelitz: Tudhattad volna

Hát, hát…

Amilyen zseniális a sorozat, annyira semmilyen maga a regény, ami alapján készült.
Elhúzott, semmitmondó, már-már idegesítő volt az egész.

Maradok inkább Nicole Kidman és Hugh Grant mellett.

Modry>!
Jean Hanff Korelitz: Tudhattad volna

A tévésorozat első része után kezdtem el olvasni a könyvet, és .. vegyes érzésekkel tettem le. Aztán eltelt pár nap az olvasás befejezése és ezen sorok leírása között, és rájöttem, hogy bizonyos szempontból ez egy egyedülálló könyv. Ha másban nem is, abban mindenképpen, hogy „öntudatra ébredés” folyamatát brilliánsan írja le a regény, lépésről lépésre, és itt nemcsak öntudatra ébredésről, hanem szakmai életünkkel és hibáinkkal való újrakezdésről és szembenézésről is szó van! Ezért volt nagyon jó választás a központi karakternek egy pszichológus, ráadásul párterapeuta szerepeltetése, ennek a szakmának minden arroganciájával, önhittségével és beképzeltségével bemutatva őt, és mivel mi is mindig annyit tudunk csak, mint a főszereplő, ezért vele együtt járjuk be azt az utat, amit megtesz. Többen írtátok, és egyet is értek azzal, hogy nem lehet vele azonosulni, vagy drukkolni neki, annyira beképzelt és arrogáns, és ez így is van, de éppen ezért lett emberi a karakter, mert arról a magas lóról, amin ült, pontosan olyan nagyot esett, ahogy az várható volt. Ő nem áldozat, legalábbis nem csak a férje áldozata, hanem a saját elvakultságának és elkényeztetettségének az áldozata is – ebből a szempontból viszont, ha csak részben is, nagyon is lehet vele azonosulni. Nagyon sokan élnek úgy, hogy az ideális kapcsolat reményében a kiválasztott személynek azoknak a tulajdonságait értékelik és veszik észre, amik megfelelnek ennek a vágyálomnak, ami pedig nem, azt ignorálják (ez a gondolat többször meg is jelenik a könyvben, először épp egy betegének mondja a főszereplő, ráadásul pont azzal a kioktató, mindenttudó stílussal, amitől az emberben a bicska kinyílik a zsebében, aztán kiderül, hogy rá fokozottan igaz ez a tanítás),. Így viszont fel lehet építeni egy szép kis buborékot az évek alatt, tehát ilyen szempontból nagyon is elhiszem, hogy a feleséget a férj 19 évig hitegette, sőt, hitegetésről alig volt szó, a feleség kritika és gyanakvás nélkül mindent elhitt, amit mondtak neki, merthát az ő tökéletes kis életébe nem fért bele a hazugság, hiszen „a szülei is olyan szépen éltek”. A legkatartikusabb beszélgetést épp az apjával folytatja a főhős, hogy ő rájuk akart hasonlítani, amikor az apja azért felvilágosítja, hogy ez a kép sem volt azért ennyire idilli – finoman fogalmazva. Én tehát mindenkinek ajánlom, hogy olvassa el, mert a krimi része nagyon elnagyolt és az tényleg nem jó, viszont a pszichológiai vonal nagyon szépen épül, és arra azért megtanít, hogy az ember ne a külső elvárásoknak vagy a saját ábrándjainak megfelelően alakítsa a valóságot, mert az a legnagyobb csapda. Elsősorban önmagunkkal kell őszintének lenni, és akkor – talán – van arra lehetőség, hogy egy valóságos, igazi életet éljünk, mégha nem is New Yorkban az Upper East Side-on.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

mate55 P>!

Vannak emberek, akik nem tudják kihagyni a lehetőséget, hogy belerúgjanak valakibe. Mert élvezik, ebben jók, ezért élnek. Régen sokat gondolkoztam rajta, vajon miért jó ez nekik. Most már nem teszem. Felesleges. Úgysem fogom megérteni soha.

384. oldal

mate55 P>!

Fenébe a huszonegyedik századi, extravagáns esküvőkkel! Tessék szépen, csendesen, a legjobb barátok és a család színe előtt örök hűséget fogadni egymásnak!

22. oldal

mate55 P>!

Elnézte a dohányosokat, akik még az esőben, hátukat egy onkológiai kórház falának vetve is rágyújtottak.

164. oldal

mate55 P>!

Tudtad, hogy egy könyv címét háromszor kell hallanunk, mielőtt megvesszük?

160. oldal

mate55 P>!

Az első látogatás alkalmával a legtöbben sírva fakadnak, és ez a nő is úgy nézett ki, mint aki mindjárt rákezdi.

(első mondat)

Edina_Varga>!

Ha rosszul választunk, teljesen mindegy, mennyi energiát fektetünk a házasság megmentésébe, egyszerűen esélyünk sincs

21. oldal

Barbár>!

Elmehettünk volna analízisre, ha akartunk volna, de számomra őrültségnek tűnt. Hogy órákon át feküdjek egy kanapén, és valami kulcsmomentumot keresgéljek pelenkás koromból, ami majd mindent megmagyaráz, és ezért még fizessek is…

356. oldal

LázadóIrodalom P>!

He egy nő rossz partnert választ, az illető mindig rossz marad, ennyi az egész.

21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Grace Reinhart Sachs
LázadóIrodalom P>!

Grace néha elképzelte, milyen lenne egy mérgezett hegyű lándzsával agyondöfni az egész esküvői iparágat.

26. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Grace Reinhart Sachs
LázadóIrodalom P>!

(…) – A házasság tipikusan olyan dolog, amit senki sem akar elszúrni.

34. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rebecca Wynne

Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: A halálsoron
Mario Puzo: A Keresztapa
Thomas Harris: A bárányok hallgatnak
Sara Shepard: Tökéletes
James Ellroy: Szigorúan bizalmas
Michael Connelly: Az igazság ára
Stephen King: A remény rabjai
Dennis Lehane: Hideg nyomon
Nora Roberts: Azúrkék égbolt