A ​nagy mutatvány / A szélhámos / Vásott kölykök 23 csillagozás

Jean Cocteau: A nagy mutatvány / A szélhámos / Vásott kölykök

A mai középkorúak egyik kedvenc kamaszkori olvasmánya volt a borzongatóan gyönyörűséges és nálunk élvezetesen botrányos – mert a szokványos gyerek-család modellnek oly üdén ellentmondó – Vásott kölykök. A csaknem minden műfajban munkálkodó bűvész Cocteau 1929-ben írta ezt a regényét, s ezzel foglalta el az őt megillető helyet a francia kortárs-nagyok között. A Vásott kölykök magyarországi sikere – amely nem utolsósorban Gyergyai Albert érdeme – Cocteau színműveire, verseire és egyéb regényeire is ráirányította a magyar olvasó figyelmét. A negyvenes évek végén fergeteges sikerrel játszották Budapesten a Rettenetes szülők című színdarabját.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Európa Zsebkönyvek

>!
Európa, Budapest, 1985
254 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630737779 · Fordította: Gyergyai Albert, Pór Judit, Tardos Tibor

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

>!
Chöpp 
Jean Cocteau: A nagy mutatvány / A szélhámos / Vásott kölykök

Kicsit hasonlatos – legalábbis nekem – Szerb Antal: Utas és holdvilág-ához. A csodás lélekábrázolások és a halál, mint kikerülhetetlen, áthidalhatatlan jelen lévő hiteles leírása miatt felejthetetlen alkotás a számomra.

1 hozzászólás
>!
Elsie
Jean Cocteau: A nagy mutatvány / A szélhámos / Vásott kölykök

Mostanában valahogy nem jó könyveket fogok ki.

Jobbra számítottam az író Cocteau-től. Sem a történetek, sem a kidolgozásuk nem voltak önmagukban elég erősek ahhoz, hogy elvigyék a regényeket a hátukon. Az összhatás pedig egy izmos közepes lett. A nagy mutatvány végén vártam egy durranást, de semmi. A Szélhámos összvissz egy gondolatot ébresztett bennem: Hát jó. A Vásott kölykök pedig egyszerűen csak rossz volt szerintem.

Viszont ha egyszer sok időm lesz, megnézem egymás után a Cocteau-, a Disney-, a Vincent Cassel- és az Emma Watson-féle Szépség és a szörnyeteg-feldolgozásokat.

>!
Maya
Jean Cocteau: A nagy mutatvány / A szélhámos / Vásott kölykök

Hát nem is tudom. Valamit vártam, de nem jött át. Kicsit sötét ez a könyv. Tele furcsa hangulatokkal, még furcsább kapcsolatokkal.
A nagy mutatvány-ban nem találtam semmilyen mutatványt. Egy túlérzékeny ifjú szerelmi sokszögbe bonyolódása, majd kilépése ebből a helyzetből. Ez eléggé olvastatta magát, de utólag átgondolva nem hagyott maga után semmit, amin érdemes lenne sokat gondolkozni.
A szélhámos a háború furcsa ábrázolása. Akár azt is mondhatnám, hogy ezt nem igazán értettem meg. Úgy tűnt, hogy a szereplők sem értik.
A Vásott kölykök elég nyomasztó, beteges. Egy furcsa gyerekszoba bemutatása hangulatokon keresztül. Ha ezt olvastam volna elsőnek még akár kedvenc könyv is lehetett volna belőle. Ez hagyott még átgondolnivalót.

>!
Agnés
Jean Cocteau: A nagy mutatvány / A szélhámos / Vásott kölykök

Nehéz volt olvasni. Ráadásul A nagy mutatvány(A párisi fiú-szerintem sokkal találóbb cím) fordítása azt hiszem jócskán hibádzik szövegértelmezés ügyileg. A magyarosítás nem sikerült elég korrektül, így sok helyen sejtelmeim árnyaként suhantam végig a szövegen. A szélhámos szövegileg már értelmezhetőbb, könnyebb volt és tetszett is. A Vásott kölykök nekem azonnal Adair/Bertolucci Álmodozók c. művét juttatta eszembe keveredve kissé szürreálisan a Shakespeare-i Rómeó és Júlia dramatikus jelenetével. Nehéz, bonyolult mondatok keveredtek a leírási részekben, de kifejezetten tetszettek. Volt valami sajátos hangulata az egész könyvnek.

