Az ​oroszlános gyűrű (A Százéves Háború regénye 1.) 12 csillagozás

Jean-François Nahmias: Az oroszlános gyűrű

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Két ​nemesi család, a Vivraie-k és a Coussonok egyesülésével 1337. november elsején megszületik Francois de Vivraie. Egy babona szerint 100 évig fog élni. Születésének napján tör ki a százéves háború. A három kötetben Francois és leszármazottjai segítségével végigkísérhetjük a százéves háborút, mivel a fiatalember harcosként is részt vesz benne, többször fogságba esik, s az életéért kell küzdenie. A történetben jelentős szerepet kap a családi címer is: ez egy felül vörös, alul fekete, balharántosztott címer. Élete során többször megházasodik, gyerekei, unokái, sőt dédunokái is születnek, azonban sokakat el is veszít, többek között testvérét, Jean-t. Halála előtt Jean rávilágít a címer színeinek jelentőségére, miszerint az az alkímiát és a harcot szimbolizálja, és a család egyik tagjának e kettőt egyesítenie kell. Francois mindent megtesz ennek érdekében: miután már a harcokban nem tud részt venni, visszavonul birtokára és az alkímiát részesíti előnyben: megvalósítja a Vörös, a… (tovább)

Eredeti cím: La bague au lion

Eredeti megjelenés éve: 1994

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Krónikás könyvek Aquila

>!
Aquila, Budapest, 1999
716 oldal · ISBN: 9636790752 · Fordította: Sóvágó Katalin

Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

Qedrák P>!
Jean-François Nahmias: Az oroszlános gyűrű

Kicsit elfogult vagyok a könyvvel szemben, mert régen olvastam, és talán az első középkori keretek között játszódó történet volt, ami a kezembe került. Körülbelül azóta keresem tudatosan az ekkor játszódó történeteket. A százéves háborúról persze hallottam már akkoriban, de az egyes esetek, mint például Jó János balfogásai, vagy a vak cseh király végső vágtája itt vált először egy regény cselekménnyé a szemem láttára.
Az első kötet főhőse az itt még fiatal Francois és a családja, a szüleinek a történetét is alaposan megismerjük. Nehéz nem azonosulni a főhőssel, aki persze megjárja középkori világ poklának és mennyországának minden bugyrát, miközben már fiatalon is arra eszmél, hogy sorra hullanak el mellőle azok a társai, akiket szeretett. spoiler

Mai fejjel persze látom, hogy a könyv korántsem tökéletes, látszik a cselekményen is néha, hogy az író helyenként tervezett valamit, amit később sosem fejtett ki. Arra viszont nagyon is megfelel, hogy az embert beoltsa a középkor iránti kíváncsisággal, hiszen van benne misztika, erotika (még ha a manapság megszokottnál jóval kevesebb is), és tablót kapunk a középkori francia történelem példamutató és elborzasztó epizódjaiból is.

EfeF>!
Jean-François Nahmias: Az oroszlános gyűrű

Tetszett, de nem tudom miért, nem érte el az ötös szintjét nálam.


A sorozat következő kötete

A Százéves Háború regénye sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Maurice Druon: Az elátkozott királyok IV-VI.
Yves Gandon: Jacquette a vészben
Emmanuel Le Roy Ladurie: Montaillou
Aline Kiner: A beginák éjszakája
Bíró Szabolcs: Non nobis Domine
Rebecca Gablé: Fortuna mosolya
Bíró Szabolcs: Ötvenezer lándzsa
Csikász Lajos: Haragvó liliomok
Robert Merle: Mesterségem a halál
Benkő László: Timur, a hódító