Babar ​és a Télapó 39 csillagozás

Jean de Brunhoff: Babar és a Télapó

– Barátaim! – szólalt meg egy napon Zefír, a kis majom, amikor Artúrral, Palikával, Flórával és Adorjánnal beszélgetett éppen. – Képzeljétek csak, milyen csodálatos dolgot hallottam! Az embereknél az a szokás, hogy minden karácsony éjszakáján megjelenik a levegőben egy kedves öregapó, akinek hosszú, fehér szakálla, piros köpenye és hegyes fövege van. Megszámlálhatatlan sok játékot hord a puttonyában, s mindet szétosztja a gyerekek között. Télapónak hívják. A kéményen át közlekedik észrevétlenül, amikor még mindenki alszik. Másnap reggel a cipőkben talált játékok árulják el, hogy a házban járt. Mi lenne, ha írnánk neki, hogy jöjjön el hozzánk, az elefántok országába is? – kezdődik a mese.

Eredeti megjelenés éve: 1951

Kiadói ajánlás: 4 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Móra, Budapest, 2003
30 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631178471 · Fordította: Bálint Ágnes
>!
Móra, Budapest, 1980
keménytáblás
>!
Móra, Budapest, 1980
30 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631121143 · Fordította: Bálint Ágnes · Illusztrálta: Jean de Brunhoff

3 további kiadás


Kedvencelte 2

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
Deziréé
Jean de Brunhoff: Babar és a Télapó

Gyerekkoromban néha idegesített kicsit a mese, de már nem emlékszem miért. Most jó volt olvasni egy kis elefántos történetet, főleg ha már a karácsony is épp aktuális volt mikor olvastam a könyvet.

>!
Virágszépe
Jean de Brunhoff: Babar és a Télapó

A Babar és a Télapó igazi, varázslatos mese. Elolvashatjuk, hogyan jut el Babar a Télapóhoz, és hívja el az elefántokhoz, mivel az elefántgyerekekhez még soha nem jött el a Télapó. Egyszerű, kedves történet aranyos illusztrációval. Gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt élvezhető, érthető, átélhető történet. Télapó házát részletesen láthatjuk, alaposan átböngészhetjük. Érezhetően szeretettel megírt mese, és természetesen Bálint Ágnes is hozzájárult a sikeréhez.

>!
Vörös_Édua IP
Jean de Brunhoff: Babar és a Télapó

Így karácsony előtt sikerült kifogni ezt a bájos kis könyvet. Illetve nem is olyan kicsi. :)
Régebbről ismertem a rajzfilmet, az sajnos nem igazán fogott meg: sose volt türelmem állandóan lesni-várni egy-egy sorozat epizódjait. Az összefüggő sorozatokat nem is szerettem emiatt.
Mivel nagyjából már ismertem a történetet, meg a szereplőket, nem ütött arcul, hogy csak úgy in medias res, Zefír kijelentést tesz a mese elején… nem kellett kapkodnom a fejem, hogy ki kicsoda.
A történet bájos, aranyos, gyerekbarát, de még engem is szórakoztatott (mondjuk kicsit meglepődtem, mikor spoiler :D), csak elég kevés… Jó lenne, ha kiadnák összegyűjtve a Babar könyveket, kicsit kisebb méretben. Valószínűleg úgy sem lenne sokkal vastagabb, viszont aki kíváncsi a történetekre, annak nem kellene összeszedegetni ezeket az asztallap méretű vékony könyveket, amik az istennek se akarnak a polcra beférni, csak fektetve.
A hangulat megvolt, a történet tetszett, a grafika is bájos (kb ugyanaz, mint a rajzfilmé). Kíváncsi lettem a többi Babar történetre is. :)

>!
Perly P
Jean de Brunhoff: Babar és a Télapó

Imádom Babart, de ez a mese nem volt az igazi. Jó, elismerem, kedves meg minden, de emellett volt benne valami fura, amit nem tudok megnevezni… Az illusztrációkkal sem vagyok teljesen megelégedve. Néhol elég érdekesre sikerültek (pl.: sárga zebra). A törpék és a Télapó ijesztőek lettek (túl sok pirosítót kaptak), a pucér Babar meg egyenesen sokkolt…

>!
Paulina_Sándorné
Jean de Brunhoff: Babar és a Télapó

Úgy örülök neki, hogy megtaláltam. Gyermekkori másik kedvencem. Imádtam nézni. Annyira aranyosak az elefántok. Tetszett a rajz a Télapó házáról.

>!
Aurore
Jean de Brunhoff: Babar és a Télapó

Cuki ez a Babar, hogy így mindennek utánajár, még a Télapónak is. :)

>!
Móra, Budapest, 2003
30 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631178471 · Fordította: Bálint Ágnes
>!
deardurr
Jean de Brunhoff: Babar és a Télapó

Egy oldal híján egy szuszra elolvastam, gyermekkorom kedves emlékét. Hát elfogult voltam mindig is Babarral, mert már az elefántokat eleve szeretem, amióta csak az eszemet tudod, pedig állatkertben csak egyszer voltam. Vicces és aranyos- biztosan lesz a mi gyerekeinknek is!

>!
Koksa
Jean de Brunhoff: Babar és a Télapó

Cuki, hosszabb esti/délutáni mesének tökéletes :)


Népszerű idézetek

>!
deardurr

Útközben mellé sündörgött egy kiskutya, és így szólt: – Bocsánat, uram, ha jól sejtem, Ön Télapót keresi. Szívesen segítségére leszek, hogy megtalálja. Tetszik látni azt a kislányt, aki a babáját sétáltatja? Télapótól kapta a babát. Én megszagolom, és máris nyomon vagyok. engedje hát meg, hogy Önnel tartsak! Olyan rossz így gazdátlanul!
Babar szemügyre vette a kiskutyát, és azt mondta:
-Rendben van, velem jöhetsz! Mától fogva Donald lesz a neved.

11. oldal

>!
Virágszépe

Babar úgy tett, ahogyan Télapó mondta neki. Alig öltötte fel a bűvös köntöst és a szakállat hozzá, érezte, hogy súlytalanná válik, és repülni kezd. „Ez igazán rendkívüli – gondolta magában –, és igencsak megkönnyíti az ajándékok szétosztását.”

27. oldal (Móra, 1973)


Hasonló könyvek címkék alapján

Paul Bright: Morcos Borz karácsonya
Richard Scarry: Tesz-vesz város karácsonya
Eszes Hajnal: Kiskarácsony
Walt Disney – Télapó segédei
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek
Rép Erika: Répácska meséi 1.
Chris Van Allsburg: A Mikulás-expressz
Sven Nordqvist: Lesz nemulass, Findusz!
Turbuly Lilla: Talált szív
Varró Dániel: Diótörő