>!
Ferenc_Molnár_3
Jean Cocteau: A nagy mutatvány / A szélhámos / Vásott kölykök

Persze, hogy Cocteau zseniális, nagyszerű, mély és szórakoztató, bájos és megrázó, csak éppen valahogy most nem voltam ráhangolva. A mínusz fél pont ennek szól, az egyébként egekig magasztalt (és magasztalható), szerintem mélységesen szimbolista Vásott kölykök nekem most (ebben a hangulatban) tömény volt, nehezen emészthető. A szélhámos viszont lenyűgözött.

>!
huphup
Jean Cocteau: A nagy mutatvány / A szélhámos / Vásott kölykök

először kicsit megrettentett, nem értettem nem tudtam megfogni igazából, de hát nincs mese referálni kell.. olvasd tovább kisasszony. Aztán egyre jobban megfogott és magával ragadott… és még most is élmény, csak rágondolni is.

>!
Dorcus
Jean Cocteau: A nagy mutatvány / A szélhámos / Vásott kölykök

A szélhámos és a Vásott kölykök fogott meg a legjobban. Mindkettő maradandó élmény.

>!
Jezi
Jean Cocteau: A nagy mutatvány / A szélhámos / Vásott kölykök

A három kisregény közül az első kettő felejthető.
A Vásott kölykök viszont elég nagy hatást tett rám, pár óra alatt olvastam el.
Egy megárvult testvérpár saját kis világa, felnőtté válása és tragédiája bontakozik ki előttünk.


Népszerű idézetek

>!
Maya

Fele homályban, fele fényben: ilyenek a bolygók. A fél világ pihen, a fél világ munkálkodik. De a szendergő feléből titokzatos erő sugárzik.
Az emberrel megesik, hogy az álom-fele ellene mond az éber-felének. Abból beszél az igazi természete. Ha szerét ejtheti, hogy az ember hallgasson rá, és beillessze fény-fele rendjébe, veszélyessé válik a homály-fél. Megváltozik a szerepe.

14. oldal (A nagy mutatvány - I.)

>!
Maya

Életünk térképe úgy van összehajtogatva, hogy nem egy nagy főutat látunk rajta, hanem ahogy fokozatosan kinyílik, mindig egy új kicsi utat. Azt hisszük, választhatunk, pedig nincs választásunk.

15. oldal (A nagy mutatvány - 2.)

>!
Zakkant_Tudós

Az erkölcsi törvények olyan játék szabályai, amelyben mindenki csal, mióta a világ világ.

>!
Maya

Tele vagyunk olyasmivel, ami kikerget bennünket önmagunkból.

10. oldal (A nagy mutatvány - I.)

>!
Zakkant_Tudós

Az osztály más-más, de a vonat egy, amelyen az élet mindnyájunkat nagy iramban a halál felé szállít.

>!
Zakkant_Tudós

    Egyszer egy „pompás szobrot” dicsért, a „IV. Henrikét”, és Jacques szórakozottan megkérdezte, hogy van-e perspektívája.
    -Az nincs, csak lova.

>!
Kingslayer 

Jacques Forestier könnyen sírt. Egy film, rossz zene, tárca is megríkatta. Az érzékenyszívűségnek ezt az álbizonyítékát nem tévesztette össze a mélyről feltörő könnyekkel. Azok látható ok nélkül is eleredtek.

7. oldal (A nagy mutatvány)

2 hozzászólás
>!
Zakkant_Tudós

Úgy hasonlított Germaine-re, mint márványra a gipszmásolata. Vagyis teljesen egyformák voltak, kivéve minden porcikájukat.

>!
Szelén

A várakozás a legaprólékosabb elfoglaltság. Az agy kiürül, mint rajzáskor a kaptár, nem marad benne más, csak az örömtelen őrlés.

66. oldal

Kapcsolódó szócikkek: várakozás

Hasonló könyvek címkék alapján

Eric-Emmanuel Schmitt: Oszkár és Rózsa mami
Émile Ajar: Salamon király szorong
Robert Merle: Mesterségem a halál
Émile Ajar: Előttem az élet
Anne-Laure Bondoux: Csodák ideje
Henri Charrière: Pillangó
Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg
Eric-Emmanuel Schmitt: Ibrahim úr és a Korán virágai
Albert Camus: Közöny / A pestis / A bukás
François Mauriac: Viperafészek