Elmegyek 5 csillagozás

Jean Echenoz: Elmegyek

Echenoznak ez a kilencedik regénye, 1999-ben méltán nyert vele Goncourt-díjat: a kritika és a közönség egyöntetűen ünnepelte. A cselekmény alapszála bűnügyi történet, tragikomikus elemekkel átszőve. A váltakozó testi és lelki állapotban szerencsétlenkedő főhős afféle modern kincskereső, aki különb-különb viszontagságok árán megszerzi, azután elveszíti az áhított műtárgyakat, s majdnem rámegy az élete is… De Echenoznál semmi sem úgy történik, mint a hagyományos bűnügyi regényekben – a hősök bemutatása és a mese szépíróra vall, elnéző humora, pontos, világos, könnyed fogalmazása élményszámba megy.

>!
Ab Ovo, Budapest, 2000
182 oldal · ISBN: 963785391x · Fordította: Szoboszlai Margit

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

giggs85 P>!
Jean Echenoz: Elmegyek

Elmegyek.
Ezzel a mondattal indul, és végződik a regény.
Közben pörögnek az események, és kapunk egy jó kis krimit, társadalomkritikát, szatírát, kalandot és bepillantunk egy modern ember életébe.
Rövid, könnyed, humoros, szórakoztató és elgondolkodtató.
Érdemes elolvasni.

sophie P>!
Jean Echenoz: Elmegyek

Azt hittem, ez a könyv tele lesz fontos mondatokkal. Tele is volt, de olyan hosszasan csavarodtak egymásba, hogy inkább hangulatfestésnek nevezném őket, mint idézhető (felidézhető) gondolatmondatoknak. Gondolom ezért kapta az író a Goncourt-díjat. (+ néha kicsit sántítanak is azok a mondatok, erősen gyanítom a fordítónak és a szerkesztőnek köszönhetően. Idén már a második könyv, amiben szerintem indokolatlanul sokszor fordul elő a …, mint … , az …, akárcsak … és a …, mintha … szófordulat. Felbosszant.)

Nos ha ez a könyv film lenne, „földfilm” lenne. A főszereplő megy-mendegél, hol erre – hol arra, történik valami, de általában inkább semmi. Tesz valamit, de az se baj, ha nem. Annak a valaminek következménye is van, de nem kell nagyon mellre szívni, lehet menni tovább. Persze nevezhetjük történetnek is, lehet kriminek is, a kiadó annak nevezi. De semmi izgalom, esetleg egy pici talány.

A borító tetszik. Nézd meg jól, mit látsz, és tudni fogod, milyen könyv ez.:)

1 hozzászólás
odri>!
Jean Echenoz: Elmegyek

A regény, amiben megtörténik az, ami csak egy regényben történhet meg.


Népszerű idézetek

sophie P>!

Mindenki beláthatja, hogy vannak növényi alkatú személyek. Van aki lombot, fát vagy virágot idéz: napraforgót, nádszálat, baobabot. Ami a mindig rosszul öltözött Delahaye-t illeti, ő azokra a névtelen, szürke növényekre emlékeztet, amelyek városon nőnek, valamely fertőtlenített raktárudvar agyonkoptatott kövezetének réseiben, vagy egy romos házfalat feszegető repedésben. Csenevészek, satnyák, jelentéktelenek, de szívósak, tudják, hogy kicsi szerepük van az életben, de jól betöltik.

Ab Ovo, 2000. 24. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Émile Ajar: Előttem az élet
Simone de Beauvoir: Mandarinok
Edmonde Charles-Roux: Feledni Palermót
Marcel Proust: Bimbózó lányok árnyékában
Robert Merle: Két nap az élet
Jean Rouaud: A becsület mezején
André Pieyre de Mandiargues: A legkülső körön
René Maran: Batuala
Pierre Lemaitre: Viszontlátásra odafönt
Michel Houellebecq: A térkép és a táj